Крипторхизъм
Публикувано: 20 July 2005 - 09:24 AM
имам мажко ку4е на 6 месетса(навар6ени),което сам купила и за да баде ПРОИЗВОДИТЕЛ и в тази вразка ето и вапросат ми: за сега само единииат тестис е паднал в скотума-това триабва ли да ме притесниава и изоб6то-ако може малко инфо по темата?!
Благодариа!

"Pravia,kakvoto triabva-da stava,kakvoto 6te!"(L.N.TOLSTOI)
Публикувано: 20 July 2005 - 10:00 AM
Публикувано: 20 July 2005 - 10:27 AM
1.на какво се далжи тази аномалииа(ако иа наре4ем условно така)?
2.как да баде избегната-има ли изоб6то на4ини?
3.може ли вапреки това(в моиа слу4аи)не6то да се направи и какво?
BLAZY,ти ми вдахва6 надежда,4е "има светлина в тунела"!

Публикувано: 20 July 2005 - 10:41 AM
Единсвеното което трябва да направиш е да искаш компенсация от развъдника, като ти дадът ново куче. Това е вариянта.
Публикувано: 20 July 2005 - 10:49 AM
Това се нарича едностраннен крипторхизъм , може да отидеш на лекар там могат да ти кажат на какво се дължи.
Не разбирам въпроса ти дали може нещо да се направи?
Ето нещо но е на руски
Владельцы таких животных часто интересуются: "Как долго можно ждать, что семенник опустится?". В норме у собак семенники опускаются в мошонку примерно через 10 дней после рождения. Некоторые владельцы крипторхов могут сообщать об "исчезновении" семенников из мошонки. У новорожденных котят и щенят семенники очень маленькие, мягкие, они могут свободно перемещаться из мошонки в паховый канал и обратно, особенно когда щенок/котенок находится в стрессовой ситуации. Рекомендуется ожидать до 6-месячного возраста кота или кобеля, прежде чем окончательно подтвердить крипторхизм. Смысл ожидания в том, что у большинства собак к 6-месячному возрасту закрываются паховые кольца, перекрывая путь для движения семенников из брюшной полости в паховый канал.
Публикувано: 20 July 2005 - 11:44 AM
Обаче да постъпиш така, според мен е безотговрно, да не използвам по-силна дума. Ветеринарите по света считат за неетична операция за спускане на тестисите. Кого ще излъжеш? Крипторхизмът се предава по наследство, затова се дисквалифицира безкомпромисно!
Конкретните причини може да са няколко: тестисът да е твърде голям, отворът, през който пада, да е малък, да има гънка в тъканта наоколо...
Чувала съм, че кучетата крипторхиди стават агресивни, но не знам дали това не е поредният мит.
Със сигурност, обаче, при тях рискът от рак на тестисите е силно завишен, препоръчва се кастрация.
Долният линк дава информация за крипторхизма при хората, но може да ти бъде от полза (виж най-долу на страницата):
Болести на мъжките полови органи
Публикувано: 20 July 2005 - 02:37 PM
Цитат
1.на какво се далжи тази аномалииа(ако иа наре4ем условно така)?
2.как да баде избегната-има ли изоб6то на4ини?
3.може ли вапреки това(в моиа слу4аи)не6то да се направи и какво?
BLAZY,ти ми вдахва6 надежда,4е "има светлина в тунела"!
еми аз просто споделих моя случай...понякога от стрес или нещо друго в тази възрас си прибират едната топка....но лично аз когато си внесох това куче на4м. то си беше с две топки. Но при теб ако досега изобщо не е сваляло едната топка определено както казва Face трябва да обадиш на развъдчика и да обсъдите положението и да те компенсират а кучето ако не свали топката до месец два не трябва изобщо да го розплождаш както казват и другите s)
#11 Guest_стела_*
Публикувано: 20 July 2005 - 06:04 PM
До 6 месеца съдиите не дисквалифицират кутрета, защото от стрес те могат да си "глътнат" тестиса обратно. Така, както става с момчетата понякога.
Оперативно при нормално развити тестиси в ингвиналния канал може да се донатъкми положението - друг е въпроса дали това трябва да се прави - кучето си има този порок и ще го предава (може би).
От друга страна науката все още мълчи по въпроса как се унаследява крипторхизъм. Спирането на крипторх от развъждане едва ли може да е достатъчно, тъй като "дефектните" гени живеят и в събратята му, и в родителите му и т.н, но ако се тръгне по този път от развъждане ще трябва да се изключи огромно количество кучета, тъй като крипторхизмът е много често срещан проблем. (Същото важи за всички генетично обусловени болести.)
Все още не е ясно дали крипторхизмът се предава преимуществено по майчина, по бащина или от комбинация от двете линии.
Кучетата с едностранен или двустранен крипторхизъм трябва на всяка цена да се оперират, тъй като тъканта в недоразвилите се тестиси се изменя, може да образува злокачествени тумори, да причини страшна болка и осакатяване на кучето.
Знам една родна клиника с доста добра репутация, която прави операции по инплантиране на тестиси при кучета с крипторхизъм. Колкото и да е неприятно това. Също знам случаи на световноизвестни производители, които са се оказвали с по един тестис + един инплант впоследствие. Такива номера се считат грозни, неетични и "незаконни" по правилата на кинологията.
Аз не знам достатъчно, за да съдя, но правилата на МФК по въпроса са катеогрични. Забрана за явяване в ринга имат не само кучета с крипторхизъм, но и кучета с произволни аномалии в тестисите, включително например единия да е недоразвит в сравнение с другия.
И последно - никакво количество хормони не може да "оправи" крипторха - ако кучето има твърде къси връзки на тестисите то няма да ги спусне. Дори да ги пуска и вдига под влиянието на големи количества тестостерон, те са твърде кратки, за да останат долу. Хормоните помагат само на кучета, които поради стрес, болест или нещо друго са вдигнали нормално развития си тестис обратно.
А да използваш куче с такъв проблем в развъждане си е дивотия - в края на краищата не знаеш какво ще излезе от цялата работа. Нещо повече, че се смята, че кучетата с крипторхизъм имат и други "сбъркани" гени, заедно с този.
Най-добре се обади на развъдника, откъдето си го взела и ако не си говорила, когато си взимала кучето обсъди с тях как ще те обезщетят.
Публикувано: 20 July 2005 - 06:05 PM
Mil, крипторхитите наистина много често са холерични и "трудни", но не е задължително.

JulyVell Siberians
Публикувано: 20 July 2005 - 06:06 PM
-разговариах с развад4ика и моето ку4е е единствен такав слу4аи там(което ми дава надежда);
-именно лекариат,които го бе6е прегледал онзи ден(моиа прииателка заведе ку4ето,аз ниамах физи4еската вазможност)ку4ето-е установил това,4е само единииат тестис е в скотума;
-ло6ото е,4е не сам обарнала внимание дали преди това и двата тестиса са били там,кадето триабва(не ме винете,за6тото досега сам отглеждала само женски ку4ета),оба4е проиавиава мnого силен "полов нагон";
-за хормони и други такива глупости-изоб6то не ми се слу6а,отдавна сам регламентирала оби4та и отно6ението си кам животните(питам,за да направиа наи-доброто за моето мом4е,а не да го тормозиа и тровиа!);
-ВАЗМОЖНО ли е тази реактсииа да е от СТРЕС???За6тото известно време,докато му осигуриа транспорт с придружител да БГ-моиата прииателка се грижи за него в дома си,т.е. налитсе е смиана на обстановка и нов(макар и временнен собственик)???
-АКО ИЗ4АКАМ 2 месетса и ситуатсииата не се подобри-зна4и ли,4е никога ниама да се промени???И-задалжително ли е да го кастрирам,нали и без това ниама да може да "прави"бебета????
Благодариа за отговорите!!!

Публикувано: 20 July 2005 - 06:11 PM
Цитат
Все още не е ясно дали крипторхизмът се предава преимуществено по майчина, по бащина или от комбинация от двете линии.
Чела съм доста по тези въпроси, в някои книжки уж е обяснено добре как се предава крипторхизма, но изглежда или не е съвсем така или има и други фактори, които могат да повлияят. Дори понякога си мисля, че крипторхизма не е задължително да е наследствен, а може да е резултат на някаква аномалия, която не се среща при родителите. И от моите наблюдения констатирам някои наистина странни неща.

JulyVell Siberians
Публикувано: 20 July 2005 - 06:17 PM
Цитат
Благодариа за отговорите!!!
Значи ако ситуацията не се промени, по -добре за кучето ще е да го кастрираш. Това няма връзка с бебетата, защото то може и да направи бебета, лошото е че ще са генетично обременени. Това за кастрирането е добре за здравето на собственото ти куче, защото както писа Мил по-торе в такива случаи се повишава риска от рак на тестисите след време.

JulyVell Siberians
#16 Guest_стела_*
Публикувано: 20 July 2005 - 06:21 PM
Интересно е, четох че в Англия са правили изследвания с йоркширски териер (за съжаление не помня къде четох огромни статии за тези изследвания, беше много отдавна), като са установили, че за "спиране" на наследствения крипторхизъм трябвало да се спрат целите развъдни линии - бащата + всички братя и сестри + цялото поколение, майката + всички братя и сестри + цялото поколение. На това аз му викам - невъзможно!
От друга страна съвсем роден пример - Българският Ротвайлер Клуб - откак повече от десетилетие правят изследвания за дисплазия са докарали случаите на дисплазия в клубни кучила почти до 0%. Което показва, че има смисъл да се вадят отделни индивиди от програмата на развъждане, без да се бракуват другите кучета в кучилото или родителите.
#17 Guest_стела_*
Публикувано: 20 July 2005 - 06:25 PM
Кастрацията е задължителна на възраст не по-късна от 2 години, когато тъканта започва да се променя и всъщност не е особено лека, тъй като не става въпрос просто за вадене на тестисите от скротума, а за доста по-сложното тяхно издирване (може да са в канала, или зад стомаха) и премахване.
Публикувано: 20 July 2005 - 06:29 PM

JulyVell Siberians