Dog.bg Форуми : Проблем! Кучето ми е на годинка и все още пишка в къщи...

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Проблем! Кучето ми е на годинка и все още пишка в къщи... Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Tomolino Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 25 April 2009 - 01:06 PM

...Привет на всички.Проблемът ми е по деликатен.Кучето е Пинчер и днес става на годинка. То е на приятелката ми но като цяло аз го гледам. Аз го разхождам, храня и т.н. Имам проблем с малката нужда. Много добре разбира, че е направило беля, заляга, че даже и се напикава.Пълна е с номера и хватки. Имаме режим по 3 пъти на ден. Сутрин в 8:00, на обед към 13:30-14:00 или ако нямам време някъде около този час, а вечер сме към 20:00 долу.Редовен номер е като се събудя и да видя локва в спалнята, направо откачам. Не отричам че яде шамари, но когато я удря мс вестник тя пак пада и ляга на земята все едно я бия с точилка :) не си мислете че съм някой съдист койтосак да млати кучето си, напротив - гнусно ми е, но нервите ми идват в повече, особено, когато само аз се придържам към режим и когато направи нещо другите да го глезят. Дори в момента е в банята, наказано, само преди малко разходено и нахранено....вчера пак се беше изпикало, накзах го, поле я пуснах нахраних я, влезнах да се къпя, а като излезнах имаше огромна локва в средата на хола.Направо откачих и пак я наказах.Вечерта е разходих и "отмених" наказанието, тя яде легна си спа при мен, после си легнахме на спалнята и тази сутрин в 8:00 като станах пак имаше локва пикня..... чашата преля и аз съм на път да я разкарам..... некой да ме успокои или да ме подкрепи със съвет....наистина ми писна..... същия номер го имах само че с ДВА, направени като с ПЕРГЕЛ Кръга ЛАЙНА и между тях локжа пикня... абе направо със СТИЛ :)) ама....май май ще я пращам по разписание.....

П.П. Има случай когато по 4-5-6 дена няма беля...и хоп... пак.... вярно е че сменяме доста често къщите и сменяме и режима, но като цяло си мисля че вече трябваше да се е научила...

Благодаря Ви предварително......

#2 Потребителят е офлайн   huBBa__buBBa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Икона за мнението  Публикувано: 25 April 2009 - 07:00 PM

На колко месеца започнахте да я извеждате навън?
И аз имах същия проблем с моята пинчерка. Тя сега е на 6 месеца и нещо и като я взехме само вътре пишкаше и акаше навсякъде. После всяка сутрин майка ми я взимаше с нея в банята така се научи да ходи почти само там до тоалетна, а като почнахме навън да я извеждаме си свикна навън и май почна и да стиска, за да ходи навън до тоалетна.
Не се отказвай от нея, може и на инат да ходи в стаите.

User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 April 2009 - 07:39 PM

Не й давай да спи на леглото. Това е една от най-големите грешки, и ние я направихме. Ограничавай я, не я пускай да ходи навсякъде, когато не я наблюдаваш. Пробвай и клетката, но не я оставяй повече от 4 часа в нея и никога без надзор. Виж има специална тема за обучаването към хигиенни навици. Основното е да се научи, че може да се стиска, възможно е още да не го е разбрала. Не се отказвай, ще се научи!
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   Dakel4y Икона

• #Space Monkey#
  • PipPipPip
Публикувано: 25 April 2009 - 07:49 PM

въпреки че моето куче е дакел и ние имахме подобен проблем.оставим я за малко вкъщи сама върнем се-локва и ,,тортичка,,.оставам я да спи в кухнята-локва.забелязах че когато я оставяме сама,ако е затворена в 1 стая тогава прави бели.ако примерно хола,кухнята и коридора са на нейно разположение-няма и капка.но сега е голямо момиче и прави пиш само ако не я изведем цяяял ден(никога не го правим де)също когато изхождаш кучо като си свърши работата навън-награда.свърши ли я вътре-списание или вестник.успех! :ba_025:
User's Signature

Не наранявай невинните-те не могат да ти отвърнат.

http://vbox7.com/play:14059782 -дайте ни живот

#5 Потребителят е офлайн   Tomolino Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 25 April 2009 - 09:12 PM

Така, благодаря на отговорилите. Ами аз поех грижите от 6 месечна възраст.Има една подробност. Живяло е в Италия кучето 3 месеца и там градинки за свободно разхождане почти няма.Там е започнала да ходи в тоалетната и на някакви бели черги.Имаме тука същите бели черги. Пикаеше на тях = махнахме ги всичките.Имаще друга синя, и нея махнахме, като през това време се извежда непрекъснато.Вестник и списание не помагат. Те шамари по дупето не помагат, а какво остава за естник.Аз си мисля, че не иска да ходи на вънка. Днес цял ден съм я затворил в банята.Много ми е жал, но немога да си позволя повече компромиси.Днес точно става на годинка и ми е още по неприятно, че е наказана. Днес съм я изкарвал само в часовете на режима. Относно това къде спи. Когато я оставя в хола на сутринта има "ТОРТИ" и то много ( къде ли ги побира :) )Постоянно ми прави на пук и това не ми се нрави. Тя е инат, обаче аз см луд и няма да спра да я наказвам.....колкото и да ми е гадно.... иначе ще чистя лайна и пикня доакто е жива....Ветеринарят ми каза - "Кучето никога не пикае там където спи". Аз му казах че тя пика където и скимне и не прави разлика между спалня, ВЦ, баня, хол и кухня. Наложи се да я оставим за цял ден сама в целия апартамент и като се върнах съжелявах горчиво за добротата си....Няма да се откажа, това е почти сигурно, но ме е яд че вече половин година усилията ми са без резултата....... Въпроса който ме мъчи е, Ще и остане ли навик след като е на годинка вече ?! Когато направи чиш на вън - има едно голямо БРАВОООО и после педигрииче, но уви..... :(

#6 Потребителят е офлайн   huBBa__buBBa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Икона за мнението  Публикувано: 25 April 2009 - 09:27 PM

За това, че не пишкат там, където спят не съм сигурна, защото моята 3 пъти се изпика на моето легло (където и тя спи), дори веднъж го беше направила пред нощта, когато съм спяла, което ми е много странно..е тогава беше още малка, но все пак..
Не знам какво да ти кажа, при нас стана някак си изведнъж приучаването, не че не се случва да се изака някъде в коридора или не точно в банята, но мисля, че с пишкането вече се научи (да чукам на дърво), защото и при нас беше голям проблем. Продължавай да упорстваш и мисля, че ще има резултат и не смятам, че ще й остане навика.

User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 April 2009 - 09:49 PM

Това с пишкането в леглото и ние сме го преживявали. Правил го е нарочно и е именно заради йерархията. След като спи на най-хубавото място (леглото), си го "заплюва" (маркира).Трябва да я подчиниш и в никакъв случай да не оставяш другите да я глезят.
Това със смяната на къщите също го преживявахме и на всяко ново място сякаш наново трябва да го приучаваш, кучето се обърква. Аз го стягам, майка ми го глези и така го разглезихме малкия :da_005:
Това, което можеш да направиш, е да купиш една подвижна преградка, изглежда като кошче за бебе, пускам по-долу линк. Когато не си в къщи или когато не й обръщаш внимание, я дръж там.
http://www.ferplast....raining_eng.php
Пинчерите са много големи инатчета, добре поне, че имаш дама :ae_085:
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   Tomolino Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 April 2009 - 07:57 AM

хахаха и на мене ми се изпика 2 пъти на кревата!! Единият път даже и отвивам иургана и и казвам " Айде мойто момиче да си лягаме", тя се качва обръща се към мен гледа ме в очите и се изпика !!!! е тогава полудях.....вече не пишка на кревата но уви, действа навсякъде другаде.Сега я разходих след като спа в банята цяла нош и пак не пика на вънка, само ака... беше се изпикала в банята, но не открих локвичка, тъй като залегна веднага щом влезнах. Другите адски много я глезят и май май тях трябва да строявам. кОГАТО я оставим при други хора, задължително първата ве1ер насира къщата на хората. Гадни пинчери.... а тази преградка от къде мога да си я купя ?

#9 Потребителят е офлайн   Детелина 74 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология,офроуд,туризъм.

Публикувано: 26 April 2009 - 08:29 AM

Нашето правеше бели но когато беше малко,взехме го на 40 дни и го правеше вкъщи,защото тогава му се правеха няколко ваксини и не е било да се изкарва,докато не свършат ваксините.И така го правеше пикото и акото на терасата до колкото си спомням около четири месеца.И след това на вънка вече и те така,сутрин в осем,следобед в два и вечер около осем.Но,когато му се пиша почва да скимти.Но такъв проблем,че пиша в леглото НЕ.Иначе спи при нас на юргана отгоре,а не в неговото легло.А когато му се пиша - отива на терасата и така.А колкото е малко кучето толкова е по добре да свиква на вън ,а и незнам вашето сигурно е на година.Незнам как ще се оправяте с този проблем,наистина е голям проблем,особено че пиша на леглото.Още от малко и на вън.Иначе,свикне ли в къщи - няма да се научи.
User's Signature

Кръвна група А1 (-)

#10 Потребителят е офлайн   Tomolino Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 April 2009 - 09:07 AM

ах Детелинкее... недей така... аз също си мисля така... и незнаете колко ми се иска да греша... но за това е виновна приятелката ми... тя спи като тъпан до обяд.... добре 1е се появих аз иначе това куче щеше да е омазано с акита....сега ми е сърдита кучката , защото беше накзана 24 часа.... да не говорим че лежи само на възглавници като принцеса.. много разглезена работа... направо ужас.... и ески я глези. след като е била наказана, аз казввам кучето да не се пипа и да не му се радва никой, да усети малко игнорирането... няма братче. то се почва хранене а у .... а да не говорим че му се дава храна от масата и това ме кара да откачам.. и им казвам щом го обичате толкова станете нарежете му и му дайте ж кипата, а не да ми отбивате номера и да му мятате от масата..... направо нямам думи... изтървана работа... щом до форуми прибегнах смятай..... дребно вредно и непотревно.....

#11 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 26 April 2009 - 09:51 AM

Спрете с тези наказания, вършите точно обратното на това, което трябва. Никога няма да решите проблема така.
Темата за хигиенни навици е тук

#12 Потребителят е офлайн   iliyana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 April 2009 - 10:29 AM

Нашата Съни я взехме на 40 дни. Само първият ден се изака вътре, след това не го допуснахме. Постоянно се извеждаше на терасата през определини интервали от време и като си свършеше работата, получаваше ласка и прегръдка. С пишкането също не ни трябваше много време. Като клекнеше да пишка извиквахме НЕ и я изнасяхме на терасата. Така свикна от много малка да си върши работата навън. Не сме я били, само строго НЕ и изнасяне навън. Но имахме един случай вече като голяма. Не я пуснахме в другата стая при децата, които имаха гости. Тя стоя при вратата, скимтя и като не я пуснахме, най-демонстративно клекна в средата на стаята, погледна ни в очите и се изпика. Направи ни напук. Така че, може би не трябва да я биете и наказвате, а с търпение да оправите нещата.

#13 Потребителят е офлайн   Tomolino Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 April 2009 - 10:35 AM

абе приятелю, тов е за куенца на 10 седмци, а нашето е на 52..... аз нямам вина че стопанката го е изтървала първите 6 месеца.. как да разбере без наказание и каране какво е направила.. тва са некви методи измислени от агенция закрила на детето... какт о ида е .. мерси и на тебе. ще пробвам с наблюдението доколкото мие възможно... все пак имам работа...а иначе си имаме дума "Ще върви" и тя си разбира. казвам "чишкай" и за акането иамме дума и го прави, но всякаш на пук не иска да го прави сега.... както си беше научена и започна отново..... аре обясни ми това явление на какво се дължи.... да не говорим, че е имало случай, когато съм заспивал в хола и тя ме е буделас близане по лицето да я изведа на вънка......почти всико съм изпълнил и пак ....... резултата 0-лев

#14 Потребителят е офлайн   paloma_blanka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Dogo Group
Публикувано: 26 April 2009 - 11:01 AM

Защо питате, като не приемате съветите на другите? Нищо няма да постигнете с наказване на кучето, например след като се приберете или събудите и видите белята свършена преди часове!
В поста на mil_ по-нагоре е посочена чудесна тема, която задължително трябва да прочетете. Няма куче, независимо от възрастта, което с правилните методи да не се приучи на хигиенни навици. Никога не трябва да се използват удари, викане, затваряне на кучето в банята... какво постигате с това - само страх и стрес, нищо повече! Кучетата не са като хората - те разбират корекцията само в момента на извършване на дадено действие! :ea_103:
User's Signature

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   Tomolino Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 April 2009 - 01:20 PM

Така, прочетох темата на господина, и веднага ще уборя едно негово твърдение. Ами разликата межди "локвата в кухнята" итази "в градинката от съседското куче" е, че тази в кихнята ме кара да се чувствам нещастен, а другата даже незнам къде е .... и пак казвам, кучето спазва режима 5-6 дена и пак започва на ново. Аз мисля че разбрах къде е проблема ;) не се притеснявайте, благодаря за съветите. а трявба да ти кажа че банята и действа доста опреснително ;)... а може и да греша. Простете не съм имал куче, случи се така, че вече имам.... и не иска мда спя в пикнята му. След като аз създавам режим а тя ми пикае на труда.... нормално да се изнервям и да ме дразни... Ако кучето се отучи от вредните привички ще ви информирам. Още веднъж благодаря и по=спокойно, кучето не е малтретирано а дори доста добре гледано ;) Приемам критиката Ви, ще въведа леки корекции. Без а ми се карате мадам ;)

#16 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 April 2009 - 02:04 PM

Търпение, Том! Форумът е прекрасно място и да научиш нещо, и да обмениш мисли и идеи с хора със сходни интереси!
Разказвай ни за напредъка на малката, пиши и при нас в темата за мини пинчерите. Много ще се радвам един ден да ни кажеш, че си разрешил проблема с пишането и че малката ви носи вече само положителни емоции.
Преграда може да се намери по зоомагазините, предполагам че ги има. Ето какво открих аз за София (изпращат безплатно покупки над 100 лв. из цялата страна):
http://zoomagazin.eu...p...67&cat1=827
Сигурна съм, че може да се намери (измайстори) и по-евтин вариант. Да ти кажа честно, на мен ми се видяха скъпи, но се оказа, че в Италия тази фирма Ferplast продава даже и по-скъпо по кучешките магазини там.
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 April 2009 - 02:24 PM

Показване на мнениетоTomolino, в Apr 26 2009, 01:20 PM, написа:

....тази в кухнята ме кара да се чувствам нещастен
.... и не иска мда спя в пикнята му. След като аз създавам режим а тя ми пикае на труда.... нормално да се изнервям и да ме дразни...

Любезни Tomolino, скромен съвет - първо се успокойте и недейте да се нервите!
Базова грешка при вас е, според мен, че гледате на кучето като на ЧОВЕК, който разбира какви хигиенни проблеми ви създава и, въпреки това, напук продължава да ви дразни и да цапа, за да ви се хили злорадо отстрани, докато вие превивате гръб да чистите.
Нищо общо няма това с истината, колкото и логично да изглежда.

Според мен всяко куче си има ВРОДЕНИ хигиенни навици - да не цапа там, където живее, а ролята на стопаните му е не да изграждат такива, а просто да не му пречат да развие и затвърди това, което му е заложено в природата - след определена възраст, естествено, то и бебетата човешки акат в гащите (памперсите).
Във вашия случай това не се е случило - не по ваша вина, разбира се, и резултата е налице, за жалост.

Кучето не е човек и не разбира нещата по "човешки", а по своему - по "кучешки".
Как точно - ами сложен въпрос, без еднозначен отговор за всяка ситуация. Всеки, който гледа куче, търси отговора за себе си. В основата на всичко е изграждане на система в отношенията "човек - куче", намиране на общ език за разбирателство.
Всякакви видимо прости съвети за "натъркване муцуната в пишканото", бой с вестници, затваряне в банята и прочее наказания са всъщност "бабини деветини" - полза никаква, поне не и в дългосрочен план. Непоследователни, противоречиви и нелогични действия от страна на стопаните пък объркват кучето, то губи представа какво трябва да прави и какво - не, и то не само по "хигиенните въпроси", а накрая "махва с лапа" и го подкарва по своему, както му хрумне.

Ако наистина искате да решите проблема си - намерете време да прочетете написаното тук, във форума, има много теми и съвети. Четете критично, отберете само това, което намирате за логично и подходящо за вашия случай, опитайте се да си направите план за действие и да го приложите. Имате шансове за успех независимо от не съвсем благоприятната за това ситуация, в която лично вие сте попаднал.

С поздрав - стопанка на куче, което като малко пишкаше и акаше НАВСЯКЪДЕ, където и хрумне. Сега има перфектни хигиенни навици, а преди малко и се наложи да повръща - ами изтича на коридора, повърна до външната врата, нямаше възможност да излезе навън, а искаше!
Никога не съм я наказвала за "локви" и "тортички", за повръщане пък - абсурд! Не съм й давала наградки за правилно свършена работа.
Просто тя си знае къде е домът й и какви са правилата в него.

Ако не ви се занимава ... ами повечко парцали и това е, за съжаление.
Желая успех!

#18 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 April 2009 - 04:33 PM

Томолино, и аз да се прибавя към общия хор. Според мен твоето куче още не е разбрало къде е проблема - защо ТИ си ядосваш. По мое мнение, трябва спокойно и последователно да се работи върху това - когато пишка/ака на правилно място - похвала и награда. Когато го хванете да пишка на грешно място - скарване.

Ако е свикнало на бели черги, сега си ги търси, защото това е правело предишните му стопани щастливи. Вие сте ги махнали, но явно не са заместени в неговия ум с нещо друго. Т.е. кучето се е объркало.

Наказанията, след като белята е направена, нямат никаква файда. Причината е проста - кучетата не са в състояние да направят причинно-следствена връзка с нещо, което са направили преди и наказанието сега. Наказанието (корекцията) трябва да се прави, В МОМЕНТА на прегрешението. Т.е. хващаш го да пишка/ака и му се скарваш, за да разбере, че когато прави така, ще е неприятно. Ако го направиш 10 минути или повече след като се е изакало, то не разбира защо си ядосан - само усеща, че си ядосан.

Пишкането/акането е за него естествено, явно не разбира за какво се нервите. Да те предупредя - това, което ние оценяваме като "виновен поглед" и приемане за осъзнаване на вина, всъщност е поза, което кучето е осъзнало, че успокоява гнева на човека (calming signals в англоезичните източници). Не значи, че разбира какво точно е сгрешило, усеща твоя гняв и прави това, което е забелязало, че успокоява ситуацията. Подобни сигнали кучетата ползват и помежду си.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#19 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 26 April 2009 - 04:49 PM

Показване на мнениетоTomolino, в Apr 26 2009, 12:20 PM, написа:

Така, прочетох темата на господина, и веднага ще уборя едно негово твърдение. Ами разликата межди "локвата в кухнята" итази "в градинката от съседското куче" е, че тази в кихнята ме кара да се чувствам нещастен, а другата даже незнам къде е

Именно. Има разлика в твоето съзнание, в това на кучето - не. То не може да разбере защо се чувстваш нещастен, обаче прекрасно разбира, че следва нещо лошо (шамар, затваряне в баня) - респ. проблемът се задълбочава. Ти му сочиш локвата, значи самото присъствие на тази локва в очакване на твоето завръщане прави животното нервно и стресирано и т.н., контактът между вас се руши, вместо да се гради.
Предполагам също така, че кучето не е получавало похвали за добро представяне, а това е част от системата да му покажеш какво се иска от него.

Разбирам защо се ядосваш, когато мислено си подредил нещо, а ти казват, че не е така. Нормално е човек да се съпротивлява в началото на една привидно сбъркана логика. Само разбери едно - на нас тук не ни е интересно да се "караме" на някого, много по-интересно ни е да помогнем и човек с куче да се чувстват добре заедно.
Успех!

#20 Потребителят е офлайн   Tomolino Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 April 2009 - 05:41 PM

Не, не, не съм се карал, просто съм по-емоционален и тъй като трябва да разреша този проблем съм се заел доста сериозно.А и всеки, когато разбере, че е сбъркал му става неприятно. :) Прави сте, логично е това, което казвате.Извиних се, че нямам опит в тази сфера (за съжаление), а трябваше за отрицателно време да свикна с куп неща. Веднага започнах разходки, след като дойде да живее в къщи. Проблема е , че когато е трябвало да се учи, стопанката му не е имала условия. Малко мие спестила някои подробности, като изкарване на вестник (черги) на терасата, които в последствие научих по телефона преди ден, тъй като нея я няма. И изведнъж, полагам доста усилия, а резултата няма. Аз се обърквам от това, че 5 дена кучето знае какво и къде да прави и на следващия всичко започва от начало. Обичам кучето и не ми е приятно само аз да съм лошият, тъй като никой друг не му се кара.Ясно осъзнавам,че има и ситуации в които проявите са направени от яд и на пук. Вече започнах да прилагам, това което и е липсвало в "първите 7 години" ;). Благодаря на всички за съветите и моралната подкрепа. Щом съм потърсил помощ от Вас, значи приемам съветите ви. Не ме разбирайте погрешно, трудно свиквам с урината и фекалиите.... :( Виждам вече светлина в тунела ;) Благодаря още веднъж и ако има нещо извинявайте ;) :flagbg

Бъдете живи и здрави

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни