Dog.bg Форуми : Спасен от сигурна смърт

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Спасен от сигурна смърт сляпо младо куче

#1 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 23 November 2009 - 09:38 PM

Пускам темата за кученцето,което от три часа е при мен,но мога много малко да разкажа предисторията.
Може би DesiD,може да разкаже повече.
Тя се свърза с мен и ме помоли временно да приютя куче от изолатора,защото е сляпо и там мислели да го пуснат отново на улицата.
Иначе да разкажа моите впечатления.Напълно социално и мило младо животно.Извадих го от багажника на колата ,с която го доведоха,храних го,бърках му в купата и никакъв проблем.Личи си,че е неорентиран в следствие на слепотата си.Човека,който го доведе ще осигурява храната и евентуалното лечение.Търсим осиновител за сладура.Засега е при мен.
Имам намерение да пробвам как ще се повлиае от кликера.
Утре се надявам и на помощ от benib да покажем този сладур на съфорумците.
User's Signature

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 24 November 2009 - 01:02 AM

Много благодаря на Galiadogs, че помогна светкавично в тази ситуация, защото първоначалната информация беше наистина шокираща. После се разбра горе-долу как стоят нещата.
Кучето е прегледано от ветеринарен лекар и се оказва, че има вроден дефект на ретините (поне така го разбрах). Не е напълно сляпо, т.е. разпознава някакви светлини и сенки, но в никакъв случай детайли от средата. Много социализирано, очевидно е било домашно куче, което е натирено по неизвестни причини. Хората от изолатора са правили няколко "административни трика" за да го задържат повече там, но са се изчерпали възможностите. Няма други здравословни проблеми, кастрирано е и ваксинирано. Възраст - около година. Не знам как е с хигиенните навици (Галя ще каже smile.gif ). Като цяло спокойно по характер. Предполагам, че Галя ще качи снимки, когато й е възможно, но повече се надявам на положителния резултат с кликера. Естествено, всички ще му търсим дом и се надявам да го открием скоро. Стискайте палци ! smile.gif Още веднъж, огромно благодаря на Галя, че се отзова в точния момент !!!! rc_036.gif
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#3 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 24 November 2009 - 07:36 AM

Доверчив,гушкав и мил.Върти се в кръг и повдига лапките нависоко преди да стъпи.Така изучава мястото си.Сложила съм го в помещение с дворче към него и днес предстои запознаване с моята глутница и къпане на юначето.Още не съм го кръстила,но се чудя дали Найден няма да му отива. wub.gif
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   benyb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 24 November 2009 - 10:39 PM

Това е едно нещастно същество,толкова весело,мило и изпълнено с живот.За жалост не знам дали ще се намери в България човек готов да отдели късче от двора си,за да го прибере завинаги.Да го вземе за свой приятел само заради това да помогне ТОЧНО НА ТОВА КУЧЕ.
Той не е като другите,не може да върши работа на пазач,не е за апартамент и градски живот,защото няма да се чувства добре на повод.Нужно му е едно негово си място в двора и човек,когото да обича.
Той не може да вижда като останалите кучета,той вижда само със сърцето си.И е готов да даде цялата си любов.
За сега е прибран,нахранен,изкъпан,сресан и обичан.Помогнете да направим нещо повече от това.

User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 24 November 2009 - 11:00 PM

Фантастичен е! wub.gif

Защо пишеш, че няма да се чувства добре на повод?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#6 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 November 2009 - 12:28 AM

Цитат(bushkata @ Nov 24 2009, 11:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Фантастичен е! wub.gif

Нали !!! ab_041.gif Невероятен !!!
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#7 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 25 November 2009 - 07:25 AM

Много е несигурен и не иска и крачка да направи с повод.Още не сме напреднали достатъчно,за да ме следва,но работя по въпроса.Взела съм вече и кликер.
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона

Публикувано: 25 November 2009 - 09:20 AM

Много е хубав, гушльото! wub.gif
Може би ще свикне след време и с повода?

#9 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 25 November 2009 - 01:58 PM

Ох,последно имам съмнения,дано са неоснователни,но май и с обонянието е зле момчето.Това вече е много притеснително.Опитах с лакомство в ръка-пилешки воденички да го уча да реагира на кликера обаче никакво внимание не обърна на ръката с лакомството,а продължи да си се радва въртейки се в кръг.Дано да е от превъзбуда.Може да изчакам с тези опити да се успокои момчето,пък тогава да пробвам.
Боран ще има нужда от прегледи и храна,а може би след точна диагноза от операция и лечение.Моля ви помогнете на това мило момче.
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   Hela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 November 2009 - 04:27 PM

милата душичка. В добри ръце е. Дано поне си има обонянине

#11 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 29 November 2009 - 09:17 PM

Преди да дойде при мен,Боран е воден на прегледи за очите.Очаквам,човека,който се е погрижил за него да се включи в темата,за да разкаже каква диагноза му е поставена.
Вече ме следва без повод,но е мнооого предпазлив.Единствено,любовта и доверието го карат да ме следва в непознатия и страшен за него заобикалящ го свят.
Ето го момчето.

User's Signature

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   PURSY Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 November 2009 - 02:39 PM

Напомня ми за сляпата Мила, която д-р Станкова спаси от Сеславци и после малката прекрасна бяла кукла замина за Австрия. Пожелавам и на този красавец такъв късмет! smile.gif

#13 Потребителят е офлайн   Hela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 November 2009 - 03:09 PM

Изглежда ми толкова мил и гушлив и Галя потвърди хипотезата ми.

Дано има късмет душко- мекушко! smile.gif

#14 Потребителят е офлайн   майната Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 November 2009 - 07:45 PM

Добре би било за Боран да намери хубав живот в чужбина или в България, но преди това - нека се провери внимателно дали зрението му е изгубено напълно и безвъзвратно.

Това, че различава свeтлина и тъмнина, лично на мен ми дава някаква надежда, че може и да настъпи подобрение. Да го види добър специалист, да потвърди положението, а чак тогава да го "пишем" сляп. Ако има шанс чрез операция, чрез медикаментозно лечение - трябва да му се помогне на момчето.

Сигурен съм, че Галядогс прави всичко възможно за Боран, но е добре и ние да я подпомогнем с колкото можем финансово (дори и с малко) за операции/лекарства. Стига лекарите да кажат, че има шанс.

#15 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 30 November 2009 - 11:26 PM

Цитат(DessyD @ Nov 24 2009, 01:02 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Кучето е прегледано от ветеринарен лекар и се оказва, че има вроден дефект на ретините (поне така го разбрах). Не е напълно сляпо, т.е. разпознава някакви светлини и сенки, но в никакъв случай детайли от средата. Много социализирано, очевидно е било домашно куче, което е натирено по неизвестни причини.

Самоцитирам се за да припомня, че увреждането на ретините е най-вероятно вроден дефект. Това е констатацията на ветеринарния лекар, но той не е специалист-офталмолог. Скромните ми наблюдения върху ветеринарните специалисти в БГ ме карат да изкажа лично мнение, че тук няма офталмолог, който да проведе успешно лечение, респ. подобна операция. Веднага ще се извиня, ако се окаже, че има такъв, но си мисля, че ако имаше, голяма част от породистите кучета, за чието развъждане е добре да се правят изследвания на очите, щяха да го използват. Освен това, доколкото ми стигат познанията, очни операции не се правят от всеки офталмолог .... в този смисъл, не съм убедена, че е добре да се експериментира с животното ..... разбира се, това е само мнение на един лаик в тази област.
Разбира се, всички ние бихме били много щастливи Боран да намери "своя човек" тук, който да го обича въпреки всичко, дори и при перспективата един ден да остане напълно сляп. За мен, лично, най-добрия вариант би бил кучето да се осинови в чужбина, там би имало много по-голям шанс за подобрение (едва ли ще прогледне, освен ако не му трансплантират нови ретини), но .... надяваме се ... силно се надяваме.
Още веднъж, ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на Галя, че се занимава с него и възстановява у него сигурността в човешкия род. Това ще помогне не само на него, но и на бъдещия собственик да направят съвместния си живот по-лесен и по-щастлив.
User's Signature

#16 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 01 December 2009 - 12:04 PM

В Пловдив колега, който е с интереси в офталмологията е Камен Шишков. За София това са д-р Николай Борисов и д-р Стефан Савов.
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 01 December 2009 - 09:12 PM

Д-р Шишков е един от лекарите, които са преглеждали кучето. Той е изказал своето мнение относно заболяването, което не мисля, че е моя работа да коментирам.
Държа, обаче, да поясня нещо, защото получавам меко казано неадекватни ЛС.
Господинът, който е спасил кучето от изолатора е поел неговата издръжка (храна и медикаменти) докато е при Галя. Той също е ветеринарен лекар и е направил и продължава да прави всичко, което е възможно да се направи засега за кучето.
Подозирам, обаче, че начинът ми на описване на ситуацията води до .... ще ги нарека недоразумения. Абсолютно съм сигурна, че ветеринарните лекари, пишещи тук са ме разбрали достатъчно добре. Не коментирам диагнози и медицински състояния, защото не съм медицинско лице и възможността да сбъркам в определенията е много голяма.
Няма да крия, че бих искала кучето да получи възможност за помощ в чужбина чрез осиновяването му там. Да, защото една операция от такъв характер изисква специалист-хирург в областта на офталмологията и немалко средства. Не се отнася до спешна хирургия или състояние. Другият вариант е ако хуманен специалист се съгласи да оперира кучето.
Но също така няма да се откажем да търсим възможно най-добрия вариант за Боран и тук. Това, обаче, няма да ме накара да лъжа за състоянието му. Човекът, който го вземе ще трябва да приеме всички възможности относно неговото зрение и не мисля, че е коректно да се въвеждат в заблуждение бъдещите собственици. Тези "възможности" освен скъпи като операции, съдържат също така и значителен риск от неуспех и това също трябва да е ясно за този, който ще се грижи за Боран и би решил да се ангажира с подобряване на неговото зрение.

п.п. - д-р Бобадова, поста ми не е насочен към Вас.
User's Signature

#18 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 02 December 2009 - 02:51 PM

ясно ми е, просто дадох насока към хора с претенции за офталмологията конкретно.
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#19 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 December 2009 - 05:27 PM

Цитат(DessyD @ Nov 30 2009, 11:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Скромните ми наблюдения върху ветеринарните специалисти в БГ ме карат да изкажа лично мнение, че тук няма офталмолог, който да проведе успешно лечение, респ. подобна операция. Веднага ще се извиня, ако се окаже, че има такъв, но си мисля, че ако имаше, голяма част от породистите кучета, за чието развъждане е добре да се правят изследвания на очите, щяха да го използват. Освен това, доколкото ми стигат познанията, очни операции не се правят от всеки офталмолог ....

Конкретно Борисов прави офталмохирургия, освен това сертификатите му се признават от БГРК, съдейки по протокол от ОС от 2007. Това - и аз само като допълнение към темата, една консултация с него в никакъв случай няма да е експеримент.

#20 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 08 December 2009 - 03:45 PM

Спасителя на Боран,който също е вет.лекар,обеща да се ангажира с още няколко прегледи при негови колеги в Стара Загора.Дотук мнението е,че може да се направи операция,но е много рискова-буквално може да изтече окото.Доколкото разбрах,няма вет с опит и рутина при подобни операции.
Нямам транспорт,затова не мога сама да заведа никаде Боран.
Иначе той е добре.Станал е голям веселяк и игрушко.Играе с Нерко и даже прави опити да доминира,а ония нали е добряк,търпи да го яхат.Вече ме следва с и без повод,но е доста неуверен и извън големия двор се чувства неуверен.
Определено има обоняние.Всичкото трескаво въртене се дължи на превъзбуда и радост.Доста е темпераментно момчето wub.gif Вече взема храна от ръка,но нали не вижда милия,яко хапе и се отказах да му давам по този начин. ab_041.gif
User's Signature

Качена снимка

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни