Dog.bg Форуми : Как да предпазим кучето и себе си от нападение на други кучета!?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Как да предпазим кучето и себе си от нападение на други кучета!?

#81 Потребителят е офлайн   dmst Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 April 2008 - 06:57 AM

Ето един случай от вчера-разхождаме се в парка и изведнъж от някъде се стрелва един мопс,докато извикам на собственика да си го викне той вече беше до Чоки,понеже знам каква ще е реакцията,незнайно защо тази порода не я харесваме,грабнах мопса и го отнесох на собственика.Няма смисъл да се травмира кучето,за да разбере,че е по слабо от 50-60 килограмова кавказка овчарка.Добре,че мъжът ми водеше кучето в този момент и на мен ми бяха свободни ръцете,иначе просто нямаше да мога да го опазя,Чоки няма да го нарани,но ще го притисне до земята и поради разликата в "грамажа" незнам какво би могло да стане.Не твърдя,че е правилна реакция,все пак чуждото куче би могло да се уплаши и да ме ръфне,но това беше единственото,което ми хрумна в момента.Та ние собствениците на едри породи също имаме проблеми,особено като си водим кучетата вързани,безочливото и безотговорно поведение на някои "кучкари" направо ме вбесява,на никой не му пука за пуснатото му куче,нали моя е вързан,защо да не го дразнят...Не нося нищо за самоотбрана,въпреки,че имам и електрошок и спрей ,дори и газов пистолет,никога не бих ги използвала срещу куче,първо ще си рискувам ръцете и след като ги разтърва здраво ще наритам собственика на нападащото куче,защото единствено и само той носи отговорност за поведението на животното си!

#82 Потребителят е офлайн   Eva-Buddah Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2008 - 10:18 AM

Естествено, 4е собственика на ку4ето е виновен, но в момент, в който виждаш как някакъв пес ръфа твоето любимо ку4енце хи4 не си казваш "Ама тя милата животинка не е виновна!" Моят мопс е ВИНАГИ вързан! Той е самата "доброта", но заради другите не го пускаме. Не знам защо много 4есто малките породи са вързани, а големите не??!  :blink:
User's Signature

"You haven't lived until you've been owned by a Pug!"
Качена снимка

#83 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 20 April 2008 - 10:20 AM

Цитат

Не знам защо много 4есто малките породи са вързани, а големите не??!  :blink:
Най-често  малките породи са тотално неуловими (не поради породата, разбира се) и това е най-честата причина да са винаги вързани.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#84 Потребителят е офлайн   Eva-Buddah Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2008 - 10:21 AM

Да, така е. Но не е тази при4ината, поради която не го пускаме.  ;)
User's Signature

Качена снимка

#85 Потребителят е офлайн   kivv Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2008 - 11:05 AM

Нормално е притеснението най-вече на собствениците на малките породи все пак куче 3-4 килограма не би трябвало да играе с някое примерно 50-60 все пак и при наи хубавата игра стават инциденти от разликата в килограмите просто примерно неволно притискане от страна на по голямото може да доведе до инцидент,това е като малко дете да играе футбол с големи  ;) ;) ;)
Аз имам НОК на 9 месеца към малките породи обикновено подхождаме на повод дори и да ги пуснем да играят не го оставям да играе с тях повече от 10 мин. по простата причина че при самата игра големите се изнервят от това че мъниците са по подвижни и са трудно уловими за тях и при всеки един контакт гледат да ги задържат при себе си без значение как дали с зъби дали с притискане просто природа без никакъв умисъл при засилката на 40 килограма ударът се увеличава двоино и може да доведе до травми .

#86 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2008 - 06:35 PM

Цитат

Не знам защо много 4есто малките породи са вързани, а големите не??!

И от къде си останала с това вчепетление ?!?!?!?
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#87 Потребителят е офлайн   Eva-Buddah Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2008 - 07:03 PM

Просто като се разхождаме това ми прави впе4атление.  :blink:
User's Signature

Качена снимка

#88 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 21 April 2008 - 06:42 AM

Аз пък оставам с обратното впечатление - много (в никакъв случай всички) собственици на дребни кучета ги оставят да обикалят безконтролно и и съответно те рано или късно се завират не където трябва... Как мислите трябва да реагирам на изскачащи иззад туфа трева (хем огледах целия район преди това) два йоркшира :o И не само изскочиха (кучето ми беше на повод и не би им обърнало внимание ако просто се разминат с нас), а и директно ни нападнаха :huh: Просто се наложи да го вдигна за нашийника и да ги оставя да го хапят по гърдите, за да не пострадат... е, нормално ли е това или трябваше да ги наритам и да оставя Ран да се справи с тях, а после да търся тъпата стопанка (която се появи минута след като чу врявата крещейки имената им - безполезно, разбира се) В случая предадох кучето си, за да спася кожите на двете бълхи но ако бяха налетяли на някой от глутницата в района едва ли щяха да се отърват така лесно - защо си мислите, че като кучето е дребно всички са длъжни да се съобразяват с него и можете да си позволите да го пуснете без какъвто и да било контрол и безгрижно да си пиете кафето или да си седите в къщи (щот` е умно куче е само се разхожда :huh:)
Същото важи и за големите - айде като е по-голям и сам може да се оправя другите да се съобразяват с него и да бягат от пътя му... Звучи ми като "Дръж се земльо, шоп те гази" и "бегай, па`й сееее - минаваме" - като толкова ви е кеф да всявате паника у минувачи и кучкари не се ли замисляте, че може кучето да попадне в ситуация, от която няма да се измъкне така лесно като победител (дори и най-силното куче не може да се пребори с кола или с бесен собственик с пистолет например :angry:)
В стария ми квартал побеснявах от безконтролно пуснатите кучета, от събраните на куп стопани пиещи бира и нехаещи какво правят любимците им (обикновено "почистваха" останките от храна и л...а около блоковете наоколо или крадяха топки или отново храна от минаващи майки с деца :rolleyes:), а аз трябваше да правя рокади с куче на повод и да се чудя как да избегна някой мъжкар, решил да се прави на голем мъж за радост на стопанина си :angry: Сега съм приятно изненадана не само от огромната площ на Зап.парк, а и от отношението на кучкарите - когато видят, че хващам кучето си на повод всеки прави същото отдалеч... е, това е което очаквам и което искам да очакват и от мен - можело значи да е лесно и приятно ;D Май на оплакване с рекламна нотка го обърнах, ама се ядосах от спора за дребните и едрите - в тия работи няма размери, има култура и отговорност от страна на стопаните (или липсата й) ;)
User's Signature

#89 Потребителят е офлайн   Меги Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 April 2008 - 07:35 AM

Aз преди имах едно кученце и като го разхождах винаги си носех чадър.Когато някое куче решеше да ги напада му отварях рязко чадъра пред муцуната и така се отдалечавахме с отворен чадър, а кучето нападател си седеше стреснато от тоя чадър.Ама мой Лъки си беше едричък, а сегашната ми бонбона е дребосък и след 10 дена започваме с разходките и направо се плаша, като знам колко улични и домашни кучета има около нас,а много от домашните се разхождат свободно пуснати.Дано им действа чадъра.
User's Signature

[url=http://www.catfriendsbg.hit.bg]Качена снимка

#90 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2008 - 10:31 PM

Цитат

Май на оплакване с рекламна нотка го обърнах, ама се ядосах от спора за дребните и едрите - в тия работи няма размери, има култура и отговорност от страна на стопаните (или липсата й) ;)

Бъш това имах предвид и аз ! Евалата !
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#91 Потребителят е офлайн   Radost Cvetkova Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 02 June 2008 - 01:56 AM

