Как да науча кучето да идва при мен?
Публикувано: 15 November 2006 - 05:58 PM
Публикувано: 16 November 2006 - 06:37 PM
Публикувано: 16 November 2006 - 08:45 PM

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят.
Публикувано: 16 November 2006 - 08:50 PM
Напротив!
Първото нещо което научава моето куче е "не". Второто да идва при мен.
В момента имам немска овчарка на 3 месеца и 15 дена. Взех го на три месеца. На другия ден знаеш, че "не" е закон. А, на следващия ден идваше при мен когато го повикам без колебание. Е, някога/рядко/ се налага да клекна.
Има два начина според мен да се научи кучето: доброволен и на сила. Така или иначе То трябва да разбере, че няма как да не изпълни командата.
Лично аз ги уча като е гладно и в ръката имам лакомство. Като малко по малко заменям лакомството с поущрение. Това е. Просто и ефикасно.
Публикувано: 16 November 2006 - 11:13 PM
Цитат
Superfly, Извинявам ти се за грубия тон, но :
1. Ти никога не си имал куче!
2.Никога не си възпитавал куче!
3.Никога не си се сблъсквал с проблемите по отглеждането на кучета!
Всичките тези причини не ти дават право да даваш съвети по отглеждането и възпитанието! Може да си чел много, но при гледането на куче не винаги всичко е "по книга"! Вземи се стегни и продължавай да се чудиш дали кучето ще пускакосми, дали хъскитата са тъпи и коя е най-подходящата порода за теб!
Още веднъж се извинявам, но взе да става прекалено да искаш съвет и после да копираш чужди перафразирани мнения в теми на хора, които се нуждаят от добър съвет!!!
Публикувано: 17 November 2006 - 12:25 AM
Публикувано: 17 November 2006 - 09:22 AM
Цитат
Цитат
Superfly, Извинявам ти се за грубия тон, но :
1. Ти никога не си имал куче!
2.Никога не си възпитавал куче!
3.Никога не си се сблъсквал с проблемите по отглеждането на кучета!
Всичките тези причини не ти дават право да даваш съвети по отглеждането и възпитанието! Може да си чел много, но при гледането на куче не винаги всичко е "по книга"! Вземи се стегни и продължавай да се чудиш дали кучето ще пускакосми, дали хъскитата са тъпи и коя е най-подходящата порода за теб!
Още веднъж се извинявам, но взе да става прекалено да искаш съвет и после да копираш чужди перафразирани мнения в теми на хора, които се нуждаят от добър съвет!!!
Няма нищо моя грешка.
Извинявам се за което. s)

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят.
Публикувано: 17 November 2006 - 09:57 AM
Когато аз съм при кучето/имал съм няколко/, То изпълнява само това което аз му кажа. Имам предвид, че не изпълнява команди даже и на членове на семейството.
Ще се позволя един съвет към теб. Никога, ама никога не гони кучето за да го хванеш!
Пробвал следното: Остави го да се заиграе и да отиде при непознат човек. Викни го при теб /кратко и ясно/ и в следващия момент нека човека го удари, ритне или нещо подобно. Нека изпита болка и страх. Много е възможно да дойде веднага до теб. Нека разбере, че това много те е зарадвало и разбира се лакомството.
Остави го да се заиграе в сравнително малък периметър. В ръката си вземи сенджир/защото неприятно шумоли за кучето/. Викни го при теб /кратко и ясно/ и хвърли сенджира да го удари. Нека изпита болка и страх. Много е възможно да дойде веднага до теб. Нека разбере, че това много те е зарадвало и разбира се лакомството.
И двата случая е желателно да е на непознато място.
И задължителна го викай при теб с една и съща команда. Ако е възможно с един и същи тон.
Ако започне да идва не прекалявай с викането при теб. Защото ако примерно е идвало 5 пъти, а на шестия не дойде, нали разбираш, че всичко започва от начало.
Успех.
Публикувано: 17 November 2006 - 10:03 AM
Цитат
Твърдо НЕ.
Страх от непознати? Чудесен начин да се сдобиеш с безброй проблеми в бъдеще. Особено с такава сериозна порода с охранителни качества.
За останалото си прав. Темата за тук я има в подписа ми.
И продължавам да твърдя, че сериозната работа по идването може да се предприеме чак след като е работено по командите от непосредствена близост и установен контакт и ясни правила. Защото става дума за команда от разстояние. dafi_dimo, твоето куче още не е стигнало до "изследователския" етап в своето развитие, когато ще спре да е залепено до теб и ще му се стори, че всичко останало е мнооого интересно и забавно. Това обикновено става около 4-месечна възраст. Разбира се, индивидуално е, но определено кученцето със силна нервна система започва доста да се отделя от стопанина.
Преди това - само поощрителна работа с лакомства и играчки. Демонстрация "при мен е най-хубаво". Описано е в темата за обучение на кутрето.
muki77, твоят проблем не е просто с идването. Имаш проблем изобщо - нямаш контакт с кучето, някъде грешиш. Чети темите за всички команди, също и уводните. Разгледай поведението си и започнете отначало. Предполагам, ще се наложи да смениш командите.
Най-често допускани грешки, които научават кучето да не идва:
- непрекъснато викане на името му, при което то не идва и от това нищо не следва;
- наказание и караница щом все пак дойде;
- викане само и единствено когато искаш да го вържеш и да си тръгвате;
- гоненица
Публикувано: 17 November 2006 - 11:17 AM
А, кучетата ми са слабост - от 10 годишен до сега - 43 годишен.
Срещал съм много трудности при възпитанието и дресировката. Но, удоволствието е пълно след това. И колкото е по трудно, толкова е по сладко след това.
Винаги съм се подчинявал на едно фундаментално за мен правило. "Кучето трябва да "знае", че така или иначе ще изпълни това което се иска от него."
Публикувано: 20 November 2006 - 01:17 AM
Аз съм нов тук (както си личи по мненията ми), но също имам проблема, с който се занимавате тук !
Кучето ми е кръстоска между гонче и хъски, и е наистина много умно, но е и много своенравно както казват за хъскитата r)
Знае кога трябва да дойде и идва, но проблема е, че не го прави винаги.. пусна ли я от каишката и заиграе ли се един път после ми отнема повече от 1 час докато се приберем от обикновената разходка навън за "отпускане на стомаха" l) .
Знаем командите: "при мен" , "до мен", "седни", "горе", "мирно", дори я научих да не яде нищо каквото и се даде (хвърли) до като не щтракна с пръсти или не кажа "яж" b) , но пустото идване ни е доста зор, а по-лошото е, че се радва на всичко и е готова с пълни обятия да изучава света около нея и по някой път се отдалечава адски много, а аз живея в предградие пълно с блокове и ... сещате се s)

Джесика ще направи 5 месеца сега на 29.11.2006г. и много и се радваме всички, много е любвеобвилна радва се на всички и всичко, яде всичко b) и е много щура както всяко малко куче, но ще бъда благодарен на съвети с какво да я поощтрябвам при изпълнение на заповед и така нататък...
Благодаря предварително за отговорите !
----
ПП. На тази снимка е леко опандизена от баба ми със синджира на бабиния пазач на село понеже цветята бяха пресадени в дупки с дълбочина близо половин метър... снимките са направени днес (19.11.2006) r)
Публикувано: 20 November 2006 - 09:32 AM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 20 November 2006 - 10:00 AM
Викането на кучето е команда, до изпълнението на която се преминава един доста дълъг процес. Там обикновено се правят и най-много грешки от стопаните.
Викането, както и всяка друга команда се прави първо на повод и от кратко разстояние.
Името на кучето не е команда !!!
Командата се подава само веднъж и след това кучето трябва да я изпълни (за целта трябва да имаш средство за корекция)
Ако си сигурен, че кучето няма да изпълни командата, по-добре не я подавай.
Подготовката за викането може да се започне още от бебешка възраст, сериозното изпълнение на командата със задръжка от легнало положение се прави след като са усвоени други основни команди, като "седни", "редом", "легни"
Но както и за всяка друга команда НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА ИМАШ КОНТАКТ С КУЧЕТО.
Кучето трябва да е винаги и на 100% сигурно - ИДВАНЕ = FUN (лакомство, радост, игра, забавление).
А "болка и страх" са абсолютно противопоказни.
muki77
А най-добре се свържи с Мил, отиди на поляната, погледай, разпитай и се въоръжи с търпение. Не можеш да започнеш да тичаш преди да си се научил да ходиш.
Публикувано: 20 November 2006 - 10:02 AM
Цитат
Наистина.За пръв път виждам друго куче с сини очи. bl) b)
Но е много красива. b)

Публикувано: 20 November 2006 - 05:26 PM
Цитат
Цитат
Наистина.За пръв път виждам друго куче с сини очи. bl) b)
Но е много красива. b)
Наистина е голяма сладурана, днес се сдоби с 5кг. кучешка храна, която много хареса и една гумена топка която не оставя и постоянно играе !
После ще ми донесат едно апаратче и ще видим да нащтракаме някоя друга снимка, а защо не и клипче с демонстрация dribble b)
Комбинацията верно е малко странна, но ефекта е много приятен определено, предполагам, че повишеното бушуване ще отмине след известно време докато мине пубертетския и период l)
Публикувано: 20 November 2006 - 07:58 PM
Не съм съгласен за "черешката". Докато се стигне до Нея не би трябвало кучето да се пуска без повод да се разкарва. Бихте ли ми обяснили как пускате кучето да си играе като не можете да го извикате при вас когато решите?
И отново твърдя, че едно от първите неща на които трябва да се научи кученцето е да едва по команда. И е много лесно - повярвайте!
За мен идването по команда не е тичането при детето, а умението му да пази равновесие.
Публикувано: 21 November 2006 - 05:15 PM
Зрялото куче припка при стопанина защото не може другояче. Да се припка при стопанина е неотменим закон.
Разликата е от земята до небето.
И наистина, професионалният инструктор ми каза: "Преди да се заемем с команда тук НЯМА ДА ГО ВИКАШ. Оправяй се там някакси, но такава команда за теб не съществува! И ще те разочаровам дълбоко като ти кажа, че тя е последната в списъка."
Дотогава ... ми, оправяхме се b) .