Dog.bg Форуми : Има ли регламент кое става за храна за кучета

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Има ли регламент кое става за храна за кучета Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 19 October 2006 - 09:15 PM

Искам да споделя. Бяха донесли на кучо гранули, но той не ядял. И момичетата от подлеза се видели в чудо с какво да го хранят - отскочили до близкия зоомагазин за храни и... луканка (преоценена) - продава се за кучешка храна!!! Та Лъки това хапваше... На момичетата свалям шапка - погрижили се, сами бяха отделяли пари, вълнуват се...
Но аз се чудя нормално ли е в зоомагазин, дето човек очаква да получи акъл с какво да си храни животината, да му продават луканка (даже пропускам факта, че е преоценена, тоест с минал срок на годност...) за кучешка храна! Пък нека после тук спецовете да разправят и да обясняват надълго и нашироко! Много наивен въпрос, ама нещо като ХЕИ за тези магазини няма ли? (Ох, защо ли подозирам какъв ще е отговорът... s) )
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#2 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 October 2006 - 10:34 PM

отговор на ОФФ-а: Нормално е, в много борси се продават месни продукти с изтекъл срок на годност, обикновено са във фризери, ако ти падне на крака, ще ти го строши, нищо им няма в 90%, минават някаква оценка за да са годни за животинска храна...

В една огромна търговска верига от-време на време се продават по няколкостотин килограма месо и месни продукти / разбирай от бутчета до кренвриши/ с изтекъл срок на годност на цена 10-20 стотинки на килограм, проблемът е че се продава наедро и всичко, не можеш да си подбираш, та става за някой който има хладилни камери /промишлени/ и оттам заминава по направление - говорим за половин-един тон на партида....
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#3 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2006 - 01:08 PM

Пак по оффа:
Не - въпросът ми беше за друго - в луканката какво има - сол /много/, подправки /много/, консерванти /бол/, ароматизатори и оцветители /щедро/, сланина /доста/, нещо за спойка на цялата кълцаница /колкото е нужно/ и може би... месо. Та като отворим темата "10 не за храненето"- там си е цялата луканка на съставки... Пък сигурно някои от колбасите са и пушени. Или са с ароматизатори, имитиращи пушено месо...
Кокалите и месото, макар и попрехвърлили трайност, след дълго и упорито варене сигурно стават за храна на кучинка. Но нали салами всякакви, подправки, консерванти и други са категорично вредни!!! А ги продават в магазин за кучешка храна - тоест там, където незапознатите очакват да получат и съвет!
Та питах - няма ли контрол за тези магазини - кое може и кое не бива да се употребява за храна на животни? Няма ли някаква номенклатура, приета с разпоредба (по Закона за ВМД примерно или по правилниците на ХЕИ), която да определя какво става и какво не за храна на домашните любимци? Не съм запозната с проблема, но по разкази н апътували, в "белите държави" има - не може всичко да отиде (особено сурово) за директна продажба.

P.S. Ако модераторът прецени, може да направи нова тема от офтопика.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#4 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 October 2006 - 01:52 PM

Да, добре е да е в нова тема, и аз по този офф.
По професия съм архитект и скоро ми се наложи да правя проект за зоомагазин. Съответно изрових цялата нормативна уредба по въпроса. Направих го съвестно, отне 2-3 дни.
Оказа се, че търговията с храна за животни-компаньони НЕ СЕ РЕГЛАМЕНТИРА. (Регламентира се отчасти суровата храна, на която й викат вторичен продукт от животински произход, но не и преработената). Изобщо храните за животни не са храни по смисъла на Закона за храните. Има купища нормативни документи по фуражите, щото нали ядем пилета, но не и по това с какво се хранят нашите четирикраки членове на семейството.
Ходих и в ДВСК, където казаха, че и те не знаят, ще видим, ся ще има нови закони.
Бях меко казано озадачена при положение, че се регламентира в едно хотелско фоайе колко пепелника настолни и стоящи трябва да се осигурят и с каква художествена стойност да е картината в хотелската стая за съответната звездна категория ...

#5 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2006 - 02:48 PM

Май е пропуснато да се регламетират продаваните храни в зоомагазините - особено суровите и полусуровите (колбаси и т.н.) Дали въобще някъде в някой правилник има формулировка на това какво може да бъде считано за храна за домашни любимци, разрешена за продажба в зоомагазин и кое не?
Ще взема да попитам в ХЕИ - няма да стане веднага, защото ще потърся познати, но ако разбера нещо (и някой не ме е изпреварил...) - ще напиша. А би трябвало и ХЕИ да има поне част от пръст в цялата история...
User's Signature

#6 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 20 October 2006 - 02:54 PM

офф
съвсем скоро ще влезнат и европейските норми - тогава веча няма да има отворени чували и продаване на храна насипно или фризери - поне в това съм сигурна , а нармативи и съответни норми за храните за дом. любимци има - те са въведени в ДВСК под различен БГ номер от тези храни които са за хора
защо не се спретне това в нова тема bl) че много офф топик стана

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 October 2006 - 03:00 PM

Цитат

Май е пропуснато да се регламетират продаваните храни в зоомагазините - особено суровите и полусуровите (колбаси и т.н.) Дали въобще някъде в някой правилник има формулировка на това какво може да бъде считано за храна за домашни любимци, разрешена за продажба в зоомагазин и кое не?
Ще взема да попитам в ХЕИ - няма да стане веднага, защото ще потърся познати, но ако разбера нещо (и някой не ме е изпреварил...) - ще напиша. А би трябвало и ХЕИ да има поне част от пръст в цялата история...

Не си прави труда засега, няма такава формулировка. Нали ти казвам, че преди 2-3 месеца проучих най-съвестно. Дори си наумих да пусна официално запитване към МРРБ, защото мен ме интересуват предимно изискванията към помещенията, начина на съхранение и разрешаването на строителството.
По спомени: има изисквания към производството на преработени храни (гранули и консерви). Изискването към търговеца е единствено да продава такива от производител, който отговаря на нормите за производство и точка. Кога, как, къде да ги продава - НЯМА ИЗИСКВАНИЯ.
За суровите (демек вторичните продукти от животински произход) сега ще изровя наредбата.

#8 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2006 - 03:11 PM

докато пиша - и нова тема - та местя:
Ооо - фризери! Де таквиз екстри! Магазинчето на Окръжна болница е с размери 3х4 и освен зеещите чували, там често събират мухи няколко тави с деликатеси - грамадни телешки кокали, пилешки... неща... и явно въпросните луканки... Общото между тях е особеният сиво-тъмнокафяв цвят и... миризмата! Има някой и друг жив заек, морско свинче или хамстер, някой папагал и риби... Екзотика!
А съм чувала, как хората питат за кокали

Хееелп - изтрийте единия пост, моля! cl)

mil,
ако имаш път към Окръжна болница, влез в локалното (идвайки от центъра), отминаваш отклонението за самата болница и веднага след това, на самото локално (на спирката на тролей 5) ще видиш магазинчето. Влез вътре, огледай се и ще забравиш изобщо що е това архитектурен проект, има ли той почва у нас и прилага ли се за тези "магазинчета". Спокойно можеше да е трафопост. Или барака. Палатка може, ама е хладно в България зимъс... Фризери? Хладилници? Норми?... Има един руски лаф "я не плакалъ, я рыдал..."

И в този ред на мисли - знае ли някой кой кого трябва "да сезира", да подсети, да размърда, че да бъде предложен и утвърден някакъв регламент? Защото изобщо няма да се изненадам, ако е пропуснато не от зла умисъл, а просто някой ще се плесне по челото и ще каже "Лелеее, верно бе! Ама не може да няма! А, няма?!" и така нататък... Или пък ще се окаже, че това ще бъде разгледано и регламентирано в недоработено приложение към закон, който чака ред да бъде обмислен...
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2006 - 03:29 PM

Съвсем на скоро разбрах от предаването Частен случай на Канал1,че за зоомагазините отговаря(представете си)Комисията по зърното и тази комисия изобщо не контролирала какво се продава по зоомагазините и борсите,тъй като разбирала от зърно,а не от кучешки храни и всичко друго продаващо се там.Та за нередности по зоомагазините трябвало хората да се обръщат към въпросната комисия,независимо че хората в тая комисия на практика не осъществяват никакъв контрол.
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#10 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 October 2006 - 03:45 PM

Именно това ви обяснявам. Търговията с храни за домашни любимци не се регламентира и не се контролира. Не съществува закон, наредба или какъвто и да било нормативен акт по този въпрос. Което е безобразен пропуск, защото домашните любимци най-малкото пряко влияят върху здравето на хората.
trenertg, ще ти бъда безкрайно благодарна ако ми кажеш номер на наредба или каквото и да било, касаещо храните за животни-компаньони. Естествено, тези продукти се водят под различен номер, казах, че те не са храни.
Това не пречи когато искаш да регистрираш зоомагазин всички инстанции да ти поставят безумни изисквания просто за да си вържат гащите. Например да поискаш съгласие от домоуправителя и вуйчо му от Америка.
Именно заради това те препращат и към комисията по зърното и фуражите, тя отговаря все пак за храни за някакви животни.
Органът, който би трябвало да следи това, ами те са доста. Най-пряко РВМС и ДВСК (доколкото тези храни са от животински произход). Ако ме питате здравеопазването (на хората - МЗ) пък е най-важната и най-пропусната инстанция.

#11 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2006 - 04:00 PM

То май пак хубава работа, ама българска... Значи изискванията на входа са безумни, а какво става после - пей сърце!
А може пък това да е пътят МЗ да натисне по веригата да се регламентират храните за животни-компаньони, заради човешкото здраве...
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2006 - 04:05 PM

Освен ако в последните 2-3 месеца, откакто не съм ходила на Окръжна, нещо не се е променило, там фризери има - в задното помещение са и са то ли 3, то ли 4 големи вертикални с чекмеджета. Отпред до щанда има един хоризонтален (в края на стилажите се пада). Говорим за един и същ зоомагазин според мен все пак.
Друг е въпросът, че там много често чакат кашоните с мръвки да се поотвърнат, за да станат за разбиване и разфасоване кокалите и другите работи вътре, и междувременно продават съдържимото.
Магазинът е нормален малък квартален зоомагазин, доста претъпкан за малкото си помещение... но пък повечето, в които съм влизала, са доста по-страшни от този. Danny, ако този ти се вижда зловещ, не знам какво ще кажеш за... има например един по предпоследния ред на пазара на Младост 1А...
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#13 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 October 2006 - 04:11 PM

Вижте, то е същото като много други неща.
Завареното положение никой не го интересува, твърде е сложно да се занимаваме с него. Обаче, взема и пада някоя сграда. И ко шъ прайм ся? Ми ще ги побъркаме всички тия, които искат да строят нови сгради. А старите? Ами ще се правим, че ги няма.
Искам да кажа, това е гледната точка на законодателя.

#14 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2006 - 04:16 PM

Аз рядко влизам - пазарувам цял чувал от представител на фирма, не от магазинчето. Но попадах все на едни тави в дъното на магазина - страшно си изглеждаха... И миризливо миришеха... Може зад пердето да има и фризери... Но ако така мирише, след като се размрази, то за какво са фризерите!!! Може ли вмирисамо месо (кокали) да служат за храна!
Иначе съм влизала в много приятни и подредени, чисти зоомагазини. Разглеждаш разни играчки за гадинката, приятно ти е, нищо, че и сухите храни миришат...
Vabank,
веднага се сещам за любимия си виц: "По-зле не може и да бъде!" - тъжно се оплаква песимистът. "Аааа, може, може! - бодряшки и с усмивка го тупа по гърба оптимистът...
User's Signature

#15 Потребителят е офлайн   superfly Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2006 - 07:09 PM

От къде е най-добре да се копува кучешката храна тогава?
Защото аз смятам от зоомагазин да я взимам .. незнам колко е качествена. s)
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят.

#16 Потребителят е офлайн   AxeL-Amstaff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2006 - 08:19 PM

Цитат

това ще е супер глупост ако направиш ! в този форум има доставчици който ще ти продадат на доста добра цена храна ! от зоомагазините примерно в бургас слагат много голяма надценка

по темата - а е хора човешката алчност няма край. до нас има един зоомагазин храната гледах как я поливаха с нещо в чувалите след това я питах продавачката с какво я полива тя- осежавам. с олио ебати зоомагазина като го видях това никога няма да купувам от там . пекинези мини пинчери булонки - малки кучета в една клетка мирише направо .....
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   superfly Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2006 - 11:19 PM

Цитат

Цитат

това ще е супер глупост ако направиш ! в този форум има доставчици който ще ти продадат на доста добра цена храна ! от зоомагазините примерно в бургас слагат много голяма надценка

по темата - а е хора човешката алчност няма край. до нас има един зоомагазин храната гледах как я поливаха с нещо в чувалите след това я питах продавачката с какво я полива тя- осежавам. с олио ебати зоомагазина като го видях това никога няма да купувам от там . пекинези мини пинчери булонки - малки кучета в една клетка мирише направо .....

Да ама ако е в друг град .. няма да ходя за единия чувал гранули до София примерно .. или поне не съм мислил.За една седмица примерно колко килограма гранули трябва да купя?
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят.

#18 Потребителят е офлайн   джуджанка Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 October 2006 - 02:52 PM

До колкото съм запозната, за голямо куче от едра порода за 1 ден са нужни 500гр., което за седмица прави 3,500кг. За малко кученце от едра порода около 300гр на ден. Един чувал/20кг/ за бебе куче стига за 2 месеца. На всеки чувал си пише колко е дневната дажба според възрастта и това колко килограма се очаква дастане кучето!
User's Signature

Качена снимка

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни