Dog.bg Форуми : Анална жлеза

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Анална жлеза

#81 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 02 June 2009 - 10:56 AM

Показване на мнениетоD-r Koko, в Jun 1 2009, 11:07 PM, написа:

Питайте колегата дали е чувал за Acral lick dermatitis. И как ще обясни чесането ако не изчезне след отстраняването на жлезите.

ахахахах
явно не:)
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#82 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 02 June 2009 - 01:52 PM

Показване на мнениетоD-r Koko, в Jun 1 2009, 09:07 PM, написа:

Питайте колегата дали е чувал за Acral lick dermatitis. И как ще обясни чесането ако не изчезне след отстраняването на жлезите.

За питане ще питам ,макар и да не знам какво е това .По-голямото ми притеснение е не чесането ,макар че и това не е малко ,а факта че след толкова антибиотици цвета на секрета не се променя :(

edit прочетох за какво става въпрос . Ще питам с надеждата ,че ще ме разберат и ще го излекуват

Благодаря за отговорите

#83 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 June 2009 - 01:44 PM

Пфуу след поредния контролен преглед не сме мръднали и крачка напред към оздравяването :ub_013: Секрета си е все така гадно зелен на цвят,чесането продължава ,а минаха 18 дни на антибиотик. :dh_188: Отказах и дума да чуя за операция .Сега продължаваме с антибиотика и с антибиотик за мястото на лапата където се чеша .Ще съм благодарна на някакви насоки и съвети защото това не се издържа вече :rf_011:

п.с Досега бяхме на cefalexin ,сега сме на enrofloxin и cortizem за лапата

#84 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 03 June 2009 - 01:46 PM

Получихте не насока, а директна диагноза. Поне я споменете на колегата.
User's Signature

Качена снимка

#85 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 June 2009 - 10:05 PM

Показване на мнениетоd-r Bobadova, в Jun 3 2009, 12:46 PM, написа:

Получихте не насока, а директна диагноза. Поне я споменете на колегата.

Споменах я на колегата ви и пиша какъв е резултата след днешния преглед .Не знам защо сте останали с впечетление и какво ви накара да решите ,че не съм го направила .Освен това прочетох доста в нета и в нито един материал не прочетох в симптоматиката гноен секрет от аналните жлези ,но може и да не съм разбрала нещо от текста.Все пак не съм учила за това и не мисля ,че е редно отивайки при лекар аз да му казвам каква е диагнозата .На мен не би ми станало приятно някой идвайки при мен за помощ да ми дава правни квалификации на казусите ,както и на колегите или на вас да идва някой с поставени диагнози .Нали за това идва при вас .Защото не знае и има нужда от помощ .Може и да не съм права .От друга страна не съм искала диагностициране по нета ,а насоки каква може да е причината инфекцията в организма да не се повлиява от антибиотиците .Все пак човек се учи докато е жив и за това са тези места за да се обменя опит.Далеч съм от мисълта да лекувам най-скъпото си нещо виртуално.

п.п Влизам с най-добри чувства във форума и съм благодарна за помощта и отзивчивостта ви ,но с безкрайното ми уважение към вас като човек с когото съм контактувала и преди тона на поста ви е меко казано странен и обиден ,но това е без значение . Отново благодаря за отделено време

п.п.п Имате странно подигравателно отношение към колегите си :wa_048:

#86 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 04 June 2009 - 07:16 AM

Ще се опитам да ви отговоря. В нито един материал не сте намерили в симптоматиката секрет от жлезите просто защото те нямат НИЩО общо със състоянието на животното ви. И организма не се поддава на антибиотиците, защото НЯМА бактериална инфекция, на която да влияят. А жлезите в случая са извинение за състоянието на животното. А поведението ни е такова, защото във вашия случай не се действа медицински.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#87 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 June 2009 - 08:26 AM

Всъщност подигравателен тон няма. Нито към колеги, нито към вас. По-скоро закачката беше към д-р Коко и той я разбра прекрасно.
Съгласна съм, че не е редно да ходите с диагноза при лекаря си, но искате съвет, д-р Коко ви даде възможно най-най-точния такъв. От там насетне няма нищо за очакване. Антибиотиците няма да доведат до ефект. Това е очевидно за вас и за колегата. Тогава питам, а както виждам и д-р Коко - защо се продължава с тях? Точно това оставя впечатлението, че не сте споменали становището на д-р Коко. Така че не се засягайте от тона, защото лоши чувства няма. Явно споменаването на това, което д-р Коко е написал не е довел до нищо.
User's Signature

Качена снимка

#88 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2009 - 10:21 AM

Цвета и консистенцията на секрета на жлезите много рядко има някаква диагностична стойност. Ако се изпразнят жлезите на съвършено здрави кучета секрета също може да бъде гъст и зеленикъв.
Продължавам да твърдя, че аналните жлези са много лесен начин за обяснение на проблеми, които не са свързани с тях.

https://www.vetconne...ta/03400340.htm

#89 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 04 June 2009 - 11:34 AM

Показване на мнениетоd-r Bobadova, в Jun 4 2009, 07:26 AM, написа:

Всъщност подигравателен тон няма. Нито към колеги, нито към вас. По-скоро закачката беше към д-р Коко и той я разбра прекрасно.
Съгласна съм, че не е редно да ходите с диагноза при лекаря си, но искате съвет, д-р Коко ви даде възможно най-най-точния такъв. От там насетне няма нищо за очакване. Антибиотиците няма да доведат до ефект. Това е очевидно за вас и за колегата. Тогава питам, а както виждам и д-р Коко - защо се продължава с тях? Точно това оставя впечатлението, че не сте споменали становището на д-р Коко. Така че не се засягайте от тона, защото лоши чувства няма. Явно споменаването на това, което д-р Коко е написал не е довел до нищо.

Поради начина на комунакация се стига до недоразумения поради което моля за извинение ,че не съм Ви разбрала правилно .Освен ,че прочетох какво е изписана в нета за ALD и какви са симптомите ,не само споменах ,но и обсъдих въпроса с лекуващия лекар на животинката .Според колежката ви проблема на кучето няма нищо с ALD и причината са жлезите и именно цвета на секрета .В крайна сметка изписаха и посочения по-горе антибиотик за мазане -Кортизем .За мен е неоправдано толкова дълъг прием на антибиотик,но ми беше обяснено ,че няма проблем да се приема дори и по-дълго време.

За да не стане отново грешка това е мястото от къде се информирах за ALD тук и тук и тук.
Направи ми впечетление ,че начина на лечение посочен в една от статиите ,а именно приемане на антибиотик ,а именно Цефалексин съвпада с това което ни беше изписано .
Защо в такъв случай няма подобрение .
д-р Коджабашев от прочетено досега се убеждавам ,че наистина аналните жлези са доста удобно обяснение за всякакви заболявания и паранормални явления ,но явно това е принципа възприет от повечето лекари

Съжелявам ,че няма как да кача снимка на мястото ,което се чеше постоянно за да стане по-ясно какво имам предвид.

Благодаря ви отново за вниманието и отделено време .Явно ще се наложи да се потърси друг лекуващ лекар ,които е по-запознат с кожните проблеми

#90 Потребителят е офлайн   me4kata Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 17 January 2010 - 11:58 PM

Здравейте,
имам куче на година и половина. От както е 5-6 месеца ходим да му се изтисква аналната жлеза през 3-4 месеца. Обикновено когато отидем е силно възпалена и след изтискването кучето е много по-дорбе видимо. Преди изтискването започва да си гони опашката, понякога да куца със задните крачета, опада козината около очите, спира да яде, започва много усилено да си чеше ушите. Освен това застава да го галим винаги над опашката или по ушите. Когато беше на 5 месеца го лекувахме от микроспория, но след това сменихме доктора и новия доктор направи изследвания, които показаха, че микроспорията е излекувана. При този доктор водим кучето вече 1 година и със сигурност не го прави за пари, защото е близък приятел на семейството. Но проблема, е че всички симптоми изчезват след изтискването на жлезата, освен чесането на ушите. Кучето излиза редовно и се поддържа много добра хигиена. В къщи дори вече не използваме препарати за миене, а само вода. Сменихме и жилището, но чесането продължава. Не е постоянно, а се появявава от време на време и продължава по няколко дни. Според лекаря на кучето нищо му няма, още повече щом изчезват останалите симптоми след изтискането на жлезата, но на мен това чесане не ми се струва нормално. Иначе кучето е жизнено. Моля ви дайте ми някаква насока от какво може да се получава това. Предварително Ви благодаря

#91 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 18 January 2010 - 09:53 AM

Просто ги премахнете!
Няма торби, няма проблем!

Иначе антибиотиците при сакулита дават много добри резултати, но след антибиотикограма.
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#92 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 January 2010 - 11:24 AM

me4kata,
Обикновено когато едно куче го сърбят ушите, проблемът е в... ушите!
Всякакви странични драми с микроспории и анални жлези може да сте имали, но почиствате ли редовно ушите, и то с подходящ препарат? В какво състояние са? Вероятно там има инфекция, която трябва да лекувате.
User's Signature

Качена снимка

#93 Потребителят е офлайн   Хърс Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 January 2010 - 11:52 AM

Преди около месец едното ми куче (на година и десет месеца) капочна да клепе с едното ухо и да си тръска главата като обезумял. Логично е да си помисля, че има нещо вътре и след около 3 часа бягаме при вета. Прегледа му ухото с някакво уредче - нищо не видя. Няма зачервено, няма оток, няма чуждо тяло. Капна капки и бръкна с тампон да провери стените да не би да има отложена ушна кал. Тампона излезе толкова чист, колкото влезе. Понеже предимно на повод се движим с него даде предположение, че проблема може да е оттова че дърпа и нашийника му се врязва във врата и от гърлото нещо да го сърби ухото или нещо такова. Вечерта говорих с една позната и тя ми сподели, че нийната кучка когато има проблем с жлезата клепе с уши. Звъннах на нашата лекарка и я попитах дали е възможно. Отговорът й беше, че от злезата може навсякуде да го удари. После се сетих за една позната друга, чиято кучка й се зачервяват очите при проблем с жлезите. На другия ден отидохме пак при лекарката да провери жлезата. Изстиска я и спря да клепе с ухо. Такава гадост изтече, че не можах да повярвам. малко като количество, но гъсто като пастет и с почти същия цвят, че и по-светло. Имаше като бели миниятюрни гранулки в цялата тая гадост. Сега една година ще ходим през три месеца за цедене и според нея би трябвало да се нормализират нещата, но не е сигурно. Най-вероятно ще трябва всяка година по 1-2 пъти да се цедим. Кучето яде само гранулирана храна на хепи дог. Никога не е ял кофти гранули. Движението му обаче е малко. След две тежки операции заради тазобедрена дисплазия много се залежа, а и по-принцип си е мързеливичък. Според лекарката това, че движението му е малко също води до задържане на секрет в жлезите и тяхтото въспаление.

#94 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 18 January 2010 - 12:17 PM

Много нозологични единици могат да се обяснят с "жлезата".
Залитането в тази посока е опасно, но и пълното отричане на общоетиологичния фактор на "феномена" носи рискове от компрометиране на ползите от ветеринарномедицинския емпиризъм.

Така бих се изразил ако ме пита някой и се надявам моите професори да не попаднат на това, макар да имам претенцията, че съм изчерпал темата с едно изречение! ;-)
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#95 Потребителят е офлайн   me4kata Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 18 January 2010 - 11:00 PM

Цитат(Nickey @ Jan 18 2010, 10:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>
me4kata,
Обикновено когато едно куче го сърбят ушите, проблемът е в... ушите!
Всякакви странични драми с микроспории и анални жлези може да сте имали, но почиствате ли редовно ушите, и то с подходящ препарат? В какво състояние са? Вероятно там има инфекция, която трябва да лекувате.

Кучето не позволява да му се почистват ушите, защото започва да се дърпа и да се крие. Когато ги погледна ушите са чисти, ума ушна кал, но съвсем символично. А и сърбежа се появява на 2-3 седмици и след няколко дни спира. Забравих да кажа, че при последното изстискване на жлезата през септември доктора не му сложи както обикновено мисля, че някакъв антибиотик в задните крачета, а му изписа Ketofen и слагахме в ушите капки Тобрадекс, след което сърбежа в ушите не се появи повече от 1,5 месеца. Когато се чеше ушите се зачервяват, но пак казвам сърбежа изчезва от само себе си след няколко дни. При прегледите докторът казва, че му няма нищо на ушите.

#96 Потребителят е офлайн   Meto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 30 June 2010 - 09:04 PM

Да се разпиша и аз тука. Прочетох темата с малко закъснение преди месец ходихме на вет заради оголени места с диаметър около 2-3см на "лакътите" на едното ми куче (хъски-подобен на 5 месеца. Диагнозата ясна жлезите! Да ама не! После разбрах, че се образуват поради това, че кучетата са в двора и се мушкат къде ли не и това става от протриване. Друго ми направи впечатление, че кучо сяда върху единия си крак на страни. Ако трябва ще приложа и снимка. Говорих с вета проблем пак жлезите. Искам да попитам възможно ли да е от това? За изследвания и дума да не става (поне тук в провинцията). Решил съм да идем в Пловдив или Стара Загора, но като идем какво да кажа? Какви изследвания да поискам да се направят? Забелязах, че на същото куче ануса му е леко подуто и червеникаво всрванение с братчето му. Принципно нямаме характерни симптоми като търкане на дупето или падане на козина.
User's Signature

Which is harder? To raise a child or train a dog? The child can talk and tell what he wants. Although this may not be displeased by what you do about him! The dog can not speak, to say what he wants. But this is not a barrier to retain his overwhelming love and respect to you! For a your dog you will be always best of best.

#97 Потребителят е офлайн   tey4e Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 30 June 2010 - 09:18 PM

Относно сядането настрани е добре да се направят рентгенови снимки на тазобедрените стави.
User's Signature

In memoriam
Качена снимка
За да си човек,бъди му приятел!

#98 Потребителят е офлайн   nadety90 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 June 2010 - 10:04 PM

Показване на мнениетоMeto, в 30 June 2010 - 09:09 PM, написа:

Решил съм да идем в Пловдив или Стара Загора, но като идем какво да кажа?

Не ти препоръчвам Пловдив ...
За мен в СТара ЗАгора е мястото .. особено в твоя случаи ...
User's Signature

www.luckydogs.alle.bg

#99 Потребителят е офлайн   liberty Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 February 2011 - 11:06 AM

Здравейте, да питам и аз за нашия проблем.
Става въпрос за бигъл на две години и няколко месеца. Вчера към обяд майка ми забеляза че и е подуто и зачервено под опашката. До вечерта се поду значително и звъннахме на нашата докторка, тя каза че не е спешно и може да изчака до другия ден за преглед. Кучето не си влачеше дупето, само се ближеше и си държеше опашката надолу. Не е отказвала да яде, ходи си до тоалетната нормално през деня. Малко след това почна да и тече кръв и я закарахме до син кръст. Казаха че е от въпросните жлези, доктора и инжекира нещо, опита се да ги изстиска (мисля), но каза че не се е "организирало" и трябва да и дадем антибиотици за няколко дена да се втечни секрета за да може да излезне. Сложиха и яка и ни дадоха рецепта за антибиотик.
Пиша понеже за пръв път ни се случва това със жлезите и не знам точно за какво иде реч и малко се притеснявам. Доктора каза, че щом кучето е младо имало "всички шансове да се оправи" което малко ме уплаши. (Сякаш има варянт да не се оправи или и аз незнам..)
User's Signature

'Smile makes happiness and sunshine every day.'

#100 Потребителят е офлайн   crime Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 October 2011 - 11:02 AM

Здравейте, искам да попитам специалистите тук, защото знам, че за хората като нас, които не сме лекари, тук намираме най-много разбиране, за това че се притесняваме дори и излишно по някога за кучетата ни.

Нашето куче е дакел, вече на годинка и 5 месеца. Още от малко има проблеми с алергии - от Еурикан 3-та ваксина с бяс, от спирт, от разни храни, в които явно има повече царевица или поне на това го залагам....
Кастрирана е на 6-7 месечна възраст.
Още от преди кастрацията започнахме да забелязваме, че като се стресне или развълнува, пуска от дупето анална жлеза... миришеше много лошо, мазна течност.... както и да е. Попитахме лекарите ни и те казаха, че няма проблеми това, че сама си я изцежда (каквото и да значи това) и наистина на кучето по никакъв начин не е личало да има нещо - не се е чешела, не се е търкала, не си е гризяла дупето .. напълно нормално куче в добра форма. След 2-3 месеца това "изпускане на аналга жлеза" спря. До сега се е случвало 3-4 пъти еднократно да помирисвам подобна миризма от дупето й, но винаги в моменти когато се е изплашила - примерно като е била на вет или ако пътуваме с кола...

Наскоро от 3-4 месеца, върха на опашката й се оголи, както и на бедрото й падна малко козина (първо опашката после бедрото). Изследвахме за какво ли не - гъбички, външни, вътрешни паразити, бихме Биокан (от него останалата козина стана страхотна)... нищо не даде резултат, петната не прогресират, просто козината е окапала и не расте. Мазах я с тривитаминол (това по моя преценка) пак без успех. Някой път съм я засичала да се чеше със зъби там, но като цяло тя си се почесва отвреме навреме навсякъде... без да има често чесане... наблюдаваме я много внимателно и всичко е в рамите на нормалното.

Кучето е в отлична форма с енергия за доберман - бяга по 2-3 часа на ден, яде специализирана храна за дакели, разнообразявам я отвреме на време с ориз, риба.. без подправки, без сол.. всичко както си трябва. Акото й е твърдо, винаги перфектно, един път се е разболявала от кучешки грип - миналата зима... С две думи - кучето е добре!

Някой ми пусна мухата, че всички тези проблеми могат да идват от аналните жлези. Дори и алергиите...
Четох много, питах много и всички казват различно... още от преди година знам, че ако се изтискат жлезите веднъж, трябва да се прави системно защото става много зле... Страх ме е, че няма как да се направи преглед дали има възпаление или няма без да се изстиска жлезата... а тя изстиска ли се веднъж и да не е имало възпаление е все тая.

Възможно ли е тези "изпускания на жлезата отвреме навреме" както и тези кожни проблеми и евентуално дори пъпките й, които сме си мислили, че е от храната, да са от възпаление на аналната жлеза. Държа да кажа, че от храна която яде сега - дакелската не се е издувала нито е имала пъпки никога! Акото й е перфектно.
Вярно ли е, че ако има изпускания... то тя се е пренапълнила и прави проблеми на кучето, които сега не можем да забележим, защото е младо!?
Има много необясними малки проблемчета при кучето (тези петна, един път забелязахме че опашката се е подула точно в средата - все едно змия е глътнала нещо :))... за всичко това заслужава ли си да пробваме с евентуално лечение на жлезата? Всеки ме пита като види петната на крака й, дали няма гъбички или краста... ами няма ... как да обяснявам!?

Благодаря много предварително за отговорите! Ще се радвам ако някой ми помогне!

И ако решим да изстискаме жлезата, четох че е задължително след изстискването да има промивка и терапия с антибиотик? Това е така нали?
User's Signature

Качена снимка

• (6 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни