Борсите за кучета - защо не си струва
Публикувано: 25 November 2010 - 05:10 PM
Ако не ти се дават пари за породисто куче, после не го и храниш по-най-добрия начин. В крайна сметка опира до парични възможности!
Всеки разправя - аз храня с най-доброто, ама за моята котка, Advance чувала ми беше като личен в зоомагазина. Аз храня с 12 лв/кг, другите с 2 лв/кг. Естествено, има и средни - 5,6,7 лв/кг, но мисля, че схванахте смисъла.
P.S. Котката ми беше улична подобрена, между другото. В момента е 6 кг, кастриран, мускулест, в прекрасно здраве.

Гореизложеното е лично мое мнение и не ангажирам никого с него!
Публикувано: 25 November 2010 - 05:33 PM
#463 Guest_navar_*
Публикувано: 25 November 2010 - 05:58 PM
lidiya, в 23 November 2010 - 06:05 PM, написа:
И как пък го реши, че старфоршир за 5000 лева (шоу клас) се гледа като старфоршир за 300 лева (подобие на породата следствие на махленско развъждачество)?!
е от толкова мнения ,ти не беша правила толкова..и аз не знам какво..
значи ,добре се гледат само скъпоплатените кучета ..о ,свещена простота-възкликнал поета..значи според теб,има разлика в грижите и отглеждането на куче струващо много пари,и такова което струва малко..значи подарените не се гледат въобще..
е то бива грандомания,то бива ама тва на нищо не прилича...за справка аз имам кучета от развъдници и кучета от съседски връзки,и кучета осиновени откъде ли не-те всички получават еднакви грижи..
да,булдозите ми от стайл булет примерно и осиновените от изолатора получават едни и същи грижи,ядат едно и също и живеят при еднакви условия..
НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ КУЧЕТО Е КЛУБНО ИЛИ НЕ ,ДАЛИ СТУВА 5 000 ИЛИ 5 ЛЕВА..всичко зависи от стопанина
кучетата шоу клас не са богопомазани,и не са нищо повече от уличните си събратя..собствениците на клубни кучета може и да се чустват специални и богопомазани,но са такива само в собствените си очи...айде слезте на земята,моля..
да не говорим че куче шоу клас и куче за 300 лева ,току виж се оказали братя :)
пример-едно куче от кучилото родено с порок за породата,обикновено се продава за малко пари .
та ,слезте на земята-нито вие,нито кучетата ви са специални...вие сте просто стопани,а кучетата ви са просто кучета-не са нищо повече,вие също не сте нещо повече от бай петко ,който си гледа булонката..
колкото и да ви се иска...не сте аристокрация.
така че спрете с грандомканските си ,псевдоаристократични изказвания-ставате смешни
Публикувано: 25 November 2010 - 07:39 PM

Предното ми куче живя 13год,по предното 10.Никога не бяхме чували за гранули премиум и суперпремиум-демек от скъпите.Бяха хранени с попарки с хляб,ориз,извара,сварени дробчета и други манджички.Демек евтинко.Но въпреки всичко са получавали необходимите грижи-разходка,вет.грижи,любов и най-важното макар и евтина храна не са били гладни,а с пълни тумбаци.Някой ще каже не са получавали всички необходими вещества,може и да е така,но са били жизнени слъскав косъм и доволни.Сегашните ми кучета ядат всички тези манджички+бонус вече скъпа храна(гранулирана),макар да не съм убедена,че има голяма разлика дали ще е месо от месарския или гранула висок клас.Даже месото и хляба по им се услажда.Така,че не мисля,че ако един стопанин има малък бюджет и храни кучето с евтина храна е нещо лошо.И в тази връзка няма значение дали си купил куче за 5000 или си го взел от улицата и 3-те ми кучета сега са взети от улицата.Може даси искал от определена порода и дълго да си събирал пари за да си го купиш от развъдник,където кученцето наистина да епородата за която си го купуваш и най-важното ще ездраво и пак след като го купиш да имаш ограничен бюджет,но кученцето да си е гледано добре.Ако има хора които имат скъпи кучета и ги хранят със скъпа едва ли не да парадират с това че имат скъпи кучета и дават много пари за тези кучовци.
Публикувано: 25 November 2010 - 08:47 PM
navar, в 25 November 2010 - 03:03 PM, написа:
lidiya, в 23 November 2010 - 06:05 PM, написа:
И как пък го реши, че старфоршир за 5000 лева (шоу клас) се гледа като старфоршир за 300 лева (подобие на породата следствие на махленско развъждачество)?!
е от толкова мнения ,ти не беша правила толкова..и аз не знам какво..
значи ,добре се гледат само скъпоплатените кучета ..о ,свещена простота-възкликнал поета..значи според теб,има разлика в грижите и отглеждането на куче струващо много пари,и такова което струва малко..значи подарените не се гледат въобще..
е то бива грандомания,то бива ама тва на нищо не прилича...за справка аз имам кучета от развъдници и кучета от съседски връзки,и кучета осиновени откъде ли не-те всички получават еднакви грижи..
да,булдозите ми от стайл булет примерно и осиновените от изолатора получават едни и същи грижи,ядат едно и също и живеят при еднакви условия..
НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ КУЧЕТО Е КЛУБНО ИЛИ НЕ ,ДАЛИ СТУВА 5 000 ИЛИ 5 ЛЕВА..всичко зависи от стопанина
кучетата шоу клас не са богопомазани,и не са нищо повече от уличните си събратя..собствениците на клубни кучета може и да се чустват специални и богопомазани,но са такива само в собствените си очи...айде слезте на земята,моля..
да не говорим че куче шоу клас и куче за 300 лева ,току виж се оказали братя :)
пример-едно куче от кучилото родено с порок за породата,обикновено се продава за малко пари .
та ,слезте на земята-нито вие,нито кучетата ви са специални...вие сте просто стопани,а кучетата ви са просто кучета-не са нищо повече,вие също не сте нещо повече от бай петко ,който си гледа булонката..
колкото и да ви се иска...не сте аристокрация.
така че спрете с грандомканските си ,псевдоаристократични изказвания-ставате смешни
E нищо не разбра. За онези които огглеждат чистопородни кучета, кучето не е просто куче. Да обичам си еднакво и чистопородните и уличните които храня, обезпаразитявам и ваксинирам. Те не са виновни, че са се пръкнали благодарение на човешката глупост. Да разбирам ли, че си за махленското развъчдачество и подкрепяш борсите където се продават кучета за породи каквито не са и в 98% са болни?
Да, едно куче Шоу клас изисква повече грижи и средства от куче Пет клас. За това шоу клас не е за всеки, но и пет клас с доказана принадлежност към породата не е за всеки.
Е като няма някой възможност да отглежда куче да си купи рибки или да си вземе градински охлюви.
Ние не сме просто стопани, аз сме хора които полагаме труд за да бъде съхранена дадена порода. Който може го оценява, който не може си е негов проблем.
Икакво толкова ни е грандоманското и псевдо аристократичното на нас, които не лъжем, че бъдещия собственик получава наистина пит бул, а не нещо между стаф, бултериер кане корсо и още нещо си?
Еми да не подаряваме вече кучета. До преди 3 години го правехме. Кастрирахме и подарявахме с мисълта, че ще бъдат обичани и гледани добре. Е след като се наложи няколко пъти да ходим и да си прибираме кучета, които бяха в плачевно състояние. Вече не подаряваме.
Присъствала съм на случай във ветринарния кабинет когато на собственик му се казва, че кучето му има шанс и медицинската интервенция ще струва 80-100 лева и се дават гаранции, че кучето ще живее още няколко години и собственика казва: "да добре ще дойда утре" и не се връща. Е защо да ги даде нали баба Минка му го подарила защото си е изпуснала болонката примерно.
Та в заключение подкрепяй си борсите, зоомагазините и махленското развъдачество. Твое право си е. Подкрепяй си и това, че всеки е "добър" стопанин, пак имаш право. Няма шанс мен да убедиш в това.
Публикувано: 25 November 2010 - 10:21 PM
Публикувано: 25 November 2010 - 10:44 PM

кучетата,не мога да разбера и това е...

Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг....... е посадил дърво.
http://www.nuadarits.net
Публикувано: 26 November 2010 - 12:20 AM
С този ми пост в никакъв случай не подкрепям нерегламентираното развъждане.Не ни поставяйте с такава лекота като втора категория хора,просто защото кучетата ни не са родословни.Просто има отговорни и безотговорни стопани.

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 26 November 2010 - 12:10 PM
Категорично смятам, че който иска породисто куче го закупува от равъдник или осиновява такова в беда от приют/изолатор, а който не държи на породата си прибира куче от улицата, или отново от приют/изолатор. Останалите сега същесвуващи брънки по веригата съседско развъждане, борса, магазин не трябва да съществуват.
Един от най-големите проблеми, с който трябва да се справи кинологията у нас е липсата на информация- хората, които искат да имат куче, но представа си нямат за съществуването на развъдници и за тях най-нормално е да вземат това от витрината на зоомагазина. Защото те и за мръсния бизнес с животи не знаят.

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...
Публикувано: 26 November 2010 - 12:51 PM
Пример :Вече 4 случая има на агресивен голден ретрвер търсещи консултация за поведенчески проблеми.
Агресивнен йоркшир 10кг със жълти очи и обратна захапка купен за 1000лв. от борса . Колко такива кученса са поне 7 в кучилото , а колко кучила са - това не вреди ли на породата - за това скоро ще казават йоркитата са злобни .
Немски овчарки, които са само кучета с прави уши и нямат нищо общо с изгледа на породата по стандарт , както и по работни качества - 150 г . работа за създаване на тази порода и после от такива нерагламентирани връзки се вреди на породата - " защо има нахапани " "защо нока ми е страхлив и не ще да работи " - породата гарантира запазването и наседяването на определени характеристики които в последствие се предават генетично - изглед , характер , работни качества .
Документът гарантаращ чистопородността на кучето е родословието , това значи че предците му отговарят и са селекционирани по екстериор , характер и работни качества - положен е труд за обучение , здраве , изпитания и прочие в зависимост от породните характеристики .
#471 Guest_navar_*
Публикувано: 26 November 2010 - 04:12 PM
lidiya, в 25 November 2010 - 07:52 PM, написа:
Та в заключение подкрепяй си борсите, зоомагазините и махленското развъдачество. Твое право си е. Подкрепяй си и това, че всеки е "добър" стопанин, пак имаш право. Няма шанс мен да убедиш в това.
само да питам -абе вие изобщо четете ли постовете или карате по диагонал?
къде точно съм написал че подкрепям борсите продаващи болни животни,или безпородни за породисти?? къде съм написал че подкрепям махленското развъждане??
подкрепям правото безпородните кучета да бъдат продавани,както и породистите ,и това да не бъде анатемосвано..
и като се купува безпородно куче,да е купува със съзнанието че е безпородно,или приличащо на дадена порода...
да се продават здрави животни..да се полагат еднакви грижи за породисти и безпородни...
искаш ли да те заведа да те запозная с един добър кинолог,чиито две немски овчарки живеят вързани на синджир до кокошарника защото не са изправили ушите ..а са купени за един куфар пари...това ли е отговорен стопанин и кинолог??можеш ли да ме убедиш че той,няма да запложда с комшията ???
спрете с глупостите-има два вида стопани -отговорни,и безотговорни..а не стопани на шоу клас и стопани на ..всички останали..
да мили ,мои не сте специални-нито вие ,нито кучетата ви-вие сте просто стопани на кучета,а кучетата ви са просто кучета..
да цитирам една моя любима фраза-на кучето не му пука дали е породисто или мелез,на стопанина му пука...
като гражданин на тази държава,спазвам законите. не се водя от меркантилност нечия,от далавера или облага..не спазвам правилата на БРФК-защото отдавна не членувам там..за мен правилата на тази организация не важат..но за вас,скъпи собственици на кучета шоу клас,въпреки че сте членове на федерация, важат законите на държавата в която живеете..
и пак обяснете ми ,нещо което става в клубовете...две кучила ,от един мъжки и две сестри..едното кучило има родословие-тоест е породисто,а другото няма ,тоест е ...мелези..
защото стопанина на втората женска не е кихнал за изпит ВН ,и затова кучето не е допуснато до разплод..
а мен не ме мислете,ако подкрепях съседското развъждане и борсите-щях да имам борса и да плодя на воля- и то съвсем законно,нямаше да осиновявам кучета и да купувам от развъдници..но аз съм си избрал пътя..и той е законосъобразен...
Публикувано: 26 November 2010 - 08:39 PM
trenertg, в 26 November 2010 - 11:56 AM, написа:
Пример :Вече 4 случая има на агресивен голден ретрвер търсещи консултация за поведенчески проблеми.
Агресивнен йоркшир 10кг със жълти очи и обратна захапка купен за 1000лв. от борса . Колко такива кученса са поне 7 в кучилото , а колко кучила са - това не вреди ли на породата - за това скоро ще казават йоркитата са злобни .
Немски овчарки, които са само кучета с прави уши и нямат нищо общо с изгледа на породата по стандарт , както и по работни качества - 150 г . работа за създаване на тази порода и после от такива нерагламентирани връзки се вреди на породата - " защо има нахапани " "защо нока ми е страхлив и не ще да работи " - породата гарантира запазването и наседяването на определени характеристики които в последствие се предават генетично - изглед , характер , работни качества .
Документът гарантаращ чистопородността на кучето е родословието , това значи че предците му отговарят и са селекционирани по екстериор , характер и работни качества - положен е труд за обучение , здраве , изпитания и прочие в зависимост от породните характеристики .
Аз пак ще се повторя-за всеки....... случа,или всеки не разбрал---РАЗЛИКИТЕ СИ ГИ ЗНАЕМ!!! Няма разлика обаче,в отглеждането на любимото куче,а всеки който твърди обратното май здравата се е объркал,ааааа и това не е ТЕМАТА,въпреки че ми е интересно

Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг....... е посадил дърво.
#473 Guest_navar_*
Публикувано: 27 November 2010 - 10:04 AM
ротвайлери с тежка дисплазия ( преди 15 години дисплазията при рота беше мит,а сега е бич)
та чистопородното развъждане ,нанася същите вреди като съседското..защото с чистопородното развъждане не се запазват породите скъпи приятелю,с чистопородното развъждане се ПРОМЕНЯТ породите според модата,според това какво искат ХОРАТА..много често чистопородното развъждане се прави по рецесивни белези-и като даваш нещо -взимаш от другаде,в пиродата има баланс...но затова си има отделна тема..
Публикувано: 27 November 2010 - 10:15 AM
Относно грижите, които се полагат - то си е до човек и съвест. Лично за мен, дадено животно е член от семейството, а не аксесоар! Кучето ми също е безпороден красавец, но не го заменям и за шампион. Разликата е, че когато го взехме бяхме наясно.
ПП. И продължавам силно да вярвам, че трябва да има само два начина за сдобиване с куче - Развъдник или осиновяване от приют - както е в по-белите страни. Мечтииииии....
Edit: @ navar,
И ти си много прав, но кой определя модата? На мен също не ми харесва, как еволюира примерно немския дог - преди много години се влюбих в стария тип - за мен като лаик са перфектни и пропорционални, а сега се гони мастифоподобната глава, че чак ми стои неестествено в някои случаи. За немските овчарки, понеже на моят "Убавец" майка му е такава - един образ с претенции на ценител, редовно го обижда на "конски задник"

Публикувано: 28 November 2010 - 10:05 AM
navar, в 27 November 2010 - 07:09 AM, написа:
ротвайлери с тежка дисплазия ( преди 15 години дисплазията при рота беше мит,а сега е бич)
та чистопородното развъждане ,нанася същите вреди като съседското..защото с чистопородното развъждане не се запазват породите скъпи приятелю,с чистопородното развъждане се ПРОМЕНЯТ породите според модата,според това какво искат ХОРАТА..много често чистопородното развъждане се прави по рецесивни белези-и като даваш нещо -взимаш от другаде,в пиродата има баланс...но затова си има отделна тема..
Navar има стандарт на породата - има изисквания - това че се "залита" при развъждането към дадени белези от определени развъдчици е друг въпрос специално за нок погледнете стандарта ъглите са съобразени с функциалността на кучето , при договете също - погледнете стандарта.
извинявам се за отклонението ,но все пак говорейки за ПОРОДА - изисквайте документ , всичко останало са празни приказки .
И да в къщи освен "породистите" с документи си имам и 2 кучета прибрани 1-то от сеславци , другото от улицата изискват същите грижи даже и повече за социализация ,тренировки и работа, но пък с повече труд скоро ще станат добри помощници :) януари са на изпит.
Това е от мен !
Поздрави !
Публикувано: 28 November 2010 - 11:49 AM
Това е от мен !
Поздрави ! "
ЕТО ЗА ТОВА ГОВОРИМ!!!

#477 Guest_navar_*
Публикувано: 28 November 2010 - 12:01 PM
да има стандарти-но ,не можеш да отречеш че самия стандарт се променя през годините-а кой диктува тази промяна ?? не съм аз определено-на мен ми е все тая за ъгъла на стопа,или на скакателната става,или постановката на ушите и опашката-за мен е важно животното,и работните му качества..
в една друга тема бяхме дъвкали промените в стандартите и как развиването на екстериорните качества водят до загърбване на работните..при някои породи стандарта се е променил до неузнаваемост в последните 20 години..и сега си задава въпроса коя всъщност е породата-тази ,която е създадена от хората и е наречена от тях някак си ,или това което се е получило след какви ли не гимнастики на развъдчици в тречение на 50 години примерно...
дали немската овчарка е създадена такава ,каквато е днес,и това ли е немското овчарско куче което е създадено от Артур Майер и Макс фон Щефаниц..или немската овчарка е това което се вижда в ринга днес?? май приликата е само в изправените уши и никъде другаде ...
но на тези разговори мястото им не е тук..
да,борсите правят лошо ...но не всеки който продава неклубни кучета е борса..
и не е лошо да се продават кучета без документи..обикновено на улицата се озовават подарени кучета..
тук не говорим за случая да се продаде куче неприличащо на нищо,за някаква порода..
говорим за случая ,в който се продава куче носещо всички породни белези,но нямащо документи..
тук ще получа опровержение от хората които повтарят -развъдник-родословие -порода...всичко друго непородисто..затова и дадох пример с две кучила -от един и същ мъжки,и от две сестри,всички с родословия,но едната сестра без сертификат за развъдна годност,поради факта че стопанина не желае да ходи наизложба,или кучето му да покрива измислени нормативи..
значи кво се оказва че кучета с 99% общи гени се различават-едните са породисти,другите "мелези"..
много е мътно всичко...но реалността е такава
Публикувано: 28 November 2010 - 01:30 PM

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 29 November 2010 - 01:57 PM