Моят беше излюпен в България, почина на 5 г. - Йеменски. Не бих повторила, ето и причините /копирам едно ЛС, което преди време пратих на човек, който питаше как се отглежда/:
Хамелеонът е изумително животно - но едва ли ще повторя грешката си
Ние също го избрахме за любимец заради синът ми, когато беше на 8м. /не мога без животни/.
Неща от първа необходимост за отглеждането му:
1. Терариум:
- първоначално поръчах стъклен - спука се след 3м. /случих на майстор /
- побърках мъжа ми да направи това /интериора е мое дело/:
http://bgphoto.net/p...35776527500.jpg
2. Лампи и стриктен режим ден/нощ
- халогенен прожектор - 60W
- UV за влечуги
3. Поддържане на влажност
- обилно се пулвелизира 1-2 пъти дневно
4. Витамини и минерали за влечуги
- най-добрите са Tetra ReptiCal, за жалост се намират изключително трудно
5. Спокойствие - лесно се депресират /спират да се хранят и залиняват/, ако в стаята се слуша музика
6. ХРАНА - ЩУРЦИ /предварително оваляни в Tetra ReptiCal /
- изяжда около 5 - 7 на ден, един път седмично се прави почивка.
- цената на един щурец в зоомагазин /Сф./ е 0.25лв.
- хората, които ги развъждат, предлагат абонамент на цена 0.10 - 0.15 лв. за над 100 бр.
- ВОНЯТА от 100-тина щурци на едно място е НЕОПИСУМА, А КАКАФОНИЯТА - НЕВЪОБРАЗИМА!. Те също трябва да се хранят с трева, моркови, ябълки и пр., както и да се пулвелизитат. Канибали са - съхраняват се в аквариум, с накъсани кори от яйца, за да се крият от себеподобните си.
- Поне 3-5 пъти годишно има дефицит за щурци /намирането им е мисия невъзможна/. Тогава купувам бели червеи /не са хранителни/, като половината количество го оставям за мухи.
Като характер, хамелеона /моя!/ е асоциален, депресивен и агресивен /ухапването му съвсем не е невинно/. Сменя си цвета /вариациите не са много и важат за мъжките екземпляри/, когато е ядосан или унил. Забавно е да гледаш как си върти очите в различни посоки. Може да се взима в ръка, но с изключително плавни движения. Друг вариант е да се хване за шлема - тогава вибрира като GSM
Това са ми изводите, след 4г. отглеждане. Синът ми го възприема, като част от мебелировката - със сигурност ще го ръфне, ако се опита да го докосне - така реагира на резки движения.