За и против заплождането
Публикувано: 31 August 2005 - 11:24 PM
Публикувано: 31 August 2005 - 11:34 PM
* Ветеринарен кабинет*-прочетете я (но от по-задни дати,моето куче го кастрирахме на 29.03 2005 и там е описано подробно всичко),там има много мнения,истински истории и съвети от специалисти-всичко това сигурно ще ви помогне да вземете най-правилното решение.
Успех

Сара-кученцето,което носи усмивка в деня ти!
Публикувано: 01 September 2005 - 03:00 AM
Цитат
Попитайте и прочетете в специализираната литература колко често кастрирани женски кучета развиват след това пиометра на "чуканчето"?
Каквото и да ви говорят феновете на тази нова мода трябва да знаете че кастрацията на женско куче е сериозна и тежка операция носеща риск за живота на вашата любимка.
Ако кастрацията беше наистина необходима, то кучетата щяха да се раждат без матка ! ;)
А за да нямате и най-малката опасност от такива заболявания има много просто и безкрайно ефективно решение - не си вземайте женско куче!

http://www.karakacha...forum/index.php
"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"
Arthur Schopenhauer /1788-1860/
Публикувано: 01 September 2005 - 07:14 AM
Kara, това е едно вярно отчасти, но изключително "в три посреднощно" мнение!
"Нова мода" не съществува - премахването на матката и яйчниците е много отдавнашна мода навсякъде по света, освен в нашите забравени от Бога бивши комунистически страни. Че дори и в тях вече взе да си пробива път, само българите и някои съседи сме толкова откачени, че да си измисляме дивотии от рода на това, че горкото кученце ще си загуби мъжката чест, гарантираното от природата майчинство и т.н.
Всеки има право на мнение, съгласна съм.
Само че "кастрацията" на женска се използва не само заради неудобствата на разгонването, а за да се предотврати опасността от рак на млечните жлези, въпросната пиометра и много други "неща", които дебнат съвременното куче зад ъгъла.
Да - операцията е сериозна и крие риск. С това съм напълно съгласна. Все пак става дума за отваряне на корема на кучето b) и "изгребване" на 1/3 от намиращите се вътре органи. Винаги има шанс човек да се натъкне на кофти ветеринар, който да не се справи добре (оттам идва "пиометрата на чуканчето"); да не зашие кучето както трябва... да приложи неподходяща за породата упойка, ако щете. Винаги има шанс за постоперативни проблеми - недостатъчно внимателен собственик; прекалено буйно куче; куче, което си яде шевовете... И, разбира се, лишеното от хормонален цикъл куче може да направи собствени проблеми в последствие - да дебелее, да стане лениво, така или иначе характерът му се променя малко или много (дори и при женските)... Всичко това, РАЗБИРА СЕ, трябва да се има предвид при вземането на решение.
НО всичко това не означава, че кастрацията и стерилизацията са "мода" - точно обратното. Факт е, че все повече и повече кучета на дърти години страдат от рак на млечните жлези, от пиометра, от идиотски проблеми в разгонването... също като хората, може да се каже.
Факт е също, че аз лично горещо препоръчвам отстраняването на половите органи d) за кучета, които няма да се използват строго за разплод и че възнамерявам да подложа на въпросната операция собствените си женски - някои по-рано, други по-късно - включително и тези за разплод, когато станат на 6-7 години и излязат "в пенсия". Нормалните хора (опс, развъдчици) така правят и има защо.
А взимането на мъжко куче... то влече след себе си решение за кастрация b) в някакъв определен момент. Вярно, операцията е по-лека bl), но... кастрацията на мъжкия също не е само "решение на проблема" с агресивността спрямо други мъжки и търчането след разгонени женски.

Публикувано: 01 September 2005 - 01:09 PM
ами като чета написаното от теб почвам да се чудя защо не се почне и с масово кастриране на хора. Факт е, че от "топенето на човчицата" земята е ТВЪРДЕ ПРЕНАСЕЛЕНА от двукраки хуманоиди. А най силно се разплождат именно по-низшите, тези без родословия и "синя кръв".
Така с едно въртене на скалпела ще отрежем няколко проблема.
Живота ще стане по-комфортен, популацията ще намалее, ще намалеят вътревидовите конфликти защото храната и другите ресурси ще са достатъчни. Ще се елиминират и болестите свързани с половите хормони.
Предлагам поддръжниците на кастрацията да дадат личен пример за да се популяризира тази наУчна метода сред народните маси.
......... и настана рай на земята b)

First, it is ridiculed.
Публикувано: 01 September 2005 - 01:58 PM
в кинологията ТРЯБВА да съществува определена етика,която ни задължава да се грижим за кучетата и тяхното добро,като взимаме решения в това отношение...
Твърдо вярвам,че кастрирането на кучето ми е най-доброто нещо, което съм направила за нея до момента(тя е на 11 месеца).Всички,които познават моята Сара,знаят,че тя се чуства чудесно,здрава,силна,доброжелатело настроена към всички,в прекрасна физическа форма и настроение.....без ни най-малка промяна в характера и темперамента!
Както виждате аз също мога да изкажа крайно мнение и то противоположно на вашето,но не го правя....просто споделям какво и как(и КЪДЕ!!!) съм направила аз с кучето си и какви са резултатите! Пък нека всеки си решава сам,а за да не стават реклами,нека който иска инфо за клиниката да ми пише на лични-на НИКОГО няма да откажа помощ...имам и снимки.
Така че,моля спестете си крайните мнения-те не са полезни никому!

Публикувано: 01 September 2005 - 02:09 PM
Ако ще ги сравняваме, ами да се откажем от породите, някой селекционира ли хора? Евгениката е била любима наука ... на едни любимци на историята. Че и това с кастрацията на хора или поне забрана да раждат деца, вече е правено. Насред Европа и не толкова отдавна, тези хора са живи.
Аман от демагогия.
Публикувано: 01 September 2005 - 09:15 PM
И съм склонна да отговоря същото: кучетата, конете, котките и т.н. животни, подлежащи на селекция, не са хора. Останалите, които не подлежат на селекция, т.е. живеят в диво състояние и се само-селекционират на базата на правото на най-добрия, силния, якия, хитрия и прочие, също. Много си обичам кучетата и те ме обичат (надявам се l) ), но все още не съм открейзила толкова, че да ги приравня с човешките същества и да търся у тях емоции, терзания и т.н., каквито не изпитват. Поне не в човешката форма. Това, което ХОРАТА приписват на домашните си животни, е до голяма степен плод на фантазията им.
В интерес на истината, като изключим правителствените опити за селекция на човешкия вид (за това ще спомена по-късно, тъй като много от четящите и пишещите тук сигурно не са запознати), човешкият вид до голяма степен се само-селекционира досущ като дивите животни. Шансът физически увредено, нежизнеспособно или дори и просто грозно човешко същество да създаде поколение е значително по-минимален, отколкото на здравото, силно, жизнеспособно и физически красиво такова. Вярно е, че СЪЩЕСТВУВАТ изключения от правилото и те са повече, отколкото в дивата природа, но... Освен това следва да се подчертае, че човекът МОЖЕ И ИМА ПРАВО доброволно да си направи операция - и някои хора го правят.
Що се отнася до "правителствените" опити, правили са го не само в хитлеристка Германия. Да не забравяме, че до не толкова отдавна в САЩ е имало отделни училища за бели и цветнокожи; отделни СЕДАЛКИ в автобусите... отделни тоалетни. Ако това не е разделение между породи d) , не знам какво е (моля да не се тълкува извън контекста като пропаганда на расизъм, не това съм имала предвид). Но... не само САЩ е напредничава в тази област държава. До съвсем неотдавна в "гнилите капиталистически държави" са били в сила закони за ЗАДЪЛЖИТЕЛНА СТЕРИЛИЗАЦИЯ на лица, които са с престъпни наклонности, малоумни, с физически недъзи и т.н. То и у нас имаше задължителна медицинска комисия преди сключването на брак и оттам можеха да ЗАБРАНЯТ "бракуването" на възлюбените. Впрочем, в Китай и днес съществува починът за "едното дете" и хич, ама хич не се стимулират семействата с повече от едно...
Всичко това обаче по никакъв начин не трябва да води до сравнение между кучетата и хората, котките и хората, конете и хората... Въздъх. В противен случай стигаме до умопобърканите куче- и коте-любители, които гледат по 101 болни, нещастни животни в апартаментче от 10 квадрата, и рипат с нокти и зъби срещу виещите от яд съседи.
Ясно ми е, че изказване от този род, както и теми от рода на "за и против кастрацията" няма да променят мнението на хора, които са против "осакатяването" на животинчетата. Тук ще вметна един пример от собствения си опит, непряко свързан. Една от издателките, с които работех преди години, ме попита недоумяващо: "Добре де, нямаше ли да ти е по-лесно без кучетата? Защо не ги махнеш?" Как да й обясни човек, че сигурно ще ми е по-лесно във финансово отношение, а и повече свободно време ще имам b) , но емоциите, които кучетата пораждат и връзката, която имам с тях, компенсират напълно вложенията и жертвите? По същия начин на привържениците на определено мнение не може да им се обясни, че не са прави. Аз и част от човечеството не виждаме нищо нередно в кастрацията на кучетата и котките, напротив - пропагандираме я. Kara, ти и друга част от човечеството яростно се борите срещу това.
Прав ви път, казвам аз. Дай боже да не победите.

#9 Guest_Guest_*
Публикувано: 01 September 2005 - 09:56 PM
След кастратсииата тиа запо4на да се "изпуска"навсиакаде,да пи6ка,кадето и падне...Преди това никога не го е правила,никога!Много е неприиатно -приемам савети,всиакакви! cl)
Кастрирах иа,след като роди сас сектсио-по препорака на лекариа,които ми каза,4е 6те е по-здравословно за самото животно!
Та така-ето го пак вапросат ми:
каква е вразката между кастрирането и напи6кването?
Благодариа!
Публикувано: 01 September 2005 - 11:22 PM
Касапина, който е свършил работата не може ли да ви отговори?
Някой си "д-р Менгеле" е препоръчал здравословно осакатяване на животно ! bl)
Егати цинизма !!! a) a) a)
Нормален човек просто би ви препоръчал да не заплождате вашето куче. d) С това въпросът се решава.
Бедата е че сега сами си чукате главата виждайки "прекрасното" здравословно състояние на кучето ви.
Жалко за животинчето

First, it is ridiculed.
Публикувано: 02 September 2005 - 12:08 AM
И все пак ....СПРИ!
Спри да излизаш от рамките на добрия тон на форума,спри да се опитваш да плашиш хората,спри да се опитваш да налагаш неправилното си(в случая) мнение....На никого не е приятно да чете крайни постинги,които освен заяждане не казват нищо на хората,които се интересуват от конкретния проблем!Не помагаш на никого с тази конфронтация-щом имаш позиция-защити я с нещо конкретно,а не само с нападки към нас!Така е редно!
Guest... за неволното изпускане на твоето кученце най-добре ще ти обяснат и помогнат във *Ветеринарен кабинет*,където има и широка тема за кастрациите,с мнения от специалисти ветеринари.

Публикувано: 02 September 2005 - 01:13 AM
Цитат
Ако ще ги сравняваме, ами да се откажем от породите, някой селекционира ли хора? Евгениката е била любима наука ... на едни любимци на историята. Че и това с кастрацията на хора или поне забрана да раждат деца, вече е правено. Насред Европа и не толкова отдавна, тези хора са живи.
Аман от демагогия.
От кога кастрацията е единствен инструмент за селекция на породи? Вместо 2 пъти годишно да положите минимални усилия и мисъл за да не заплодите женското си куче вие го пускате под ножа. Колко удобно, особено след като вие не сте на оперативната маса. bl)
Фашизоидната "грижа" на западното общество за "благото" на кучето не ми допада.
Хайде да си кажем истината в очите!
99% от всички тези кастрации, евтаназии и т.н. са правят за улеснение на "висшето" a) същество Човека. Намаляват се разходите и и се спестяват душевни терзания на Човека. За да му е комфортно на двукракия бозайник.
Принцип на западното консуматорско общество - купуваш си продукт(в случая мислещо живо същество), ползваш го няколко години (докато ти върши работа или те кефи) и след това го изхвърляш. Късметлиите в приют, за останалите смърт(прощавайте - евтаназия). Самозалъгват съвестта си с лайтмотива - "за да не се мъчи в старостта си миличкото Пуфи".
И после идва ред на новия най, най-любим продукт.
Съжалявам, но не приемам тази псевдо загриженост за животните!
Ако наистина имаш грижата за животно ще мислиш преди да си вземеш миличкото и пухкавко шампионче. Ако нямаш куража и отговорността да извървите заедно жизненият му път просто не се захващайте. Болестите и старостта са неделима и ЕСТЕСТВЕНА част от живота.
А да си поговорим и за етика:
Правило 1. Не прави на ближния това което не би искал да направят с теб.
С това спирам да пиша в тази тема d)

First, it is ridiculed.
Публикувано: 02 September 2005 - 07:05 AM
Сравняването пък на кастрацията на животни и хора - говори само за абсолютно непознаване на проблема при хората (предполагам, че при животните ти е по-ясно от на мен). Както пишеше в един мой стар учебник по биология - "една от най-погрешните представи за поведението на животните - придаване на човешки качества и емоции".
Пред мен лично също стои тази дилема. Кучето ми слава богу е здраво и може да бъде заплождано (дано винаги е така). Въпросът е обаче аз имам ли възможностите (физически и финансови) да отгледам цяло кучило??? Засега не. Добре - засега кучето ми е малко, има време за това и нещата могат да се променят. Но, ако след 5 години, например все още не мога да си позволя да отгледам малки кученца, а и няма изглед в скоро време да мога. Кучето ми е пораснало и скоро няма да бъде добре и за него да ражда. Какво тогава??? С всяка година от живота му рисковете да заболее от рак я на яйчниците, я на матката, да не говорим за кисти и други неприятни болести рязко се увеличават. Шансът тези болести да се избегнат е по-голям при една ПРАВИЛНА кастрация. Кажи ми моля те какъв би бил мотивът ми тогава да оставя кучето си некастрирано. Не става въпрос за моето удобство - неприятно е и за човек с моите килограми е трудно да опази кучето си от налитаща глутница бездомни мъжкари, но...... тук става въпрос за ЗДРАВЕТО на кучето ми. Никой не ми гарантира, че ако я кастрирам, тя няма скоро след това да заболее от друго, но рисковете да заболее от определен набор от болести е намален. И щом толкова ще го сравняваме с хора - повечето хора тук са ваксинирани от едра шарка (рубеола). Това е жива ваксина, в повечето случаи се препболедува тежко,а в някои случаи води до непоправими последици - парализа, намаляване на умствения потенциал, дори смърт. Но въпреки това хората са ваксинирани... не за удобство на родителите им (да не харчат пари по тях, докато са болни или нещо друго до болка цинично),а защото така се намалява риска от заболявания!!!!!

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 02 September 2005 - 11:40 AM
Нека всеки мисли със собствената си глава.
Публикувано: 02 September 2005 - 05:43 PM
Та обръщението ми е към Кара
Принципно мисля, че те разбирам, но си твърде крайна в изказванията си. Нали не мислиш че кучетата, котките и т.н. животни са създадени, за да се плодят по улиците; нали знаеш че тези животни отдавна не живеят в среда различна от тази на човешкото общество? Тези животни нямат друга среда и са зависими от нас. Ако смяташ друго яче, тогава не разбирам любовта ти към животните! Вярно е, че от една страна погледнато кастрацията е вид посегателство към продължението на рода, но ако едно животно така или иначе няма да се развъжда, и не е добре това да става, защото примерно носи гени които са гаранция за наследствени заболявания и гарантирано ще страдат ипоколенията и хората ... кому е нужно това? И защо трябва да се мъчи всеки път животното от това желание - знаеш, че този инстинкт за продължение на рода е много силен и за това животните страдат. Освен това е облекчение и за хората, защото нито те, нито животните ще страдат. Може би не си даваш сметка, че има случаи, когато кастрацията е много по-хуманния метод. И на мен едната ми кучка е кастрирана и това е много добро решение именно за нейното здраве, а не за моята спокойност или удобство. Точно за това, защото я обичам и искам да живее по-добре и по-дълго. От твоята гледна точка може и да е трудно да го разбереш. А дали си вегетариянка? Колко животни отиват ей така под ножа заради двукраките ........ но това е друга тема.
А кастрацията НЕ е единствения инструмент на селекцията, не обръщай така нещата. Изглежда не си имала личен опит в това и не си доктор, който да може да даде заключение за здравословното състояние на дадено куче и кое е по добре за даден случай. Ако много хора не си бяха кастрирали кучетата на време ... сега нямаше да ги имат вече ... Макар че защо да се месят в съдбата им и да им удължават живота ... като може всичко да си стане естествено? А? Нека се помъчат a)

JulyVell Siberians
#17 Guest_Guest_*
Публикувано: 02 September 2005 - 09:32 PM
Все пак природата е саздала животното така--и кои сме ние,4е да си правим експерименти,само за6тото ни е "трудно"да наложим ограни4енииа на животното си два пати в годината(ако е женско)!
Сажалиавам,ако сам краина в мнението си-но,сам против кастрирането(допускам само едно-единствено изклиу4ение,но...наи-вероиатно в моиа слу4аи не става6е вапрос за такова и стра6но сажалиавам,4е повиарвах на ВЕТ-а,за6тото оттогава животното ми не е са6тото!).
#18 Guest_Guest_*
Публикувано: 02 September 2005 - 09:40 PM
Цитат
И все пак ....СПРИ!
Спри да излизаш от рамките на добрия тон на форума,спри да се опитваш да плашиш хората,спри да се опитваш да налагаш неправилното си(в случая) мнение....На никого не е приятно да чете крайни постинги,които освен заяждане не казват нищо на хората,които се интересуват от конкретния проблем!Не помагаш на никого с тази конфронтация-щом имаш позиция-защити я с нещо конкретно,а не само с нападки към нас!Така е редно!
Guest... за неволното изпускане на твоето кученце най-добре ще ти обяснат и помогнат във *Ветеринарен кабинет*,където има и широка тема за кастрациите,с мнения от специалисти ветеринари.
Не слу4аино публикувах вапроса си тук---за6тото има приака вразка с обсажданата тема--все пак става вапрос за предимствата и недостататсите от кастрирането!
Ако слу4аиат с моето животно е типи4ен пример за недостатак,за6то да не го обсадим тук!Казвам "ако",за6тото докато ниакои компетентен не ми отговори,аз все пак се надиавам проблемат да не е до6ал от кастрирането...за6тото много 6те се изма4вам,ако се окаже така---все пак ре6ението взех аз и ниама да си го простиа,дори и при условие,4е друг ми е дал гре6ен савет(е,този друг бе6е ВЕТ,но...)!Не мога да простиа на никои,които е направил не6то ,с което да навреди на лиубимтсите ми...
Публикувано: 03 September 2005 - 12:17 AM
Това,което споделям е единствено собствения ми опит от една ПЕРФЕКТНО направена кастрация,след която кучето ми изглежда и се чуства великолепно,което не е тайна за много от посетителите на този сайт,които познават на живо моята Сара.
Споделяйки собствения си опит в това отношение,мисля че помагам на хора,които още не са решили как да постъпят,да решат- като им предлагам информация за моя напълно реален случай,с напълно реалното ми куче,което ВСЕКИ може да види какво е 3 месеца след кастрацията.Това са ми мотивите-да помогна ,ако мога с информация,а не да агитирам или,още по-малко - да споря с някого,особено след като съм изключително доволна от решението,което съм взела и начина по който то е изпълнено.
Съжалявам искрено за състоянието на Вашето кученце след тежкото раждане и последвалата го кастрация и се надявам ветеринарите във форума да успеят да Ви помогнат.
Пожелавам Ви успех в преодоляването на Вашия проблем!

Публикувано: 03 September 2005 - 07:44 AM
Кучето не се разгонва.
Намалява опасността от рак на млечните жлези.
Изчезва опасността от възпаление на матката.
Спират се и други потенциални заболявания, "задействани" от хормоналните промени по време на цикъла.
Естествено, отпада опасността за кисти на яйчниците, рак на матката и прочие такива разни.
Кучето става по-балансирано (поне по идея), по-спокойно и по-привързано към стопаните и дома.
Заб: На практика последното... твърде много зависи от самото куче.
---
НЕДОСТАТЪЦИ
Това все пак е операция и могат да се очакват обичайните усложнения - възпаления, изядени конци, скъсване на шева... Навремето, когато се правеше по "стария начин", имаше предупреждение и за опасност от вътрешен абсцес, днес с новия метод тази опасност доколкото знам е по-малка, ако изобщо съществува.
Естествено, има опасност ветеринарят да не се справи както трябва - да останат тъкани от яйчниците, т.е. кучето да има частичен цикъл (да се разгонва въпреки липсата на матка); да остане тъкан, която може да развие пиометра в последствие (така наречената пиометра на чуканчето). С други думи - трябва свестен ветеринар.
Има опасност, както и в другата тема бе посочено, в последствие кучето да не може да се сдържа и да се напикава, но тук вече е нужен ветеринар да обясни защо се получава такъв страничен ефект. Лично аз за други "болести", свързани с кастрацията, не се сещам, освен може би евентуални хормонални проблеми на преклонна възраст, АКО И КОГАТО кучето е кастрирано късно и вече е имало дълго време полов цикъл. Тогава може да се очаква като страничен ефект слабеене и дебелеене приблизително по времето, когато то се е разгонвало - организмът очаква хормоналните промени, а те не се случват...
Промените в характера са най-сериозно дискутираните предимства и недостатъци. Поне по идея кастрираното куче би трябвало да стане по-улегнало и много по-кротко. От това произтича опасността то да надебелее, ако го хранят повече, отколкото начинът му на живот изисква. Т.е. собственикът трябва да осигурява достатъчно движение и подходяща храна.
На практика и от собствения си опит, и от опита на другите ми познати бих казала, че "всичко е до куче" - лично моята кучка изобщо не улегна b) и ни най-малко не се промени; нищо подобно не се наблюдава и при кучетата на познатите ми. Естествено, тези, които и без друго са склонни към пълнеене, си пълнеят и кастрирани, и не - имах женска, която е прекарала по-голямата част от живота си на диета; за 2-3 седмици на "нормално" количество храна ставаше на табуретка. Без да е кастрирана.
---
Тук ми се ще да споделя собствения си опит, за да не съм голословна. На тригодишна възраст вече раждалата ми НОК Байта беше диагностицирана с предполагаем рак на матката. Това се случи през 1993-та. Вариантите бяха два - да се вземе биопсия и да чакаме две-три седмици за резултата; или да кълцаме смело. С все опасностите по онова време и с все липсата на нормална клиника, където човек да е спокоен за животното си.
Кълцахме смело ;) , въпреки че семейно взетото решение не беше никак лесно. Именно поради опасностите и факта, че по онова време малкото ветеринарни кабинети във Варна имаха много малко общи точки с операционни.
Какъв страх сме брали по време на операцията и непосредствено след това, и колко кръв имаше - не е за разправяне (пак ще повторя, че в днешно време операцията е далеч по-лесна и по-бърза). Кучката се оправи за няколко дни, без никакви - слава Богу! - усложнения. Чудото в матката се оказа доброкачествено - пак слава Богу! - и кака Байта спокойно доживя 12-годишна възраст. До края на живота й характерът "не мръдна" - беше същото добродушно, игриво и много жизнено куче ДОРИ по времето, когато задните й крака започнаха да отказват вече b) . Единственият проблем, който сме имали с нея беше гореспоменатото слабеене напролет и наесен, което започна някъде след 8-9 годишна възраст и спокойно може да е било свързано с възрастта, а не с кастрацията.
Както казах, почина на 12 години... почти на 13 на практика... и смъртта й сякаш отряза едно огромно парче от живота ми s) - не само емоционално, защото смъртта на всяко куче се преживява тежко... Но и защото с нея са свързани множество скъпи спомени; тя беше едно от най-първите ми кучета и просто е ПРИСЪСТВАЛА редом с мен толкова години... Все още ми е трудно да си представя, че я няма.
Както и да е, за друго ми беше приказката. Тя живя напълно здрава и психически, и физически, независимо от операцията. Като се има предвид, че междувременно при мен бавно и мъчително си отиде кавказка с рак на млечните жлези, а при приятели това се случи с хъски... и те в момента гледат друго куче с подобен проблем... И при други приятели две НОК си заминаха по същия начин... Мисля, че това напълно оправдава личното ми решение на 5-6 годишна възраст да кастрирам кучетата си.
---
С други думи, кастрацията има както предимства, така и недостатъци (разбира се), но май гореизброеното е всичко, в основни линии. Основният недостатък е, че операцията е необратима - ако в последствие човек съжали, че кучката му не е имала кученца, няма как да "поправи нещата".