Липса на апетит
Публикувано: 14 October 2005 - 08:23 AM
Надявам се, че това не е сериозен проблем, но все пак съм притеснен. Единственото успокояващо нещо е, че ветеринарят каза че кучето е в нормите за възрастта си. ( 5 месеца )
Благодаря за всички мнения по темата.
Публикувано: 14 October 2005 - 08:34 AM
Кученцето ти е още малко затова няма да препоръчам консерви защото има по-твърди неща в тях и т.н. Кари яде гранули,объркани с малко пастетче(става въпрос пастета от консервата,не човешки) :)
Сега оставям другите по-опитни кучкари да се изкажат :) nok bravo
Публикувано: 14 October 2005 - 09:08 AM
Цитат
Хех. Любимата ми порода ;-) Ипзпитвам особени чувства към Голдън Ритрийврите. СУУУУПЕР!
Ще постна снимка още днес.. досега го снимах но не ми харесваше стойката ... може би трябва да го снимам когато е навън и е "нащрек" . Така де ще има снимка.. ще му щракна една дигиталка днес. за теб ;-)
а между другото искам и аз снимка на сладураната.!
Публикувано: 14 October 2005 - 12:06 PM
Цитат
Ориз с хляб bl) bl) bl) ....Гани откъде ти хрумна!
Няма такова нещо като хляб в храненето на кучето!
Има огромна тема по въпроса за храненето...прочети я!
Ориза се дава сварен с моркови и обезкостено пилешко месо.Ако трябва да се даде хляб,въпреки че ми е трудно да приема,че това е необходимо...та ако много държите на хляба,той може да е само ръжен или пълнозърнест и то най-добре на сухари!
Не давайте консерви на кучетата си! Пълни са с консерванти,които предизвикват рак!
И моля...прочетете темите за храненето на кучето! r)

Сара-кученцето,което носи усмивка в деня ти!
Публикувано: 14 October 2005 - 12:17 PM
Чакайте, хора, да се разберем. Гранулираната храна си има дневен ГРАМАЖ, който кучето с дадени килограми трябва да изяде. Колко грама е една шепа???!!
Т.е.: Имайте предвид, че количеството гранулки е ДЕХИДРАТИРАНО, извлечено му е водното съдържание; точно колко процента вода са ОСТАНАЛИ пише на опаковката. Силно приблизително, "добавяте" липсващите проценти и получавате реалното количество храна, която кучето изяжда ВСЪЩНОСТ. Примерно - на опаковката пише 10% влажност, т.е. храната се умножава по 10 и получаваме от 100 грама - 1 кило... ТАКЪВ е реалният обем, който гранулите придобиват в стомаха на кучето, след като се навлажнят. Затова и се казва, че ВИНАГИ трябва да има прясна вода в наличие. Иначе може да стане беля...
С други думи, една паничка ориз с мръвка е силно не-равнозначна на една паничка гранули. По-скоро е равнозначна на... 20-30 грама...
ТОЕСТ, FRU, не си мери гранулата с "шепи" и не тъпчи кучето насила. Първо премери тия "две шепи" на какво се равняват в грамове, после виж на опаковката колко точно ДНЕВНО трябва да се даде и едва след това може да се притесниш, че кучето не яде достатъчно. "Не си омита всичко" в никой случай не е показател за липса на апетит, а по-скоро - за опит за прехранване и за порода, която има достатъчно акъл да мери количеството погълната храна...

Публикувано: 14 October 2005 - 12:36 PM
Цитат
Кари винаги яде!!!!!А може ли да ми кажете защо?Не искам да чета 5 листа тема...моля ви !Малко нахално... bl)
Теди...,може,но не трябва!Много пъти сме говорили по този начин, тук във форума..."Ми,то мойто куче,всичко яде",или "Ми,я ги вижте бездомните-ядът всичко от кофите,пък нищо им няма" и сме стигали все до убеждението,че едно е да "може",друго е да "трябва" и,че нашите кучета ще се хранят КАКТО ТРЯБВА!
Та по въпроса за хляба...скорбялата,която се съдържа в пшениченото брашно е неразградима от стомаха на кучето и затормозява смилането на храната.С други думи белия хляб не носи никакви хранителни вещества в организма на кучето и това го превръща в напълно излишен.Като нахраниш Кари с хляб,все едно я храниш с памук например.
Затова,ако ще се дава хляб,то поне да е пълнозърнест.В пълнозърнестия хляб няма толкова много скорбяла,не пада "тежко" в стомаха и фибрите,които съдържа подпомагат в известна степен храносмилането.Все пак и този вид хляб(или сухари) също не е хранителен за кучето,но поне не е вреден.
Това знам аз за храненето с хляб!
Ако не съм права,моля някой да ме попорави,за да не обърквам другите....,но аз лично твърдо вярвам в това,което написах и не съм давала на кучето си хляб. r)

Публикувано: 14 October 2005 - 12:40 PM
Цитат
Чакайте, хора, да се разберем. Гранулираната храна си има дневен ГРАМАЖ, който кучето с дадени килограми трябва да изяде. Колко грама е една шепа???!!
Т.е.: Имайте предвид, че количеството гранулки е ДЕХИДРАТИРАНО, извлечено му е водното съдържание; точно колко процента вода са ОСТАНАЛИ пише на опаковката. Силно приблизително, "добавяте" липсващите проценти и получавате реалното количество храна, която кучето изяжда ВСЪЩНОСТ. Примерно - на опаковката пише 10% влажност, т.е. храната се умножава по 10 и получаваме от 100 грама - 1 кило... ТАКЪВ е реалният обем, който гранулите придобиват в стомаха на кучето, след като се навлажнят. Затова и се казва, че ВИНАГИ трябва да има прясна вода в наличие. Иначе може да стане беля...
С други думи, една паничка ориз с мръвка е силно не-равнозначна на една паничка гранули. По-скоро е равнозначна на... 20-30 грама...
ТОЕСТ, FRU, не си мери гранулата с "шепи" и не тъпчи кучето насила. Първо премери тия "две шепи" на какво се равняват в грамове, после виж на опаковката колко точно ДНЕВНО трябва да се даде и едва след това може да се притесниш, че кучето не яде достатъчно. "Не си омита всичко" в никой случай не е показател за липса на апетит, а по-скоро - за опит за прехранване и за порода, която има достатъчно акъл да мери количеството погълната храна...
Мда.... това с шепите е твърде несериозно.. както и да е признавам. Но определено НЕ ТЪПЧА кучето.. яде по колкото му се яде. Вярно е че трябва да се обръща внимание на дневната дажба в грамове. И в заключение ... това което му сипвам в паничката е нищожно колкото и хранителни да са качествата на гранулите.. наистина е нищожно.... в този смисъл бях насочил размислите за една и две шепички... Но ще си взема поука.
P.S. нямам везна за да измервам точният грамаж на гранулите.
P.S. кучето е на 5 месеца и тежи 14 кг.
Публикувано: 14 October 2005 - 01:34 PM
Цитат
P.S. нямам везна за да измервам точният грамаж на гранулите.
.....
Fru, КАЧЕСТВЕНИТЕ гранули се продават с мерителни чашки и брошури с точните грамажи за съответната големина и възраст на кучето.Мерителната чашка и брошурата се дават безплатно от зоомагазина,от който си купувате гранулите-питайте продавача и си ги поискайте.
П.С. под "големина" на кучето имам предвид породата...големи,средни и малки породи...
П.С. Макс изглежда чудесно super

Публикувано: 14 October 2005 - 01:50 PM
Цитат
Мда, и аз съм съгласна с това. На пръв поглед не се забелязва отслабване и т.н.; пак на пръв поглед кучето е нещо като лайка... значи 14 кг. си е съвсем нормално тегло за куче, което във възрастно състояние ще е 20-25...
С други думи, НА ПРЪВ ПОГЛЕД явно с храненето нямате проблем всъщност.
Но, пак ще се върна на темата. Ако предположим, че (грабвам един чувал наслуки), че ДНЕВНАТА дажба за такъв килограмаж на такава възраст е около 300 грама, това означава, че (гледайки по кофичката), става дума грубо за кофичка и половина ДНЕВНО гранули - в интерес на истината чувалът и кофичката в случая са Еukanubа. Въпросната "кофичка" е много приблизително колкото кофичка за кисело мляко.
Това пък означава, че ако кучето се храни 3 пъти дневно, то трябва да получава 1/2 кофичка гранулки на гранене... Вярно си е малко като количество, особено ако се сипва в по-голямшка паничка.
НА ПРАКТИКА северните породи (към които спада и лайката) са с по-ниски хранителни нужди от същата възраст и размер друга порода (да речем петмесечна НОК). Което пък ще рече, че ако кучето не прекарва 4-5-6 часа на разходка в бясно търчене, е напълно нормално да се задоволи с дневна дажба около 1/3 по-ниска от посочената на чувала с храна. При това кученце, изяждащо си пълната дневна дажба от 300 грама (в случая) най-вероятно ще надебелее, защото храната му е в повече.
Така че, пак повтарям, НА ПРЪВ ПОГЛЕД!!!!, всичко си е съвсем нормално и ако шепичката възлиза на около 100 грама, няма проблем.

Публикувано: 14 October 2005 - 09:19 PM

I love dogs more than everything[br]