Dog.bg Форуми : Бабезиоза или нещо друго? Помощ!

Към съдържанието

 
 
 

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бабезиоза или нещо друго? Помощ!

#1 Потребителят е офлайн   LaMarina Икона

  • Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Мнения: 7
  • Регистрация: 07-June 08

Публикувано: 07 June 2008 - 06:47 PM

Обръщам се за помощ, в случай, че някой е по-запознат с подобно заболяване. Случаят е следният: женско куче на девет, с тежка анемия. Кръвните показатели са много лоши, възникна съмнение за бабезиоза. Но с цялото ми уважение към докторите, които я лекуват, след обстойно "изръшкване" на няколко френски и руски сайтове, с изненада открих, че  в клиничната й картина липсват някои основни показателя, а именно повръщане, кафяво-черна урина, петна по лигавицата на устата, смущения в сърдечната дейност, жълтеница. При прегледа дробовете й се оказаха чисти, след направената кардиограма, сърцето - в много добро състояние. Няма смущения в двигателната система.
Преди месец, еднократно вдигна 40 градуса, след което престана да се храни, омърлуши се, отпадна. До този момент е загубила 2,5 кг. Оттогава яде неохотно, често насила, но никога не повръща. Отделителната й система работи нормално. И все пак, кръвните й показатели са много лоши. Докторите отхвърлят вероятността за левкемия или път друго злокачествено заболяване. Насочиха се към вероятността за бабезиоза, след като аз зададох този въпрос, вследствие прочетената в Нета информация.В интерес на истината,  отскубнах й два кърлежа, но знам как да го правя, защото въобще не са първите гадинки, които  ми се е налагало да изтръгвам с годините, и никога не е имало последствия. Имаме къща на село и всяка пролет историята се повтаря, въпреки взетите предварително мерки. Но кърлежите не са престоявали на тялото й повече от 24 часа, а прочетох, че започват да заразяват след най-малко 48 часа престой в тялото.
Да, кучето лошо се храни, неохотно излиза на разходка, ходи бавно и се задъхва. Но има моменти, в които дори тича, лае, кара се с други кучета и се заиграва с любимата си играчка. Но за кратко време.
Предстои ни лечение с беренил, но това лекарство е сериозен "шут" за  черния дроб. Засега сме на тетрациклин - първата инжекция беше днес.
За допълнителна информация трябва да отбележа, че кучето беше кастрирано по настояване на лекарите през декември 07-а, след двумесечно силно кървене по време на разгонването. За капак на всичко, същото лято й се появи малка бучка /колкото грахово зърно/ на едната цицка, като след тази интервенция нарастна до големината на орех. Наложи се нова операция в средата на март т.г. И за да се влоши съвсем историята, майка й, с която живя неразделно, умря в средата на януари, което видимо я срина психически. Моето весело, жизнено, лакомо и  палаво куче като че ли се превърна в омърлушена и поспалива  украса на къщата ми. Дали в тази поредица от неприятности не се крие нещото, което предизвиква плачевното й състояние?
Пиша ви с надеждата, че някой ще ми даде някаква насока и искам да подчертая, че в никакъв случай не се съмнявам в доктора й, който е изключително добросъвестен, внимателен и точен човек. Просто всички вкъщи сме се смахнали от ужас, че може да се случи нещо с най-веселата и приветлива личност в нашето семейство.

#2 Потребителят е офлайн   vet_ss Икона

  • Member
  • PipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 14
  • Регистрация: 06-December 07

Публикувано: 07 June 2008 - 10:12 PM

Без да се меся в работата на колегите ,но след като има съмнинеи за бабезиоза най-лесното е да се направи кръвна татривка която да се оцвети и да се търсят бабезе в еритроцитите!Това ще спести съмнения и много други понякога ненужни интервенци!

#3 Потребителят е офлайн   Майкенце Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 793
  • Регистрация: 19-February 08
  • Location:София

Публикувано: 07 June 2008 - 10:31 PM

Цитат

Без да се меся в работата на колегите ,но след като има съмнинеи за бабезиоза най-лесното е да се направи кръвна татривка която да се оцвети и да се търсят бабезе в еритроцитите!Това ще спести съмнения и много други понякога ненужни интервенци!


моля предсавете се тук:
http://dog.bg/forum/...ic,10573.0.html
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   LaMarina Икона

  • Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Мнения: 7
  • Регистрация: 07-June 08

Публикувано: 07 June 2008 - 11:52 PM

Стана дума за натривка, но казаха, че резултатите няма да са точни. /???/

#5 Потребителят е офлайн   vet_ss Икона

  • Member
  • PipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 14
  • Регистрация: 06-December 07

Публикувано: 08 June 2008 - 04:31 PM

e po to4no ot tova da vidis parazitite vav eritrocitite zdrave mu kazi! :o

#6 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

  • Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар
  • Мнения: 1597
  • Регистрация: 20-June 06
  • Location:Пловдив

Публикувано: 09 June 2008 - 09:58 AM

Пуснете тук кръвните показатели. Бабезиозата не е единствената трансмисивна хемоспоридиоза по кучетата.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#7 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 630
  • Регистрация: 19-April 06

Публикувано: 09 June 2008 - 10:26 AM

Да, с д-р Коко бяхме на лекция по трансмисивни инфекции на кучето онзи ден.

#8 Потребителят е офлайн   LaMarina Икона

  • Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Мнения: 7
  • Регистрация: 07-June 08

Публикувано: 09 June 2008 - 06:49 PM

Проба                           Референтни стойности               резултат
      ПКК - 10 показателя
  RBC /еритроцити/       5.5 - 8.5 * 10^6/mm3                 1,66
  MCV /ср. обем на еритроцита/       64 - 74 fl. (mcr^3)       87
  HCT /хематокрит/       44 - 52 %                               14,4
  WBC /левкоцити/       6.0 - 12.0 * 10^3/mm3                 5,8
  HGB /хемоглобин/       15 - 19 g./dL                                 3,4
  MCH /ср. HGB съдърж. в еритроцита/         22 - 27 pg.       20,5
  MCHC /ср. HGB конц. в еритроцити/         34 - 36 g./dL       23,7
  PLT /тромбоцити/         200 - 400 * 10^3/mm3                 128 
    MPV /ср. обем на тромбоцитите        6,6-10,9    fl. (mcr^3)                                                                                                   .................обем на тромбоцитите...........................................    9
  PCT /тромб. обем / общ обем/         0.37 - 0.55 %               0.118
                           
                  ДКК - МАНУАЛНО
  St /пръчкоядрен гранулоцит/         0 - 0.04                         х
  Sg /сегментоядрен гранулоцит/         0.55 - 0.75               х
  Eo /еозинофилен гранулоцит/         0 - 0.04                         х
  Ва /базофилен гранулоцит/         0 - 0.01                           х
  Мо /моноцит/         0 - 0.05                                                 х
  Ly /лимфоцит/         0.13 - 0.30                                       х
  Ретикулоцити       < 60 * 10^3/mcrl                                             х

                            БИОХИМИЯ
  Глюкоза         3.05 - 6.1 mmol/L                           1,5
  Общ белтък         55 - 75 g/L                                   22,9
  Урея         3.33 - 8.33 mmol/L                                     2,9
  Креатинин         35 - 106 mkmol/L                         26,3
  Пикочна киселина         до 106 mkmol/L                     13,7
  Билирубин - общ         до 3.42 mkmol/L               12
  Билирубин - директен         до 2.6 mkmol/L                       5,3
  Холестерол - общ         3.51 - 7.02 mmol/L               1,5
  ASAT         до 40 U/L                                             133,1
  ALAT         до 50 U/L                                               90
  Гама - GT         до 5 U/L                                       7
  Алкална фосфатаза         до 108 U/L                     188


Извинявам се за  неподредената картинка, но не можах да вмъкна екселската таблица. Надявам се и така да са ви ясни стойностите. Благодаря за вниманието.

#9 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 637
  • Регистрация: 19-April 06
  • Gender:Male
  • Location:Пловдив
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 12 June 2008 - 09:49 AM

За кръвопреливане сте!

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни