Цитат
Това което ми е странно е, че дори и регистрирани развъдници имат кученца без родословие. Как става така?Та нали все пак всички кучета в развъдниците са с родословие? Или аз бъркам нещо. Простете ми за невежеството, но отскоро се запознавам с тази тематика, защото никога не съм искала куче, което да водя по изложби. И все пак може би родословието е единственото, което може да ни убеди, че сме си взели истински представител на породата.
Този въпрос е много интересен наистина. Всички (или поне повечето) клубове в чижбина издават родословия само на шоу клас кученца, другите, тоест пет клас се продават с договор (повечето), че не трябва да се развъждат и трябва да се кастрират на определена възраст. За това не можеш да го водиш по изложби и родословието е просто ненужно. Във всеки развъдник може да се получат и пет клас кученца, но разликата с България е че там (в чужбина) ги продават на 2 или 3 пъти по-ниски цени, а у нас са равни в повечето случаи...
Например скоро се обадих на обява и някакъв ми каза, че без родословие продава за 1000, а със родословие 1500 лева, но родословието не било най-важното... Е, в чужбина едно пет клас кученце може да "падне" до 500-600 евро, но единствената разлика е, че то има ДОКАЗАН ПРОИЗХОД, само че родословие просто не му е издадено, защото няма да му трябва... Случва се и в най-добрите развъдници.
Да, родословието може да е документът, че си взел чистопородно куче, но зоомагазините напоследък са се изхитрили и правят ето така-взимат нискокачествено куче без родословие и само родословие, което да му подхожда и получават идеалната двойка...Единственият проблем е, че кученцето не отговаря на породата.
Преди, когато имаше фалшиви родословия поне моехме да се обръщаме към федерацията, но сега нищо не е сигурно.
Така че най-добрият избор е доказаният развъдник.