Възпален тестис / препарати за контролиране на агресията
Публикувано: 04 January 2008 - 08:04 PM
Здравейте!
Кучето е бултериер на почти 1,5 години. Тъкмо му мина "разгонването".
Единият му тестис е ужасно подут - двоен в сравнение с другия! Зачервен, твърд като камък, а на пипане все едно е пълен с течност. Сутринта нищо му нямаше. Задните му краченца треперят като лежи (може и да няма връзка, защото преди това направи беля и май го е страх да не го бием).
Ще съм благодарна на всякакви предположения какво е, от какво се е получило и как се лекува!
Утре сутринта ще водя кучето на лекар, но просто ми се ще да събера малко информация (или успокоение :()
Публикувано: 04 January 2008 - 09:02 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 05 January 2008 - 03:08 PM
Ще се лекуваме с антибиотици 7 дни. Baytril, Decortin и Cefa-нещо си. И аналгинче против болки.
Да наблюдавам за подобрение или влошаване.
Ставали и такива работи при липса на полов живот, затова доктора даже ни "уреди" с невяста!
Благодаря за включването на специалистите!
Публикувано: 05 January 2008 - 04:37 PM

Публикувано: 05 January 2008 - 05:31 PM
Публикувано: 05 January 2008 - 06:07 PM
Публикувано: 05 January 2008 - 06:45 PM

Публикувано: 05 January 2008 - 07:45 PM
Цитат
Никъде не съм казала, че ще запложда сега.
Преди това имахме проблеми на хормонална основа, съзряването му предизвика неочаквана агресия, след прилагане на инжекция против разгонване всичко спря. След изтичане на срока й на действие пак беше агресивен и даже мислихме да го кастрираме. За щастие му се размина, защото причината се оказа друга. Сега пък това се появи. Вета просто предложи, че евентуално заплождане може да поуспокои хормоните му и изобщо проблемите му в тая сфера. Ние казахме ок, но няма женско куче и той предложи нашия пес на хора с женска, които може би ще искат да я заплодят на следващото разгонване. Така че това са неща в бъдеще време. Тепърва ще видим ще има ли въобще заплождане, ще правим ли тестове и т.н., така че е рано да ме укорявате.
Относно агресията, с която си запозната - тя не е към хора, а само към стопаните му. След медикаментозното лечение и коренна промяна на отношението към него, принизяването му в глутницата и т.н. нещата са много по-добре. Щом още е с нас, значи проблеми няма.
Ще прочета за бруцелозата и ако сметна за необходимо, ще кажа на вета. Засега напълно му се доверявам, защото е добър ветеринар и досега не ме е разочаровал.
Публикувано: 05 January 2008 - 07:46 PM
Вземете кръвта и веднага преминете на Доксициклин или комбинация включваща задължително Стрептомицин, за всеки случай, защото изследванията понякога се проточват особено ако има и неспецифични реакции...
Епидидимит и особено ако е комбиниран с влажна екзема на скротума.....вътре сте !

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 05 January 2008 - 07:54 PM
Цитат
Преди това имахме проблеми на хормонална основа, съзряването му предизвика неочаквана агресия, след прилагане на инжекция против разгонване всичко спря. След изтичане на срока й на действие пак беше агресивен и даже мислихме да го кастрираме. За щастие му се размина, защото причината се оказа друга. Сега пък това се появи. Вета просто предложи, че евентуално заплождане може да поуспокои хормоните му и изобщо проблемите му в тая сфера. Ние казахме ок, но няма женско куче и той предложи нашия пес на хора с женска, които може би ще искат да я заплодят на следващото разгонване. Така че това са неща в бъдеще време. Тепърва ще видим ще има ли въобще заплождане, ще правим ли тестове и т.н., така че е рано да ме укорявате.
Относно агресията, с която си запозната - тя не е към хора, а само към стопаните му. След медикаментозното лечение и коренна промяна на отношението към него, принизяването му в глутницата и т.н. нещата са много по-добре. Щом още е с нас, значи проблеми няма.
Ще прочета за бруцелозата и ако сметна за необходимо, ще кажа на вета. Засега напълно му се доверявам, защото е добър ветеринар и досега не ме е разочаровал.
Целта ми не беше да укорявам, а по-скоро да дам повод за размисъл. Но наистина ми прозвуча, сякаш едва ли не като лечение, ще го пускате да плоди. Също и с агресията на Вико не мога да кажа, че съм запозната, но клоня към изключване от разплод на кучета с проблемен характер, било то и прекомерна доминантност + агресия към стопаните. Понеже не съм запозната с причините при вас обаче това е по-скоро общо изказване, отколкото по конкретния случай. Но относно размножаването наистина прочетете и помислете добре, ефектът не винаги е "лечебен" така да се каже...
Публикувано: 06 January 2008 - 03:23 PM
Цитат
А каза ли ти докторът ти ,че бруцелозата е опасна зооооза за хората и до какво води заразяване с нея ? Хората ти казват правилно - пусни си изследване -за да сте спокойни или най-малкото ,за да я изключите докaзано като възможна диагноза..Освен това бруцелозата не се предава само по полов път и то е ясно .
А друго си мисля ,понеже се сетих, че му прилагахте хормонални препарати - дали няма връзка с това ,помислихте ли?
А на тоз доктор му кажи ,че тези дето ако заплоди щяло да му се пооправят хормоните са ..хм..навности.То ако се пооправяха така хормони - ендокринолозите щха да останaт без работа (шегичка ,не се сърди).. А и изобщо беше неуместно да му инжектирате хормони в пубертета му за да подтиснете агресия - доста кучета бул в този период се пробват да правят простотии, предизвикано от бушуващите хормони, но начинът е друг за справянето ,не този, особено за куче ,което е расово и ще запложда ...Ма станало вече.Пък за "уреждането с булка" - предполагам тоз човек се досеща, че за едно клубно куче има едни правила за уреждане с булка.. :blink:
Разбери, че никой не те укорява - просто си пуснала тема и ти дават съвети ,защотo си ги поискала.Ние всички си имаме лични ветове и естествено им вярваме, но във всеки съвет има над какво да се помисли- затова пускаме теми - за странично мнение, за споделен опит или просто за подкрепа.А и никой не може да знае всичко...

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 06 January 2008 - 05:21 PM
1.Изследването за бруцелоза трябва да стане задължително при всички клубни кучета в разплодна възраст/смятам че всички ще спечелят/
2.Прилагането на полови хормони по време на пубертета за коригиране на поведенчески проблеми ми се струва меко казано странно,а също може и да бъде опасно/дано колегата да има достатъчно основателни причини/
3.Комбинация от Декортин и аналгин не се препоръчва.
4.По правило на медицината първо се поставя диагноза/подкрепена със съответните факти/изследвания/ и чак тогава се пристъпва към лечение.
5.Ако приемете един съвет от мен то плюс другите изследвания направете и един ехограф на тестисите,така ще можете да уточните още повече диагнозата.
6.Направете спермограма/може да се окаже,че порцията приложени хормони са ви лишили от възможността за бъдещи булки/
Поздрави.Желая бързо оздравяване.
Публикувано: 06 January 2008 - 06:05 PM
Публикувано: 07 January 2008 - 10:22 AM
Ако ви е интересно защо е бил прилаган Depopromon/Colvinan можете да прочетете в темата "Агресия" в Бултериерския подфорум. Мисля, че причината беше повече от основателна.