Абисинска котка (ABY)
Публикувано: 05 February 2005 - 01:28 AM
По една от версиите, съвременната абисинска котка се явява пряка потомка на древната домашна котка, обитаваща древна Абисиния, днешна Етиопия.
В съответствие с легендите, тази котка се явява дете на самата богиня Бастет и спътница на египетските богове. Котките са живеели в храмовете и се почитали като свещенно животно. Те са могли да бъдат притежание единствено на фараона и членовете на неговото семейство. Древните иероглифи и мумии потвърждават това.
Съществува и друго мнение, че истинската древна линия на абисинките е изчезнала, а новите представители на тази порода са резултат от дейността на селекционери, желаещи да пресъздат хибрид на фараоновата котка.
Дори и да е така, Абисинката съществува и се държи така, сякаш отлично осъзнава, че именно на нея, божествената, свещенната котка хората са се покланяли повече от две хилядолетия. Потвърждение на това е нейния удивителен интелект и невероятния и характер. Особения темперамент на абисинската котка е толкова важен признак на породата, че е въведен като характерен признак в официалния стандарт на породата.
Абисинките са силни, гъвкави, мускулести животни, с тяло среден размер на стройни, жилести мусколести крака с изящни овални лапи и дълги, по дебели в основата, изтъняващи към подвижен заострен връх нокти.
Главата е с умерено клиновидна форма, с плавни, сходни на древноегипетска статуя контури. Средния по дължина нос не е задължително да е съвършенно прав, но наличието на изкривяване е недопустимо.
Широко разположени, широки в основата си уши с достатъчно голям размер, с закръглен връх и желателно с връхче косми, обърнати така сякаш слуша.
Очите са големи, блестящи, изразителни, в форма на мида, разтворени широко с цвят на чист янтар или зелен цвят.
Козината е къса, гъста, с тънка текстура, прътно прилепяща и придава на котката една дива окраска, като на пума.
Всеки косъм в областта на корема, гърба и вътрешните части на краката на абисинката има на основния светъл тон два или повече тъмни кръга и завършва с тъмен цвят. Тази окраска се нарича агути. , самото явление тикинг. Предпочита се тикинга да е двоен или троен, което означава че косъмът по дължина трябва да е красен в поне два три цвята. Коремът, областите на шията и вътрешните части на краката са светли без петна или оттенъци.
По исторически данни първият представител на абисинските котки било котенцето Зула, който пристигнал в Англия през 1868 година. В 1882 година абисинката вече се разглежда като отделна порода, но чак през 1929 година е регистриран първия клуб на любителите на тази котка.
Публикувано: 11 August 2009 - 06:38 PM
Tурската ангора е единствената котка с чувство за хумор!
При вида на Невските Маскарадни котки, все още никой не е успял да скрие възхищението си!
http://bendidas.com/
Публикувано: 11 August 2009 - 10:10 PM
Благодаря.
Публикувано: 12 August 2009 - 12:44 AM
Публикувано: 12 August 2009 - 11:14 AM
При вида на Невските Маскарадни котки, все още никой не е успял да скрие възхищението си!
Публикувано: 13 August 2009 - 08:42 PM
Прекрасна е
и не че има значение, но е от много добри кръвни линии (знам, че те е срам да се похвалиш). Родословието на бащата е безупречно, не съм виждала снимки на по-красиви абисинци от тези на котките от неговия развъдник.
Публикувано: 15 August 2009 - 09:37 PM
Публикувано: 18 August 2009 - 08:47 PM
Публикувано: 30 August 2009 - 11:20 PM
Публикувано: 29 January 2010 - 03:55 PM
Много ги харесвам тия котки и макар че съм заклет кучкар,
ако бих си вземал коте - то ще е от тази порода. Много са готини!
Светле, можеш ли да постнеш актуални снимки на абисинчето и да споделиш
нещо повече за характера му, че ми е доста интересно що за диване представлява?
Публикувано: 29 January 2010 - 06:45 PM
Прав си, че абисинците имат страхотен характер. За съжаление Чоси е единственият абисинец в БГ... засега. Толкова се радвах, че Света ще вземе тази прекрасна госпожица, но уви.
Надявам се (ако черна котка не ни мине път ) пролетта да му вземем другарче.
Иначе абисинците са нещо средно между куче, котка и маймуна.
Изключително са привързани към стопанина и държат да бъдат винаги близо до него. Това е неофициално фото, от всекидневния му живот. Другите "официалните" са тук
http://www.velvetdam...photo_abybg.htm
Публикувано: 29 January 2010 - 07:55 PM
Много ги харесвам тия котки и макар че съм заклет кучкар,
ако бих си вземал коте - то ще е от тази порода. Много са готини!
Светле, можеш ли да постнеш актуални снимки на абисинчето и да споделиш
нещо повече за характера му, че ми е доста интересно що за диване представлява?
За съжаление не съм си купила това коте.
Публикувано: 29 January 2010 - 10:09 PM
"Ако хората обичаха така,както кучетата ни обичат - то светът би бил рая"