Haskovo.net: Закрила на животните в Хасково?
Публикувано: 12 January 2009 - 06:31 PM
В началото на 2008 г. мнозинството от защитниците на животни в България отчете голям успех с приемането на първия у нас Закон за защита на животните. Същите активисти уверяваха, че законът предвижда хуманен контрол на популацията от кучета, защото постановява стерилизация на безстопанствените кучета. Според тях, тази отдавна възприета от София политика се отъждествява с най-добрата световна практика. Но ние можем да се уверим, че Столична община и тази година е похарчила над един милион лева за кастрация, и отново не е постигнат осезаем прогрес.
В края на отминалата година научихме за пореден успех в името на животните. Регионална Ветеринарна Служба - Хасково е разпоредила затварянето на общинския кучкарник. Оптимистичното прессъобщение на Фондация Четири Лапи - България внушава, че общината трябва да предприеме контрол на популацията, като устрои своего рода кастрационна клиника за блуждаещите кучета, т. е. да приложи модела на София. По-рано тази фондация бе сред главните участници в изготвянето на споменатия горе Закон за защита на животните.
И преди, и сега представителите на Четири Лапи се опитват да смесват действителните проблеми на популацията с последствията. Те очевидно предпочитат да забравим, че основната популация се състои от кучета, отглеждани в частните имоти; че в сравнение с безстопанствената, тя е многократно по-голяма; и че разполага с повече ресурси за отглеждане на потомството. Съвсем логично, свръхпопулацията в София и Хасково възникна в началото на 90-те, когато броят на безотговорно отглежданите кучета рязко нарастна. Оттогава досега основен проблем остава масовото възпроизводство при тези животни. У нас излишните кучета от частните имоти много лесно попадат на улицата и възстановяват числеността на блуждаещата популация. В големия град прииждат безстопанствени животни дори и от съседните селища. Но в цялостния процес на репродукция те не са нищо повече от видимия резултат.
Очевидно, никоя община няма да постигне напредък по отношение на свръхпопулацията само чрез "лекуване на синдрома". Затова, изготвяйки програма за управление на своята популацията от кучета, всяка община трябва първо да се поинтересува от успешните стратегии, прилагани по света. Сериозен пример за прогрес дава Окръг Сан Матео в Калифорния. Местната организация за закрила на животните - Peninsula Humane Society & SPCA - днес обобщава, че в средата на 70-те са били приютявани около 45 хил. нежелани кучета и котки годишно. Понастоящем този брой е едва около 10 хил. годишно, като практически всички здрави животни биват задомявани. Спадът в постъплението започва, след като стерилизацията на домашните любимци става общоприета практика. За целта са предприети програми за образоване на населението (включително на учениците); и е осигурена евтина и безплатна ветеринарна услуга.
Политиката за ефективно управление на популацията може да бъде оценена и възприета от Община Хасково. Но тази действителна алтернатива на евтаназията досега сякаш остава напълно непозната за местната власт у нас. Това неведение в най-голяма степен се дължи на странното поведение на популярни неправителствени организации за закрила на животните.
Ако и в Хасково бъде наложена едностранчивата практика от София, ние не ще можем да очакваме действително и устойчиво намаляване числеността на свръхпопулацията там; нито постигането на каквито и да било стандарти за благополучие на самите животни. Няма да е възможно оцеляването навън на всички прииждащи кучета. Законът постановява поемането на персонална отговорност за животните по кварталите, но действителната ситуация би направила това невъзможно. Ще е невъзможна дори и тяхната регистрация, която също е предвидена в закона. В подобен случай ресурсът ще бъде хвърлян нахалос, изцяло за обслужването на един самоцелен и вече провален модел. Както в София, облагодетелствани от такъв развой ще са нелегалните ловци на безстопанствени кучета, вместо самите кучета.
----
Публикувано: 13 January 2009 - 02:34 PM
(1) Липсата на адекватна приютна дейност, т. е. въобще на приюти в София и Хасково. Както многократно е ставало дума, това трябва да включва спасяване и повторно задомяване на осиротели домашни любимци, както и официална политика по отношение на изгубени/намерени;
(2) По-нататъшната съдба на нерегистрираните блуждаещи животни в София и Хасково. От Фондация Брижит Бардо изтъкнаха нелегалната практика на повторното им залавяне в София;
(3) Липсата на адекватна стерилизационна схема, водеща до повишаване нивото на стерилизираност на основната (домашната) популация;
(4) Липсата на информационни програми, обезсърчаващи масовото развъждане на домашни любимци и насърчаващи тяхната стерилизация.
Нещо повече, когато някой коментира тези сериозни въпроси, Гечевци ги избива на майтапи. Безпричинното кикотене е обичайна проява на лудите, и на лицемерите.
----
Публикувано: 13 January 2009 - 03:43 PM
Защо не се е чуло анималпрограмс да е помогнала със съвет на някоя община, да е кандидатствала по някой проект или да развива съвместна дейност с местната власт някъде?
Защо не се е чуло за сигнал от анималпрограмс до НВМС за неспазване на ЗЗЖ в някой от провинциалните приюти или дори в София?
Защо не се е чуло анималпрограмс да е подкрепила някоя от инициативите, родили се в този форум (например за протеста срещу проектозакона за етажната собственост, който, ако беше приет, щеше веднага да доведе до увеличение на бездомните животни). Дори напротив - след първото Зооекспо ексцентричният г-н Кузманов организира пресконференция, на която откровено клеветеше инициативата.
Защо не се е чуло въобще за никаква дейност на анималпрограмс (при старанието, с което Кузманов поства статиите си и подробно ни запознава с възгледите си, вероятно за един негов проект би разбрал и Глухият цар)?
Може би пък така е най-лесно - едни седят отстрани и раздават акъл и критики, а други вършат реално нещо.
Публикувано: 13 January 2009 - 04:45 PM
Цитат
...едни седят отстрани и раздават акъл и критики,а други вършат реално нещо.
От фондация, парадираща със своята многолюдност, трябваше да очакваме висок коефициент на полезно действие, т. е. постигане на нещо реално в полза на животните.
Също и даване на акъл и полезни предложения. "ICAM Coalition вярва, че мениджмънта на популацията от кучета е отговорност на местното и национално правителство... неправителствените организации за закрила на животните играят важна роля в направляването и подкрепата на правителствената стратегия, така че е важно за подобни организации да имат разбиране относно всички компоненти на смислената стратегия. Това ще им даде възможност да концентрират подкрепата си там, където тя е най-ефективна и да направят най-добро използването на ограничените ресурси." (Humane Dog Population Management Guidance).
Заб. "интелигентност" в превод означава "осведоменост". Но Безум.дезинфо не ни осведомява как по света е постигнат прогресът, свързан с популациите от домашни любимци.
Публикувано: 13 January 2009 - 05:44 PM
Да оставим кучетата там да си пукнат, кво толко, по-важно е да "бла бла" и "дрън дрън" без действия?
И какво пречи битката за подобряване условията в ония клоаки, наричани изолатори, на информирането на обществото, че популацията от бездомни кучета е наша отговорност? Или да си наблъскаме всички там, пък който оцелее...Халал да му е...Благодаря казвам аз на подобна позьорщина.
Щото тоя спор ми изглежда като:
бла бла бла, аз аз аз, бла бла бла, аз аз аз

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 14 January 2009 - 06:14 PM
Цитат
Да оставим кучетата там да си пукнат, кво толко, по-важно е да "бла бла" и "дрън дрън" без действия?
И какво пречи битката за подобряване условията в ония клоаки, наричани изолатори, на информирането на обществото, че популацията от бездомни кучета е наша отговорност? Или да си наблъскаме всички там, пък който оцелее...Халал да му е...Благодаря казвам аз на подобна позьорщина.
Щото тоя спор ми изглежда като:
"Действия... битка... бла-бла... кво толко... халал да му е... благодаря... спор..."
С дъра-бъра ли водим конструктивен спор?
Дори и неволно, подобни позьорски брътвежи единствено прикриват необходимостта от ангажиране на местната власт с основния проблем - масовото развъждане в домакинствата, вилите, стопанските дворове, строителните обекти....
Докато липсва адекватно участие на местната власт в управлението на популацията, то нечии "действия, битки и победи" ще спасяват животни само от приютите, но не и от произвола на улицата. Нещо повече, с всяка следваща година ще продължават да се появяват и изчезват безследно нови и нови. Това е разбираемо за всеки добронамерен привърженик на каузата на животните.
Публикувано: 14 January 2009 - 06:35 PM
Не виждам това обаче, какво общо има с оная клоака?
Или си пишем ей така, щото така трябва...
Вие, Г'усине, колко кучета кастрирахте? Хванахте и заведохте за кастрация? Или сте от ония лаладжии, дето само се слюнчат по кръчмарските маси и после си отиват у дома кротичко, с наведена главица, а споменът от лозунгите, които са крещяли е само по слюнката около устата им? Не, не, далеч съм от мисълта да си ги мерим, много моля.
П.П. За хапчетата - и аз да напомня.

Публикувано: 14 January 2009 - 07:28 PM
Цитат
...далеч съм от мисълта да си ги мерим, много моля.
П.П. За хапчетата - и аз да напомня.
Напротив, другарко, нека да си ги мерим.
Събирате в касичката си дарения от заблудени хора и кастрирате. Но кои животни, кога, защо, колко? И какво осигурявате с това? Повишаване процента на стерилизираност на популацията? Или трудова заетост за себе си?
Очевидно, "пишете, щото трябва" аудиторията/дарителите да не осъзнават действителния проблем, действителните решения и Вашето безумие.
Цитат
П.С. и си пийте хапчетата редовно.
Няма да Ви питам какви хапчета пиете двамата с Бобадова, нито ще питам този правопис от първи клас ли е.
Ще Ви припомня, че в началото е словото, но преди него все пак трябва да е мисълта. Пишете ни какво сте измислили да предприемете и постигнете Вие лично? Писането тук е безплатно, стига менталното Ви състояние да позволява мислене.
Публикувано: 14 January 2009 - 07:34 PM
Бездомните са от касичката. Не смейте да подлагате на съмнение безкористността ми! Не смейте да подлагате на ирония даренията на хората!
Домашните - хората си ги плащат.
Нещо? Още? Отчети нещо? Дати?

Публикувано: 14 January 2009 - 08:08 PM
В България когато съсед завижда на комшията си, гледа как да направи така, че този комшия да падне с трясък надолу.
В САЩ когато съсед завижда на комишята си (поне така казват, не съм живяла там), гледа как да направи така, че да го надмине.
Ти от кои си? Ако си от първите, тогава писанията ти в този дух са разбираеми.
Ако си от вторите - остави "Четири лапи" да си вършат благородното дело и се хвани да ги надминеш с дела.
Нищо лично.
Публикувано: 15 January 2009 - 06:30 PM
Цитат
.... остави "Четири лапи" да си вършат благородното дело и се хвани да ги надминеш с дела.
Има ясна тема, фокусирана върху кризата в Хасково и София. Ти се дразниш от чуждото мнение и ни пробутваш лозунги. "Благородните дела" бяха приоритет също и на БолшевизЪма.
Делата, оставащи извън контекста са по-скоро самоцелни. Кризата остава. Четири лапи не предлагат решение и така самите те се превръщат в част от проблема.
Цитат
...Не смейте да подлагате на съмнение безкористността ми!
...Нещо?
...Още?
"Нещо?"
Нещо за целта? Например, в Сан Франсиско през деветдесетте бяха стерилизирани 90 хил. домашни и 12 хил. бездомни. Резултат: "First No-Kill City in USA", с над 90% стерилизираност на популацията. Надявам се, че този класически пример е разбираем за Вас, др. Бобадова. Иначе изпадаме в неуместна патетика - "ние кастрираме на всеки километър, и така - до края на света!"
"Съмнения?"
Сериозно се съмнявам, че Ви липсва или компетентност (говорим все пак за т. нар. Humane Pet Population Management), или добронамереност (добронамереният би осмислил горните факти до двадесетия път!).
"Користност-безкористност?"
Дъра-бъра. Но все пак въпросът опира и до благотворителността. Доколкото разбирам, Вие не давате пари, а получавате.
"Още?"
Моля Ви, нека останалите Ви излияния да бъдат по темата!
МОД: Отстранен от форума завинаги. Откровени инсинуации. Многократни обиди към голяма група потребители.
Публикувано: 15 January 2009 - 06:53 PM
Хамавите ше си има винаги мани ги!!.А дето ти и колегите ти помагате на животни в беда - :wub:
Джес и Краси също ви пращат :wub: :wub: :wub:

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 15 January 2009 - 08:51 PM
Спирам. Съжалявам за оффтопика.
Извинявам се.