Dog.bg Форуми : Куче-Крокодил, Инат и Террорист

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Куче-Крокодил, Инат и Террорист агресия,доминантно поведение Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:08886080270
Икона за мнението  Публикувано: 11 August 2009 - 10:45 AM

Правило:
Всеки поведенчески проблем е проблем на поведение.
Агресивно и доминантно поведение е само поведение!
Поведение се променя!
С правилно воспитание поведение се подобрява, с лошо и неправилно воспитание поведение се влошава.
Кучето не е виновно- Вие така го научили!

User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#2 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 11 August 2009 - 10:50 AM

Куче-крокодил

Кучета хапят по 2 причини:
1. Кучета нямат ръце и всичко правят със зъби- искат да играят ще носят играчка във зъби, искат да обърнат вашето внимание ще ви дърпат с лапа или зъби. Няма проблем ако куче иска да играе с вас да ви хапе, проблем е само в това как силно. Малките кученца още нямат представа на силата на своята захапка и учат на това по время на игра. Ако кученце захапало по силно-веднага казвате НЕ! и спирате играта. Като кученце по успокои, Вие предлагате на него още една игра и играете няколко(1-3) минутки. След успешна игра можете да му датете някаква наградка за дъвчене ;) В случай если пак ухапе по силно от колкото ви искате сприте игра и не обръщате на него вниманието.
2. От страх(болка) или агресия(опит да докаже своето). Ако причината агресия -в момент кога куче хапе, ние проявляваме своята доминантност свекавично притискваме кучето към земя (по гръб или както стане) и държим го така до като той не признае че той е Бебе. Помага само при 1 път(опит да ви ухапе).
Важно!Преди да решите что ваше кучето е агресиво трябва:1 да проверете здраве на кучето-може е болно или има нарушен гормонален баланс,2 да консултирате с опитен етолог или кучешки тренер. В по вечето случаи само стопаните правят кучета на деспоти.
Има някоко типа на агресия, различни видове, но во всички случаи, ако кучето не е болно, този проблем идва от неизяснени отношения Човек-Куче и неправилно воспитание.

Как да направим кучето деспот
Искате да вземете кученце. Пристигате на там от къде го вземете (разъвъдник, собственик на куче, ....) и О! един дребъсък бяга към вас, гледа на ви, привлича вашете внимание към себе wub.gif Сладуран! Вие казвате това е любов от първ поглед. Но това беще избор, при това 1 битка коя спечели куче. Куче избра вас, а не ви него. Вие сте съгласили с негов избор. След това тази мила мацунка още към края на седмица ще има всички права на Водача на глутница - да спи къде то поиска, да еде каквото поиска... И стопанин със своите милувки, усмивки ще поощрава това поведение. Това не е много страшно, доста кучета са истински крали в своето семейство и това на никой не пречи, ако 3 кг пеки влачи зад себе стопанин 180см височина и яде из негова чиния. По лошо става кога човек взима куче за охрана, нещо като ротвейлер, НОК...., дори мелез. Какво точно е страшно? Този човек иска да негово куче хапе. Да го защищава. Това тънок психологически момент. Тук човек вътре себе иска куче да хапе. И във всяка една ситуация кога негово куче напада някого (дори и него) той го поощрява, не със думи, а със своите жестове, интонация, мимика. Куче не разбира какво точно му казват "целуни" или "ухапи", но разбира язик на тялото.
Един ден расхождах своето куче, и то било нападнато от друго куче. Защитих своето с маневр, и другото куче ухапи моята блуза. Намерих стопанката веднага, казах какво стана. Тя съжелява- Няма нищо,.. за първ път и гали своето куче. Куче е превъздудено и тя го опитва да усокои с галенето. След това, минава друг човек и кучето скоче на него, стопанката справих със своето куче и продолжава да го гали! Направих забелжка. В същият ден този куче нападнало полицай. Хубово че куче не разбрало че може да хапе хора.Чист късмет. Куче от този вид подкрепление "галене" разбра че скачене на хора е нещо кое очаква от него стопанката. С куче всичко станало ОК! само глоба за стопанка+ расподки само в намордник и на каишка

Една добра душа реши да помогне на човек с хъски. Тази позната доближи до човека, за да поздрави и тук имало една котка. Тази добра душа веднага пробва да провокира чуждо куче за да подгони котката, с цел!... така куче ще стане агресивно и знае как да хапе! ще пази своята стопанка
Единствено кое ще научи този куче е да гони котките,куче и така си има ловен инстинкт.
Хора доста често правят такива грешки, има и такива кои сами излизат в рол на фигурант . Има доста глупости. За кучета е доста трудно с такива стопани, от една страна те искат аз да пазя, да хапя, от друга -да не пипам гости. При това кога куче проявлава признаки на агресия, такъв стопанин се радва и куче го види! и кога напада за да направи какво искат от него, получава шамар . Защото не разбира тънкости на човешко поведение. Единствено кое разбира куче, аз направих всичко както трябва, а ти- стопанин, кой дори не е Водач, нарушаваш правила! Трябва да теб накажа! И така куче напада своят стопанин серьезно. Без шеги.
Моето куче пази мен, дори кога аз не искам !Супер-куче!- има и такива стопани кои са радват на таково поведение-.

Понякога е много по важно да се разбе какво става във глава на стопанина, от колкото на куче. Куче не греши, прави само това кое позволяват на него и това кое искат от него.
Преди ние видяли как с поощрения да направим от куче деспот.
А сега друга страна на медала, как да направим от деспот куче.
Първо трябва да разберете кой приема решения. Водач приема решенията. Не трябва да ставане в открит конфликт с кучето. Найдобри промяни идват бавно и незабелязано. Ако куче вече е утвердило във позиция АЗ Водач, той ще се бори за тази позиция, със своите кучешки методи. Но, ние можем да го надхитрим ae_085.gif
Упражнение ОЧИЧКИ, много важно, куче трябва да погледне във ваши очи преди яденето. Така да знае от къде идва храна. Щом иска храна- гледа на вас.При това вие не ставате плячка или автомат за хранене, вие трябва да решавате кога спрете тази игра. Куче иска да излезе през врата не отваряйте докато куче не погледне на вас. Иска да играе с други кучета? Също така, исчакайте поглед и пуснете кучето да поиграе Дори кучето да си мисли че той сега ви командва, вие правите голяма крачка напред -всяки един член от глутница преди да направи нещо гледа на водача за да получи дозволение.
Така ваше куче вече бавно смества от Аз водач, правя какво аз искам, до когато аз искам нещо трябва да го поискам от Теб.
Обща дресировка. Кога вие започвате да обучавате ваше куче на Седни, Легни.. той се учи да се подчинява на вашата воля. Дори той да мисли аз сега сядам той ми дава хапка, така негова доминантност става вашият съюзник в обучението. Той иска да ви подчини(за да получи награда), но за да ви подчини трябва да се испълни ваша команда ;)

Имам доминатно куче, и порода сама по себе много домимантна, и баща на моето куче, и баба са доминатни. Родна сестра ухапе съдия в ринга, а беще ангелче wub.gif При това порода независима и умна. Кога разбрах че имам доминантно куче не знаех какво да правя! Притисках към пода,...правих всички стандартни процедури....Седни,Легни след това...с резултат- ти тук покрищи още малко , а аз поспя. Резултат беше нула! Ти искаш нещо от мен? Идвай и направи! Аз почакам. Бях отчаена!
Сега, той гледа в моите очи, щастлив- иска нещо от мен- аз правя! И така целата расходка или игра, аз раздавам на него награди- щом той поиска! Преди да направи нещо гледа на мен, какво аз мисля за това и дали това нещо е хубово за него. Той трябва да се сети какво води до моето "правилно" поведение( да му дам лакомство, играчка..). И така знае и испълнява над 30 команди. Той си мисли че управлява мен, а на практика?

Tali I Raia
Когато беше на 8, 9 месеца тя се опита да ме доминира... Представяш ли си ме мен- 45 кила, висока 160см. да се бора с куче, което като се изправи е почти колкото мен и е поне 5 пъти по- силно от мен... Опитите за доминантност се изразяваха в непрестанно скачане по мен и хапане, опити да ме събори на земята, опити да ме повали и да се призная за победена и снишена в йерархията... Наред с тези опити за доминантност над мен, получаваше и пристъпи, които отново се изразяваха в агресия, но не само към мен, но и към заобикалящите ни същества. Сякаш се превръщаше в друго куче, обземаше я някаква лудост и започваше да тича наоколо и да скача и "гризка" всеки, който се намираше около нас... (този проблем не съм го споделяла във форума, защото Апсо ми помогна да се справя с него). Стигала съм на ръба на нервна криза, идвало ми е да я отвържа от повода и да я пусна да ходи където иска и да прави каквото иска, без да ме е интересувало дали ще се върне или не. Както и да е, справихме се и с двата проблема.
Сега отново се опитва да ме доминира, но не толко рязко, както първия път. Вече знам как адекватно и бързо да реагирам на ситуацията и на държането и и опитите минаха само за няколко дни, а не за повече от месец, както беше първия път!

Сега за въпросното упражнение "Очички!". То помага да заздравиш връзката "куче- човек" или да започнеш да създаваш такава, ако още нямате с кучо. В смисъл; кучето разбира, че не си някакво извънземно, което постоянно се налага да тегли и да дърпа след себе си, не си пришълец, който постоянно му забранява разни "хубави и приятни" неща и постоянно му се кара. Упражнението помага да изградите връзка помежду си! Ти се издигаш в неговите очи, затвърдяваш статута на номер 1... Всеки знае, че кучето неможе да се роботизира, неможе да ходи постоянно до теб като залепено , освен служебните кучета, ти НЕ го спираш да тича свободно и да си прави кефа, а го УЧИШ НА ЕЛЕМЕНТАРНО ПОСЛУШАНИЕ!!!
За твое удоволствие и негова безопасност и добро!!!
Това упражнение е само началото на един хубав живот, научавате се да стигате до консенсуси; кучето трябва да те погледне в очите ако иска нещо и те поглежда, ти си доволен, че то те ЗАБЕЛЯЗВА и УВАЖАВА и му позволяваш каквото иска (стига да не е опасно и вредно) и ВОАЛА... Така се гради връзка между куче и човек!

"НЕ МУ УБИВАШ ДУШАТА", а го учиш на елементарно послушание (извинявам се, че се повтарям)!!! Като те гледа в очите то не се моли, не трябва да изпитваш съжаление и да мислиш, че се моли. Така то показва уважение към теб, не иска позволение, иска съгласие, иска твоята преценка, тогава то ще уважи решението ти, каквото и да е то, защото ти си лидера на глутницата, ти си The Big Boss, ти си номер 1!

И какво ти пречи да опиташ това, което ти казах? Няма да навреди в никакъв случай, може само да помогне!!!!!!! Или ти просто си се заинатил и не искаш дори да опиташ? Песимизма не води до никъде, без опити нищо не става, без борба няма победа!!!!!!!
Правете упражнението всеки ден, в продължение на две седмици? Ще видиш, че ще има резултат, дори и минимален, но ще има! Учи кучето на послушание, занимавай се с него, нека в погледа му личи, че има човешко присъствие, а не да бъде празен, обикновен поглед!

Правило: кучето не е задължено да бъде твоят приятел, но ти-човек е задължен да станеш приятел на него. Куче има нужда от този на кого може да се довери, от този кой го учи как да живее в този свят и как чудесно да живееш в този свят.

упражнение "очички". Ние учиме куче да гледа в очи. Нищо по вече.
1 стъпка. Преди да дадете храна на своето куче, взимете купичка с храна в ръка, така да куче вижда че сега ще получи своята храна и чакате до този момент кога куче не погледне на вашето лицо и най добре в очи- ХОП! веднага давате храна.
2 стъпка. Куче вече гледа в вашите очи, ако имате купичка храна в ръце? Удължаваме "контакт"- считаме до "едно" и даваме храна, след това до "1.2.3", след пак "1", или "1.2" вече правими различни вариации, така за да куче не знае веднага ли получи храна или със "секундно" закъснение. Може да броите на глас или да казвате "Хубово куче" или " днес е сълнечно время". Няма никакво значение дали говорите или не, важно куче да държи вас "под око"
3 стъпка.Излизате на расходка? Вече сте готови? Изчакайте малко пред врата. Куче иска да излезе? Иска го? Чакайте докато то не погледне в ваши очи. Има контакт? ХОП! Айде на расходка!
4 стъпка.след като твоето куче започне да гледа теб в очи, бавничко пробвай(на каишка) да излазеш със своето куче в нови места и да търсете "бели" и "гафове" малки и забавни- целта: куче трябва да е наясно(знае) че с теб интересно и забавно и каквото да ни стане ти ще й помогнеш. Не напайде котките те са опасни . Може да идвате в кучешки магазин и купете някаква лакома хапка и торжествено донесете това лакомство в къщи. Не знам. Мислите.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#3 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 11 August 2009 - 10:56 AM

За видове на агресия и начини на проява на нея четите тук - http://forum.dog.bg/-t2945.html
За воспитание на кученца тук - http://forum.dog.bg/-t3481.html
всички други полезни материали са тук http://forum.dog.bg/-t10798.html
User's Signature

Качена снимка
училище

#4 Потребителят е офлайн   Tecmessa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 16 September 2009 - 11:11 PM

Как да разпознаем границата между бебешката крокодилщина и доминантото поведение? Моята разбойничка си подава документи за завършен терорист - има време да се превъзпита -2,5 месеца, и крокодилче, и инатче. Изчела съм всичко, но не намирам решение и резултатът не е задоволителен. Слуша ме, но само за команди и наградки, иначе си прави каквото ще, и хапе, хапе........... карам се, но не съм сигурна точно кога е редно. Когато си играе да кажа "Не", би означавало "не си играй", "нямам време за теб", а аз просто искам да не ме хапе. Как да я науча да играе без носът ми да е отхапан и окото раздрано. Дали грешката е в мен, ами ако имах по-голям сладур? Необръщането на внимание след инцидент помага, но за секунди. Тя усеща, че не и се сърдя и, макар да стоя 3 часа далеч от нея, пак ми се радва и все едно нищо не е станало, и пак хапе ли хапе.
User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 September 2009 - 12:23 PM

Какво бихте препоръчали за некомпетентни стопани?
Такива които са взели някое премръзнало и гладно пале от улицата, а след няколко месеца се оказват с истински "змей-горянин" вкъщи.
Очевидно , че такива собственици не са имали нито идея да осиновяват, нито са обогатили познанията си особено. Лесно е да ги обвиняваме, че са постъпили необмислено, но за кучето е по-добре все пак да има хора , които го обичат ( дори ако са некомпетентни във възпитанието) отколкото да остане пак на улицата или да гние в някои изолатор.

Има ли някоя организация , която предлага тренировки ( на ниски цени или безплатно) за "случайни" собственици и осиновени кучета? Говорим за базови неща - да се разминава с хора без да ги лае, да не "влачи" стопанина по време на разходка, да изпълнява "не" и "стои" . Просто най-най-основнни.
Става въпрос за тренировка както на кучето , така и на стопанина. ab_041.gif

Ако мястото на въпроса ми не е тук, моля преместете го.

#6 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 17 September 2009 - 12:45 PM

Първо трябва да се научи Стопанина, след това се учи кучето! По- скоро да се научи цялото Семейство на елементарно Възпитание, след това и кучето се учи на елементарно Послушание!
Има семеиства... взимат куче, кучето се качва на главата. Вече е на година, те питат "Няма ли да спре с белите най- накрая, няма ли да се кротне?"... Аз казвам "Ми вие правите ли нещо по въпроса?"... Момичето казва "Аз с карам игнорирам го, павя всичко както трябва, но щом се скарам сесра ми го вика "Ела момче при мен, аз ще те защитя!", започва да го гали, успокоява го, говори му... ""... Отговарям "Как тогава искате послушно куче?"... След това стана ясно, че кучето се Зъби на стопанина, хапе го по- силно от нужното, дори на игра му разранява ръката. Казах... "Първо възпитаите себе си, след това и кучето! Ако сте съгласни така ще помогна, но иначе няма как да стане!"... Резултатът е, че кучето вече знае основните команди "Ела, Седни, Легни, Дай лапа..."... Разбира се не изпълнява винаги "Ела!"- най- трудната команда за едно хъски. Важното е, че доминантността му е намаляла и ще намалява още с времето, но хората Имат желание да поправят поведението му и Работат над своето Възпитание и неговото Послушание!
Ако човекът, семейството не се интересува, не е готово да промени отношението си към кучето когато трябва, не е с нагласата, че кучето не е играчка, а живо същество, което мърда, храни се, хапе и трябва да го възпитават нищо няма да стане. На такива хора колкото и акъл да им "наливаш" в главите, той няма да дойде... Трябва да се интересуват и да го желаят!
За тренерите... във всеки град има по някой тренер на "свободна" практика... Друг е въпроса до колко са ефикасни методите му, и доколко той самия е знаещ и можещ! Виж... за училищата това е друг въпрос. Жалкото е, че ги има в малко градове и са малко на брой като цяло...

#7 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 18 September 2009 - 10:01 AM

Цитат(greeneyed @ Sep 17 2009, 11:23 AM) <{POST_SNAPBACK}>
1 Какво бихте препоръчали за некомпетентни стопани?
2 Такива които са взели някое премръзнало и гладно пале от улицата, а след няколко месеца се оказват с истински "змей-горянин" вкъщи.
Очевидно , че такива собственици не са имали нито идея да осиновяват, нито са обогатили познанията си особено. Лесно е да ги обвиняваме, че са постъпили необмислено, но за кучето е по-добре все пак да има хора , които го обичат ( дори ако са некомпетентни във възпитанието) отколкото да остане пак на улицата или да гние в някои изолатор.

3 Има ли някоя организация , която предлага тренировки ( на ниски цени или безплатно) за "случайни" собственици и осиновени кучета? Говорим за базови неща - да се разминава с хора без да ги лае, да не "влачи" стопанина по време на разходка, да изпълнява "не" и "стои" . Просто най-най-основнни.
Става въпрос за тренировка както на кучето , така и на стопанина. ab_041.gif

Ако мястото на въпроса ми не е тук, моля преместете го.

greeneyed, ти си много хубов човек , но предполагам киноложка култура в БГ малко ти дошла в повече, имам си стаичка за оплаквания и ядосвания - Заповядай! http://forum.dog.bg/-t5398.html
А сега по точки:
1. пишеме (доста хора и не само аз) в този форум за да хора имат ЗНАНИЯ. Защото в Бг специална кучешка литература са рядкост.
2. Ситуация кученце си избра стопанина случвасе и кога купуват куче от лицензиран развъдник, от пазар, от зоомагазин, .... Кученце знае какво иска, а човек много-ами-много-обича-този-сладур и се радва на него wub.gif
3. училище Дея на Галя в Пловдив, Тали също... предполагам има и други, потъри в gbg.bg
Но от практика, няма значение дали обучение платено или бесплатно, хората не искат да обучават кучета, искат някой да им направи обучено куче и толкова.

п.с. От другата страна, а тренер трябва да живее на фотосинтеза? Няколко години да се учиш, плащаш за книгити,семинари, пътуваш на тези семинари.... А на тренировка някое палово кученце ще ти скъса дрехи? а расходи за път? ... има расходи. Ако тренер е професионаен, то това е ПРОФЕСИЯ! В БГ и така тренер е най ефтин в Европа и Азия.

User's Signature

Качена снимка
училище

#8 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 20 September 2009 - 09:49 PM

Цитат(Tecmessa @ Sep 16 2009, 10:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Как да разпознаем границата между бебешката крокодилщина и доминантото поведение? Моята разбойничка си подава документи за завършен терорист - има време да се превъзпита -2,5 месеца, и крокодилче, и инатче. Изчела съм всичко, но не намирам решение и резултатът не е задоволителен. Слуша ме, но само за команди и наградки, иначе си прави каквото ще, и хапе, хапе........... карам се, но не съм сигурна точно кога е редно. Когато си играе да кажа "Не", би означавало "не си играй", "нямам време за теб", а аз просто искам да не ме хапе. Как да я науча да играе без носът ми да е отхапан и окото раздрано. Дали грешката е в мен, ами ако имах по-голям сладур? Необръщането на внимание след инцидент помага, но за секунди. Тя усеща, че не и се сърдя и, макар да стоя 3 часа далеч от нея, пак ми се радва и все едно нищо не е станало, и пак хапе ли хапе.

Бебешка до пубертета, зависи от порода, гени(наследственост), болести. Доста труден вопрос, без да се види кучето. За това трябва тренер, зоопсихолог или ветеренар.

кога е редно? в момент на захапване. Веднага. Казваш Не! с строг глас, но не крищи! И оставяш куче само, или го слагаш в клетката, или излизаш сама. Няма теб- няма какво да хапе, няма с кого да играе. За сега целтата на кученце да играе с теб, тя намерила тази игра и игре в нея. Предложи на нея друга, активна интересна, за да й умориш. Чередувай игра-занимание и игра-уморяване. След занимание - тя трябва да иска още, след уморяване- да заспива. Обикновено след 3 мес, кога започнете расходки, този проблем ще отшуми.
И провери храната тя може да предъизвиква гиперактивност или дразнителност.

User's Signature

Качена снимка
училище

#9 Потребителят е офлайн   Nero14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 August 2014 - 07:49 PM

Здравейте! Пиша.защото съм меко казано бясна. Моето куче е на 5 месеца,мъжко,осиновено преди 2 месеца. Адски общително,най-вече с кучета.Всякакви кучета-питбули,болонки,стари и млади. До сега нито едно не е отказало да си играе с него и никога моето куче не е ръмжало друго,нито човек. Така....Днес на полянката където кучето ми тича всеки ден с друго куче,идва човек с 4-месечен ротвайлер/женски. Моето куче и приятелчето му започнаха да се закачат с него,но малкото беше много страхливо. Кучето ми на игра хапе другите кучета,гони ги,и те му връщат със същото. Въпросният собственик на ротвайлера обаче каза,че избягва агресивни кучета като моето. :eg_033: :eg_033: :eg_033: А аз не можех да повярвам...Моя може да е смотан и всичко останало,но не и агресивен. Може би си личи от коментара ми,но много се ядосах. Въпреки това,този господин остави доза съмнение в мен.Агресивно ли е кучето ми,защото хапе леко другите кучета по време на игра? (другите кучета не се дърпат,не го ръмжат,той дава и те да го хапят...)

#10 Потребителят е офлайн   tai Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 September 2014 - 12:17 PM

Правилно ли постъпвам?

Мъжки кучета постоянно се опитват да качват моето 2 годишно кастрирано мъжко коли...

Колито ми пристигна при мен на 6 - месечна възраст. С гастрит и крипторхизъм.

Когато му дадох да яде за първи път от купичка, той изръмжа над нея. Взех купичката, накарах да седне, да чака - за 5 минути научи и двете команди, поставих отново купичката на земята, погледна ме в очите, разреших му. В момента си бъркам в купичката свободно, докато яде и нямам проблеми.

Извеждам го 3 пъти на ден, като след разходка тичаме във вътрешен двор на блока ни.

При обучението му имах проблеми с наградите, поради гастрита!
Ако не яде специалната си храна, а му дам наградка за кучета, веднага получава стомашен дискомфорт, ето защо обучението ни премина само с ласкав тон и похвали, а наказанието му е липса на внимание около 10-20 минути и прекъсване на игра.

Сгреших ли?

Не спи на леглото, знае, че не може да яде от храната ми, не се качва на диваните, не проявява агресия към хора, деца и други кучета, знае че има забранени зони и не отива там, не яде книги, обувки, дрехи, не дърпа при разходка - той върви във моето темпо, бавно и спокойно! Когато е пуснат върви до крака ми. Нямаме проблем ако дойде друго куче у дома, държи се дружелюбно. Добронамерен е към котарака на съседите, не гони котки, катерици, гълъби.

Много рядко лае, обикновено, когато иска да привлече вниманието ми.
Съседите са възхитени, че кучето ми не лае и не ги безпокоим.

Забелязах, че има "мерак" да доминира, и затова се опитах да коригирам подобно поведение в зародиш, например не излиза пръв на разходка, сяда, слагам му нашийника, при отворена врата чака да му позволя да излезем.

Започна да опитва скачка на крака ми, веднага спирах това поведение с твърдо - Не!
Спря с тези опити. Така че при разходки, той не проявяваше доказване на превъзходство чрез симулация на полов акт при общуване с непознати мъжки кучета, знаеше че подобно поведение е недопустимо!

Добър и ласкав, много нежен и чувствителен като характер, куче мечта за всеки стопанин!
Не се страхува от други кучета, иска да играе!
Една беля не е направил у дома, Но...

Като малък мъжките се опитваха да го качват, помислих, че нормално поведение за по-големи батковци, които се опитват да установят йерархия. До момента - когато стана на 1 година, в който той не изръмжа, за да предотвратя конфликт, спрях играта, и го отдалечих.

Сгреших ли?

Ограничих значително кръга от контакти с други кучета - след като стана на 1 година, играеше си с други 3-4 мъжки, които не правят опит за скачки.

Греша ли?

Няма проблем с женски кучета, но ако се появи друг мъжки, веднага прекъсвам играта и се отдалечавам, особено с такива, които са се сдърпвали с други мъжки в присъствието на женска.

Греша ли?

Обикновено, за да играе с други кучета, той чака да получи разрешение от мен, поглежда ме, казвам му "да" и може да играе!

Проблемът ни е със свободно пуснатите домашни непознати любимци, тичат към него, подушват го и веднага правят опит за скачка.
Разхождаме се, той е на повод, опитвам се да избегна контакта, заставам между него и другото куче, казвам твърдо "не", при обучените кучета има ефект, спират с опитите за нежелано познанство.

Греша ли?

По принцип съм против игра между кучета с поводи, ето защо мисля, че преди друго куче да дойде при моето, стопанинът трябва да попита дали може неговото да се запознае с моето.
В БГ ми направи впечатление, че никой не ме пита, дали разрешавам другото куче да си играе с моето, не става въпрос за градината, в която тичат, а на улицата, където по Закон кучетата трябва да са на повод, и всяко куче със стопанин има личен периметър, който може да бъде нарушен, само след позволение и от двете страни.
В това отношение имах проблем, след кастрирането на кучето ми, когато една седмица, той не трябваше да има контакт с други кучета.

Греша ли?

При "по-упоритите" и хиперактивните, които продължават, моето се напряга и виждам, че не му е приятно.
Научен е да седне и да чака. Моля стопанина да върже кучето си, онзи казва, че е игра, да не се притеснявам.

Подозирам, че поради крипторхизма на кучето ми, са възможни хормонални отклонения, дори след кастрацията - естествено, мъжките са привлечени от него.

Какво да правя в този случай?

Дали да играе само с познати кучета, или да разширявам контактите му?

Много ми е неприятно, когато мъжки се опитва да го качва, и стопанина не реагира.
След две минути виждам, как същият този стопанин се опитва да спаси кучето си от друго мъжко, което е реагирало бурно на подобен опит.

Странното е, че нямаме проблеми с уличните кучета, идват подушват го, ако моят прояви прекален интерес, или им досажда, те изръмжават и край, разбират се на секундата, без значение дали са мъжки или женски.

#11 Потребителят е офлайн   tai Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 September 2014 - 11:10 AM

Няма кой да ми помогне със съвет.

Според мен може да има няколко причини: здравни или поведенчески.

- Хормонални - ще проверя чрез изследвания.

- Специфична миризма от анална жлеза - сакчета, независимо, че периодично лекаря я почиства и разходките са чести - решение чрез спрей, който да неутрализира миризмата

- Поведенчески проблем в моят, да се опитва да е шеф - решение - работа с опитен треньор..

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни