Защо и кога развъдчика продава/
Публикувано: 13 November 2006 - 04:23 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 13 November 2006 - 04:39 PM
ВАРИАНТ 1: Имаш чудесен разплодник, купен на възраст примерно 1-2 години от САЩ. Върши ти работа, заплождаш каквото ще заплождаш с него ти и всичко живо наоколо, кучето "увисва". Намираш друг развъдчик, на когото да му върши работа и го пращаш да се плоди другаде.
ВАРИАНТ 2: Имаш хубаво младо куче, което си решил да задържиш от някоя връзка. На възраст 1,5-2 години виждаш, че е не е точно това, което очакваш от него. Намираш му хора, които да го харесват такова, каквото е.
ВАРИАНТ 3: Имаш 10-15 кучета в продутивна възраст в развъдника. Приключваш работата си с едното (показваш го колкото ше го показваш, развъждаш го колкото ше го развъждаш) и - търсиш му дом, където да поучава повече грижа и внимание, отколкото в твоя.
ВАРИАНТ 4: Имаш много хубаво изложбено / разплодно куче. Предлагат ти много пари за него. Решаваш, че си струва.
И т.н. и т.н. има цял куп варианти. "Менкането" не винаги е лошо за кучето и аз не мисля, че може развъдчиците да се слагат в един кюп с хората, които примерно в един прекрасен миг решават, че бебе и куче не може заедно и им бият шута.
Публикувано: 13 November 2006 - 04:58 PM
чудесно обяснено.
Аз бих казала и още нещо - преди време чух от кинолог професионалист реплика, която ме порази, и която обяснява доста неща - "Кинолог и кинофил са различни неща, често точно противоположни". Замислих се... Ами така е. И в това няма нищо лошо - нито едните могат без другите, нито обратното.
А като прибавим към това и факта, че човешката природа е разнолика - между двете "крайности" има куп нюанси... Най-неприемливият според мен е безотговрността - захвърляш другия, без да ти пука какво се случва с него (нищо, че "другият" е с четири лапи, а не с два крака). В останалите случаи - можем да не разбираме (ние кучкарите) как един човек ще се раздели с кучето си, защото му е омръзнало (или по сто други субективни причини), но заслужава уважение фактът, че човекът мисли за четирилапия, държи се отговорно и търси изход. Нима за куча ще е по-добре да живее със стопанин, който непрекъснато се дразни от присъствието му, отколкото да преживее стресът от раздяла и промяна, но да се окаже до някого, който го обича и цени...

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 13 November 2006 - 05:20 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 14 November 2006 - 08:44 AM
Тя няма родословие, но това не й пречи да бъде едно наистина прекрасно куче! Радвам се, че я взехме, защото преди не беше щастлива- стопаните я нямаха време за нея, още веднъж: не ги упреквам.
Пропуснах нещо: взехме я почти на 5 години и за това се притеснявахме дали ще свикне с нас. Сега е на 6 години, играе и щурее като всеки кокер и се чувства отлично! w)

Публикувано: 14 November 2006 - 09:15 AM
Цитат
Вашата случка е супер 1super
Само че темата е за развъдниците, които се разделят с кучетата си.

Публикувано: 14 November 2006 - 09:35 AM
Цитат
тогава заглавието на темата е доста подвеждащо - "Защо и кога ЕДИН ЧОВЕК...".
r) смених го.

Публикувано: 14 November 2006 - 10:55 AM
Цитат
Аз съм пардон, че заглавието ми беше некоректно r)

Публикувано: 14 November 2006 - 11:49 AM

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 14 November 2006 - 11:54 AM
Цитат
cry2 cry2 cry2 cry2 cry2 cry2
Стана ми много мъчно при тези думи. Аналогично все едно казвате:
"Не всеки човек, който работи, има семейство, при което да се прибира вечер"....
Стана ми тъжно за тези "работещи за хляба си" животни.
Публикувано: 14 November 2006 - 12:25 PM
Освен това зависи и от породата на кучето. Породи свикнали да живеят в глутница или група /например хъски/, много по лесно биха приели смяна на развъдник или стопанин особенно ако са отново с други кучета. Но за породи който се привързват към стопанина си, като ЧРТ например, такава една промяна би била много болезнена.