Козе мляко- за или против
Публикувано: 16 April 2007 - 03:27 PM
Имам далечен спомен, преди 15 години имах женски нюф. Когато отбивах бебетата и ги захранвах им давах към кълцаното месо и другите неща по малко козе мляко. Дали е правилно или не обаче, не знам.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 16 April 2007 - 06:38 PM
Не че не може, но при положение, че кучетата след кърмческа възраст вече не разграждат лактозата за какво му е? Всяко мляко независимо от какво животно е не е необходимо на порасналото куче.
Ако пък искаш да заместиш кучешката кърма с друго мляко, това е друго нещо. В книгата на д-р Маргарит Рачев има таблица в която се сравнява състава на кучешкото мляко с други млека сред които и козето. Ето данните от нея
Вода кучешко 77.2 краве 87.6 козе 87.0 котешко 81.5
сухо вещество кучешко 22.8 краве 12.4 козе 13.0 котешко18.5
протеин кучешко 8.1 краве 3.3 козе 3.3 котешко 8.1
мазнини кучешко 9.8 краве 3.8 козе 4.5 котешко 5.1
минерални вещества кучешко 4.9 краве 5.3 козе 6.2 котешко 3.5
лактоза кучешко 3.5 краве 4.7 козе 4.0 котешко 6.9
калций кучешко 0.28 краве 0.12 козе 0.13 котешко 0.04
Фосфор кучешко 0.22 краве 0.10 козе 0.11 котешко 0.07
енергия в килокалории за 100гр кучешко134.5 краве 65.7 козе 69.7 котешко 105.4
Ясно е,че козето мляко не покрива изискванията на кучешкия организъм. За да има достатъчно енергия бебе куче трябва да изпива вместо 100, около 200гр козе мляко. Тази доза ще доведе да разширение на стомаха и до претоварване на неукрепналите още бъбреци. Така че по-добре да се използва сухо мляко - има такива смески специално за кучета, заместители на кучешката кърма.
Ако пък искаш да заместиш кучешката кърма с друго мляко, това е друго нещо. В книгата на д-р Маргарит Рачев има таблица в която се сравнява състава на кучешкото мляко с други млека сред които и козето. Ето данните от нея
Вода кучешко 77.2 краве 87.6 козе 87.0 котешко 81.5
сухо вещество кучешко 22.8 краве 12.4 козе 13.0 котешко18.5
протеин кучешко 8.1 краве 3.3 козе 3.3 котешко 8.1
мазнини кучешко 9.8 краве 3.8 козе 4.5 котешко 5.1
минерални вещества кучешко 4.9 краве 5.3 козе 6.2 котешко 3.5
лактоза кучешко 3.5 краве 4.7 козе 4.0 котешко 6.9
калций кучешко 0.28 краве 0.12 козе 0.13 котешко 0.04
Фосфор кучешко 0.22 краве 0.10 козе 0.11 котешко 0.07
енергия в килокалории за 100гр кучешко134.5 краве 65.7 козе 69.7 котешко 105.4
Ясно е,че козето мляко не покрива изискванията на кучешкия организъм. За да има достатъчно енергия бебе куче трябва да изпива вместо 100, около 200гр козе мляко. Тази доза ще доведе да разширение на стомаха и до претоварване на неукрепналите още бъбреци. Така че по-добре да се използва сухо мляко - има такива смески специално за кучета, заместители на кучешката кърма.
Публикувано: 16 April 2007 - 07:30 PM
iglika, благодаря, много полезно 1super

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 17 April 2007 - 12:01 AM
Аз съм с 2 ръце ЗА. Преди години имах подрастващ боксер, който имаше силно изqвен рахит и по време на лечението прилагах интензивно прясно козе мляко. Резултата беше отличен и помогна много... но на израстнали кучета и аз не подкрепям идеята за прясно мляко, давам мнооого рядко, но кисело не пречи от време на време c)
Публикувано: 17 April 2007 - 02:42 PM
Благодаря за мненията на всички.
Тя е на 1год и 9 мес боксерка голяма е ,но напоследък няма апетит и това ме притеснява .Взех и пчелно млечице. Яде ,но малко не както преди. Стана много ленива само гледа къде да легне и веднага заспива. oo
Ще посетиме доктора , за по сигурно .
Тя е на 1год и 9 мес боксерка голяма е ,но напоследък няма апетит и това ме притеснява .Взех и пчелно млечице. Яде ,но малко не както преди. Стана много ленива само гледа къде да легне и веднага заспива. oo
Ще посетиме доктора , за по сигурно .

milena
Публикувано: 17 April 2007 - 07:04 PM
Не мисля, че пчелното млечице или козето мляко ще подействат на куче укрепващо или разяждащо, както действат при хората. Задължително идете на лекар, за да види има ли медицинска причина за проблема. Възможно е просто кучето да е улегнало като характер и затова да спи и почива повече от преди. За храната, ако яде суха, може да я смените с формула агнешко с ориз или сьомга с ориз. Има такива на различни марки храни, специално за кучета без апетит. Можете да добавите в сухата храна месо и бульон за офкусяване. Месото да е на много малки парченца, за да не може кучето да го отдели.
Публикувано: 09 May 2007 - 09:48 PM
Цитат
обаче аз съм чувала че когато на кучето му се дава прясно мляко му се появяват глисти s) Вярно ли е това?
Oт къде се появяват?! l)

Публикувано: 09 May 2007 - 09:57 PM
Данон или Верея? b)

Страница 1 от 1