Има ли регламент кое става за храна за кучета
Публикувано: 19 October 2006 - 09:15 PM
Но аз се чудя нормално ли е в зоомагазин, дето човек очаква да получи акъл с какво да си храни животината, да му продават луканка (даже пропускам факта, че е преоценена, тоест с минал срок на годност...) за кучешка храна! Пък нека после тук спецовете да разправят и да обясняват надълго и нашироко! Много наивен въпрос, ама нещо като ХЕИ за тези магазини няма ли? (Ох, защо ли подозирам какъв ще е отговорът... s) )

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 19 October 2006 - 10:34 PM
В една огромна търговска верига от-време на време се продават по няколкостотин килограма месо и месни продукти / разбирай от бутчета до кренвриши/ с изтекъл срок на годност на цена 10-20 стотинки на килограм, проблемът е че се продава наедро и всичко, не можеш да си подбираш, та става за някой който има хладилни камери /промишлени/ и оттам заминава по направление - говорим за половин-един тон на партида....

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."
Публикувано: 20 October 2006 - 01:08 PM
Не - въпросът ми беше за друго - в луканката какво има - сол /много/, подправки /много/, консерванти /бол/, ароматизатори и оцветители /щедро/, сланина /доста/, нещо за спойка на цялата кълцаница /колкото е нужно/ и може би... месо. Та като отворим темата "10 не за храненето"- там си е цялата луканка на съставки... Пък сигурно някои от колбасите са и пушени. Или са с ароматизатори, имитиращи пушено месо...
Кокалите и месото, макар и попрехвърлили трайност, след дълго и упорито варене сигурно стават за храна на кучинка. Но нали салами всякакви, подправки, консерванти и други са категорично вредни!!! А ги продават в магазин за кучешка храна - тоест там, където незапознатите очакват да получат и съвет!
Та питах - няма ли контрол за тези магазини - кое може и кое не бива да се употребява за храна на животни? Няма ли някаква номенклатура, приета с разпоредба (по Закона за ВМД примерно или по правилниците на ХЕИ), която да определя какво става и какво не за храна на домашните любимци? Не съм запозната с проблема, но по разкази н апътували, в "белите държави" има - не може всичко да отиде (особено сурово) за директна продажба.
P.S. Ако модераторът прецени, може да направи нова тема от офтопика.

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 20 October 2006 - 01:52 PM
По професия съм архитект и скоро ми се наложи да правя проект за зоомагазин. Съответно изрових цялата нормативна уредба по въпроса. Направих го съвестно, отне 2-3 дни.
Оказа се, че търговията с храна за животни-компаньони НЕ СЕ РЕГЛАМЕНТИРА. (Регламентира се отчасти суровата храна, на която й викат вторичен продукт от животински произход, но не и преработената). Изобщо храните за животни не са храни по смисъла на Закона за храните. Има купища нормативни документи по фуражите, щото нали ядем пилета, но не и по това с какво се хранят нашите четирикраки членове на семейството.
Ходих и в ДВСК, където казаха, че и те не знаят, ще видим, ся ще има нови закони.
Бях меко казано озадачена при положение, че се регламентира в едно хотелско фоайе колко пепелника настолни и стоящи трябва да се осигурят и с каква художествена стойност да е картината в хотелската стая за съответната звездна категория ...
Публикувано: 20 October 2006 - 02:48 PM
Ще взема да попитам в ХЕИ - няма да стане веднага, защото ще потърся познати, но ако разбера нещо (и някой не ме е изпреварил...) - ще напиша. А би трябвало и ХЕИ да има поне част от пръст в цялата история...

Публикувано: 20 October 2006 - 02:54 PM
съвсем скоро ще влезнат и европейските норми - тогава веча няма да има отворени чували и продаване на храна насипно или фризери - поне в това съм сигурна , а нармативи и съответни норми за храните за дом. любимци има - те са въведени в ДВСК под различен БГ номер от тези храни които са за хора
защо не се спретне това в нова тема bl) че много офф топик стана
Публикувано: 20 October 2006 - 03:00 PM
Цитат
Ще взема да попитам в ХЕИ - няма да стане веднага, защото ще потърся познати, но ако разбера нещо (и някой не ме е изпреварил...) - ще напиша. А би трябвало и ХЕИ да има поне част от пръст в цялата история...
Не си прави труда засега, няма такава формулировка. Нали ти казвам, че преди 2-3 месеца проучих най-съвестно. Дори си наумих да пусна официално запитване към МРРБ, защото мен ме интересуват предимно изискванията към помещенията, начина на съхранение и разрешаването на строителството.
По спомени: има изисквания към производството на преработени храни (гранули и консерви). Изискването към търговеца е единствено да продава такива от производител, който отговаря на нормите за производство и точка. Кога, как, къде да ги продава - НЯМА ИЗИСКВАНИЯ.
За суровите (демек вторичните продукти от животински произход) сега ще изровя наредбата.
Публикувано: 20 October 2006 - 03:11 PM
Ооо - фризери! Де таквиз екстри! Магазинчето на Окръжна болница е с размери 3х4 и освен зеещите чували, там често събират мухи няколко тави с деликатеси - грамадни телешки кокали, пилешки... неща... и явно въпросните луканки... Общото между тях е особеният сиво-тъмнокафяв цвят и... миризмата! Има някой и друг жив заек, морско свинче или хамстер, някой папагал и риби... Екзотика!
А съм чувала, как хората питат за кокали
Хееелп - изтрийте единия пост, моля! cl)
mil,
ако имаш път към Окръжна болница, влез в локалното (идвайки от центъра), отминаваш отклонението за самата болница и веднага след това, на самото локално (на спирката на тролей 5) ще видиш магазинчето. Влез вътре, огледай се и ще забравиш изобщо що е това архитектурен проект, има ли той почва у нас и прилага ли се за тези "магазинчета". Спокойно можеше да е трафопост. Или барака. Палатка може, ама е хладно в България зимъс... Фризери? Хладилници? Норми?... Има един руски лаф "я не плакалъ, я рыдал..."
И в този ред на мисли - знае ли някой кой кого трябва "да сезира", да подсети, да размърда, че да бъде предложен и утвърден някакъв регламент? Защото изобщо няма да се изненадам, ако е пропуснато не от зла умисъл, а просто някой ще се плесне по челото и ще каже "Лелеее, верно бе! Ама не може да няма! А, няма?!" и така нататък... Или пък ще се окаже, че това ще бъде разгледано и регламентирано в недоработено приложение към закон, който чака ред да бъде обмислен...

Публикувано: 20 October 2006 - 03:29 PM

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!
Публикувано: 20 October 2006 - 03:45 PM
trenertg, ще ти бъда безкрайно благодарна ако ми кажеш номер на наредба или каквото и да било, касаещо храните за животни-компаньони. Естествено, тези продукти се водят под различен номер, казах, че те не са храни.
Това не пречи когато искаш да регистрираш зоомагазин всички инстанции да ти поставят безумни изисквания просто за да си вържат гащите. Например да поискаш съгласие от домоуправителя и вуйчо му от Америка.
Именно заради това те препращат и към комисията по зърното и фуражите, тя отговаря все пак за храни за някакви животни.
Органът, който би трябвало да следи това, ами те са доста. Най-пряко РВМС и ДВСК (доколкото тези храни са от животински произход). Ако ме питате здравеопазването (на хората - МЗ) пък е най-важната и най-пропусната инстанция.
Публикувано: 20 October 2006 - 04:00 PM
А може пък това да е пътят МЗ да натисне по веригата да се регламентират храните за животни-компаньони, заради човешкото здраве...

Публикувано: 20 October 2006 - 04:05 PM
Друг е въпросът, че там много често чакат кашоните с мръвки да се поотвърнат, за да станат за разбиване и разфасоване кокалите и другите работи вътре, и междувременно продават съдържимото.
Магазинът е нормален малък квартален зоомагазин, доста претъпкан за малкото си помещение... но пък повечето, в които съм влизала, са доста по-страшни от този. Danny, ако този ти се вижда зловещ, не знам какво ще кажеш за... има например един по предпоследния ред на пазара на Младост 1А...

Публикувано: 20 October 2006 - 04:11 PM
Завареното положение никой не го интересува, твърде е сложно да се занимаваме с него. Обаче, взема и пада някоя сграда. И ко шъ прайм ся? Ми ще ги побъркаме всички тия, които искат да строят нови сгради. А старите? Ами ще се правим, че ги няма.
Искам да кажа, това е гледната точка на законодателя.
Публикувано: 20 October 2006 - 04:16 PM
Иначе съм влизала в много приятни и подредени, чисти зоомагазини. Разглеждаш разни играчки за гадинката, приятно ти е, нищо, че и сухите храни миришат...
Vabank,
веднага се сещам за любимия си виц: "По-зле не може и да бъде!" - тъжно се оплаква песимистът. "Аааа, може, може! - бодряшки и с усмивка го тупа по гърба оптимистът...

Публикувано: 20 October 2006 - 07:09 PM
Защото аз смятам от зоомагазин да я взимам .. незнам колко е качествена. s)

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят.
Публикувано: 20 October 2006 - 08:19 PM
Цитат
това ще е супер глупост ако направиш ! в този форум има доставчици който ще ти продадат на доста добра цена храна ! от зоомагазините примерно в бургас слагат много голяма надценка
по темата - а е хора човешката алчност няма край. до нас има един зоомагазин храната гледах как я поливаха с нещо в чувалите след това я питах продавачката с какво я полива тя- осежавам. с олио ебати зоомагазина като го видях това никога няма да купувам от там . пекинези мини пинчери булонки - малки кучета в една клетка мирише направо .....
Публикувано: 20 October 2006 - 11:19 PM
Цитат
Цитат
това ще е супер глупост ако направиш ! в този форум има доставчици който ще ти продадат на доста добра цена храна ! от зоомагазините примерно в бургас слагат много голяма надценка
по темата - а е хора човешката алчност няма край. до нас има един зоомагазин храната гледах как я поливаха с нещо в чувалите след това я питах продавачката с какво я полива тя- осежавам. с олио ебати зоомагазина като го видях това никога няма да купувам от там . пекинези мини пинчери булонки - малки кучета в една клетка мирише направо .....
Да ама ако е в друг град .. няма да ходя за единия чувал гранули до София примерно .. или поне не съм мислил.За една седмица примерно колко килограма гранули трябва да купя?

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят.
Публикувано: 23 October 2006 - 02:52 PM