Dog.bg Форуми : Първа разгонка, напишкване,ПОМОЩ

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Първа разгонка, напишкване,ПОМОЩ

#1 Потребителят е офлайн   kalkito Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 January 2008 - 03:05 PM

Моля ви, помогнете! Кучето ми е НОК на около 11 месеца, женска. Сега е първата й разгонка, минали са някъде 1О тина дена от както е така. От 3 седмици доста се раздивява, а живея в апартамент, разкъсваше, гризеше ..сега се успокои с това, но често пишка и пие повече вода. Напишква се всеки ден вече, стаята, на пода, трудно ми е, незнам какво да правя. Извеждам я сутрин за около час и вечер за малко повече. Сега дори се прибирам и на обяд да я изведа за малко, пишка и пишка, а е отдавна научена това да го прави навън! Много ми е трудно, моля ви помогнете, само търкам и запирам килими ...От както беше дивия й период, някъде седмица две преди да е видно разгонена аз я извеждах за по няколко часа сутрин и вечер, за да е изморена през деня, може ли да е настинала от толкова разходки, а и яде доста сняг, дали не е от това, да й забранявам ли?! А през деня съм на работа ..тя си е сама, храни си се добре, игрива е, какво да правя! Предварително ви благодаря.

#2 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 January 2008 - 04:17 PM

Иди докато са отворени аптеките и купи една пластмасова чашка с капаче. Вземи телефона и уговори среща с ветеринарния лекар утре. Сутринта като изведеш кучето ти, като клекне да пишка, изчакваш един кратък момент и после мушваш чашката под нея, така че да събереш урина. След това с тази урина право при лекаря.

Това са симптоми на цистит, няма да е зле да я проверите.

#3 Потребителят е офлайн   renshi Икона

• Συγγνώμη! ;)
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 January 2008 - 09:26 PM

Едното ми куче също се напишква по време на разгонването. Доколкото знам, не е рядко срещано явление, мои познати с женски кучета също имат подобен опит. Имам някакъв спомен, че се дължи на хормонален дисбаланс по време на разгонването, доколко е вярно - не знам. При нас винаги преминава заедно с него, но все пак разговор с вет по въпроса (дори и само за собствено успокоение) няма да навреди.

Проблем с чистенето нямам, обувам бебешки/детски гащички с превръзки за силно кръвотечение, които сменям възможно най-често, за да избегна замърсяване и застояване на урината върху кучето.
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 January 2008 - 10:55 PM

Така е, нашата женска навремето също имаше подобни проблеми. Но когато започна да пие повече вода, тогава винаги беше цистит.

За цапането, по-често излизане и естествено кучешки гащички с превръзка, но ако се напишква както нашата навремето, превръзката може да не стигне.

Каквото и да е, идете при ветеринарният ви лекар, защото с това пиене на повече вода може наистина да е цистит, а ако не е.. още по-добре. И поговорете за тези проблеми с напишкването, имайки предвид че гледах куче което се напиикаваше постоянно в продължение на година, знам колко е тежко. Все ще се измисли нещо.

#5 Потребителят е офлайн   renshi Икона

• Συγγνώμη! ;)
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 January 2008 - 11:07 PM

Съгласна, щом са и симптоми на друго, нека по-добре се провери.

Относно количеството, и при нас е доста. Предполагам, че така или иначе си е до куче и е относително. Дано е по-малката от двете (или колкото са там) злини  :palec:
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   kalkito Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 16 January 2008 - 12:38 AM

Много ви благодаря за отговорите. Кученцето ми е минало вече 10 дена от периода на разгонване, знам че продължава някъде към 20 тина дена (нали). Мога ли да изчакам да мине този период и, ако не спре пишкането да я водя на вет? А ако се окаже цистит какво се прави?

#7 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2008 - 12:55 AM

kalkito, както и при жените, зависи от индивида. Но да, по принцип е 20-тина дни. Брой го 3 седмици средно.

При женските по време на цикъла им се получава повече уриниране, което по принцип трябва да се знае и кучето да се извежда по-често. При някои, както споменахме тук, се случва и да се начишкват.

Аз лично ти препоръчвам да отидеш при ветеринар, защото той ще ти обясни всичко което трябва да знаеш за специфичния период. Също така, ще поговорите за това какво може да се измисли, за да се намали или премахне проблема. (мал)Шансът да е цистит е малък, но аз съм на мнение, че е редно да се провери, отколкото да се чака и да стане някакъв проблем. Така и така, винаги е добре човек да обсъди тези неща, засягащи разгонването, предпазването от бременност и т.н. с ветеринарния лекар, нали? ;-)

#8 Потребителят е офлайн   kalkito Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 16 January 2008 - 01:13 AM

Впечатлихте ме, че ми отговорихте дори и по това време! (, ам, а като се замисля, че  очаквах и казвах, че не сте словоохотливи в този форум :huh:, извинявайте) Ами да, правилно звучи всичко, само че аз съм от Видин. Мисля, че тукашните ветеринари нямат микробиология или там както му се казва, за да изследват урината. При никакъв случай не бих бил доволен някой, по своите предположения да предписва на кучето ми антибиотици и тем подобни. Общо взето не съм привърженик на лекарствата ... А и на всичкото отгоре да се изръся и с някой и друга десетарка или двадесетарка за всичкото това. Бих предпочел да изчакам още тези няколко дена, но като цяло съм объркан. Тази нощ ще ми е за размисъл, пък утре ....не знам какво да направя :) Но далеч не съм с нагласата да заведа кученцето си наветеринар и да му го оставя в ръцете да прави каквото си иска, така преди време искаше да му изтисква едни жлези, но аз се колебаех и не дадох и после се радвах, защото щеше да бъде грешка си мисля) ..... :rolleyes:

#9 Потребителят е офлайн   kalkito Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 16 January 2008 - 10:43 AM

Много се радвам, че ви има, вас и вашите любимци. Та четох за правене на настойка от мечо грозде, опитвали ли с те? Въобще билколечението е за предпочитане според мен. Ето ви линк към сайт с 43 билки за лечение на кучето -
http://www.zoomania....t/view/1591/30/

#10 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2008 - 10:49 AM

Благодаря за линка, но недей да даваш билки на кучето си без да знаеш дали е по-чувствително и му се насъбира прекалено много урина или има някакви наченки на циститче. Билките са си лекарства, някои са МНОГО силни дори при малки дози.

Ако не можеш да я заведеш, тогава я наблюдавай като чишка. Аз винаги ходя при такива случаи, но може би и прекалявам, не знам. Ако започне да има проблеми при уринирането, тичай веднага. Значи куче с цистит ще учести пишкането, ще има напъни да се изчурка, но ще падат по капка-две само, а може да има и видими за нас болки. Наблюдавай и храненето също.

Извеждай я често и не забравяй да пълниш паничката с вода ;)

#11 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 16 January 2008 - 12:44 PM

При кучетата е като при хората.По време на разгонването/цикъла при жените/, матката притиска пикочният мехур,и оттам идват тези проблеми.Просто я извеждай по-често навънка.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#12 Потребителят е офлайн   Petyo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2008 - 02:11 AM

мене ако питате скрита реклама на билките усещам :) :zaek: :stop:

#13 Потребителят е офлайн   kalkito Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 23 January 2008 - 09:41 AM

Така, сега да разкажа какво стана. Водих я на ветеринар. Човекът не й прави изследвания на урината, незнам дали въобще могат да правят това в моя град. Каза, че не е типично да се напишква заради разгонката и й предписа антибиотици. Даваше й ги 3 дена подред и след това кучката няма промяна. Не е толкова зле, защото откакто разбрах, че трябва да я извеждам по-често няма непредвидени пишкания, единствено като ме види, след като е била 3-4 часа сама и се напишква пред мен, почти веднага ...иначе докато е сама си стиска. Вярвам, че е заради разгонката, ще изчакам още няколко дена да премине и ще видя какво ще стане ..ще ви кажа. Иначе й правя и чай от Мечо грозде .., но не мисля, че е болна от цистит, изглежда спокойна докато пишка и няма симптомите, които описа hihik (много му благодаря за съветите).

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни