Шарен свят, хора различни. Кое е добро или лошо - зависи от гледната точка, не мога да разбера защо търсите перфектната истина :) Дали не трябва всички да си припомним "Малкият принц"? Sunny79 написа нещо много вярно:
Цитат
Истината е, че средно статистическия българин не е дорасъл за да си вземе куче от регистриран развъдник.
И да ви кажа честно форуми като този хич не са в помощ на малкото изключения като нея и смея да твърдя и мен, които са си направили труда да проучат въпроса, да се подготвят и с четене по темата, и финансово ако щете да си вземат домашен любимец, какъвто те си го представят. Още по-малко са в помощ на горките бездомни кучета, тъй като винаги се появява някой да ни заплюе в очите, че сме предпочели да си "дадем парите на алчните развъдчици, вместо да спасим бездомник".
Моите уважения към, хора, които взимат кученца от приюта, те не са по-малко хубави или заслужили от нашите породисти такива! Колко по-лесно и в помощ на всички щеше да е ако само за момент се опитаме да предположим, че има хора с РАЗЛИЧНО мнение от нашето, които харесват различни неща и имат различни ценности. И тогава вече възприемаме нещата като различна гледна точка, а не като "ПРАВИЛНАТА", щото такава в такъв огромен кръг от потребители -
няма!
1. Винаги ще има хора, които искат кученцето просто за домашен любимец, да им харесва, съветът и апелът ми към тях е: Моля ви, вземете от приют, ако не ви хареса визуално - вземете пет клас от развъдник; ако пък опрете до борса (заради цената) - ПОНЕ КАСТРИРАЙТЕ!
2. Развъдниците - Моля ви, не се плюйте един друг и без това сте малко в Бг, правите си лоша услуга и на вас и на развъдната дейност у нас като отчайвате малко останали у нас нормални хора и ги принуждавате да търсят други варианти. Помагайте на другарчето, така помагате и на себе си в дългосрочен план.
3. Винаги ще има хора, които могат да си позволят да дадат определена сума за домашен любимец и имат предпочитания към определена порода, било то заради екстериора или защото ги кефи да си запълват свободното време с ходене по изложби и трениране за такива - молбата и апела към тях: Моля ви, проучете легитимираните и регистрирани развъдници за породата, ако сте се насочили към Бг развъдник, запознайте се с развъдчика, разпитайте го за особеностите на породата, тъй като той винаги знае неща недостъпни в нета, неща от собствено наблюдение или прост съвет от опит, който ще ви е полезен. Ако развъдника е чужд, нещата стават по-сложни, тъй като изискват по-задълбочено проучване, разберете дали има негови кучета в Бг. При възможност посетете изложба и се запознайте с развъдчика отново. Аз лично не можах и в момента съм леко "на тръни".
4. Винаги ще има и категория "Фешън", които взимат кучето като моден аксесоар - към тях също молба - Моля, ако решите да задоволявате модните капризи като в процеса тероризирате животинката - не ни го показвайте във форумите, а се ограничете до кръга си приятели във Фейсбук или лайв!
Толерантност трябва да има към всички, тъй като и ние сме към една от по-горните категории... а пък ако сте "над нещата", тогава хептен нямате нужда от моя роман, за да разбере другарчето ;) Peace!