Имe, вълшебната дума команди за привличене на внимание
Публикувано: 08 September 2009 - 03:44 PM
По принцип какво е това ИМЯ? Има няколко отговора:
- комбинация от букви в родословие или вет.паспорт
- комбинация от думи и звуци с кои ние обозначаваме куче : Цунка-Мацунка, Сладуран, Шаро...
- комбинации от звуци на кои куче обръща внимание -"Има нещо за мен"
По принцип, имя е команда за да куче погледне на ви "-Какво Има?"
И се учи.
Стъпки:
- привличате внимание на куче с нещо желано на куче (храна,играчка)
- казвате Имя! и давате наградка, повтарете 3-5 пъти, 2-3 пъти на деня, няколко дни.
- преди да нахраните куче(закуска,вечеря) казвате Имя! и давате храна.
- Виждате на кученце му се играе? няколко крачки от страни, така за да куче малко да се расее... Имя! погледнало? ИГРА!
По принцип Имя! означава за куче "имам нещо страхотно за теб!" ( всички останали стъпки как и пру другите команди)
"Авария"- нещо е станало и куче вече не восприема своето имя:
- или вече е свикнало да не обръша внимание на своето имя,
- кога получи нещо не приятно и в главата на куче вече има асоциация с неприятен спомен. Пример: вие извикали куче по имя и на него някой изли студена вода, или кога тренирали куче вие го дърпали за каишка точно в момент кога казвали имя на куче, наказвали куче и говориле с него "аз теб Имя! науча..."
В тези случаи трябва да смените имя на кучето си. Изберете някое друго, отлично от предишно и научите куче на него.

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 08 September 2009 - 03:52 PM
- Имя, за да куче обърне своето внимание към вас. Обикновено след Имя! се подава друга команда Ела тук! или Седни!(след Имя! не подават команда Фу!, само позитивни носящи награди на куче. Кучето души нещо= Имя! Ела тук!Награда!)
- "Очички" /Погледни Мен!/ Люк! за да куче сконцетрира внимание на Водача.
- Вълшебната дума се исползва за да куче забрави всичко на света... тайно оръжие

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 08 September 2009 - 04:52 PM
Важното е да се свързва с нещо хубаво, нещо вкусно, нещо забавно!

Измисляне на Вълшебната думичка- ами може да са умалителни като "Слънце, Душичке, Мац, Мац, Виж!..."

Думата/ думите, които искате да направите привличащи вниманието и любими за кучето се заформят, Например когато- сте отсъствали известно време (кучето чака с нетърпение, прибирате се радвате се... докато се радвате взаимно един на друг вие използвате избраните думички). Винаги, когато кучето получава нещо хубаво, или прави нещо, което го прави щастливо отново използвате вълшебна думичка. Ако срещнете любимото приятелче на поляната, но куч. го не е видял използвате определената думичка. Ако срещнете на улицата любим за кучето човек, когото много обича, с който си играят... вълшебната думичка. Целта е тази думичка да започне да привлича вниманието на кучето независимо от обстоятелствата... Искате да дадете на кучето нова играчка или просто любимата изядена на половина играчка... Казвате думичката, То ви поглежда и си получава наградата...
Винаги, ама винаги когато забележите нещо интересно или приятно за куч... Използваите думичката. Така ще привлечете вниманието му дори когато види котка или друго куче. То знае, че като чуе Думата има нещо още по- интересно!
Публикувано: 08 September 2009 - 09:46 PM

Публикувано: 08 September 2009 - 10:06 PM
Целта е да си "направите" думички, които да привличат вниманието на кучето във всеки един момент, независимо каква е ситуацията... Името не винати привлича вниманието. Много стопани могат да дадат пример когато са пуснали кучето си на поляната, но то се заиграло с другарчетата си и не обръща внимание. Тогава използвате думичката за привличане на внимание!
Публикувано: 09 September 2009 - 07:51 AM

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!
Публикувано: 09 September 2009 - 08:30 AM

Публикувано: 09 September 2009 - 10:30 AM

Името се сменя в крайни ситуации.
1. кога ви дали имя на куче и стигнали до ситуация, кога куче 100% не "чува" това имя.Това е като вие говорете за нещо тотално далечно и отлично, кучето е свикнало да восприема своето имя като страничен шум, на кой не се обръща внимание.
2.Неприятна ситуация. Как можем да разберем че куче е свързало своето имя с неприятно? Кога викате куче по имя, а кучето има уплашен вид,се свива, ляга, прави опити да се скрие. Дори само да се "стреска" вече има изградено негативно отночение към името си.В такива ситуации имя задължително се сменя! Защото кучето стресира всеки път кога го викат по имя.

училище
Публикувано: 09 September 2009 - 10:32 AM

В тази вариация жена измислила своят вариант за Ела тук!, няма значение какви думи исползва, важното куче да дойде.

училище
Публикувано: 09 September 2009 - 11:02 AM
за й развиваме трябва да й повтаряме 1-2 пъти седмично/месячно за да куче помни тази дума и знае че тази дума е 100% гаранция на това което куче иска. В моят случай Вкусно!, кога има нещо много вкусно за куче, аз му давам с тази дума. Или идвам към хладилника с тази дума и давам някое парче. Важното куче да знае че след тази дума има точно това. И в критични ситуации кога кучето се стресира и губи контрол над себе си, казвам тази дума Вкусно! и изваждам кучето от неприятна ситуация. Пример -изложба, ново място, много кучета и хора, моето куче стресира в такава обстановка, става не управляем не чува мен и не реагира на команди, казвам Вкусно! кучето прекратява да се гледа на страшни неща около него и го извеждам до кафе, на вън и му давам нещо вкусно. Малка почивка, връщамсе на изложба, ако куче започва пак да стресира, преди да се исплаши повтаряме кръгче за вкуснотийки, 1-3 такива кръгчета и куче може да спокойно реагира на ситуация.
Има кучета кои са по нервни, с "бягаще" внимание, кои испадат по често от контрола, нещо име превзема главата и те губят контрола, за тях тази вълшебната дума е необходимост. Но само в ситуации кога куче "се губи", нещо влезна в главата и куче не може да нормално реагира нито на имя, нито на нищо. Или обратно "куче-костенурка" кога куче се затваря в себе си и отказва от контакт.
За средно нормално куче тази дума не са необходима. Но и няма да е попречи ако й има, в случай кога кучето се заиграее и вече само не може да излезе от тази игра ( има такъв ефект в мозга "доминантна емоция", при хора на пример гледате много интересен филм или играете на компьютера и фактически не реагирате нито на глад, нито че е студено, не чувствате вкуса на храна...но ако чакате важно телефоно обаждане(спечелили в тото и чакате на пари) веднага вземете телефон). Или кога кучето се исплаши, за най различни ситуации...
Важно! ако започнете да исползвате тази дума всеки ден, или вместо команда Ела тук!, вълшебството се исчезне и тази дума ще стане поредна команда Ела Тук!.

училище
Публикувано: 09 September 2009 - 11:20 AM
- Имя, за да куче обърне своето внимание към вас. Обикновено след Имя! се подава друга команда Ела тук! или Седни!(след Имя! не подават команда Фу!, само позитивни носящи награди на куче. Кучето души нещо= Имя! Ела тук!Награда!)
- Вълшебната дума се исползва за да куче забрави всичко на света... тайно оръжие

Много хубава тема, благодаря, Апсо!

Не ми е ясно обаче как да се отработват тези 3 вида команди, когато всичките значат някаква дума, която да привлича вниманието на кучето.
На мен начинът ми се струва един и същ, сигурно нещо не разбирам.
Казваш име (за привличане на внимание), кучето реагира - даваш наградка. Или тук трябва задължително да следва "ела тук", за да дойде?
После - казваш "очички" или каквото там - кучето те поглежда - даваш наградка - т.е. пак го награждаваш, като ти е обърнало внимание.
И третата - вълшебна дума - казваш я - и то забравя за всичко на света - ама пак, за да я научиш, трябва да измислиш нещо много, ама много желано и да я казваш тогава.
Казвам го, защото ние имаме проблеми понякога с привличането на вниманието. Очички не сме научили, защото много късно разбрах за съществуването на командата. Сега Шаро има нова мания - да душим всичко и да следва следа тичешком. Уж не е следотърсаческо куче, преди миризмите сякаш много не го интересуваха - обаче сега като хване следа, си обикаля или препуска с глава, забита в земята. Като го извикаш по средата на това занимание, идва, ама като приключи заниманието - а не веднага, както беше преди. За да му държиш вниманието, трябва да не го пускаш да хваща следа изобщо - той си има места за тая работа. Аз съм сигурна, че чува и знае, че трябва да дойде, просто отлага малко. Най-често нямам време да го чакам много, та понижавам тона и го викам по-строго, но съм правила опити, като го извикам веднъж, да не правя нищо - най-накрая идва, но след няколко минути. Иначе, като не е на вълна "следа", реагира много бързо.
Публикувано: 11 September 2009 - 01:46 PM

Публикувано: 20 September 2009 - 09:58 PM

Много хубава тема, благодаря, Апсо!

Не ми е ясно обаче как да се отработват тези 3 вида команди, когато всичките значат някаква дума, която да привлича вниманието на кучето.
Казваш име (за привличане на внимание), кучето реагира - даваш наградка. Или тук трябва задължително да следва "ела тук", за да дойде?
После - казваш "очички" или каквото там - кучето те поглежда - даваш наградка - т.е. пак го награждаваш, като ти е обърнало внимание.
И третата - вълшебна дума - казваш я - и то забравя за всичко на света - ама пак, за да я научиш, трябва да измислиш нещо много, ама много желано и да я казваш тогава.
Казвам го, защото ние имаме проблеми понякога с привличането на вниманието. Очички не сме научили, защото много късно разбрах за съществуването на командата. Сега Шаро има нова мания - да душим всичко и да следва следа тичешком. Уж не е следотърсаческо куче, преди миризмите сякаш много не го интересуваха - обаче сега като хване следа, си обикаля или препуска с глава, забита в земята. Като го извикаш по средата на това занимание, идва, ама като приключи заниманието - а не веднага, както беше преди. За да му държиш вниманието, трябва да не го пускаш да хваща следа изобщо - той си има места за тая работа. Аз съм сигурна, че чува и знае, че трябва да дойде, просто отлага малко. Най-често нямам време да го чакам много, та понижавам тона и го викам по-строго, но съм правила опити, като го извикам веднъж, да не правя нищо - най-накрая идва, но след няколко минути. Иначе, като не е на вълна "следа", реагира много бързо.
Тази тема се пресича с КОГА да подаваме команда http://forum.dog.bg/-t26828.html
Дали твоето куче вече е порастнало и си търси булка? Ти си отговорила сама.

училище
Публикувано: 20 September 2009 - 10:08 PM
Казваш име (за привличане на внимание), кучето реагира - даваш наградка. - така се учи на Имя!
Казваш име (за привличане на внимание), кучето реагира - тук трябва задължително да следва "ела тук", за да дойде! Или друга команда. Исключение само Фу!- стрескаща команда, черено копче.
Може да казваш "очички" или каквото там - кучето те поглежда - даваш наградка - т.е. пак го награждаваш, като ти е обърнало внимание, това е може да исползваш кога нещо минава по край кучето,а ти не искаш кучето да интересува от това. Например, кучето гони врани, ти първа забелязваш тази врана, привличаш внимание на кучето(преди то е видяло врана) и така "говорейки" исчакаш кога дразнител исчезне. Или идваш по край място за търсене, привличаш внимание, Кучето идва редом и "говорейки" преминаваш "опасна зона".
И третата - вълшебна дума - казваш я - и то забравя за всичко на света - ама пак, за да я научиш, трябва да измислиш нещо много, ама много желано и да я казваш тогава.- вярно.

училище
Публикувано: 23 September 2009 - 11:07 PM
Дали твоето куче вече е порастнало и си търси булка? Ти си отговорила сама.
Мда, май е пораснал, макар че на мен ми се вижда все дечко, с бебешки акъл - току ги обикаля тичешком и подскача като гламчо, но си е зряло куче вече. Може и булка да търси...

Публикувано: 25 September 2009 - 02:26 AM
Три различни думи да значат три различни степени на едно и също нещо: доверие, разбирателство, приятелство. Съвсем реално, защо не? Ако стопанинът сам не си изгради тези стъпалца, логично е да не ги търси и от другарчето. Винаги може да намери друг начин, подходящ за неговото куче и за себе си. Апсо предлага добра рецепта, изпитана от нея, дайте и вие!
Публикувано: 25 September 2009 - 02:19 PM
Три различни думи да значат три различни степени на едно и също нещо: доверие, разбирателство, приятелство. Съвсем реално, защо не? Ако стопанинът сам не си изгради тези стъпалца, логично е да не ги търси и от другарчето. Винаги може да намери друг начин, подходящ за неговото куче и за себе си. Апсо предлага добра рецепта, изпитана от нея, дайте и вие!
При нас въпросът с "очички" е сложен. Дори когато изпълнява серия от команди, той не винаги ме гледа в очите, например, от положение "легни" - само слуша коя ще е следващата команда. Реагира, но не гледа. Гледа с вперен поглед, когато е много гладен или много му се ходи до тоалетна.

Публикувано: 28 September 2009 - 10:54 PM
Аз лично разбирам идеята на "вълшебните думички" като нещо, което да използваш при нужда, т.е. кучето да не ги чува непрекъснато за храна, разходки, щяло, нещяло - някакви естествени неща, които неизбежно се случват. "Хайде" е дума, която често използваме неволно. Да не би кучето да мисли, че това му е името???