Разгонвания и пускане на котарак
Публикувано: 17 January 2008 - 10:12 PM
Друг главен въпрос, който искам да попитам - ако котката се държи така, тоест нито забеменява, нито се кастрира, това вреди й ли по някакъв начин?
Като човек, ангажиран с каузата на бездомните, смятам, че кастрацията е единствената алтернатива за домашните животни, безпородните, разбира се. Само че из форумите непрекъснато се създават луди спорове на тази тема, обвиняват ни, че сме убийци заради кастрирането на бременни, че кастрацията е вредна, че създаваме котки мутанти, че се бъркаме в природата и все такива. Аз не съм медицинско лице и затова искам да знам какво точно се "причинява" или спасява чрез тази операция. Възможно ли е да грешим и "оставянето" на животните да е по-добрия избора от оперирането им?
Благодаря!

Публикувано: 17 January 2008 - 10:43 PM
Виж и аз НЕ съм супер хепи ,че кастрирам бременни кучки.Ма не съм - честно.Сичките мисли за Господ Бог, на когото се правя - истина - не ме оставят.
Но ако не го направя-утре ще имам като тема за размисъл нови толкова по толкова за целта терзания!!
Някой балък трябва да си съсипе съвестта и чуствата и да го направи.За да спят обвиняващите го спокойно.Да са живи и здрави.Па нека после реват що имало нежелани животни по улиците и що половина били без око, без крак, без ласка и явно така бил изисквал естествения подбор....Ма то ,Подборът де - в тоз случай ХИЧ ,ма ХИЧ ,момиче ,НЕ Е ЕСТЕСТВЕН!! Щото свръхпопулацията не е естествено нещо - тя е плод на хорицата!!!Мога и още да пиша - за сега спирам.
спирам

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 17 January 2008 - 10:58 PM
Да, може кистата да е отговорна.
Да, по-добре е да я кастрираш, щом не ражда, а се разгонва. Наличие на жълто тяло е препоставка за така известната пиометра.
Не, ти не грешиш.

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 17 January 2008 - 11:04 PM

Публикувано: 17 January 2008 - 11:11 PM
Цитат
Проста биология е.Винаги при такива въпроси съм искала въпросният питащ да се постави , за секунда поне, на мястото на обекта на спора!!Да не му разрешават копулации- секс (на латински :blink:), хорааа - за секс става дума, за полов живот , или там каквото беше НАГОН при животните- основно нещо- като храната и въздуха, па и да не му прекратят хормоните действащи!!!И това цял един живот. :o :o

Публикувано: 17 January 2008 - 11:14 PM
И още нещо. Ако здрав, прав човек не прави секс (говорим за човек в полова зрялост) 7 години (примерно), а кара само на силно желание, нагон и самозадоволяване как ще го наречем? И дали това е добре за него?

Публикувано: 17 January 2008 - 11:29 PM
За първата част на поста, нещо, което е доста неясно и съмнително, но ми е любопитно. Тъй като потребителят, с когото спорим отговаря на потребителка, която пита как да постъпи с некастрираните си разгонени котки така - "Аз 5 години търпя разгонванията и всичко е наред с котката и с мен", като същевременно неговата котка се пуска периодично на котарак без да забременява, възможно ли е при него всичко да минава по-леко именно заради котарака? Понеже при мен беше идентична ситуцията до момента, в който мъжкия преустанови интерес и женската направо полудя. Питам това, защото хората, обикновените хора, които нямат изразено мнение за или против кастрацията като прочетат нещо такова също избират по-лесния вариант да не кастрират. Така или иначе едно, две разгонвания се търпят, но в един момент едно 50% от тях не издържат и посягат към хапчетата, щото са прочели, че оперирането е вредно, че е по-добре да оставят котето и хапчето им се струва едно бързо решаване на проблема. После пък нещата се завъртат, времето минава и знаем как свършва процеса.

Публикувано: 17 January 2008 - 11:35 PM
Цитат
И още нещо. Ако здрав, прав човек не прави секс (говорим за човек в полова зрялост) 7 години (примерно), а кара само на силно желание, нагон и самозадоволяване как ще го наречем? И дали това е добре за него?
Вредно физически или психически?
Защото мен ме възлнуват тия въпроси относно физиката.
За психиката ... не съм виждала много скачки, но опредлено кучките не изглеждат ужасно доволни, успокоени и доволни след това, та си мисля, че сравняването с хората не е редно. Съзнание - нещо което е много различно при нас и тях. Секса и желанието за размножаване са различни неща.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 17 January 2008 - 11:38 PM

Публикувано: 17 January 2008 - 11:43 PM
А за уличните котки и кучета - остават събиранията заради разгонени - т.е. и проблемите.
А виж, ако си правят секс ... е тогава не знам и не знам дали някой ще знае.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 17 January 2008 - 11:43 PM
Дени, всеки има право на избор, казах го вече. Хората, поели ангажимент към някое животно взимат решения, пряко свързани с тях, не се ядосвай за това.

Публикувано: 17 January 2008 - 11:46 PM
Цитат
Това е една от най-големите простотии, които правят някой "колеги". Защо- сме го обяснявали доколкото си спомням в темата за пиометрата.
Относно това да се кастрира ли едно животно или не, ако няма да се използва за разплод смятам , че трябва да се кастрира. В цял свят така се прави. От доста време. Защо точно не е необходимо да ви обяснявам. Има медицински причини.

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 17 January 2008 - 11:56 PM
[quote author=d-r Bobadova link=topic=13117.msg328797#msg328797 date=1200604485]
та си мисля, че сравняването с хората не е редно. Съзнание - нещо което е много различно при нас и тях. Секса и желанието за размножаване са различни неща.
[/quote]
Това за секса - беше шегичка.При хората е така - при животните е нагон.Един Мъдър беше казал за разликата мужду двата вида - че определящото за Човек е овладяването на нагона....Е - Животните не могат да го овладяват.Тогава- спираме ги от разможаване и им съсипваме нагона - ми тогава не сме ли контра природата - точно толкова колкото и когато ги стерилизараме.

Публикувано: 18 January 2008 - 12:24 AM
Цитат
Ами много се чудя по този въпрос.
При едното може да се каже, че им вредим на психиката. Обаче има доста животни, които живеят така и нямат отявлен проблем с това.
При другото - се намесваме в анатомията. Ако само това ни е мотива - да овладеем нагона, за да не се мъчат - не мисля, че има смисъл.
Медицинските причини са нещо съвсем отделно.

Публикувано: 18 January 2008 - 12:29 AM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 18 January 2008 - 12:39 AM
Цитат
Цитат
Това за секса - беше шегичка.При хората е така - при животните е нагон.Един Мъдър беше казал за разликата мужду двата вида - че определящото за Човек е овладяването на нагона....Е - Животните не могат да го овладяват.Тогава- спираме ги от разможаване и им съсипваме нагона - ми тогава не сме ли контра природата - точно толкова колкото и когато ги стерилизараме.
Ами много се чудя по този въпрос.
При едното може да се каже, че им вредим на психиката. Обаче има доста животни, които живеят така и нямат отявлен проблем с това.
При другото - се намесваме в анатомията. Ако само това ни е мотива - да овладеем нагона, за да не се мъчат - не мисля, че има смисъл.
Медицинските причини са нещо съвсем отделно.
Нищо отделно не са.Учудвам се си аз..
Значи не му давяш да се съвукуплява и не му отнемаш хормоналната причина за това - при условие че Природата му е закодирала да се размножава еди с колко пъти в годината..Тост хем вървиш срещу природата му като е го разможаваш - хем си чешеш егото като си мислиш че неразможавайки го си смислен- а...

Публикувано: 18 January 2008 - 12:51 AM
Пак казвам - стигаме до медицинските причини - дали има такива (то па това е темата за кастрацията).

Публикувано: 18 January 2008 - 01:52 AM
Наистина канска простотия е да се лигират яйчниците или семепроводите - с това ама нищо не се постига, медицинските и всички други рискове се запазват, а животното просто се подлага на една тотално излишна манипулация.
Публикувано: 18 January 2008 - 12:58 PM

Вход

Горе
Цитиране +