Какво сме длъжни да направим, преди да дадем животно някому
Публикувано: 24 October 2007 - 10:49 PM
Сега си мисля, че трябва да е в комплект и с тема: какво да направим преди да дадем животно на някого.
Нещо като права и задължения на двете страни.
Трябва да обезпаразитим външно животното. Това е най-лесната част.
Всичко се събразява с възрастта. Ако е по-малко и примерно не може да се сложи Фронтлайн или друг препарат, който да е по-дълготраен, ако сме третирали примерно с пудра - трябва да предупредим бъдещите стопани, че този препарат има кратко действие. Трябва да им обясним как да действат за напред. Най-добре е да отидат на ветеринарен лекар, със листче, на което сме написали всички процерури, от което той ще се ориентира какво да се прави по-натам.
Да ги обезпаразитим вътрешно.
Повечето животни се нуждаят от неколкократно прилагане на препарат. Ако през това време се появи желаещ имаме 2 варианта. Предлагаме му да изчака да се завърши цикъла. Така той ще получи гарантирано изчистено животно, а ние ще се уверим в желанието му, щом е склонен да изчака. Ако все пак настоява - му обясняваме до къде сме стигнали и отново му написваме всички процедури, правени до сега.
Ако дадем необезпаразитено животно, без да предупредим - утре, като изкара топка глисти е най-вероятно да се озове моментално на улицата.
Ваксинираме. Отново, ако е малко и е само с първата си ваксина, обясняваме на дълго и широко, че не трябва да излиза на вън и да контактува с други животни. Даваме датите на направените от нас ваксинации.
За предпочитане е всички горни процедури да са отбелязани в специално издаден паспорт, подпечатани от лекаря, приложил медикаментите.
Кастрацията.
Кастрираме животното. Само така ще сме сигурни, че не сме допринесли за бъдещото появяване на още мъници с незвестна съдба. Ако някой ви каже "ма не искам осакатено животно" - мерси от такъв стопанин, който утре може да реши да си произведе малко кученца.
Ако все още е малко - обясняваме за наличните кабинети, в които се правят безплатни кастрации и се надяваме, че хората ще решат да го кастрират. Предлагаме да им съдействаме всячески, когато решат да го кастрират.
Обясняваме им всички плюсове и минуси на кастрацията.
Не даваме животни на непроверени хора. Кой как ги проверява - вижте другата тема.
Повтаряме до припадък да ни върнат животината, ако не я искат вече, поради каквито и да е проблеми. Тук трябва да сме тактични. Има много хора, които се срамуват, след като са ни сваляли звезди и ние сме им се доверили - да ни върнат любимеца обратно. Трябва да разберат, че за нас, това е най-важното - да можем ние да се погрижим за бъдещето му.
Не даваме животни на деца, без да сме говорили с родителите. Няколко пъти.
То е ясно защо. Все едно да срещнете първото дете на улицата и да му го тикнете в ръцете.
Даваме всичката информация, която имаме за характра на животното. Като не скриваме и не изопачаваме нищо. Така че сме сигурни, че няма да има неприятни изненади, хората ще са предупредени за всичко.
Ако имаме възможност - учим кучетата да ходят на каишка, така ще са по-лесно даваеми и стопаните ще имат по-малко проблеми.
Така ще сме спокойни, че няма утре нашия сладур да се озове отново на улицата.
Само така ше убедим хората, че уличние животни също могат да се превърнат в чудесни домашни любимци.
А също така бих посъветвала и всички кандидати за стопани на животно, взето от улицата, да изискват тези неща от нас.
Айде, допълвайте ;)
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 24 October 2007 - 11:00 PM
Първото нещо, което трябва да направим като намерим животинка на улицата е да я заведем на общ ветеринарен преглед за уточняване на пол, приблизителна възраст, проверка на кондицията й, премерване на килограмите.
След което купуваме ветеринарен паспорт.
Вътре ще бъде записано с какво и кога е било обезпаразитявано, ваксинирано, лекувано ( в случай, че има нужда от лечение)
че е кастрирано ( ако е).
Публикувано: 24 October 2007 - 11:22 PM
Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Публикувано: 24 October 2007 - 11:28 PM
Цитат
Това е другата тема, която трябва да върви заедно с тази. Виж я ТУК. :blink:
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 07 June 2008 - 08:42 PM
Публикувано: 07 June 2008 - 11:15 PM
Цитат
Публикувано: 27 October 2008 - 10:22 AM
Публикувано: 27 October 2008 - 10:31 AM
Цитат
А точно относно забременяването сме се нагледали на "подарявам коте поради бременност", така че не е зле да се позамислите. Хората забравят, че животните живеят по 15 и повече години. Задоволяват прищявката на мига, а когато след години (ако не ги е блъснала кола, разбира се) изхвърлят животното с лека ръка, защото "децата за на първо място", без да им хрумне, че е възможно съжителство.
Съвсем отделно - веки има право да избира начина, по който ще "оценява" кандидатите за своите животни.
Публикувано: 27 October 2008 - 11:12 AM
Цитат
Сподели какво липсва според теб и ще го включим ;). И ще съм много благодарна ако потребителката по-горе свали въпросника ни. С удоволствие го споделяме с хора, които също като нас са се захванали със задомяването на животни (както вчера предложих и на Molly), но не ми харесва да се вее като прани гащи из интернет пространството. Все пак да не забравяме, че тук могат да четат и хора, които злоупотребяват с животните. Не желая такива индивиди да са предварително подготвени с въпросите ни и да станем жертва на измамници. Макар че ние взимаме и допълнителни мерки освен въпросника. Но все пак ...
Свален е от поста.
мод
Публикувано: 28 October 2008 - 10:07 AM
а не попълнен въпросник за които триа се ходи на гледачка за да знае6 какво ще стане след 5 години,а и съм сигурна че след 2-3 години вече едва ли някои в българия ще се замисля за домашен любимец по простата причина че самата държава е затънала до безкраи кво говорим за животните
Публикувано: 28 October 2008 - 10:13 AM
А в договорите пише ясно - ако не можеш да се грижиш за животното - връщаш го. И кастрация.
Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Публикувано: 28 October 2008 - 12:38 PM
Публикувано: 28 October 2008 - 12:42 PM
Публикувано: 12 November 2008 - 03:31 PM
http://dog.bg/forum/index.php?action=dlattach;topic=20418.0;attach=200552;image
http://dog.bg/forum/index.php?action=dlattach;topic=20418.0;attach=200556;image
И питането на осиновилия "ротвайлерчето":
Цитат
Защото кучето е взето от обява, че се подаряват ротчета. Темата.
Извод - този собственик е добронамерен, няма да изхвърли кучето, а другите осиновители?
Втори извод - не вярвайте на обяви за подаряване на "породисти" кучета.
(темата е информативна! няма нужда от коментари)
Публикувано: 07 May 2012 - 03:13 PM
Публикувано: 07 May 2012 - 03:16 PM
В приют Богров, стопанисван от АРС поставят безплатно чипове на кастрирани кучета.
I can't stop the war, shelter homeless, feed the poor
Can't walk on water, I can't save your sons and daughters
I can't change the world and make things fair
The least that I can do is Care.
Публикувано: 03 February 2013 - 06:31 PM
Публикувано: 03 February 2013 - 09:14 PM
Публикувано: 03 February 2013 - 09:44 PM
Но определено и аз като теб останах в потрес от това какви хора ми писаха за котето което давах.
Morena7 много неприятна ситуация, защо не опитате да измислите нещо чрез 3-ти човек да вземете котето, така че тя да не разбере че сте вие или де да знам. Този тип хора от злоба и на пук , няма да ви върнат котето. Да не стане така, че да го изхвърлят. Опитайте се да не ги заплашвате, мисля че това няма да помогне. Ако трябва им кажете, че имате кандидати за него и ще си го вземете без повече разправии и без да искате нищо от тях. С такива хора трябва да се действа с търпение и такт...макар и да е трудно, стиснете зъби за благото на котето.
Ако мога да съдействам с нещо само кажете.