Протеините
Публикувано: 18 February 2005 - 03:29 PM
Напоследък се получава някаква "протеинна надпревара" и оставам с впечатлението - колкото повече, толкова по-добре.
Но дали е така? Какви са възможните последствия от излишък? Освен с енергийните нужди с какво друго трябва да се съобразим? Изобщо, малко професионални обяснения по този въпрос не са излишни.
Публикувано: 18 February 2005 - 05:50 PM
те съдържат протеин, мазнини,въглехидрати, витамини макро и микро елементи, вода и влакнини...
протеин - състоят се от 22 аминокиселини и животните за разлика от растенията не могат да си ги синтезират сами- те си ги набавят с храната...
аминокиселините изграждащи протеините биват заменими и незаменими- заменимите аминокиселини могат могат да бъдат синтезирани в организма една от друга или от незаменими...
протеините са много важни и задължително трябва да присъстват в храната, тъй като от тях се изграждат всички тъкани,органи и системи. те служат и като един от енергийните източници на организма
Публикувано: 18 February 2005 - 06:03 PM
прилагането наЖИВОТИНСКИ ПРОТЕИН В ХРАНАТА ПОВИШАВА ЗНАЧИТЕЛНО НЕЙНАТА СТОЙНОСТ
ЗА ХРАНИТЕ не е толкова важно количеството протеин- съдържащо се в храната- то може да е и 70 % важно е смилаемостта и усвоемостта от организма на животното .
пример - перата на птиците съдържат много висок протеин но вложени в храната на животните те намат никаква хранителна стойност тъй като не се усвояват...
също важен фактор е аминокиселинния състав ако е ниско съдържанието на незаменимите аминокиселини - отново имаме
неправилно и недоимъчно хранене
така че класовете храна по принци се делят на
- нисък клас - с ниска усвояемост - и цената е такава cl)
- среден клас - добра храна - поддържаща кучетата в добра кондиция ,но със средна усвояемост
- клас премиум - усвояемост 70 -80 %
- клас супер премиум усвояемост 75 и нагоре %
* усвояемост/ смилаемост -съотношението между количеството приета хранаи количеството отделени фекалии
ако животинката ви изяжда определено кличество храна и изхожда горе долу толкова фекалии които са странни на и цвят и безформени - бъдете сигурни че тази храна е неподходяща
и обратното - ако храните според предписанието на производителя- количеството е малко и животното се чувства добре- акитата са в малко количество и добре оформени - значи това точната храна r)
----------------------------------------
справки - хранене на домашни животни - проф Дилов ,и др.
Публикувано: 18 February 2005 - 06:42 PM
В една серия храни от същия клас (аз вземам примиум клас) има вариант протеин 20%, 24%, 28%, засега избирам в зависимост от сезона - т.е. енергийните нужди.
Но някъде четох, че при твърде висок протеин са възможни проблеми, например мастни подкожни образувания, виждала съм го при боксер, изтечения от очите... Фейс сподели, че "далматинът е чувствителен към високите протеини", не знам какво точно има предвид.
Каква е вероятността вместо да изпишем вежди да извадим очи?
Публикувано: 18 February 2005 - 07:39 PM
много зависи от усвояемоста на протеина - и % съдържание на видовете месо ...
за чувствителни животни се препоръчва пилешко или агнешко - някой животни не могат да усвояват добре протеините или се получава алергия - за това са ниско протеиновите специализирани храни - най просто казано ,както хората са алергични към храна така и животните
не искам да употребявам много термини за да ме разбират всички
Публикувано: 22 February 2005 - 09:23 AM
Процентът на протеини се избира в зависимост от много неща. Но най-важното нещо е съотношението протеини / мазнини. Храната на кучето се избира в зависимост от растежа и активността на кучето.
Подрастващо много активно куче например е хубаво да консумира храна 30/20 (30% висококачествен животински протеин/ 20% мазнини).
Израснало куче със слаба активност обикновено е хубаво да приема 26/12. Ако кучето е с наднормено тегло се отива дори на 20-22/6-8. Хубаво е в храната в случая да има и л-карнитин. Много е важно в храната да има около 5-6% пепел, както и Омега3,6 киселини.
Коя е най-добрата храна за кучето ви се разбира с проба. Кучето не трябва да изхожда много, а фекалиите трябва да са черни, твърди и по възможност леко мазни.
Трентеня го е обяснил по-нагоре.
Изобщо, най-важното нещо е да наблюдавате кучето си. 80% от промяната на външния вид и козината се дължат на храната
Публикувано: 22 February 2005 - 04:12 PM
Зададох въпроса по следната причина:
Хранех го досега с Nutra Nuggets, като редувах два вида със съотношение протеини/мазнини съответно 30/20 и 28/18, и двете посочени като подходящи за подрастващо куче. Физическата му форма е добра, не е слаб нито дебел, но се появиха проблеми с козината и ноктите, които реших да проверя не са ли свързани с храната.
Затова обмислях въпроса не е ли възможно тези високи протеини да вредят по някакъв начин. За момента минах на Diamond High Energy 24/20.
Междувременно с увеличение на витамините, добавяне на бирена мая и лъжица зехтин в храната козината и ноктите се оправиха.
Ще видим какъв ще е резултата след известно време хранене с по-ниско протеинова храна.
Публикувано: 23 March 2005 - 04:31 PM
Цитат
ХММ... странно, от аптеката си купувам малко шишенце с надпис "Рибено масло", вътре има червени топчета и на етикета пише "рибено масло - 37.5 g"

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 23 March 2005 - 06:27 PM
Публикувано: 23 March 2005 - 07:17 PM
А инче за Друпи витамин Е взимам от тези златистите топчета -незнам как се казват.Едни кръглички, твърди, пълни с нещо си-предполагам рибено масло.
Публикувано: 24 March 2005 - 09:24 AM
Цитат
Ще си позволя да уточня, че Nutra Nuggets е с качество Super Premium според производителя, Nutra Gold - също, а Royal Canin изобщо не желаем да близнем. Ако добавя в храната 3 гранули Royal Canin ще ги намеря старателно отделени на дъното на паницата след храненето. Сравнявала съм състава на храната с аналогичния вариант на Royal Canin - подобни са с тази разлика, че при втората не виждам съдържанието на Омега 3 и 6 мастни киселини, но пък има по-високо съдържание на витамините С и Е. При Nutra Nuggets протеините са агнешки и пилешки, както при Nutra Gold и Royal Canin. Не бих си позволила да си храня кучето с нещо с неизвестен състав или пък непълноценно.
Добре е преди да говорим да проверим.
Публикувано: 24 March 2005 - 12:39 PM
Не използвам варианта Maintenance, тя е предназначена за кучета със сравнително ниска физическа активност, а редувам Professional и Performance и сравнението съм направила много внимателно. Тук не е мястото за таблици, наистина ги има на сайта на всеки производител и който се интересува може да провери.
Не желаех да ви губя времето и не съм молила никого за безплатни съвети. Тук е място за дискусии и изразих известно несъгласие с вас. Исках да подчертая, че изборът е индивидуален в зависимост от животното и неговите предпочитания.
Просто вашият съвет е безполезен за мен, както обясних в предишния си постинг. Кучето категорично отхвърля Royal Canin въпреки многодневните ми усилия.
Публикувано: 24 March 2005 - 12:48 PM
Цитат
Уважаеми д-р Стефанов!
Предполагам,че никой не ви е задължил да пишете и да давате компетентните си съвети във форума.Ще ми се да вярвам,че го правите добронамерено,доброволно и с желание да помогнете.Ако смятате,че си губите времето когато пишете в този сайт и търсите признание за това че давате съвети без някой да ви плаща за това,просто не си губете времето и не пишете.Всички ние посещаващи сайта,предоставяме информацията и знанията които имаме абсолютно безплатно с единствената цел взаимно да сме си от полза.

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!