Dog.bg Форуми : Кастрация и стерилизация

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кастрация и стерилизация

#21 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 23 March 2005 - 07:10 PM

др Цветан Стефанов-клиники АНИМО

ita_vet
Искам да попитам - не е ли по-разумно такава операция - кастрацията имам впредвид, и то при женските кучета - изглежда ми по-сериозно, отколкото при мъжките - да се препоръчва само по медицински показание, поради необходимост?
А за нежелателни заплождания да се прави стерилизация? чакам мнението ви.

...и искам да ви благодаря и на двамата за вашите консултации он-лайн.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#22 Потребителят е офлайн   ita_vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 March 2005 - 04:49 PM

Един он-лайн отговор: r)
По-горе описах показанията за кастрация - във връзка с профилактиката.Държа да заявя,че независимо дали женската кучка е раждала многократно, раждала "за здраве" или нераждала може да развие рак или всеизвестната пиометра.Рискови животни са тези третирани хормонално за подтискане на еструса /таблетки или инжективно/.
Стерилизацията пак е свързана с отваряне на корема, оперативен приом,и затваряне на корема.И какъв е смисълът да се подлага животното на това,той стопанина ако е решил да си я пази ще си я пази.Кучката пак ще се разгонва и пак ще събира левентите около себе си.Е само дето няма да може да забременява....
Аз съм ЗА кастрацията.Тя отдавна се приема като рутинна операция, анестезията е модерна и животното още след няколко часа вече е на крака,а от следващият ден дори е забравило. r)
d)
User's Signature

what will be to be.....[br][br]

#23 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 24 March 2005 - 06:14 PM

ita_vet
Ето сега вече ми се изясни - щом и в двата случая става дума за операция, тогава наистина кастрацията е за предпочитане. Мерси!)
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#24 Потребителят е офлайн   ita_vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 March 2005 - 07:40 PM

с удоволствие съм на разположение, приятелчета!!!!! r)
d) c)
User's Signature

#25 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 March 2005 - 07:51 AM

Още един повтарящ се "тъп" въпрос - след кастрацията разгонванията спират, защото няма кой да ги предизвиква, така ли?
И още нещо.
Прочетох отговорите ви и ви вярвам, но ви моля не само ветеринарите - всеки, който е минал вече по този път, дайте повече подробности....
Позната на мъжа ми му казала, че кастрацията била много болезнена и трудно понасяща се от кучето операция и че след нея трябва в продължение на дни да се бди над него.
Човекът си я обича като родно дете и много се шашка и притеснява (аз също).

#26 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 25 March 2005 - 09:12 AM

Mini, напълно те разбирам - съвсем нормално е да се притесняваш и шашкаш, особено като чуеш какви ли не страхотии, свързани с кастрацията... bl) Докторите тук обясниха професионалната част, нека аз да ти кажа за практичната.
Сънди беше бебе, когато я прибрах от улицата след много убеждаване и мрънкане от моя страна (но това е друга история) Още с прибирането бях решила да я кастрирам, тъй като от време на време виждах наоколо криещи се лелки с тояги, повлекли разгонени кучки и "опашките" след тях bl) Бях решила, че няма да се подлагам на такова унижение да се крия по храсталака и да бягам от всеки "свободен" или изпуснат мъжкар, още повече че това беше първото ми куче и не бях сигурна дали ще се справя (вече бях чувала легендите за задължителното "раждане за здраве", но реших, че това ще го пропуснем - няма да въдим още бездомници я... a) ) Консултирах се с ветеринар, той ми обясни за стерилизацията и кастрацията, при което автоматично отпадна стерилизацията (че защо да си подлагам кучето на операция като пак ще се разгонва) и остана кастрацията (по съвет на вета след първото разгонване). Е, преживяхме разгонването и останах още по-убедена, че трябва да я кастрирам - не бих издържала още веднъж 26 дни (толкова време трая нашата инквизиция) да се крием, да гоним мъжки, да се изнервяме (и Сънди и аз бяхме нервни като подкачени стари моми n) ) и не на последно място да пропускаме сутрешните сбирки за кафе с новите приятели-кучкари b)
Решено-сторено - Сънди беше кастрирана по стария начин, за лош късмет имаше усложнения причинени от немарливост от страна на лекарите и неспазване на елементарна хигиена (това също е друга история, която Ita_vet може да разкаже по-добре, защото тя и Криси оправяха поразиите s) ) Но отдавна всичко е наред и вече си имам една весела, лигава и любвеобилна кучка, която нито е надебеляла (още една от легендите - теглото зависи от собственика), нито е по-ленива (напротив - даже пощуря r) ) нито съм унищожила същността и душата й (и това съм чувала a) ) - това е най-доброто, което можах да направя за кучето си и отново бих го направила (но първо щях по-добре да проуча докторите)
Така че няма никакви тежки възстановявания, никакви бдения, никакви екстремни ситуации, свързани с кастрацията - особено сега, когато не е нужно да се реже цялата коремна стена и да се пазят много шевове (единствено за опазване на шевовете от сваляне от страна на кучето може да имате "бдения";)
Абсолютно препоръчвам кастрацията не само като здравословна, но и като необходима операция за всяко куче, което няма да се използва за разплод.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#27 Потребителят е офлайн   Mini Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 March 2005 - 09:47 AM

Благодаря на всички! w)
Разбрах, че кастрацията е най-добрата профилактика срещу рака. Можете ли да ми кажете каква е честотата на това заболяване?
В дилема съм - от една страна здравето е най-важно, от друга кастрацията е необратима.
А не мога да кажа сто процента - "Не искам кученца". Даже в момента приятел ме пита "Кога ще имате кученца?" и то съвсем насериозно.
Изчетох съвсем внимателно темата за "Развъждането" - и ако някой ден имаме кученца - то те ще имат сигурни стопани.
От трета понеже кастрацията трябва да стане преди първото разгонване, а Таря направи вече шест месеца трябва да решавам по-скоро s).
Така че, отново благодаря на всички за мненията.
Решението и отговорността ще са си мои, естествено.
Просто ми помагате, като мога да споделя с хора с опит. w)

#28 Потребителят е офлайн   Sari4ka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 March 2005 - 06:39 PM

Здравейте всички!
От вчера мойта Сара е щастливо-кастрирана b)
Моля,противниците на кастрацията да си спестят критиките-решението ми беше взето след достатъчно дълго обмисляне и претегляне на "за" и "против",както и след необходимите консултации със специалисти.
Операцията беше направена вчера и тук е мястото да благодаря на Клиника Ита_вет!
Момичета благодаря ви за бързата реакция,високия професионализъм и милото отношение! Във възторг съм от начина по който протече операцията на Сара!
Два часа след "толкова ужасната",според някой интервенция,Сара си беше в къщи в чудесно състояние...а днес вече изобщо не си спомня какво и се е случило.Очевидно е,че не изпитва никаква болка,а благодарение на отличната оперативна техника(каквато виждам за пръв път и съм изключително впечатлена-имам снимки,ако някой иска да види ,да ми пише на лични) - така наречената "рана", не предизвиква никакъв дискомфорт и любопитство у Сара,няма разраняване,дърпане,облизване и гризане....
Кучето ми,което страшно много обичам, е жизнено,игриво(дори се налага да я поспирам отвреме навреме),храни се нормално и всичките и физиологични функции са абсолютно нормални!
Като човек преживял "ужаса на кастрацията",мога да ви кажа,че няма нищо страшно нито за кучето,нито за вас (разбира се,операцията трябва да е извършена от специалисти!) - всичко приключва за едно денонощие,а ползите остават за целия живот на вашия приятел!
Благодаря отново на Клиника Ита_вет!
User's Signature

Сара-кученцето,което носи усмивка в деня ти!

#29 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 30 March 2005 - 07:58 PM

въпрос към Ита-Вет: също толкова опитни ли сте при операциите на котки? това което чувам много ми харесва, но знам че има и разлики. Сара няма скоро да стигне до този момент, но знам че ако искам да си живеем щастливо заедно дълги години трябва да се оперира рано или късно. решил съм че трябва да навърши 5 години за целта. но нищо не пречи да се поинтересувам за специалисти. искам само да кажа че ви моля за искрен отговор-не се притеснявайте да кажете ако не можете. ще съм несравнимо по-благодарен отколкото да трябва да идвам след време и да се оплаквам от вас. r) c)

#30 Потребителят е офлайн   SVETLA Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 31 March 2005 - 08:52 AM

Здравейте,
много благодаря за отговорите на предишните ми въпроси, много ми помогнахте да взема окончателно решение по въпроса r). Обаче сега имам друг въпрос: има ли и какви са нежелателните странични ефекти след кастрацията? Защото за съжаление "медала винаги има две страни" s) и искам да знам какво би могло да стане. В една друга тема от форума се споменава нещо за напикаване, тоест d) не можа да стиска, често ли се случва това? Иначе аз за себе си вече на 100 % съм решила, че ще кастрирам моето диваче w)

PS Саричка, честито b)!!! Много се радвам, че всичко е минало ок, и че това малко сладурчесто същество w) се чувства добре. /междудругото обожавам тази порода, аз съм я кръстила "сърдити сладури" l) , някой ден може би и аз ще си взема един сърдитко/

Приятен ден на всички ;)

#31 Потребителят е офлайн   ita_vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 March 2005 - 09:49 AM

c) Manus- хм, нито смятам да се самоизтъквам,нито смятам да казвам,че не мога r) .Това най-добре биха ти обяснили клиентите ми тук, както и фондация Tierhilfesueden - Muenchen за която работя по различни програми в Европа r)

d) Swetla - за нежеланият страничен ефект съм обяснила в друга тема r) Ако има нещо,което те притеснява допълнително съм насреща r)
User's Signature

#32 Потребителят е офлайн   SVETLA Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 31 March 2005 - 10:24 AM

Ita_vet, съжелявам но не съм я срещала тази друга тема, освен една в която става въпрос за неволното изпускане s). Може ли да ми кажеш къде да търся или ако не е много нахално от моя страна, да те помоля да повториш.
Мерси предварително r)

#33 Потребителят е офлайн   Sari4ka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 March 2005 - 12:57 PM

Цитат

PS Саричка, честито b)!!! Много се радвам, че всичко е минало ок, и че това малко сладурчесто същество w) се чувства добре. /междудругото обожавам тази порода, аз съм я кръстила "сърдити сладури" l) , някой ден може би и аз ще си взема един сърдитко/

Приятен ден на всички ;)

Мерси Светла, радвам се,че Сара и изобщо френския булдог ти харесват! Това наистина са изключителни кучета,но тук темата е друга. b)
Ти какво "диваче" имаш?
За страничните ефекти мога да ти кажа какво ме консултираха мен специалистите.Счита се,че кучето претърпява промени в характера-става по-кротко,по-отпуснато.....НИЩО ПОДОБНО!!!! От една страна ветеринарите,а от друга собствения ми опит,макар и кратък с кастрирано куче,говорят,че кучето си остава същото каквото е било преди операцията.Вече 3-ти ден ми се налага да си оставам по-дълго в къщи ,за да пазя моето диване да не се отдава на обичайните си буйни скокове и игри,а навън излизаме на къс повод и Сара много се чуди защо не я оставям да вилнее с приятелчетата.Пиша всичко това,за да разберете,че в кучето ми НЯМА НИКАКВА промяна и ако нямахме препоръка от докторките,да е по-кротка 3-4 дни,тя щеше да си е точно толкова "бясна",колкото и преди операцията.
Втората заблуда,за последващ кастрацията нежелан ефект е мита за напълняването.
Тук също съм категорична,че това Е заблуда! Доскоро се считаше,че кучето става по-мудно и оттам по-дебело.Нищо подобно! Първо, мисля,че ме разбрахте колко "мудна" е станала Сара....,т.е.-ТЕМПЕРАМЕНТА на кучето не се променя! И второ със съвременните храни и един грижовен и несклонен към прехранване стопанин,кучето НЯМА да напълнее - всичко зависи от вас,а не от кастрацията.
Последният нежелан ефект,за който знам е неволното изпускане на урина.
Това е МНОГО РЯДКО срещан (единствен) физиологичен ефект от операцията и да,за него има отделна тема където специалистите са обяснили каквото трябва.
Не искам да влияя нито на вас,нито на когото и да било,просто споделям опита си, от самото начало,когато събирах информация за кастрацията,също като вас сега....та до ден днешен,когато си имам в къщи едно щастливо,игриво,"лудичко"(за съжаление,очаквания положителен ефект за намаляване на белите,също се оказа мит s) l) l) l) ),кастрирано кученце....
Пожелавам ви успех във вземането на решението и довеждането му до край !

П.С. Светле,много ми хареса "сърдити сладури"! Но те са такива САМО на външен вид,иначе по-природа са изключително любвеобилни и обожават да се радват на всеки! w) Ако някой ден си вземете такъв сладурко,обедена съм,че няма да съжалявате....
User's Signature

#34 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 31 March 2005 - 05:44 PM

ми да си кажат. b) ама по стечение на обстоятелствата тук май няма много котешки клиенти и за това директно питам Вас. c)

#35 Потребителят е офлайн   Sari4ka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 March 2005 - 06:21 PM

Цитат

... ама по стечение на обстоятелствата тук май няма много котешки клиенти и за това директно питам Вас. c)

Вижте manus, разбирам,че искате най-доброто за котето си и искате да се убедите в професионализма на Клиника Ита-вет,но какво очаквате да Ви кажат тук във форума?
Все едно аз да ви питам- "Хубава ли е котката ВИ?"....От една страна,ако ми кажете "Прекрасна е!" може да прозвучи доста нескромно,а от друга ако ми отговорите "Не е хубава"-ще ме излъжете.....Надявам се,че ме разбирате правилно!
Не съм адвокат на Клиниката,но ако наистина се интересувате как работят има начин да разберете лично.Имате възможност да пратите лично съобщение, и-мейл,а ако искате мога да ви дам и телефон! Но моля,недейте да поставяте тези мили докторки в такова положение!
User's Signature

#36 Потребителят е офлайн   manus Икона

• Claymore
  • PipPipPip

Публикувано: 31 March 2005 - 08:25 PM

и така е и не е така. мене ако ме питат дали съм добър в това което правя винаги мога да дам оценка, както и мога да равня дали съм еднакво добър в две области. за това помолих. освен това се надявах и някой котешки пациент да се обади. продължавам да чакам де.
не искам да излиза че съм попитал с намерението да злепоставям някого. не е така. извинявам се на всеки почуствал се засегнат по някакъв c) начин от въпроса ми

#37 Потребителят е офлайн   ita_vet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 10:06 AM

засегнати няма r)
c)
User's Signature

#38 Потребителят е офлайн   SVETLA Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 01 April 2005 - 10:30 AM

Саричка, знам че само на външен вид са "сърдити", иначе са много готини същества w). Аз си имам и друго име за тях, ама няма да го казвам, че ще ми се смеете b). А моето диване е порода неустановен сладур с малко кокерска намеса, а сигурно и някой рунтав, едър събрат bl). Казва се Жужа, страшно диво и енергично същество, и в момента е на около 7 месеца /незнам кога точто е родена, затова я записах на моята дата l) , щото и без това е някъде около нея/. Това беше кратко лирическо отклонение...
Иначе искам да кажа на всички, че е много важно това че споделяте и личния си опит, защото той също е полезен, както и профисионалния разбира се.

Честит първи април на всички!!! l) l) l) Дано днес ви излъжат само толкова, колкото вие позволите!

#39 Guest_ася_*

• Група: Гости

Публикувано: 12 April 2005 - 12:15 PM

здравейте! интересуваме къде се намира клиника Ита_вет и каква е цената (приблизително) на операцията за кастриране! имам доберман на 4 години и искам да го кастрирам. предварително благодаря!

#40 Потребителят е офлайн   SVETLA Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 27 April 2005 - 08:53 AM

Хей стискайте палци, днес ще водя моето диване w) да го кастрират и съм страшно притеснена, а и тя горкота цяла сутрин се чуди защо не съм й дала да яде и ме гледаше "умно". n)

• (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни