Публикувано: 15 February 2009 - 02:07 PM
И аз имам една задача, за жалост не абстрактна, а съвсем реална, която трябва спешно да решавам и моля за коментар хора знаещи.
В нашия парк живее куче - женско, кастрирано, познават се с моята от година и играят заедно, не сме имали проблеми доскоро. Моята хубостница не е доминантна, поне явно никога не се е проявявала като такава, а другата определено беше приела ролята на аутсайдер пред всички, беше доста слаба и наплашена. Сега изглежда чудесно - много хора й носят храна, защото тя си играе с всички кучета и доскоро не проявяваше никаква агресия.
Напоследък обаче нещата се промениха - тя явно реши да пази територия и да си покачи "статуса" - лае по минаващи край полянката кучета, по коли и велосипедисти.
На няколко пъти се опита да "яхне" моята, но Линда я изтръскваше от гърба си и се отдръпваше. Последния път беше настойчива и се опита да доминира докрай със съответните познати на всички движения, Линда й изръмжа и ... ами за малко да се сбият. :o Оголиха зъби една срещу друга, кучето налетя да хапе моето - едвам ги разтървах. При следващи срещи уж се опитваха да се заиграят, но чувах ръмжене и бързах да се изнесем, защото явно сблъсъкът е неизбежен.
Така или иначе, този конфликт трябва да приключи и двете да се разберат някак, но няма да стане без моя намеса, защото очевидно не мога да допусна да се сбият, не мога да избегна и срещите им, защото тя е винаги в парка и идва при нас, играе си с другите кучета. Не върви да я гоня, тъй като засега само ние сме потърпевши, макар че я чух да ръмжи и на други кучета... :( Но явно Линда е избрана за първи по-сериозен опит за повишаване на ранга! :'(
Замислям се дали съм била права, когато се карах на Линда за всяко лаене, за всяко изръмжаване, за всяко недружелюбно поведение към друго куче? Ами нали чета тук, че кучето не трябва да е агресивно - карах й се всеки път, освен последния... Сега не мога да взема страната на кандидат-лидерката и да изкомандвам моята "легни" и чакай да те ... хм, ясно какво, нямам желание и да ритам бездомно куче, с което моето до вчера си играеше, а аз съм хранила...
Та такава ми е задачката - как да се намеся в този конфликт, за да не пострада никой?