Моята теория е следната. Ние трябва да овледеем страха си по някакъв начин. Старото куче овладява страха си със спокоен глас, мацката с пистолета пък е намерила нещо, което я кара да не се страхува. Те имат контрол над себе си. Аз винаги реагирам много спокойно в критични ситуации, просто така ми идва. Като малка един циганин искаше да ми вземе двете левчета, аз просто стоях неподвижно и го гледах в очите няколко минути като парализирана и той се отказа. После пробвах пак така. По време на гимназията ми щукна да мине ПРЕЗ глутница от 20 лаещи кучета, насъскани срещу две момичета и едно момче. Не се поколебах, влязох между тях със същата си походка, без да ги гледам и те се стъписаха. После почнаха да ходят по мен с любопитство и махащи опашки, а останалите хора бяха стъписани. Както беше казано тук, няма лоши кучета, има лоши стопани. Те подхващат нашите емоции, така че трябва да не ни е страх. Постоянно чувам и "кучето ни нападна първо" Ние не знаем кое куче е нападнало първо. В нашия свят не е като в техния. Кучето, което напада обикновено го прави с поглед и стойка. Това, което скача по него всъщност е провокираното. Нашето куче може да го е провокирало по много причини, най-често заради нашия страх. Трябва да имаме пълен контрол върху кучето си и да не му позволяваме да провокира останалите - аз го уча да го прави като ги игнорира. Това е много трудоемък процес и честно да ви кажа, не знам дали ще успея, но влагам усилия. Първо го уча да не го е страх, да е самоуверено. При всякакви ситуации, в които се стряска, или го игнорирам, или казвам нещо спокойно на себе си, за да види, че нищо не е станало. Кучето ми стои на терасата, зад него изгърмява страшен гръм, той си лежи спокойно и си гризе играчката, това е резултатът засега. Следващото нещо е да имам пълен контрол над него. Например: докато пробва да гризе непозволени неща, често отива при едни сидита, които издрънчават. Той направо изтрещява, започва да ги лае като луд и да подскача. Това е НЕПРИЕМЛИВО поведение. Отивам до него, вадя сиди и почвам да го тракам пред него и да му го завирам в носа и се почва една "борба" на тш, не, спокойно, успокой се, седни, остави и т.н. като съм много спокойна и твърда. Като се раздивее пак така, ако почне да скача по мен, го стискам отзад зад врата, както прави майката, или дръпвам и пускам нашийника. Ако не се успокоява. Понякога стоим така по 15 минути, които на мен ми се струват цяла вечност, но когато накрая се предаде, легне спокойно и погледне настрани, му давам лакомство и го оставям. Номерът е да не отстъпвате, само да кажете не и да се оттеглите. Стоите пред него, докато не разбере кой е шефа. Ние трябва да научим кучета си на правилно поведение, тогава са и много по самоуверени, освен това знаят, че ние сме лидера, така че първо, няма за какво да нападат, това е наша функция в "глутницата му" и второ имат задача - тяхната задача е да стоят спокойно и когато го правят, получават награда. Ние трябва да контролираме игрите, кога ще си играят, как ще играят, кога ще душат по земята и кога ще ходят плътно до нас, кои хора ще ги пипат - как ще ги пипат - само ако кучето е седнало например и т.н. И съм много против заобикалянето на "лошите" кучета. Колкото по-често има допир с тях, толкова по-често имаме възможност да му покажем правилното поведение. Само като погледне куче, с което се разминаваме, рязко дръпване на каишката. Като е пред ограда с лаещо куче, е по-добре да застанете пред тази ограда и да минете през процедурата с дисковете, може да отнеме и половин час, може и две секунди, нужно е постоянство. Ще видите, че когато вашето куче седне спокойно и игнорира кучето зад оградата, то ще спре да лае!!! Ако има допир с кучето, пак опираме до контрол, ако се прояви неприемливо поведение, играта спира. Ако се душат и едното го погледне предизвикателно, този поглед е много характерен, придружен с пъчене напред, веднага дърпате каишката и го слагате в легноло или седнало - демек подчинено - положение. В този случай разбира се, собственикът на другото куче трябва да съдейства, ако иска да се спогодят. Аз предпочитам моето куче да се подчини пред другото, вместо да се бият за надмощие. То няма да ми се разсърди, в животинския свят всеки си има място и не е като при хората, да държиш ти да си шефа :) В този случай няма смисъл да се бият за надмощие, защото ВИЕ определяте кой от тях да доминира и те вече си имат изградена йерархия и са спокойни, така са много по-щастливи, могат да комуникират спокойно.
Можете да направите същото и с другото куче, то не слуша само стопанина си, ако стопанина му ви толерира, кучето ви приема като част от глутницата и ще ви слуша, ако му покажете, че сте по-силен. Не е нужно да е свикнало с вас, кучетата реагират мигновено на по-силен от тях. Ако го покажете ясно, те просто се усещат, ще усети и вас. Ще ви нападне само ако усети че ви е страх, тоест, може да пробие до по-силна позиция, може да се бори за доминантното място, защото усеща слабост у вас. То не го прави, защото копнее за власт :) а защото в природата по-слабият не може да контролира по-силния. Що се отбнася до хората, които толерират и дори насърчават агресията на кучетата си срещу другите, тези хора са за затвора. Те дори не осъзнават, че не научават кучето да пази, научават го, че то е лидерът. А за едно куче е много трудно да бъде лидер в човешка глутница, става объркано, нестабилно и нервно. При истинска опастност кучето на тези собственици е малко вероятно да ги защити, защото те нямат никакъв контрол над него и неговото уважение. Кучето, което е под контрол, ще ви защити, защото когато лидерър - вие - прецените, че е време да се напада, то напада с вас. Ако например хукнете с него срещу глутница улични кучета, те веднага ще се разбягат, но за тази цел, трябва да имате контрол. И така, иска се много търпение. Дано да успея да спазя аз самата това което ви казах при понататъшното обучение на кученцето ми. Ако някой е привържаник на същата "философия" може да даде още някой трик.

