Dog.bg Форуми : Още едно гълъбче или гугутче и помощ за отглеждането му

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Още едно гълъбче или гугутче и помощ за отглеждането му

#1 Потребителят е офлайн   adara Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 26 November 2007 - 07:39 PM

Здравейте, намерихме на стълбите едно гълъбче или гугутче, но не знаем как да го гледаме. Пилето е малко и още не е съвсем оперено, на места си е съвсем голо, а по главичката все още има стърчащ жълт пух. За сега е жизнено и се храни с огромно желание. Дадохме му смляна и разкисната в малко вода храна за гризачи, малко жълтък и вода. Не знам дали така трябва, но така ме посъветваха. Въпроса ми е колко храна трябва да поема на хранене, колко вода и колко чето се храни, колко жълтък, ако въобще е редно да му се дава? Кога сутринта трябва да го нахраня и кога най-късно вечерта. Мога ли да му давам вода веднага след хранене или да ичакам 15-20 мин. И въобще всичко що се отнася до отглеждането на малки гълъбчета/ гугутки ме интересува. Знам, че птичето няма почти никакви шансове да оцеле, но все пак! Благодаря предварително за съветите!

#2 Потребителят е офлайн   Ofika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2007 - 08:24 PM

Гугутките не мътят по това време на годината :huh: Почти съм убедена, че е гълъбче.
Вероятно е паднало от гнездото. Огледайте покрива, тавана, някъде там са родителите. Вероятно са кръжали наоколо, но не сте ги забелязали.

Дръжте го на топло. Може да давате накиснати овесени ядки, начупени пшеничени зърна (също леко накиснати). Внимавайте да не го прехраните.
Внимателно му отваряйте човката за да не я повредите. Ако е толкова малко, колкото го описвате, тя не се втвърдила напълно. Водата да бъде затоплена и в малки количества. При даване на храна лекиииичко масажирайте шийката, за да слезе храната в гушата.

Дайте снимка за да преценим долу-горе възрастта му.
User's Signature

New concept in the dog world http://www.doginfo.info

#3 Потребителят е офлайн   metko_12 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 November 2007 - 08:31 PM

Според мен най-добре ако незнаете как да го гледате да го дадете на някой гълъбар или друг който знае как става това въпреки мче напрактика е почти невъзможно да оцелее.
User's Signature

Качена снимка  Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   adara Икона

Публикувано: 26 November 2007 - 09:29 PM

Благодаря за отговорите. И аз си мислех да го дам на някой който разбира, но нямам такива познати.
На колко топло трябва да е? У нас е окло 22-24 градуса, малко ли е?
Човката му е мека, но не се налага често да я отварям, то само си я отваря като го побутна (и е направо огромна, може да полъгне съвсем спокойно обикновено стъклено топче)
Как се масажира шийката и веднага след хранене или изчакваме?
И водата и храната държа на радиатора за да са топли.
Пилето беше на стълбите пред нас на 2 етаж, не ми се вярва само да е стигнало там, сградата е на 5 ет. По скоро някой го е оставил там, но все пак ще проверим тавана. Ако открием гнездото има ли шанс родителите да си го приберат обратно?

#5 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 November 2007 - 08:10 AM

Имайте предвид ,че в зависимост от възрастта ,възрастните гълъби при храненето на малките отделят така нареченото гушно мляко и ако не се дава в дадена възраст ,обричате пилето на смърт.Също е малко нетипично за гълъбовите да си отварят сами човките.
Дайте все пак снимка да го видим.
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#6 Потребителят е офлайн   adara Икона

Публикувано: 27 November 2007 - 06:22 PM

Съжалявам за качеството, но толкова може апарата ми.
Пилето вече се оклюма и май съм го прехранила защото повръща. Може и болно да е, знам ли го.
Качена снимка
Тук не се вижда, но врата, гърба отгоре м/у крилцата и коремчето са голи - нямат нито пух, нито перушина. Главата има наболи пера и стърчащ жълт пух по нея. Най-оперени са гушката и крилцата. Снимала съм го пред кутията за да се види колко е голямо. Всъщност спокойно се побира в шепата ми.

Ходихме до тавана и намерихме къде са гълъбите, но не открихме гнездо или нещо подобно. Сега се чудим има ли шанс пилето ако го оставим там, но не ни се вярва. Абе май няма късмет горкото.

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни