Посъветваха ме да се обърна към вас, тъй като съм малко в безизходица.
Имам мопс, на който на Коледа му открих едно образование голямо колкото бобче,
изглеждащо така:

(зацапването около бобчето е от лекарството, с което го третирахме - Ваготил)
Ходихме 3 ветеринаря. Първият и вторият(които намерихме в България) не взеха проба и дадоха
съответно: Ваготил и Тобрадекс за външно третиране(единият), а другият-Екзематин С.
Казаха, че това най-вероятно така и ще си остане.
Третият ветеринар(чиито услуги сме ползвали винаги) взе със спринцовка проба от бобчето
(оказа се доста кръвоснабдено),
сложи пробата върху стъкълца за изследване и след 20-30 минути постанови, че е
необходима: "Operace kožní kulatobuněční nádor* provděp HISTIOCITOM"
(извинявам се за езика, просто живея в Чехия). Каза да си насрочим дата за операция и че
сега това образувание не е злокачествено, но и че във всеки един момент може да стане.
Въпроса ми към вас е... да се съглася ли на тази операция... тъй като все пак имам мопс, а
всеки стопанин на Брахицефално куче знае, че наркозата не се препоръчва, да търся ли
нов лекар, който да прави нови изследвания или това е достатъчно.
Знам, че при кучешките здравословни проблеми времето е изключително ценно и поради тази причина
се опитвам в най-кратък срок да събера възможно най-много мнения, и тъй като езиковата бариера тук
ми пречи да разбера за какво става въпрос, се обръщам и към вас с надеждата за помощ.
Благодаря ви много.
Пропуснах да отбележа, че бобчето променя размерите си, но все още не мога да хвана някакъв външен
фактор, който да му влияе при тази промяна.
* kulatobuněční nádor-кръглоклетъчен тумор (това е мой свободен превод и изобщо не съм сигурна
дали е така)