Проблем ли е домашната храна?
Публикувано: 10 April 2005 - 04:18 PM
Проблема ми е следния :
Хранех кучето си с домашно приготвена храна от малко ( кучето е НОК на 8 м ) - варени пилешки изрезки , ориз , яйце ........ т.н. . То расте , козината обаче не му изглеждаше много добре ........ , та реших да започна да го храня с гранулирана храна . Взимам му Роял Канин ( казаха ми че е прилична ) , но то някак не че не я яде , изяжда си всичко но не със същия апетит както преди се нахвърляше върху паничката ! Иначе е добила по добър вид , козината и блести ......... просто не знам !? А другото което е - взимам я с мен като тичам вечер и тя сякаш се изморява бързо ( или просто не знам колко е нормално да тича ) . Примерно на отиване 2-3 км без да спира и започва да се задъхва ... не изостава или нещо такова ... но пака казвам не съм наясно какви са нормите ! Ако може някой да ми даде съвет ще съм благодарен !!!
Публикувано: 10 April 2005 - 04:28 PM
Публикувано: 10 April 2005 - 04:46 PM
Публикувано: 10 April 2005 - 04:49 PM
А моето куче също премина от домашна към гранулирана храна. Наистина не я яде както предишната, но когато премина на гранулирана храна козината му светна-което първи го забелязаха кучкарите от квартала.
Пордължавайте както казва Марин да тичате, но внимавай да не я преумориш. Малка е все пак b)

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ
Публикувано: 10 April 2005 - 05:03 PM
Марин е прав - и аз имам предубеждение към гранулите, но към евтините гранули. От сухата храна класа супер-премиум вредатата е по-малка отколкото от натурален неграмотно съставен рацион.
Спорът между феновете на натуралната и сухата храна е безкраен, аз мисля че всеки трябва да гледа собственото си куче и да се ориентира по външният му вид. От горчивият ми опит знам - ако кучето ти изглежда добре - ОСТАВИ ЖИВОТНОТО на мира, не експерементирай, че вместо от добро по-добро може само да влошиш нещата.
Да, след натуралната храна сухата не се изяжда с такъв апетит. И не се притеснявай ако кучето ти не си изяжда дозата - те по-добре от нас си знаят колко им трябва. Е, естествено, ако дам на моя две кила накълцано телешко сърце той ще ги изяде всичките, и после ще тичаме през половин час навън заради стомашните проблеми b)

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 10 April 2005 - 07:51 PM
Публикувано: 11 April 2005 - 11:37 PM
не не не ! не прави много промени! ако ти даде някаква реакция като разстройство или обрив на някоя от храните, няма да знаеш от коя точно съставка е!
Колкото е по-еднообразна храна при която кучето се чуства добре, толкова по-добре. не експериментирай, наистина те моля, аз съм си го патила това, не ти го пожелавам. Всяка една нова храна, или смяната на храната се прави много внимателно в рамките на седмица. И следиш пормените в козината, дъх от устата, кондицията....
Успех, кучето си е твое, но те моля - не търси от добър резултат по-добър))))))))) нали животното е ОК? забрави за съмненията тогава)

Публикувано: 12 April 2005 - 06:41 AM
Публикувано: 12 April 2005 - 07:30 AM
За пример ще дам единия си кавказец, който от малък и до едногодишна възраст израстна изцяло на гранули. След това отиде на село при нашите и при останалите кавказци; по чисто технически причини (твърде далеч сме...) там се храни натурално. Можете да си представите учудването на Гарче: "Защо ми дават тоя леген с храна и какво да го правя?!"... Когато се върна при мен тригодишен ВСЕ ОЩЕ предпочиташе гранули и до СМЪРТТА МУ в дните с "готвено" се ослушваше, преди да си изяде яденето, което с гранула никога не е правил...
И обратното - другият кавказец, израсъл на "натурално", дълго време похапваше гранулите предпазливо и с подозрение l) , преди да свикне да почиства набързо тенджерата - и то главно заради щъкащата наоколо конкуренция, която иначе ще му влезе в чинийката и ще омете това, което не си е доял...
---
А иначе, нормалното и не-глупаво куче много бързо научава разликата между обикновеното "готвено" и гранулата - а именно, че гранулата се НАДУВА в стомаха и ако излапаш всичко за отрицателно време, после ти става малко... тежичко. Което е и причината най-често кучето да яде гранули по-бавно и по-спокойно и с не такъв "видим" апетит (освен, че марката може да не му харесва чак толкова на вкус). Примерно: Нойзи басетката в дните за "готвено" скача до тавана, докато й сложат "наушника" и после омита колкото храна й се даде за толкова време, че на хъската Липи направо й се кръстосват очите b) През повечето време, когато в чинията има гранули, Нойзи се хрупа старателно, изяжда около 100-150 грама и отива да поспи b) , после пак хрупа и т.н. - аз съм фен на "постоянно стоящата чиния". Няколко пъти й се е случвало да излапа повече гранули наведнъж и после е много забавна, как коремчето й става едно такова обличко b) , което явно не й харесва.
---
Ако обаче кучето явно няма апетит и не иска гранулите, може би си струва да се пробва смяна на марката? На пазара има 4-5 вида висококачествени храни, поне 2 от които са значително по-евтини и не много по-лоши от Роял Канин; овкусяването на всички е различно (включително и 3-4 разновидности на Еukanuba с различно месо примерно) и малко внимателни експерименти биха показали какво предпочита кучето.
Говорим не за рязка смяна на вида храна, а по-скоро за плавен преход, както се описва по повечето опаковки - замяна на 1/4 от количеството с новия вид, после 1/2 и т.н.... Кучето обикновено явно показва коя храна предпочита и изяжда първо.
---
И една "бабешка", но действена рецепта:
ДАВАЙТЕ ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ!
Повечето кучета много го харесват. Чудесен е като "витаминки", за козината, за стомаха, за имунната система... Дозите варират между 5 грама за малките породи и 20-30 грама за по-големите (това дневно) и прашецът се дава около 1 месец примерно пролет и есен. Продава се в диетичните магазини, а по едно време имаше и на "хапчета" в аптеките - чети "пресован на таблетки" - което е дори по-удобно.
В най-общи линии, върши чудеса за почти всички кучета.

Публикувано: 12 April 2005 - 09:04 AM
Цитат
На това му викаме "Друпи наду гайдата"- защото коремчето му става като цилиндър r) l) l) l) w) И ходи много смешно... l)
Публикувано: 12 April 2005 - 09:10 AM
Цитат
обикновенно моите юнаци от тези храни пърдят / особенно боксера n) / , най добре им понасят юкануба , роял канин и уфи премиум
а вабанк е абсолютно права за това което казва r) , и при мен наблюденията са такива
Публикувано: 12 April 2005 - 10:25 PM

The more people i meet, the more i like my Golden Retrievers!

Публикувано: 22 April 2005 - 01:30 PM
Публикувано: 22 April 2005 - 02:18 PM
Публикувано: 22 April 2005 - 04:47 PM
Цитат
Деси, сериозно ли мислиш това?
Представяш ли си как ще израсте твоето ротвайлерче с палачинки? Нищо, че му харесва повече от гранулираната храна. Моето обожава обелки от краставици - яде ги с пет пъти по-голям апетит от каквото и да било друго. Е, с това ли да го храня?
Всъщност просто е човек да избере. Когато видите куче в добра форма на улицата, с лъскав косъм и блестящи очи, питайте с какво го хранят и си правете изводи.
Публикувано: 22 April 2005 - 05:26 PM
е, извинявай, но интересът на кучето към готвената храна не е аргумент за ползата на храната. съседското куче най-много обича конски фекалии, това значи ли че с това трябва да го хранят, щото на кученцето видети ли му харесва?
палачинки... нямам думи