Залъгване на лакомник
Публикувано: 27 March 2009 - 08:29 AM
Основното му хранене е с гранули, най-често накиснати в бульон + парчета от месцето или дробчето или нещото, за разкош. Тук проблеми няма никакви.
Изяжда си дозата и... цял ден ходи-броди да търси още манджа. Разделихме храненията на сутрин и вечер - не помага. Лакомията ни е страхотна. Явно при него, както и при хората количеството определя качеството на наяждане. Гранулите му идват малко и тва е... А повече не смея да давам.
Чудя се, има ли варинт с нещо, което безполезнено да му давам като допълнително без да го превърна в кюфте на четири клечки?

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.

Публикувано: 27 March 2009 - 09:02 AM
ceasar, в Mar 27 2009, 07:49 AM, написа:
за разходките - то хубаво, но освен желание трябва да има и възможност. Събота и неделя няма проблем, но през седмицата повече от това, което има в момента засега трудно ще стане. Зеленчуци е добра идея, но какви?

Публикувано: 27 March 2009 - 09:06 AM
А вечерно време няма ли начин да се увеличат разходките или поне да се направят такива, че да се хаби повечко енергия при тях...
Публикувано: 27 March 2009 - 09:20 AM
В смисъл, че вечер уж излизаме на края на града чак на полетата, но познай дали точно там не излизат всички ротвайлери, овчарки, питове ... и то по приблизително едно и също време. Тъй че тъкмо го пуснеш и оппа ... някой се зададе отнякъде. Айде прибирай, щот не се знае този някой в какво настроение е.. Арни не е никак агресивен и не му пука за другите, но привлича вниманието - и на хора и на кучета и често имаме съвсем непредизвикана агресия от тяхна страна.
но това са други проблеми.
П.С. Знам, че царевицата е много калорична и съдържа много въглехидрати.

Публикувано: 27 March 2009 - 09:41 AM
Одеве забравих да добавя, че има кучешки храни, които са по-бедни на енергийно съдържание и са предназначени за кучета на "диета"....
Иначе да ти кажа нямаме проблем с царевицата, е като казвам че слагам не означава че прекалявам с нея, слагам и тиквички сега и така...
Публикувано: 27 March 2009 - 10:13 AM
През деня също се моли постоянно за манжда, ама не и даваме, да не се доразглдва..

she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..
Публикувано: 27 March 2009 - 11:25 AM
С тези бульони и парченца месо, как да е иначе.
Гранулите какви са, че ги даваш накиснати? На опаковката какво пише? На повечето пише да се дават сухи. Виж му възрастта, килограмите и се насочи около дневния прием на гранулите, с които го храниш. Не прекалявай много, защото за мен е по-добре кучето да е малко слабо, отколкото оядено.
Публикувано: 27 March 2009 - 11:58 AM
Ако вие сте свикнали от детството си да ядете на обед - супа, второ и десерт. Годините си минават и ето един ден ви дават обяд под формата на една чаша разтворима напитка, в която обаче има ВСИЧКО онова, което се съдържа в един качествен обяд - точно толкова въглехидрати, протеини, мазнини - изобщо 100% гаранция, че тялото ви ще остане перфектно доволно от това прахче, разтворено във вода.
Да, но ще бъде ли мозъкът ви доволен и ще се почувствате ли сит? Не! Вие ще сте убеден, че сте изгълтали една чашка с някакво прахче и нищо повече. Вътре във въс нещо ще вика - къде ми е храната?!!!
Арни е захранен очевидно по метода разни-разнообразни. Яде всичко! Вече е доста възрастен, което тоговори за устойчиви навици - трудно ще се превъзпита. Сухата храна сама по себе си не му харесва, залята с бульон - става. Даваме му толкова колкото трябва. Изяжда я... но тази храна очевидно не задоволява неговия глад на чисто сетивно ниво. Не създава чувство за ситост. И той ходи и търси ... рови, дебне, страда. Трябва нещо, което да го излъже... в буквалния смисъл. Зеленчуците явно са нашия варинт.

Публикувано: 27 March 2009 - 12:41 PM
Това, че е свикнал да лапа здраво е грешка на стопанина. Като възрастно куче, така или иначе е добре да поотслабне.
Щом даваш неудачния за мен пример с хората, ще го продължа. Това, че човек е свикнал да лапа здраво цял живот и впоследствие се е ошишкал, значи ли, че трябва да продължи по същия начин?
Разбира се, мнението на ветеринар може би било по-правилно тук..
Аз бих започнал много бавно и поетапно да му съкращавам дозата със съвсем малко, за да не го секна изведнъж..
Цитат
Публикувано: 02 April 2009 - 05:47 PM
А относно евтините гранули - мисля, че повечето тук сме достатъчно запознати колко вредни са те и че не трябва да се дават.
Публикувано: 03 April 2009 - 08:10 PM
blueocean, в Apr 2 2009, 05:47 PM, написа:
А относно евтините гранули - мисля, че повечето тук сме достатъчно запознати колко вредни са те и че не трябва да се дават.
Съжалявам, наистина не бях наясно..
За евтините гранули, кое точно им е вредното, щом става дума за залъгване на глада? За мен просто нищо не получават от тях, но чак пък вредни?
Публикувано: 03 April 2009 - 10:13 PM

Няма лошо куче,има лош стопанин.
Публикувано: 04 April 2009 - 08:31 AM
Понеже ми е много мъчно как изяжда всичко за секунди, а после вдига глава и гледа отчаяно - разкисването е един вариант. Така гранулите увеличават обема си още преди изяждането и кучето е по-доволно от рациона.
Другото, което правя с един друг голдън, който често е у нас - той пък яде толкова бързо, че ме плаши. Затова го вадя на терасата и вместо в чиния, му разсипвам всички гранули по земята. Така той ходи и една по една ги събира, което макар пак да е изумително бързо, забавя нагълтването с едно 5-6 минути. После кучето по-малко проси.
Ако ти е съвсем мъчно за него - защо не пробваш с нещо нискокалорично между храненията? Например 2-3 лъжици извара, кофичка нискомаслено скисело мляко, ябълка... Нещо, което да го зарадва, но да не му повишава калориите особено.
Публикувано: 04 April 2009 - 09:11 AM
Публикувано: 04 April 2009 - 01:57 PM
Иначе разни лакомства като извара и други подобни избягвам да им давам на пумите, че само им отварям апетита.
Иначе и през деня, нито като се храним, нито по което и да е друго време не са в близост до храна, за да почнат да просят и гледат тъжно в очакване, да получат и те нещо :)
Когато препоръчвах по-евтини гранули, имах на предвид едни които гледах преди време.., май на растителна основа повече, без особена хранителна стойност, но с доволно количество витамини в тях. Аз бих пробвал с такива + порцийка месо.