- (13 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »
Напада ни куче - как да реагираме? по време и след
Публикувано: 24 May 2010 - 06:37 PM
Ето накратко случката.Отидохме на гости в друг град.Разхождаме се най нормално,срещаме и кучета на повод и такива без и домашни и бездомни,някой ни доближиха,други не.С една дума съвсем нормална разходка.В един момент забелязвам с периферното си зрение към нас да тича доста голямо куче.Първо помислих,че е пуснато от повода домашно куче,което идва към нас.В следващия момент обаче то изръмжава и се хвърля върху моето.Признавам че цялата случка ми е малко мътна и не помня всичко.Помня,че моето се обърна и в един момент като че ли се опита да се защити,а в следващия другото беше върху нея и я хапеше по гърба.Аз се опитвам да я измъкна,хората с мен да изгонят другото.Всичко стана за секунди.Резултата-наранено ухо и две рани на гърба,аз с ухапана ръка.Един човек ни доближи и разказвайки му какво се случи,неговата реакция беше,че започна да ми се кара защо не съм откопчала веднага моето куче да се оправя само.Незнам,мисля си в чужд град, до оживена улица,а кучето два пъти по голямо дали това е което трябваше да направя?Другото което се питам какво го провокира другото куче да ни нападне? Ами ако бях сама,както е в повечето случаи при разходка,а кучетата бяха две?
Ще съм благодарна на всякакви идеи и съвети за такава ситуация.Какво да правим?
И още нещо свързано със случката.Един съвет,когато отивате в друг град вземете от Интернет всякакви телефони на ветеринари в града в който ще бъдете,защото не се знае дали няма да ви потрябва помощ.
Публикувано: 24 May 2010 - 07:49 PM
Пред моя блок се настани от има няма 1 седмица някакво пуделоподобно.Наби сеседското хъско,което няма годинка и е вързно пред блока и току що се опита да нападне брат ми с нашето куче.Аз видях всичко през терасата,но нямаше какво да направя.Съседите го прогониха...
Според мен най-добре е,дори в случай,когато твоето е по-силно,да се опиташ максимално да избегнеш сбиване,защото ако др е улично и ухапе твоето трябва да му биете ваксини срещу всякакви болести.Един от начините е да застанеш пред твоето куче и да сплашиш другото(тука преценяваш разбира се какви са ти шансовете да те ухапят).
Публикувано: 24 May 2010 - 08:05 PM
Когато нас ни нападне друго куче никога не пускам моето, колкото и да се опитва да ни защити (себе си и мен). За мен това е най- голямата грешка, която може да се допусне...! Поставяш кучето под крака си и сам/а се оправяш с другото. Предпочитам да ухапе мен, отколкото моето куче (още едно на ум). А и вече си взех поука- ако видя улично куче или домашно пуснато- минаваме възможно най- далеч! Някои хора просто не трябва да "стопанисват" кучета!
Публикувано: 24 May 2010 - 08:15 PM
Tali, в 24 May 2010 - 06:10 PM, написа:
Това е другото,което ме притеснява сега.Какво да правя след случката?Да се държа нормално все едно нищо не се е случило или да го даваме по спокойно на разходките и по далеч от всякакви кучета.
Публикувано: 24 May 2010 - 08:22 PM
Като гледам отговора на Тали,и аз съм на същото мнение.Да чукна на дърво,досега не са ни нападали едри домашни(защото това би означавало сериозни последствия),като изключим две хъскита,но улични-колкото щеш.Мога да говоря от опита си с тях.Винаги гледам да избегна прекия контакт между двете кучета.Заставам между тях(колкото и малоумно да е) и предлагам на "противника" да се пробва срещу мен.

Домашните...са друга бира.Не знам какво ще правя,ако срещу нас се хвърли някой изтърван ротвайлер,например.Надявам се телескопичната палка да свърши работа ....

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Публикувано: 24 May 2010 - 08:37 PM
Публикувано: 24 May 2010 - 09:36 PM

По принцип видя ли тичащо към нас непознато куче - заемаме отбранителна позиция и чакаме да видим кой и за какво тича към нас. Моята хубостница, дето хич не я бива в битките, сама си знае и види ли непознато куче с агресивно поведение, т.е. "превъзхождащ в силите противник" - крие се зад гърба ми и наднича от там да види какво става, не е чак толкова глупава блондинката!

Та се налага като "куче-алфа" сама да се оправям. Един спрей или нещо подобно би ми било в помощ, ако нападателят е сериозен агресор, но с тези до сега се оправям само със заплахи - докога ли?

Предпочитам да ухапе мен, отколкото кучето ми. Викам, кряскам, тропам с крак, размахвам чантата, навеждам се уж за камък, или пък - говоря, отвличам вниманието от кучето ми върху себе си.
А бе каквото се сетя там, в зависимост от ситуацията, целта е да не допусна агресивно куче да докопа моето, щото след една такава случка ни остана съвсем уж невинна драскотина от зъб на бузата на кучо, а последваха усложнения от инфекция и се видях в чудо, докато се оправи Линда. Отделно проблеми със стреса, социализация наново.... о, не, благодаря!
Никога повече - ако мога да го избегна!!

Искрени съчувствия към теб и кученцето ти, дано бързо се оправи от раните и стреса.
В нашите случаи - Линда преодоля стреса от нападанията сравнително лесно, общува си сега нормално с други кучета, но - убедих се многократно, не е забравила нищо...
Публикувано: 24 May 2010 - 09:44 PM
Публикувано: 24 May 2010 - 09:46 PM
Да задам аз разни въпроси за това:
Ако,не дай си Боже,ми се наложи да я използвам срещу едро,агресивно,домашно куче(защото ,знаете,те нападат по съвсем различен от уличните начин) и ударя...съществува ,предполагам,възможността от болката кучето да затвори захапката си по-силно.Точно колко е голяма тази възможност?
Съжалявам.Знам,че не е редно ,но...умирам от ужас,защото в квартала(а и по принцип) отговорните стопани са много малко.Всичко де що е куче около нас се движи без повод.Нито забележки,нито говорене имат ефект....Страх ме е.Много.
От уличните-не толкова.Те не са толкова опасни и обикновено не ми се налага дори да се навеждам за камък.

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Публикувано: 24 May 2010 - 09:52 PM
Редовно имам проблем с пуснати домашни кучета с моя джак ръсел - много го мислят за бебе и за безобиден, понеже е дребен. Той се стряска от по-едрите и започва да ръмжи и разбира се пишман дресьори бол по улиците,кучетата им не реагират на команди, когато са раздразнение...за това най-добре на каишка и толкова.

Early this morning, when you knocked upon my door, I said "Hello, Satan. I believe it's time to go!"
Публикувано: 24 May 2010 - 09:52 PM
Публикувано: 24 May 2010 - 10:18 PM
ами нападали са ни доста често..за съжаление.най-вече едри породи.най-мъчно ми е,че не успях да спася моя Рошко.от тогава насам имаме доста проблеми.срах го е и когато срещнем голямо куче започва да ръмжи и по този начин го предизвикваме.когато срещнем глутница-ами започвам да викам,кряскам,мятам камъни и размахвам чанти.най-лошото обаче е че разходките са заедно с беба.по този начин и тя се стряска.трябва в най-скоро време да си взема спрей.дано само не нараня по някакъв начин беба.дано скоро оправят приюта в пловдив,че отново да приберат бездомните.много ме е страх...от срещите ни с тях.най-вече заради беба.
дано не съм досадила с мнението ми.
Публикувано: 24 May 2010 - 10:30 PM

Публикувано: 24 May 2010 - 10:30 PM
PETIA75, в 24 May 2010 - 10:23 PM, написа:
Внимавайте с красъците и размятването на чанти и др. движения, да не се оплашат пък другите кучета, мислейки си, че вие ще ги нападате

Публикувано: 24 May 2010 - 10:55 PM

Мен също ме е страх най- вече от агресивни домашни кучета. Бездомните имат друга психика и по- лесно мога да ги избегна. Но каквото и куче да я нападне, винаги заставам между нападателя и Виви, като буквално се бия с нападателя. Обикновенно успявам с един удар да ги откажа от идеята им, но не съм имала случай с наистина голямо и силно куче. Веднъж я нападна глутница от полудомашни- полубездомни и тогава тя пострада по- сериозно, а аз буквално ги гърмях! Но това е крайна фаза, до която не искам никога повече да стигам!
Но при всички случаи, Лола, не бива да държите на страна кучето си от другите, защото биха могли да го ухапят! Така ще провокирате страх у него и ще стане невъзможно да се социализира отново.
п.п. Много ми хареса идеята мопса, въху капака на колата

Публикувано: 24 May 2010 - 10:57 PM
Отивайки към парка има глутница от около 8-10 кучета . Винаги съм нащрек минавайки от там . Очите са ми на четири и като видя , че тичат към нас се изправям с лице към тях , а моите са плътно до мен и крещя колкото мога "не" и "марш от тук".Стъписват се и тръгват в обратна посока , за мой късмет.
С домашни не сме имали проблеми до сега .
Дано и занапред да нямаме!
Публикувано: 25 May 2010 - 07:27 AM
Истината е,че докато на човек не му се случи нещо не се замисля сериозно и се отпуска.Съгласна съм с всички ви,че най добре е да не се стига до контакт между кучетата.Аз когато съм сама наистина се оглеждам и внимавам.Грешката ми в случая е,че бях с други хора и си отклоних вниманието,а то взе че дойде и отстрани.Изобщо възможно най лошото развитие на ситуацията.Но занапред ще следвам съветите ви,благодаря още веднъж.
Сега наистина сериозно се замислям за някакво средство за защита.Спрей,палка или каквото там има.Явно ще се наложи въоръжаване.
Публикувано: 25 May 2010 - 09:53 AM
http://shop.oragie.c...ex.php?cPath=48 Електрошок става, но не и когато кучетата вече са на кълбо, щото и вашето ще го тресне тока.
Видях по-горе телескопични палки- неудобни са за носене, тежки са. И трябва да знаете как се ползват, защото могат да нанесат наистина сериозни травми, ако удряте "на посока".
Публикувано: 25 May 2010 - 10:07 AM

Електрошока и аз го гледах,но като помисли човек от какво разстояние и как може да влезе в употреба...
С палката е много лесно да се научиш да я използваш -просто трябва да знаеш,че с нея не се млати,а се прави единичен,къс камшичен удар и се използва главно най-предната част-тази с "топчето" .Пу пу,дано никога не ми се налага да проверявам тази теория на практика.

Публикувано: 25 May 2010 - 10:50 AM
Не показвате страх - това е най важното. Не пускате кучето си от повода - често при такива случаи по слабото куче побягва, гонено от нападателя и може да пресече улица и да стане по лошо.
Често носенето на дълга пръчка помага, помага само да замахнете с нея. Имитация на мятане с камък също. Най вече - внимание към това къде и как разхождате кучето си. Ако сте на ново място, бъдете внимателни, защото кучето ви ще бъде чуждо за местната глутница, за която това е тяхното място.
Не отстъпвайте, не бягайте, не вземайте кучето си на ръце, ако е от малките породи - разбирам, че за много от хората едва ли не това е най безопасното място, но за съжаление нападащото куче по всяка вероятност ще скочи и там и може да ви бутне на земята, а там ... лошо. Ако стане така, че да паднете - веднага се изправете на крака, а не оставайте на земята да се пазите или да закривате кучето ви с тяло.
Спрея може да повлияе и на вас, и на вашето куче, образува се облак, който може да попадне в очите ви и тогава нищо да не виждате. Понякога след измиването с вода става по лошо, за това предварително прочетете с какво се измива спрея, ако попадне върху човек.
Викайте полиция, ако кучето има стопанин, не си тръгвайте уплашени след разправията. Опита ми е такъв, че в повечето случаи това са хора, с които трудно може да се разбереш, не случайно има една поговорка - какъвто стопанина, такова и кучето.
Ако кучето ви е регистрирано и чипирано и ако "нападателите" са бездомни, можете да съдите общината.
Но в никакъв случай не бягайте, не обръщайте гръб, не показвайте страх - това мотивира нападателя допълнително.
- (13 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »