Публикувано: 06 January 2008 - 02:29 PM
Има едно понятие в английскоговорещия свят - "reputable breeder. Ще се опитам да го преведа като развъдчик с (добра) репутация. Това понятие, според мен, е ключово в цялата философия на британската кинология, която толкова много харесвам. Има и едно мнение, че добрата репутация се гради с години, а се разрушава за един ден. В един толкова конкурентен свят, какъвто е кинологията в Англия, добрата репутация може да донесе много облаги по висока цена на продаваните кученца, повече женски, искащи да заплодят с мъжкия разплодник, повече влияние върху развитието на породата, повече покани за съдене и още много други, за които можете да се сетите. Другата страна на монетата, обаче е много по-големите отговорности за развъдчика, необходимостта винаги да си на ниво на ринга и в развъждането. И тук идва моята любима част ОТГОВОРНОСТИТЕ на развъдчика.
Ние, българите, много обичаме някой да ни спасява. Дойде някой месия, обещае ни светли бъднини и ние на драго сърце му прехвърлим отговорностите по нашето спасяване. Виждали сме го през цялата ни многовековна история и, вероятно ще го виждаме и в бъдеще. Както казва Остап Бендер, обаче Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Тази гениална мисъл, отнесена към родната ни кинология, означава, че е крайно време да престанем да чакаме някой да ни наложи поредните забрани, правила, изпити, допуски и ограничения, било то клуб, федерация или FCI. Крайно време е да престанем да хленчим и да чакаме някой да ни реши проблемите, а да запретнем ръкави и да РАБОТИМ за породите си, било то в клуба или като развъдчици.
Когато преди години започвах да се занимавам с развъждане, бях склонен, като отговорник по развъждането, да въвеждам много ограничения за това кои кучета трябва да се допускат до разплод и кои не трябва, с оглед на това, че имам познания за породата и съм отговорен за запазването и развитието и у нас. Сега, след 16 години практика, съм склонен да прехвърля колкото се може повече отговорности към самите развъдчици, защото смятам, че свободата носи повече отговорности, отколкото права.
В този ред на мисли, считам, че правилния път на българската кинология е не нови и нови ограничения, а напротив отпадането на такива, запазвайки най-широката рамка на FCI. Разбира се има породни особености(екстериорни и поведенчески), които обуславят някакви ограничения за конкретни породи. Тези ограничения, обаче са САМО за съответната порода и са ОТГОВОРНОСТ на клуба за дадената порода. Няма да давам примери, но можете и сами да се сетите, че не може да има един и същи аршин за кучета с различно предназначение, физика и темперамент.
За да се случи тази малко утопична картинка в родната ни кинология, обаче е нужен коректив. От една страна коректив може да бъде пазара на чистопородни кучета, където в съвременните условия на глобализация, хората могат да получат безкрайно много информация по интернет, както за кучетата у нас, така и в чужбина. И те го правят. Напоследък, когато ми се обаждат да си купят куче, ми звънят все хора, които са информирани за породата, питат ме за баща и майка по имена, защото следят и познават кучетата у нас. Това е една много добра тенденция и тя ще играе все по-важна роля в кинологията ни.
Остава въпроса за най-важния коректив изложбите. Почти е невъзможно един съвестен развъдчик да изгради своята добра репутация без да е оценена неговата работа по изложбите. Затова мисля, че ако искаме да развиваме истинска кинология в България, едно от най-важните и задължителни условия е да подобрим нивото на изложбите ни. Най важното клубните и след това общите изложби. Ние в нашия клуб(Булдог) го правим вече 9 години без много шум, но с видими резултати много нови и ентусиазирани развъдчици на нашата невероятно трудна и неблагодарна за развъждане порода, много качествени произведени кучета(за съжаление най-добрите ни кучета се продават в чужбина), много кучета по изложбите на клубните по 40-50 кучета; на общите по 15-тина, от нашата, считана по целия свят за рядка порода. Стига толкова хвалби.
Накрая да обобщя: не смятам че трябва да има нови ограничения, напротив, трябва дори да се премахнат някои, които в миналото сме си наложили в БРФК в стремежа да контролираме процеса на развъждане да не се превърне в процес на плодене. Мисля, че нивото на кинологията ни вече е достатъчно високо, за да си позволим да дадем повече свобода на развъдчиците ни, но със съответните отговорности. Стремежът ни трябва да е да информираме максимално и да подобрим нивото на изложбите от всякакъв ранг с по-добри съдии и по-добра организация. Разбира се това е един съвсем не кратък процес. Той ще отнеме много години и много работа. Тук разбирам защо Англичаните ценят толкова традициите си защото знаят с каква цена са ги постигнали. Ние обаче не сме за един ден в кинологията, надявам се.
ЕВОЛЮИРАЙ, НЕ ПРОПАГАНДИРАЙ