Dog.bg Форуми : Проблем ли е домашната храна?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Проблем ли е домашната храна? Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Toon Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 10 April 2005 - 04:18 PM

Здравейте ,
   Проблема ми е следния :
Хранех кучето си с домашно приготвена храна от малко ( кучето е НОК на 8 м ) - варени пилешки изрезки , ориз , яйце ........ т.н. . То расте , козината обаче не му изглеждаше много добре ........ , та реших да започна да го храня с гранулирана храна . Взимам му Роял Канин ( казаха ми че е прилична ) , но то някак не че не я яде , изяжда си всичко но не със същия апетит както преди се нахвърляше върху паничката ! Иначе е добила по добър вид , козината и блести ......... просто не знам !? А другото което е - взимам я с мен като тичам вечер и тя сякаш се изморява бързо ( или просто не знам колко е нормално да тича ) . Примерно на отиване 2-3 км без да спира и започва да се задъхва ... не изостава или нещо такова ... но пака казвам не съм наясно какви са нормите ! Ако може някой да ми даде съвет ще съм благодарен !!!

#2 Потребителят е офлайн   marin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2005 - 04:28 PM

Ами и аз моя го храня с домашна храна, ето какъв ти е проблема, като първо куче научено да яде домашна храна обикновено не яде с апетит друга храна. Аз лично съм го казвал многократно, че съм много против консервите и гранулите. За да се оправи козината има 2 неща които можеш да направиш от гледна точка на яденето. Като първо слагай царевично брашно, то е невероятно добро, като второ давай на кучо витамини SA 37 те са доста добри и определено помагат на козината. За козината още можеш да я решеш по-често това също подобрява качествата на козината. А за второто 2-3 километра без да спира!!! Че кучо си е готов маратонист бе! Не това си е нормално, малките кученца не са толкова издръжливи колкото големите. След време ще почне да тича повече не се тревожи. Продължавай да тичаш с любимеца си това е особено полезно за него и го развива много добре физически. r)

#3 Потребителят е офлайн   Toon Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 10 April 2005 - 04:37 PM

Значи пак да си минавам на готвено .... но от както яде гранули по добре изглежда значително !!!! знам ли ..... !?

#4 Потребителят е офлайн   castor Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2005 - 04:46 PM

Ами не знам, обаче са ми казвали, че гранулираната храна (естествено ако е качествена) е най-доброто за едно куче, защото е внимателно балансирана и има всички необходими съставки, затова няма нужда допълнително нищо да се дава (калций, витаминию и др.) Много трудно може да се постигне същото с готвена храна, а освен това винаги може да разбуташ нещо в баланса.

#5 Потребителят е офлайн   In4et0 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Дого Аржентино

Публикувано: 10 April 2005 - 04:49 PM

Това за задъхването-ако говориш за дишането с отворена уста го правят за да се охладят.
А моето куче също премина от домашна към гранулирана храна. Наистина не я яде както предишната, но когато премина на гранулирана храна козината му светна-което първи го забелязаха кучкарите от квартала.
Пордължавайте както казва Марин да тичате, но внимавай да не я преумориш. Малка е все пак b)
User's Signature

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ

#6 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 10 April 2005 - 05:03 PM

И аз храних моят с натурална храна. Имахме страхотни проблеми с козината и кожа, макар че рациона му бе изключително внимателно подбран. Козина - редовно ресана и мита - не растеше добре. Правеше ми и обриви - през два-три месеца се появаваха екземи, които той разлизваше до кръв и месо. От пилешкото се почесваше като за световно, от една шийка беше в състояние да ходи със сълзящи очи близо седмица... Прехвърлих го на Роял Канин Медиум Адулт - светкавично зараснаха голите петна от екземите (с натурална храна те се покриваха с козина за два-три месеца, макар че СА-37 и зехтин, както и рибено масло бяха задължителните добавки към натуралната храна). Очите му са сухи, косъма лъсна и равномерно расте навсякъде, в чудесна кондиция е - днес на сбирката гонеше едно подрастващо немско овчарче, не го стигна но и не грохна след 10 метра бягане, както би направило едно затлъстяло и не особено здраво куче...

Марин е прав - и аз имам предубеждение към гранулите, но към евтините гранули. От сухата храна класа супер-премиум вредатата е по-малка отколкото от натурален неграмотно съставен рацион.

Спорът между феновете на натуралната и сухата храна е безкраен, аз мисля че всеки трябва да гледа собственото си куче и да се ориентира по външният му вид. От горчивият ми опит знам - ако кучето ти изглежда добре - ОСТАВИ ЖИВОТНОТО на мира, не експерементирай, че вместо от добро по-добро може само да влошиш нещата.

Да, след натуралната храна сухата не се изяжда с такъв апетит. И не се притеснявай ако кучето ти не си изяжда дозата - те по-добре от нас си знаят колко им трябва. Е, естествено, ако дам на моя две кила накълцано телешко сърце той ще ги изяде всичките, и после ще тичаме през половин час навън заради стомашните проблеми b)
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#7 Потребителят е офлайн   marin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2005 - 07:36 PM

Toon, имай в предвид, че кучето винаги трябва да бъде леко гладно и да има апетит, впрочем ти по колко пъти го храниш дневно?

#8 Потребителят е офлайн   Eli i Droopy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2005 - 07:51 PM

Аз имах същия проблем за това съм на следната линия- давам му домашна храна и витамини SA 37 така и се нахвърля на паницата, и можеш да се огледаш в козината му w) l)
User's Signature

Качена снимка[br]BG Басет сайт изцяло за породата басет хаунд.[br]Кога ми се преработи сядам и чeкaм да ми мине.

#9 Потребителят е офлайн   Eni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2005 - 08:00 PM

А какво ви е мнението за храните Дог.шоу - джуниър и Фрискас?
User's Signature

прочети правилата за подписите

#10 Потребителят е офлайн   Toon Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 11 April 2005 - 11:07 PM

Ами благодаря ви много за съветите и вниманието :) Ще правя разни промени и ще видя какво ще стане :)

#11 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 11 April 2005 - 11:37 PM

Toon
не не не ! не прави много промени! ако ти даде някаква реакция като разстройство или обрив на някоя от храните, няма да знаеш от коя точно съставка е!
Колкото е по-еднообразна храна при която кучето се чуства добре, толкова по-добре. не експериментирай, наистина те моля, аз съм си го патила това, не ти го пожелавам. Всяка една нова храна, или смяната на храната се прави много внимателно в рамките на седмица. И следиш пормените в козината, дъх от устата, кондицията....
Успех, кучето си е твое, но те моля - не търси от добър резултат по-добър))))))))) нали животното е ОК? забрави за съмненията тогава)
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 12 April 2005 - 06:41 AM

Наистина, не си прави експерименти със здравето на кучето - щом се чувства добре с роял канин остани на него (това е една от малкото качествени храни, които се внасят в бг) Не сменяй рязко храните, не слагай неща които не си сигурен че стават за ядене, не слушай кварталните "професори" за кокалите, шийките, рагутата, фенерите и т.под. гадости, с които основно си хранят кучетата... Това е твоето куче и ти имаш грижата и отговорността да се чувства и да изглежда добре. Ако правиш опити от сорта "я да видим може ли да яде това и как ще му се отрази"... ще си имаш най-малкото куче с разстроен стомах (от личен опит го казвам) и ще бъдете "добри приятели" с ветеринаря... (да ме извинят ветовете тука де b) )
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#13 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 April 2005 - 07:30 AM

Причините кучето да не "напада" паницата след драстичен преход между единия или другия вид храна са, че то не е идиот r) и много добре знае, че това дето му го дават, не е "неговото" си ядене. Нищо страшно.
За пример ще дам единия си кавказец, който от малък и до едногодишна възраст израстна изцяло на гранули. След това отиде на село при нашите и при останалите кавказци; по чисто технически причини (твърде далеч сме...) там се храни натурално. Можете да си представите учудването на Гарче: "Защо ми дават тоя леген с храна и какво да го правя?!"... Когато се върна при мен тригодишен ВСЕ ОЩЕ предпочиташе гранули и до СМЪРТТА МУ в дните с "готвено" се ослушваше, преди да си изяде яденето, което с гранула никога не е правил...
И обратното - другият кавказец, израсъл на "натурално", дълго време похапваше гранулите предпазливо и с подозрение l) , преди да свикне да почиства набързо тенджерата - и то главно заради щъкащата наоколо конкуренция, която иначе ще му влезе в чинийката и ще омете това, което не си е доял...
---
А иначе, нормалното и не-глупаво куче много бързо научава разликата между обикновеното "готвено" и гранулата - а именно, че гранулата се НАДУВА в стомаха и ако излапаш всичко за отрицателно време, после ти става малко... тежичко. Което е и причината най-често кучето да яде гранули по-бавно и по-спокойно и с не такъв "видим" апетит (освен, че марката може да не му харесва чак толкова на вкус). Примерно: Нойзи басетката в дните за "готвено" скача до тавана, докато й сложат "наушника" и после омита колкото храна й се даде за толкова време, че на хъската Липи направо й се кръстосват очите b) През повечето време, когато в чинията има гранули, Нойзи се хрупа старателно, изяжда около 100-150 грама и отива да поспи b) , после пак хрупа и т.н. - аз съм фен на "постоянно стоящата чиния". Няколко пъти й се е случвало да излапа повече гранули наведнъж и после е много забавна, как коремчето й става едно такова обличко b) , което явно не й харесва.
---
Ако обаче кучето явно няма апетит и не иска гранулите, може би си струва да се пробва смяна на марката? На пазара има 4-5 вида висококачествени храни, поне 2 от които са значително по-евтини и не много по-лоши от Роял Канин; овкусяването на всички е различно (включително и 3-4 разновидности на Еukanuba с различно месо примерно) и малко внимателни експерименти биха показали какво предпочита кучето.
Говорим не за рязка смяна на вида храна, а по-скоро за плавен преход, както се описва по повечето опаковки - замяна на 1/4 от количеството с новия вид, после 1/2 и т.н.... Кучето обикновено явно показва коя храна предпочита и изяжда първо.
---
И една "бабешка", но действена рецепта:
ДАВАЙТЕ ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ!
Повечето кучета много го харесват. Чудесен е като "витаминки", за козината, за стомаха, за имунната система... Дозите варират между 5 грама за малките породи и 20-30 грама за по-големите (това дневно) и прашецът се дава около 1 месец примерно пролет и есен. Продава се в диетичните магазини, а по едно време имаше и на "хапчета" в аптеките - чети "пресован на таблетки" - което е дори по-удобно.
В най-общи линии, върши чудеса за почти всички кучета.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#14 Потребителят е офлайн   Eli i Droopy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 April 2005 - 09:04 AM

Цитат

Няколко пъти й се е случвало да излапа повече гранули наведнъж и после е много забавна, как коремчето й става едно такова обличко  , което явно не й харесва.

На това му викаме "Друпи наду гайдата"- защото коремчето му става като цилиндър r) l) l) l) w) И ходи много смешно... l)
User's Signature

Качена снимка[br]BG Басет сайт изцяло за породата басет хаунд.[br]Кога ми се преработи сядам и чeкaм да ми мине.

#15 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 12 April 2005 - 09:10 AM

Цитат

А какво ви е мнението за храните Дог.шоу - джуниър и Фрискас?

обикновенно моите юнаци от тези храни пърдят / особенно боксера n) / , най добре им понасят юкануба , роял канин и уфи премиум

а вабанк е абсолютно права за това което казва r) , и при мен наблюденията са такива

#16 Потребителят е офлайн   mi6eto_i_ashley Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Retrievers, AGILITY
Публикувано: 12 April 2005 - 10:25 PM

Toon, най-добре е поне докато кучето ти порасне да се храни правилно!!!!! тоест да яде ХУБАВА гранулирана храна! малките кученца се нуждаят точно от това докато растът!!! а за козината- мойта като беше малка не приличаше на нищо l) козината и беше ужасна bl) тогава я хранех с Pedigree, сега и давам Eukanuba и всеки ми казва че козината и е супер яка!!! наистина разликата е огромна...също много обича и Chappi, и Royal Canin разбира се!!! b) и Friskies и много други... но това си е за мойто куче... b) d)
User's Signature

The more people i meet, the more i like my Golden Retrievers!
Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   desy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 April 2005 - 01:30 PM

Здравейте и ние имаме кученце-ротвайлерче на 4 месеца и въпреки възрастта си, то също предпочита да яде домашно приготвена храна.Много често,когато му дадеме суха храна - не я яде с апетит и обикновенно не си изяжда всичко.Но ако знаете как яде например- палачинки.............Винаги, когато готвя, тя стои неотлъчно до мен, седнала и ме наблюдава с голям интерес.Така,че смятам,че сухата храна по-скоро е за улеснение на стопаните, отколкото за радост на кучетата и това не трябва да е повод за притеснени. d)

#18 Потребителят е офлайн   LudmilDo Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 22 April 2005 - 02:18 PM

Ще си позволя и аз един съвет към Тун. До едногодишна възраст НОК не трябва да се претоварва физически. Необходимо е да тича само толкова, колкото самото куче реши, така че му е рано за тези кросове. По-късно като порасне натоварванията стават все повече и повече докато се стигне до поне 5 км дневно.
User's Signature

I LOVE THIS ...... BREED[br]Zak vom Yambol[br]Atina von Daron[br]Zhara v. Krasini

#19 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 22 April 2005 - 04:47 PM

Цитат

Така,че смятам,че сухата храна по-скоро е за улеснение на стопаните, отколкото за радост на кучетата и това не трябва да е повод за притеснени. d)

Деси, сериозно ли мислиш това?
Представяш ли си как ще израсте твоето ротвайлерче с палачинки? Нищо, че му харесва повече от гранулираната храна. Моето обожава обелки от краставици - яде ги с пет пъти по-голям апетит от каквото и да било друго. Е, с това ли да го храня?
Всъщност просто е човек да избере. Когато видите куче в добра форма на улицата, с лъскав косъм и блестящи очи, питайте с какво го хранят и си правете изводи.

#20 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 22 April 2005 - 05:26 PM

desy
е, извинявай, но интересът на кучето към готвената храна не е аргумент за ползата на храната. съседското куче най-много обича конски фекалии, това значи ли че с това трябва да го хранят, щото на кученцето видети ли му харесва?

палачинки... нямам думи
User's Signature

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни