Dog.bg Форуми : Йерархия между кучетата и намеса на човека

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Йерархия между кучетата и намеса на човека Оцени темата: -----

#141 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 December 2008 - 03:13 PM

Цитат

Отношенията между човек и куче/та са уникални, а кучето е наш партньор именно защото е в състояние да се подчини на човека така, както на някой от собствения си вид.

Според мен кучето не се подчинява нито на друго куче, нито на човек, просто така, по собствено желание. При кучетата си имат техни си начини за изискване на подчинение, хората пък прибягват до други (поощрения, игри, наказания и т.н.) И в единия, и в другия случай, кучо си знае мястото - то е там, докъдето му позволява другия, по-силния от него, независимо дали куче или човек (т.е. говорим за йерархия). Вече друг е въпроса доколко кучо проявява привързаност и обич освен подчинението.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#142 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 December 2008 - 03:25 PM

Цитат

Според мен кучето не се подчинява нито на друго куче, нито на човек, просто така, по собствено желание. При кучетата си имат техни си начини за изискване на подчинение, хората пък прибягват до други (поощрения, игри, наказания и т.н.) И в единия, и в другия случай, кучо си знае мястото - то е там, докъдето му позволява другия, по-силния от него, независимо дали куче или човек (т.е. говорим за йерархия). Вече друг е въпроса доколко кучо проявява привързаност и обич освен подчинението.

Това, че не се подчинява, освен по принуда, все едно е писано за моето! ;D
Но ако сериозно - не мисля, че е точно така. Преди да имам първото си (единствено засега) куче имах дълги години котка - е, тя никога не идваше при повикване, трябваше да хлопам гранулки в бурканче, за да се яви!
Представете си моя потрес, когато кученцето ми на 2 месеца дойде при мен, просто защото го повиках - нито се страхуваше от наказание, нито очакваше награда (още не се обучавахме тогава). Тогава се замислих, че кучетата наистина са нещо много специално - точно какво още не мога да разбера и ми е много интересно...

#143 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона

Публикувано: 20 December 2008 - 03:47 PM

Най-вероятно защото кучето е социално животно и си има определени инстинкти.

Иначе ако става на въпрос, виждам козите като се събират за паша - чак ми се ще и моите кучовци да са такива - слушат си стопаните и надали някой ги обучава специално. Пък после как вървят подир козаря ...

Докато техните интереси съвпадат с нашите, няма нужда от принуда. Но всяко куче (още като малко, преди да разбере правилата) би предпочело да потича и да се порови за разни вкуснотийки по улицата например и тук вече налагаме своята воля.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#144 Потребителят е офлайн   Aps0 Икона

Публикувано: 14 February 2009 - 08:19 PM

Задача:
в една стая затворена разгонена женска, в другата затворени 2 мъжски.
Мъжски един- работна порода,социализиран,  генетично агресивен, със инстинкт да пази територия. Друг- примитивна порода, не социализиран,генетично агресивен, със изразен инстинкт да пази територия и развита териториална агресия. Първо куче е домакин, друго е на *гости*, но в тази стая има неща които второто куче е свикнало да пази.
Вопрос: какво става кога тези двата мъжски остават сами в стаята?

#145 Потребителят е офлайн   ben2418 Икона

• One ot them ...
  • PipPipPip

Публикувано: 14 February 2009 - 09:40 PM

Цитат

Задача:
Мъжски един- работна порода,социализиран,  генетично агресивен, със инстинкт да пази територия. Друг- примитивна порода, не социализиран,генетично агресивен, със изразен инстинкт да пази територия и развита териториална агресия. Първо куче е домакин, друго е на *гости*, но в тази стая има неща които второто куче е свикнало да пази.

:viking:
User's Signature

Айда Скот Тейлър е написал: Не поглеждай назад да скърбиш по миналото което вече е свършило и не се притеснявай за бъдещето което още не е дошло.Живей в настоящето и го прави толкова красиво че да си струва да го запомниш !

#146 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2009 - 10:14 AM

ЩО БЕ....ОСТАВЕТЕ ГИ .... ТЕ ЩЕ СЕ "РАЗБЕРАТ" ПЪК И ЩЕ СЕ НАУЧАТ КАК ДА СЕ ДЪРЖАТ С ДРУГИ КУЧЕТА   само дано има ветеринар наблизо.   А , забравих ...сега е и момента  да поощрите по-доминантното....това което оцелее де .
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!

#147 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2009 - 11:07 AM

Мария, намирам коментарът ти за неуместен.. леко казано.

Апсо, защо се дават примери с кучета, за които явно не става въпрос в темата? Когато хората са обучили кучетата си, дали ги оставят да контактуват с други или не, то кучетата са научени вече да следват правила и не би имало изобщо положение като описаното. Там би имало следното: "
Мъжски един- работна порода,социализиран,  генетично агресивен, със инстинкт да пази територия. Друг- примитивна порода, несоциализиран,генетично агресивен, със изразен инстинкт да пази територия и развита териториална агресия.", което значи минимален риск за проблеми.

В така описаната от теб ситуация, не виждам що за безотговорни хора биха оставили двете кучета сами в стая.

#148 Потребителят е офлайн   соня Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 15 February 2009 - 11:30 AM

Според мен ключовата дума е :" САМИ"  . Няма значение къде  е срещата  в стая , на поляната  или  улицата. Кучетата не се оставят САМИ  "да пасат"
и да се "разбират" помежду си. Без значение порода , степен на социализация , доминантност или до каква степен са обучени.

#149 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 February 2009 - 11:55 AM

Соня, какво е общото между среща, пасане и разбиране? Защото аз на драго сърце ще оставя кучето си да попасе с това на съседите, с което се познават отдавна и се разбират чудесно, ама няма да го оставя да се запознае без минимален надзор с друго куче.

#150 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 February 2009 - 11:57 AM

Цитат

Задача:

Ако това се случи в нормална държава: съдят се стопаните за организиран бой с кучета и им се забранява да отглеждат кучета завинаги. Това не е безотговорност, а престъпление.
В Щатите има такава форма, правят го точно по този начин, само че в кола.

#151 Потребителят е офлайн   Aps0 Икона

Публикувано: 15 February 2009 - 12:49 PM

Цитат

Задача:

Задача става по трудна-
в стая има маса , на нея слагат храна. Куче-домакин научен да не взема от масата, куче-гост е научен да се храни от маса. В стая има само една паничка с вода. И да снане още по интересно добаваме едно щуро палаво котенце.... И оставяме кучета да е САМИ....

#152 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 February 2009 - 02:07 PM

И аз имам една задача, за жалост не абстрактна, а съвсем реална, която трябва спешно да решавам и моля за коментар хора знаещи.

В нашия парк живее куче - женско, кастрирано, познават се с моята от година и играят заедно, не сме имали проблеми доскоро. Моята хубостница не е доминантна, поне явно никога не се е проявявала като такава, а другата определено беше приела ролята на аутсайдер пред всички,  беше доста слаба и наплашена. Сега изглежда чудесно - много хора й носят храна, защото тя си играе с всички кучета и доскоро не проявяваше никаква агресия.
Напоследък обаче нещата се промениха - тя явно реши да пази територия и да си покачи "статуса" - лае по минаващи край полянката кучета, по коли и велосипедисти.
На няколко пъти се опита да "яхне" моята, но Линда я изтръскваше от гърба си и се отдръпваше. Последния път беше настойчива и се опита да доминира докрай със съответните познати на всички движения, Линда й изръмжа и ... ами за малко да се сбият. :o Оголиха зъби една срещу друга, кучето налетя да хапе моето - едвам ги разтървах. При следващи срещи уж се опитваха да се заиграят, но чувах ръмжене и бързах да се изнесем, защото явно сблъсъкът е неизбежен.

Така или иначе, този конфликт трябва да приключи и двете да се разберат някак, но няма да стане без моя намеса, защото очевидно не мога да допусна да се сбият, не мога да избегна и срещите им, защото тя е винаги в парка и идва при нас, играе си с другите кучета. Не върви да я гоня, тъй като засега само ние сме потърпевши, макар че я чух да ръмжи и на други кучета... :( Но явно Линда е избрана за първи по-сериозен опит за повишаване на ранга! :'(

Замислям се дали съм била права, когато се карах на Линда за всяко лаене, за всяко изръмжаване, за всяко недружелюбно поведение към друго куче? Ами нали чета тук, че кучето не трябва да е агресивно - карах й се всеки път, освен последния...  Сега не мога да взема страната на кандидат-лидерката и да изкомандвам моята "легни" и чакай да те ... хм, ясно какво, нямам желание и да ритам бездомно куче, с което моето до вчера си играеше, а аз съм хранила...

Та такава ми е задачката - как да се намеся в този конфликт, за да не пострада никой?

#153 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 15 February 2009 - 05:26 PM

Правилно си учила кучето си да не е агресивно.Сега измисли начин да стреснеш тази нашественица точно в момента когато се опитва да се наложи.Според ситуацията прецени какво точно да използваш,но трябва да е достатъчно неприятно и стряскащо.Можеш да я залееш с вода,да изсипеш отгоре и нещо шумящо...нещо такова.
Също така,ако действа можеш да и изиграеш играта с игнориране.Стига твоето куче да е достатъчно концентрирано в теб и да не се влиае от поява на друго куче.
User's Signature

Качена снимка

#154 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 15 February 2009 - 05:34 PM

Толкова ли няма каква игра  /a и внимание/да предложиш на кучето си,че я оставяш няколко пъти да се опитат да я яхнат?Още при първия опит на другото куче трябваше да привлечеш вниманието на своето и да игнорирате другото.
User's Signature

Качена снимка

#155 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 February 2009 - 07:10 PM

Цитат

Толкова ли няма каква игра  /a и внимание/да предложиш на кучето си,че я оставяш няколко пъти да се опитат да я яхнат?Още при първия опит на другото куче трябваше да привлечеш вниманието на своето и да игнорирате другото.

Благодаря на Галя за мнението.

Ами да си призная, не очаквах, че това ще се случи, и то точно с това куче... :(
Те се познават и играят заедно цяла година - боричкат се, гонят се, често в играта слагат лапи на гърбовете си една на друга и това никога не е било проблем, моето играе така и с другите кучета. Та опитите за "яхане" бяха така, между другото, по време на играта. Даже не бях съвсем сигурна, че е точно това, но явно е било, защото Линда прекратяваше играта и идваше при мен.
М-мда...

Разбира се, и аз играя с кучето си - сутрин на двора и на обедната ни разходка, когато парка е "наш". Вечер не винаги е възможно - все някой ще доприпка да ни отмъкне топката. ;D 

Благодаря за съветите за сплашване, утре ще опитам! :blink:

#156 Потребителят е офлайн   Aps0 Икона

Публикувано: 16 February 2009 - 01:38 PM

Цитат

Цитат

Задача:

Ако това се случи в нормална държава: съдят се стопаните за организиран бой с кучета и им се забранява да отглеждат кучета завинаги. Това не е безотговорност, а престъпление.
В Щатите има такава форма, правят го точно по този начин, само че в кола.

Абсолютно согласна с теб mil. Нито в кола, нито в стая, нито на поляна. По никакъв начин не трябва да се допуска сбиването.По никакъв начин не трябва да се  кучета САМИ да решават кой е кой. Дори и най кротките кучета ако ги оставят сами да си решават кой е кой сбиватсе до рани, кои след това трябва де се шият.

#157 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 February 2009 - 03:31 PM

Aaa, не казах точно това.

#158 Потребителят е офлайн   соня Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 16 February 2009 - 07:03 PM

Цитат

По никакъв начин не трябва да се  кучета САМИ да решават кой е кой. Дори и най кротките кучета ако ги оставят сами да си решават кой е кой сбиватсе до рани

Точно това исках да кажа и аз. Собственика  може да си пуши цигарата на метър от кучето но то пак да е САМО , а може и да го е оставил сам в къщи и кучето да си прави сметка какво му е позволено и какво не ....

#159 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 February 2009 - 10:05 AM

Малко инфо за това как завърши нашия случай.
Вчера отидохме в парка, кучетата се подушиха и ... всяко си тръгна по пътя, нищо не стана.

Но днес сутринта си изясних за себе си това, което ме притесняваше най-много - защо изведнъж се проявява такава агресивност и желание за грубо доминиране между кучета, които се познават отдавна и никога не са имали подобни проблеми в отношенията си.
Линда се разгони - чаках това след две седмици, между първите две беше 7 месеца, та сега е малко предсрочно... ;) Явно това е било повода - имахме подобни проблеми и миналия път с друга нейна приятелка, и тя разгонена - при случайна среща на улицата заформиха без видим повод страхотен женски скандал с ръмжене - ужас!  :o Сега са си първи дружки, ама тогава бая време след това не можеха да се гледат - това жените са опасна работа като се скарат! ;D

Та за мен е ясно, че кучетата на полянката в парка създават йерархични отношения помежду си, но ако не са силно доминантни и липсват провокативни обстоятелства, напълно възможно е да общуват безпроблемно. За стопаните остава задачата да опознаят добре кучетата си и да си отварят очите.
Е, сега моята хубостница цял месец ще души друго куче само през мрежата на оградата! ;D После ще видим как ще я подкарат...
Та внимавайте с разгонените женски, и то не само при среща с мъжки - явно някои са склонни да си изясняват отношенията точно в този период!

Поздрави на всички и приятни разходки с вашите любимци в паркове и кучешки полянки!  :blink:

#160 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона

Публикувано: 17 February 2009 - 10:20 AM

А ето и от нас с Аps0.Задачата,която тя постави не беше абстрактна,а реална. ;DДругото,което искам да поясня,че не експериментираме,просто се налага тези кучета да са заедно.В момента на снимането,аз съм отвън под прозореца с разгонената женска.Изобщо незнаех,че ще ги снимат.Влизайки дадох храна на Гард и веднага на Махараджа,от масата ;D
Моля,нека темата не се превръща в поле за конфликти.Нека бъде дискутирана,както досега.
http://www.youtube.c...h?v=rHkOBbwJrhM
Ето как Махараджа реагира ,въпреки,че е гост.Дано ви е интересно. ;D
http://www.youtube.c...h?v=1C2fyrF74DQ
User's Signature

Качена снимка

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10