Кастрация и стерилизация
Публикувано: 23 March 2005 - 07:10 PM
ita_vet
Искам да попитам - не е ли по-разумно такава операция - кастрацията имам впредвид, и то при женските кучета - изглежда ми по-сериозно, отколкото при мъжките - да се препоръчва само по медицински показание, поради необходимост?
А за нежелателни заплождания да се прави стерилизация? чакам мнението ви.
...и искам да ви благодаря и на двамата за вашите консултации он-лайн.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 24 March 2005 - 04:49 PM
По-горе описах показанията за кастрация - във връзка с профилактиката.Държа да заявя,че независимо дали женската кучка е раждала многократно, раждала "за здраве" или нераждала може да развие рак или всеизвестната пиометра.Рискови животни са тези третирани хормонално за подтискане на еструса /таблетки или инжективно/.
Стерилизацията пак е свързана с отваряне на корема, оперативен приом,и затваряне на корема.И какъв е смисълът да се подлага животното на това,той стопанина ако е решил да си я пази ще си я пази.Кучката пак ще се разгонва и пак ще събира левентите около себе си.Е само дето няма да може да забременява....
Аз съм ЗА кастрацията.Тя отдавна се приема като рутинна операция, анестезията е модерна и животното още след няколко часа вече е на крака,а от следващият ден дори е забравило. r)
d)

what will be to be.....[br][br]
Публикувано: 25 March 2005 - 07:51 AM
И още нещо.
Прочетох отговорите ви и ви вярвам, но ви моля не само ветеринарите - всеки, който е минал вече по този път, дайте повече подробности....
Позната на мъжа ми му казала, че кастрацията била много болезнена и трудно понасяща се от кучето операция и че след нея трябва в продължение на дни да се бди над него.
Човекът си я обича като родно дете и много се шашка и притеснява (аз също).
Публикувано: 25 March 2005 - 09:12 AM
Сънди беше бебе, когато я прибрах от улицата след много убеждаване и мрънкане от моя страна (но това е друга история) Още с прибирането бях решила да я кастрирам, тъй като от време на време виждах наоколо криещи се лелки с тояги, повлекли разгонени кучки и "опашките" след тях bl) Бях решила, че няма да се подлагам на такова унижение да се крия по храсталака и да бягам от всеки "свободен" или изпуснат мъжкар, още повече че това беше първото ми куче и не бях сигурна дали ще се справя (вече бях чувала легендите за задължителното "раждане за здраве", но реших, че това ще го пропуснем - няма да въдим още бездомници я... a) ) Консултирах се с ветеринар, той ми обясни за стерилизацията и кастрацията, при което автоматично отпадна стерилизацията (че защо да си подлагам кучето на операция като пак ще се разгонва) и остана кастрацията (по съвет на вета след първото разгонване). Е, преживяхме разгонването и останах още по-убедена, че трябва да я кастрирам - не бих издържала още веднъж 26 дни (толкова време трая нашата инквизиция) да се крием, да гоним мъжки, да се изнервяме (и Сънди и аз бяхме нервни като подкачени стари моми n) ) и не на последно място да пропускаме сутрешните сбирки за кафе с новите приятели-кучкари b)
Решено-сторено - Сънди беше кастрирана по стария начин, за лош късмет имаше усложнения причинени от немарливост от страна на лекарите и неспазване на елементарна хигиена (това също е друга история, която Ita_vet може да разкаже по-добре, защото тя и Криси оправяха поразиите s) ) Но отдавна всичко е наред и вече си имам една весела, лигава и любвеобилна кучка, която нито е надебеляла (още една от легендите - теглото зависи от собственика), нито е по-ленива (напротив - даже пощуря r) ) нито съм унищожила същността и душата й (и това съм чувала a) ) - това е най-доброто, което можах да направя за кучето си и отново бих го направила (но първо щях по-добре да проуча докторите)
Така че няма никакви тежки възстановявания, никакви бдения, никакви екстремни ситуации, свързани с кастрацията - особено сега, когато не е нужно да се реже цялата коремна стена и да се пазят много шевове (единствено за опазване на шевовете от сваляне от страна на кучето може да имате "бдения";)
Абсолютно препоръчвам кастрацията не само като здравословна, но и като необходима операция за всяко куче, което няма да се използва за разплод.
Публикувано: 25 March 2005 - 09:47 AM
Разбрах, че кастрацията е най-добрата профилактика срещу рака. Можете ли да ми кажете каква е честотата на това заболяване?
В дилема съм - от една страна здравето е най-важно, от друга кастрацията е необратима.
А не мога да кажа сто процента - "Не искам кученца". Даже в момента приятел ме пита "Кога ще имате кученца?" и то съвсем насериозно.
Изчетох съвсем внимателно темата за "Развъждането" - и ако някой ден имаме кученца - то те ще имат сигурни стопани.
От трета понеже кастрацията трябва да стане преди първото разгонване, а Таря направи вече шест месеца трябва да решавам по-скоро s).
Така че, отново благодаря на всички за мненията.
Решението и отговорността ще са си мои, естествено.
Просто ми помагате, като мога да споделя с хора с опит. w)
Публикувано: 30 March 2005 - 06:39 PM
От вчера мойта Сара е щастливо-кастрирана b)
Моля,противниците на кастрацията да си спестят критиките-решението ми беше взето след достатъчно дълго обмисляне и претегляне на "за" и "против",както и след необходимите консултации със специалисти.
Операцията беше направена вчера и тук е мястото да благодаря на Клиника Ита_вет!
Момичета благодаря ви за бързата реакция,високия професионализъм и милото отношение! Във възторг съм от начина по който протече операцията на Сара!
Два часа след "толкова ужасната",според някой интервенция,Сара си беше в къщи в чудесно състояние...а днес вече изобщо не си спомня какво и се е случило.Очевидно е,че не изпитва никаква болка,а благодарение на отличната оперативна техника(каквато виждам за пръв път и съм изключително впечатлена-имам снимки,ако някой иска да види ,да ми пише на лични) - така наречената "рана", не предизвиква никакъв дискомфорт и любопитство у Сара,няма разраняване,дърпане,облизване и гризане....
Кучето ми,което страшно много обичам, е жизнено,игриво(дори се налага да я поспирам отвреме навреме),храни се нормално и всичките и физиологични функции са абсолютно нормални!
Като човек преживял "ужаса на кастрацията",мога да ви кажа,че няма нищо страшно нито за кучето,нито за вас (разбира се,операцията трябва да е извършена от специалисти!) - всичко приключва за едно денонощие,а ползите остават за целия живот на вашия приятел!
Благодаря отново на Клиника Ита_вет!

Сара-кученцето,което носи усмивка в деня ти!
Публикувано: 30 March 2005 - 07:58 PM
Публикувано: 31 March 2005 - 08:52 AM
много благодаря за отговорите на предишните ми въпроси, много ми помогнахте да взема окончателно решение по въпроса r). Обаче сега имам друг въпрос: има ли и какви са нежелателните странични ефекти след кастрацията? Защото за съжаление "медала винаги има две страни" s) и искам да знам какво би могло да стане. В една друга тема от форума се споменава нещо за напикаване, тоест d) не можа да стиска, често ли се случва това? Иначе аз за себе си вече на 100 % съм решила, че ще кастрирам моето диваче w)
PS Саричка, честито b)!!! Много се радвам, че всичко е минало ок, и че това малко сладурчесто същество w) се чувства добре. /междудругото обожавам тази порода, аз съм я кръстила "сърдити сладури" l) , някой ден може би и аз ще си взема един сърдитко/
Приятен ден на всички ;)
Публикувано: 31 March 2005 - 09:49 AM
d) Swetla - за нежеланият страничен ефект съм обяснила в друга тема r) Ако има нещо,което те притеснява допълнително съм насреща r)

what will be to be.....[br][br]
Публикувано: 31 March 2005 - 12:57 PM
Цитат
Приятен ден на всички ;)
Мерси Светла, радвам се,че Сара и изобщо френския булдог ти харесват! Това наистина са изключителни кучета,но тук темата е друга. b)
Ти какво "диваче" имаш?
За страничните ефекти мога да ти кажа какво ме консултираха мен специалистите.Счита се,че кучето претърпява промени в характера-става по-кротко,по-отпуснато.....НИЩО ПОДОБНО!!!! От една страна ветеринарите,а от друга собствения ми опит,макар и кратък с кастрирано куче,говорят,че кучето си остава същото каквото е било преди операцията.Вече 3-ти ден ми се налага да си оставам по-дълго в къщи ,за да пазя моето диване да не се отдава на обичайните си буйни скокове и игри,а навън излизаме на къс повод и Сара много се чуди защо не я оставям да вилнее с приятелчетата.Пиша всичко това,за да разберете,че в кучето ми НЯМА НИКАКВА промяна и ако нямахме препоръка от докторките,да е по-кротка 3-4 дни,тя щеше да си е точно толкова "бясна",колкото и преди операцията.
Втората заблуда,за последващ кастрацията нежелан ефект е мита за напълняването.
Тук също съм категорична,че това Е заблуда! Доскоро се считаше,че кучето става по-мудно и оттам по-дебело.Нищо подобно! Първо, мисля,че ме разбрахте колко "мудна" е станала Сара....,т.е.-ТЕМПЕРАМЕНТА на кучето не се променя! И второ със съвременните храни и един грижовен и несклонен към прехранване стопанин,кучето НЯМА да напълнее - всичко зависи от вас,а не от кастрацията.
Последният нежелан ефект,за който знам е неволното изпускане на урина.
Това е МНОГО РЯДКО срещан (единствен) физиологичен ефект от операцията и да,за него има отделна тема където специалистите са обяснили каквото трябва.
Не искам да влияя нито на вас,нито на когото и да било,просто споделям опита си, от самото начало,когато събирах информация за кастрацията,също като вас сега....та до ден днешен,когато си имам в къщи едно щастливо,игриво,"лудичко"(за съжаление,очаквания положителен ефект за намаляване на белите,също се оказа мит s) l) l) l) ),кастрирано кученце....
Пожелавам ви успех във вземането на решението и довеждането му до край !
П.С. Светле,много ми хареса "сърдити сладури"! Но те са такива САМО на външен вид,иначе по-природа са изключително любвеобилни и обожават да се радват на всеки! w) Ако някой ден си вземете такъв сладурко,обедена съм,че няма да съжалявате....

Публикувано: 31 March 2005 - 06:21 PM
Цитат
Вижте manus, разбирам,че искате най-доброто за котето си и искате да се убедите в професионализма на Клиника Ита-вет,но какво очаквате да Ви кажат тук във форума?
Все едно аз да ви питам- "Хубава ли е котката ВИ?"....От една страна,ако ми кажете "Прекрасна е!" може да прозвучи доста нескромно,а от друга ако ми отговорите "Не е хубава"-ще ме излъжете.....Надявам се,че ме разбирате правилно!
Не съм адвокат на Клиниката,но ако наистина се интересувате как работят има начин да разберете лично.Имате възможност да пратите лично съобщение, и-мейл,а ако искате мога да ви дам и телефон! Но моля,недейте да поставяте тези мили докторки в такова положение!

Публикувано: 31 March 2005 - 08:25 PM
не искам да излиза че съм попитал с намерението да злепоставям някого. не е така. извинявам се на всеки почуствал се засегнат по някакъв c) начин от въпроса ми
Публикувано: 01 April 2005 - 10:30 AM
Иначе искам да кажа на всички, че е много важно това че споделяте и личния си опит, защото той също е полезен, както и профисионалния разбира се.
Честит първи април на всички!!! l) l) l) Дано днес ви излъжат само толкова, колкото вие позволите!

Вход

Горе
Цитиране +