#92 Потребителят е офлайн   xael Икона

• Perfect Stranger
  • PipPipPip

Публикувано: 02 June 2008 - 07:38 AM

Толкова изчерпателно мнение, какво може да се допълни още!  ;)
Аз също съм "привърженик на същата философия", но нашия хубавец е с доста доминантно поведение, отделно че е инатлив като за 5 магарета и всичко казано горе, става по-бавно, но определено действа.
User's Signature

Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind.
Sindarin Siberian husky kennel

#93 Потребителят е офлайн   Maggi Икона

• супа за душата
  • PipPipPip
Публикувано: 02 June 2008 - 09:03 AM

Ето ви пресен случай. Вървя си аз с кучето на повод по тротоар, заедно с още една позната - и тя с куче, също на повод. Изведнъж от една пресечка изскочи една огромна женска каракачанка и директно нападна кучето ми. Притисна го до земята и започна да го хапе и дере. Добре, че се сетих да пусна повода и кучето ми успя да се скрие под една кола. Каракачанката е огромна, а кучето ми е 15 кг, в детска възраст и е кастрирана. Що стана това нападение ? Изобщо не е възможно кучето ми да е предизвикало с поведение или с поглед другото, каракачанката изскочи отстрани. Нападението стана изненадващо, за секунди. И тази каракачанка я пускат сама да се разхожда в Южния парк, но дори да не е сама обикновено е без повод. Кво да правим в такива случаи ?
User's Signature

Качена снимка

Отделете малко време и вижте защо държим на кастрацията

#94 Потребителят е офлайн   Radost Cvetkova Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 03 June 2008 - 01:42 PM

Станала си жертва на собственици, които са допуснали кучето им да е нервно и неубоздано. За съжаление такива бол. Според мен си постъпила правилно като си я пуснала, за да може да избяга, със сигурност няма как да надвие на толкова по-голямо куче. Нямало е как да вдигнеш кучето на ръце, но то е малко и пъргаво и се е измъкнало само явно

#95 Потребителят е офлайн   Pinko_dog Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 15 June 2008 - 01:35 PM

Пак моето куче има малко конфликти с един селски помиар Норти моето може да го победи, но проспо го хващтам, а примерно ако тръгнат давят тогава го пускам ако съм обедена, че моето ще победи или ако другото е поголямо и силно го дъпом зад мен и саплашвам другото с дебела пръчка докато не се махне ако не се маха го удрям леко почти не усетно за него и то се маха.

#96 Потребителят е офлайн   araya Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 16 June 2008 - 09:46 PM

Здравейте!От известно време чета форумът ви с интерес и научавам много полезни неща от него.Тази тема е доста шокираща на места - стрелби,побоища и т.н.,но със съжаление искам да отбележа,че положението ни е точно такова.Аз съм с питбулче на 7 месеца,което още от 5-я месец привикнахме към носене на намордник.Все още не са ни нападали,но срещу нас живее 1 питбул,който се разхожда по доста шокиращ начин - излиза без повод направо от входа,а собственика му излиза 2-3 минути след него.Кучетата ни още са малки и не прояват агресия,а и ние сравнително бързо гледаме да стигнем от вкъщи до мястото,където го пускаме да тича,но все пак ме е страх да не се сблъскаме на по-късен етап с въпросния съседски пит,тъй като сме си взели кучето за домашен любимец и "детегледачка",а не с бойни цели. А по въпроса за предпазните средства - и ние мислихме доста и накрая нищо не измислихме:)Имам приятел,който има оръжеен магазин и ми обясни доста подробно за въздействието на кучегона (такова според него няма почти при домашни кучета,защото те са свикнали с тези честоти от радиото,телевизора и др.домашни уреди).Спреят също не е удачен вариант,защото трудно ще засегна с него нападащо куче,а може да напръскам и собственото си.В крайна сметка се спряхме на електрошок,но реших преди това да се допитам до ветовете ни,които ни обясниха,че ако другото куче е захапало мойто,има 2 варианта: при 1-ят тока ще отпусне захапката и то ще пусне,а при 2-ят ефекта ще е точно обратният - ще стисне още по-силно. Така че сега сме и без електрошок и продължаваме да се чудим как да се предпазим от сблъсъци.Благодаря ви за някои доста оригинални варианти тук(този с чадъра е супер:)).Дано обаче да не ми се налага да ги прилагам на практика.Бая се поувлякох с първото си мнение - sory. 

#97 Потребителят е офлайн   dolittle Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 July 2008 - 10:01 PM

как мислите - пистолет върши ли работа? Ако гръмнеш във въздуха, докато кучетата се борят, мислите ли, че ще се разбягат? Защото при нас има едно поле, където е пълно с бездомни кучета и там са на глутници и няма повече да ви описвам картинката. Страшно е удобно там да си разхождош кучето, но...

дали би било ефикасно, пък и няма да стреснеш хората наоколо...

#98 Потребителят е офлайн   ramon4ety Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2008 - 04:20 PM

:angry: Писнало ми е от безотговорни стопани! :angry: Преди два дни бях с моето куче се разхождахме, изведнъж от една къща излиза едно куче на вратата пишеше"Тук охранявам аз"Това куче  се промуши под вратата и за малко да убие моето  куче:angry: Добре, че един човек го удари с камък :- Парис после не искаше да тръгне.Това са "стопани" които са намерили време да залепят надпис зло куче, но не са намерили време да си сложат нова врата, от която НЕ може да излиза злобното куче :o :angry: Много се уплаших,  това лошо куче просто го нападна а Парис се беше свил, добре, че го издърпах :angry: На такива хора трябва да им се забранява да имат кучета!!!! :angry:

Темата по-скоро трябва да се казва"Как да се предпазим от безотговорните стопани и кучетата им!?"  :angry:
User's Signature

Качена снимка
  http://park4pets.com/eson/es510x90.swf

#99 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 July 2008 - 08:19 PM

Искам да попитам по-опитни от мен кучкари - вярно ли е, че мъжките кучета като правило не нападат женски?
Въпросът ми е провокиран от случка днес по време на разходка - кучето ми, немски среден шпиц, момиче на 1г., беше нападнато без видима причина от мъжки ... лабрадор! :o Или поне минал покрай такъв де...  ;) С ръмжене, хапане ... никаква игра, съвсем насериозно!
Слава богу, нямаше последствия. Линда се уплаши и се скри под полата ми, а аз, докато се мъчех да отблъсна агресора, почувствах зъбите му на ръката си - е, слава богу, не ги стисна!
Бях крайно неподготвена за такова развитие на нещата и освен да седя като квачка над кучето си и да чакам някой да си прибере гаменчето - нищо друго не измислих. :'(
Та не коментирам, разбира се, въпроса с породите - лабрадорите са дружелюбни и миролюбиви, а който не е такъв - не е лабрадор, има нещо сбъркано.
Но... чувала съм, че мъжките кучета не нападат женски и забраната е ниво "инстинкт", няма отношение към порода, възпитание и пр. Идеята - природно заложено е да се пазят тези, които продължават рода, женските! Обратното, казват, не било вярно - агресивните женски не подбирали...
Има ли нещо вярно в това? Ако да - как да си обясня днешната случка? Май съвсем се е объркал света...
:(
На някой случвало ли му се е нещо подобно?

#100 Потребителят е офлайн   марея Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 08 July 2008 - 04:38 PM

днес и аз пострадах от бездомно куче,в опита си да спася моето ,резултатът е разпраната ми ръка :'(много неприятно и много болезнено,незнам от тук на татък как ще се разхождаме, този агресор  постоянно се навърта в нашия квартал :rolleyes:
User's Signature

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема