регистрация на кучета в РБ
Публикувано: 13 January 2006 - 07:25 PM
l) Като ви чета "мъките"направо се чуда що не се организирате и заедно с вашите любимци/ за предпочитане по-големите породи/и на входа на общината лееекичко да пуснете кученцата вътре заедно с всички паспорти и медальони и да затворите вратата отвън dribble dribble може те сами по-бързо да се регистрират super best

Публикувано: 26 January 2006 - 03:46 PM
Ами аз регистрирах моята пиколина лабка - края на миналата година. Веднага след кто тръгнахме по разходки. Преди това месец бях звъняла в общината "Сердика", за да се поосведомя и ги хвърлих в шок и ужас. Въобще не бяха чували за подобно нещо. Жената от Екоравновесие се оказа крайно приятен и любезен човек - в края на едномесечните ми опити успях да се свържа с нея. Тя ми каза процедурата из стаите и канцелариите и изобщо да не я търся, тъй като не си стои в кабинета. Когато настъпи заветния ден и аз обикалях с часове из етажите, докато те самите се разберат за къде съм и какво да ме правят. Попълних съответните молби и декларации, за което си платих чинно левче и двадесет стотинки и да дойда да си вземе служебната бележка, подписана от кмета. Кога? Кога? Ми от къдсе да знаят!!! Ами как след два дни? Ами не... Ами кога? Ми не се знае... bash И така няколко пъти докато разбрах след ТРИ СЕДМИЦИ. Е и това изтърпях и си взех след месец листченцето. Намерих лесно регионалната, защото по друг повод преди години имах път натам и се сетих къде е. Там попаднах на мило момиче, което ме попита дали ще излизаме в чужбина. Казах, че е възможно. Тогава тя ми каза, че когато решим, трябва да си издадем Европейски паспорт и вече да попълваме ваксините там. Даде ми медальонче и ме посъветва как да го закача, защото лесно се губели. Тогава разбрах, че процедурата е всяка година но на ужасения ми поглед тя каза само за медальончето - регистрацията е веднъж. А за таксите - още и аз не знам, но не мисля да плащам на държавата за това, че излизам с всички документи на кучето си, че има всички ваксини, чип, регистрация, от малка с намордник я научих да се вози в градския транспорт и още отнасям ругатни??? За какво не ми е ясно, за това, че е възпитана, неконфликтна, че й събирам всички "произведения" в найлонови торбички, които добре завързвам и нося със себе си докато не намеря кошче. Че събирам всичко дори и от поляните. Че не мога да ходя с нея на много забранени за кучета места, където под забранителната табела са налягали десет пумияра, Че по улиците е пълно с пумияри... Аз НЯМА ДА ПЛАЩАМ ДАНЪК ПО-ВИСОК ОТКОЛКОТО ДАВАМ ЗА КОЛАТА СИ И ЖИЛИЩЕТО ВЗЕТИ ЗАЕДНО. n)
Публикувано: 28 January 2006 - 08:08 PM
а колко е данъка някъде казаха ли
Публикувано: 30 January 2006 - 09:12 AM
В новия закон пише,че данъците влизат в сила от 2007г.Дотогава само си регистрираш кучето в съответната община. Размерът на данъка се определя от всяка община. Справка закон ВМД Държавен вестник бр.87от 01.11.2005г. влиза в сила след 6 месеца от обнародването му, а някои членове като този за таксите от 01.01.2007 г.
Публикувано: 30 January 2006 - 11:20 PM
Тука в Пловдив е следното:
Отиваш в кметството по район,с паспортите /на кучката 1 руски,1 български и един за Евросъюза,на мъжкия нов и стар/.Успокоявам се че съм намерила правилната стая,жената е относително любезна,и че трябва да платя само 12 лв-толкова е данъка за куче,а ако е кастрирано,за което аз имах документ от ветеринар,не плащаш нищо.Е,казах си,може и да се оправим все някога значи...Докато не ми беше казано,че трябва да имам писмо от ветеринар,и то този,който последно е правил ваксините,написано в не повече от 3 дневен срок ,в което той да потвърди че кучето е здраво !Направо ме гръмнаха!Показах им всички ваксини,излследването на титъра за бяс от европейска лаборатория,татуировки,микрочип-няма братче!За да получиш заветното парче метал е нужно ходене по мъките!Няма да споменавам че работя,в сесия съм,имам проблеми със здравето,и 2 дни по 4-5 часа мотане не ми се отразиха добре...
Но какво да се прави,явно да притежаваш куче у нас е почти усъдително,и да го регистрираш ,минаваш през невероятни мъчения.
Понякога се питам,дали наистина залсужаваме на влезем в Европа някога?
rungrey
Отиваш в кметството по район,с паспортите /на кучката 1 руски,1 български и един за Евросъюза,на мъжкия нов и стар/.Успокоявам се че съм намерила правилната стая,жената е относително любезна,и че трябва да платя само 12 лв-толкова е данъка за куче,а ако е кастрирано,за което аз имах документ от ветеринар,не плащаш нищо.Е,казах си,може и да се оправим все някога значи...Докато не ми беше казано,че трябва да имам писмо от ветеринар,и то този,който последно е правил ваксините,написано в не повече от 3 дневен срок ,в което той да потвърди че кучето е здраво !Направо ме гръмнаха!Показах им всички ваксини,излследването на титъра за бяс от европейска лаборатория,татуировки,микрочип-няма братче!За да получиш заветното парче метал е нужно ходене по мъките!Няма да споменавам че работя,в сесия съм,имам проблеми със здравето,и 2 дни по 4-5 часа мотане не ми се отразиха добре...
Но какво да се прави,явно да притежаваш куче у нас е почти усъдително,и да го регистрираш ,минаваш през невероятни мъчения.
Понякога се питам,дали наистина залсужаваме на влезем в Европа някога?
rungrey
Публикувано: 31 January 2006 - 03:04 AM
Леле, не ме отчайвай така oleeee

EPAGNEUL BRETON KENNEL От РАЙЧЕВ

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека
"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека
Публикувано: 06 August 2010 - 09:02 AM
в подфорума "новини" или в "къщата" има подробно разисквано наскоро..
иначе ето и кратко..
в общината по постоянен адрес .. с паспорт на кучето (с ваксинации и обезпаразитяванияи евентуално кастрация) (при нас погледнаха само първата страница и тази с кастрацията) и личната карта на собственика и с мноого търпение..
добре е да носите за всеки случай и едно ксерокопие на важните страници на паспорта, ако случайно ги поискат за нещо.. ако куч е кастриран -- задължително снимайте първата страница (с данни на куч) и тази, където е отбелязана кастрацията...
минава се първо през отдел екология (обикновено там работят 2 дни в седмицата -- при нас вторник и четвъртък.. единия ден сутрин, а другия следобед).. там вписват данните на куч в една тетрадка, попълва се някаква декларация и ти дават една бележка.. с нея минаваш за печат (казват ти през къде) и после се отива в данъчната служба (независимо дали кучето е освободено или не от данък).. там казваш че си за регистрация на куче, попълва се още една декларация.. преглеждат документите и ако сте освободени от данък ви дават директно хвърчащо листче с номер..ако не сте освободени, предполагам, трябва да се мине през касата да се плати и после с бележчицата ти издават хвърчащото листче, доказващо че куч е регистриран...
иначе ето и кратко..
в общината по постоянен адрес .. с паспорт на кучето (с ваксинации и обезпаразитяванияи евентуално кастрация) (при нас погледнаха само първата страница и тази с кастрацията) и личната карта на собственика и с мноого търпение..
добре е да носите за всеки случай и едно ксерокопие на важните страници на паспорта, ако случайно ги поискат за нещо.. ако куч е кастриран -- задължително снимайте първата страница (с данни на куч) и тази, където е отбелязана кастрацията...
минава се първо през отдел екология (обикновено там работят 2 дни в седмицата -- при нас вторник и четвъртък.. единия ден сутрин, а другия следобед).. там вписват данните на куч в една тетрадка, попълва се някаква декларация и ти дават една бележка.. с нея минаваш за печат (казват ти през къде) и после се отива в данъчната служба (независимо дали кучето е освободено или не от данък).. там казваш че си за регистрация на куче, попълва се още една декларация.. преглеждат документите и ако сте освободени от данък ви дават директно хвърчащо листче с номер..ако не сте освободени, предполагам, трябва да се мине през касата да се плати и после с бележчицата ти издават хвърчащото листче, доказващо че куч е регистриран...