Цитат
не можах да го науча по технологията от клипчетата
От помощ е да има подобни клипчета, но не мисля, че е добре да се приемат като рецепта. Различните кучета реагират на дразнители по различен начин и макар че принципите са еднакви/сходни - например използване на мотиватори, може да е нужен различен подход. Например на последното клипче имаме спокойно куче и доста енергичен водач - ако това куче беше хипер-активно и лесно възбудимо това енергично галене щеше да го кара да подскача насам-натам в изблик на ентусиазъм, вместо да го приучи към това да стои спокойно при подобни докосвания. Ценното в клипчето е принципа, че нещо непривично и не толкова приятно се въвежда за кратко и постепенно между "сесиите" приятни неща. Лесно е да се направят грешки, ако човек се мъчи да копира дадено клипче обаче, това ми беше мисълта.
аз слагам клипчета за да хора виждат различни начини на обучение. Тренери не са близнаци
Има различни школи, виждания... доста трудно се учи по книги или клипове. При по принцип человк и куче се общуват по невербален начин. А как да предаш на друг човек с думи това което се усеща? Начин на мислене, жестове, мимика,интонация?
Техниката са важна, основни знания са база за нея, но... при 4 тренера има 4 начина как да научат куче на Седни. В корен те исползват едни и същи знания, една и съща методика, получават едни и същи резултати, но по различни начини.
Тук съм говорила за тренери трениращи с мотивация.