Публикувано: 17 October 2011 - 11:02 AM
Здравейте, искам да попитам специалистите тук, защото знам, че за хората като нас, които не сме лекари, тук намираме най-много разбиране, за това че се притесняваме дори и излишно по някога за кучетата ни.
Нашето куче е дакел, вече на годинка и 5 месеца. Още от малко има проблеми с алергии - от Еурикан 3-та ваксина с бяс, от спирт, от разни храни, в които явно има повече царевица или поне на това го залагам....
Кастрирана е на 6-7 месечна възраст.
Още от преди кастрацията започнахме да забелязваме, че като се стресне или развълнува, пуска от дупето анална жлеза... миришеше много лошо, мазна течност.... както и да е. Попитахме лекарите ни и те казаха, че няма проблеми това, че сама си я изцежда (каквото и да значи това) и наистина на кучето по никакъв начин не е личало да има нещо - не се е чешела, не се е търкала, не си е гризяла дупето .. напълно нормално куче в добра форма. След 2-3 месеца това "изпускане на аналга жлеза" спря. До сега се е случвало 3-4 пъти еднократно да помирисвам подобна миризма от дупето й, но винаги в моменти когато се е изплашила - примерно като е била на вет или ако пътуваме с кола...
Наскоро от 3-4 месеца, върха на опашката й се оголи, както и на бедрото й падна малко козина (първо опашката после бедрото). Изследвахме за какво ли не - гъбички, външни, вътрешни паразити, бихме Биокан (от него останалата козина стана страхотна)... нищо не даде резултат, петната не прогресират, просто козината е окапала и не расте. Мазах я с тривитаминол (това по моя преценка) пак без успех. Някой път съм я засичала да се чеше със зъби там, но като цяло тя си се почесва отвреме навреме навсякъде... без да има често чесане... наблюдаваме я много внимателно и всичко е в рамите на нормалното.
Кучето е в отлична форма с енергия за доберман - бяга по 2-3 часа на ден, яде специализирана храна за дакели, разнообразявам я отвреме на време с ориз, риба.. без подправки, без сол.. всичко както си трябва. Акото й е твърдо, винаги перфектно, един път се е разболявала от кучешки грип - миналата зима... С две думи - кучето е добре!
Някой ми пусна мухата, че всички тези проблеми могат да идват от аналните жлези. Дори и алергиите...
Четох много, питах много и всички казват различно... още от преди година знам, че ако се изтискат жлезите веднъж, трябва да се прави системно защото става много зле... Страх ме е, че няма как да се направи преглед дали има възпаление или няма без да се изстиска жлезата... а тя изстиска ли се веднъж и да не е имало възпаление е все тая.
Възможно ли е тези "изпускания на жлезата отвреме навреме" както и тези кожни проблеми и евентуално дори пъпките й, които сме си мислили, че е от храната, да са от възпаление на аналната жлеза. Държа да кажа, че от храна която яде сега - дакелската не се е издувала нито е имала пъпки никога! Акото й е перфектно.
Вярно ли е, че ако има изпускания... то тя се е пренапълнила и прави проблеми на кучето, които сега не можем да забележим, защото е младо!?
Има много необясними малки проблемчета при кучето (тези петна, един път забелязахме че опашката се е подула точно в средата - все едно змия е глътнала нещо :))... за всичко това заслужава ли си да пробваме с евентуално лечение на жлезата? Всеки ме пита като види петната на крака й, дали няма гъбички или краста... ами няма ... как да обяснявам!?
Благодаря много предварително за отговорите! Ще се радвам ако някой ми помогне!
И ако решим да изстискаме жлезата, четох че е задължително след изстискването да има промивка и терапия с антибиотик? Това е така нали?