Да спасиш, да "спасиш", да дадеш шанс - трудният избор
Публикувано: 17 February 2008 - 11:16 PM
Но се въздържах, защото не един безсмислен спор се е провел до сега и знам, че рядко някой чува отсрещната страна. Стига се до крясъци, дори обиди.
Сега обаче ще зачекна тая тема. Защото има хора, които едва сега се докосват до жестокостта, болката, мъката и всички трудности, които съпътстват понятието "бездомно животно". И може би, за тези хора, една таква тема ще помогне да разберат от самото начало кое е... хм, полезно, и кое е от онези добри намерения, а които постиламе пътя си към ада.
Мале, какво предисловие направих. Пардон.
Та по този повод, няколко въпросчета:
Знаем ли кога да спрем? Когато съберем 2-4-8 кучета, за които трябва да се грижим,лекуваме, намираме дом.
Знаем ли кога да помогнем и кога да се обърнем. Буквално, на улицата и да се направим, че не го виждаме?
Когато всичко зависи само от ентусиазма и емоциите на хора, взимащи присърце проблемите с бездомните, при липса (до сега :) ) на Закони, институции, можем ли да спасим всички бездомни?
Кога психиката ни не издържа и бягаме панически от "играта"?
Кога се увличаме толкова, че не виждаме, че вече вредим, а не помагаме?
Кога емоцията надделява и се хвърляме в приключение, което се оказва непосилно?
Кое е смислено и кое не?
Стига ли само добротата...
Ще се радвам да си поговорим и дано главните букви са по-малко.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 18 February 2008 - 12:12 AM

Публикувано: 18 February 2008 - 10:47 AM
Публикувано: 18 February 2008 - 11:30 AM
Цитат
А кога ще приключи ако те така, без да заявяват публично пред възможно най - голямата аудитория какво се случва, просто си събират или откопуват кучета??? Нека да сме наясно къде живеем все пак... И колко още могат да изкарат тези кучета на добри намерения и милостиня? Колко още кучета могат да бъдат събрани от добри намерения? Ако няма средства за медикаменти - приспивайте! Не опира въпроса до добри намерения, всички ги имаме, но както се вижда те са крайно недостатъчни!

Публикувано: 18 February 2008 - 11:36 AM
Публикувано: 18 February 2008 - 11:40 AM
Това ми звучи, като да ги избием веднъж за винаги.... :o :mazohist:

JulyVell Siberians
Публикувано: 18 February 2008 - 11:53 AM
Не исках да ги съдим.
По-скоро исках да питам, можете ли да се обърнете, ако видите на улицата ранено куче, защото знаете, че не можете да се погрижите за него? Не можете финансово, емоционално? Защото ако го приберете при вашите 10 ще му е по-зле, отколкото на улицата.
Ще махна линка към темата по-горе, не искам така да става...

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 18 February 2008 - 12:09 PM
Не съм съвсем сигурна дали мога да кажа някакъв принцип за това на кого решавам да помогна. Предполагам, че изхождам от това кое ще е най-лесно за мен и кое най-много ме плаши.
Например - виждам на улицата куче, което със сигурност е било домашно - веднага го взимам. И бих искала така някой да се отнесе и към мое куче ако се загуби.
Също никога не се засилвам да спасявам куче, което не иска да бъде спасено. Ако ми изръмжи, ако се дърпа - да се оправя само.
После идват болните, страдащите, прегазените. Там желанието ми да помогна е много голямо, но много често си давам сметка, че е опасно да внасям в дома си заразни болести. Имам свои кучета и котки, имам малко дете... Най-често тези са случаите, когато съжалявам, че съм била хладнокръвна и разумна. Ако кучето е само с рана от нахапване, сблъсък, човешка жестокост и се държи дружелюбно помагам незабавно, независимо от момента.
И накрая - бебетата. Там положението изцяло зависи от това в какво състояние на духа се намирам. Но предимно се старая да не ги виждам.
Когато имам 1 чакащо дом куче вкъщи не взимам второ или трето. Прибирам второ куче от улицата само ако е било домашно и видя, че ситуацията му е безнадеждна. Но се старая никога да нямам 2 едновременно, защото човек лесно затъва.
Публикувано: 18 February 2008 - 12:29 PM
Първо от години съм чела че 3-4-ма гледат тези кучета,така че не спасяват от вчера.Е,кучетата са живи и здрави,за първи път молят за помощ,защо ви дразни това.Като не искате,не помагайте,не сте и длъжни.Второ,тези хора търчат по цял ден на работа и до края на града да си гледат животните,повечето от тях са без интернет и на никого не са длъжни да отчитат дейността си щото ги хранят с техни си пари.И трето,докато ги плюхме,ако бяхме праснали тези си писаници до форума на община Пловдив,или по едно телефонче ,не че щяхме да променим нещо,но щеше да си е по-добре отколкото да плюем единомишленици. И най-добре да се заключи темата,че ще стане грозна и тъжна история.
Публикувано: 18 February 2008 - 12:35 PM
Конкретиката... - все ми е тази.Аз винаги стоя зад думите и действията си.
Бушката добре го е формулирала според мен - кога да спреш, кога вредиш на себе си и на другите, и кога Пътят към Ада е постлан с добри намерения.
Бих обобщила от своята си камбанария ,че помощта е ефективна тогава и само тогава ,когато помагащият съзнава с какво се заема, поема лична отговорност и то докрай ,не прехвърля и не вменява отговорности (ако е подпомогнат от съмишленик- ще е чудесно!) и най-вече ако не си вреди помагайки- на себе си и близките си - нищо постигнато на всяка цена ,нищо прекалено.Когато мога.А ако мога - правя го както трябва ,когато го правя.
А да - да не забравя - не ми харесва включването в схеми - там кауза имало и прочее..Нито да се играе по тънката струна на любовта.Аз не го наричам "любов" -за мен е свършване на работа.Ако мога.

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 18 February 2008 - 12:59 PM
Цитат
Кога емоцията надделява и се хвърляме в приключение, което се оказва непосилно?
Кое е смислено и кое не?
[i]
На здравомислещите такива в живота винаги им е било по-трудно,именно защото могат да си позволят лукса да мислят. Точните въпроси си си задала и си права bushka подобни теми са неудобни.Аз вече съжалих ,че писах в друга.
Публикувано: 18 February 2008 - 02:08 PM
За това не искам да има бездомни животни.

JulyVell Siberians
Публикувано: 18 February 2008 - 02:19 PM
До скоро и аз се увличах по гледането на бездомните животни в квартала, повече по котките, защото непрекъснато имаше бебета, но както и да е....спрях да го правя от чист егоизъм....разстройвам се, когато видя някое от животинчетата, които съм хранела и гледала и обичала (искам, не искам то е неизбежно) размазано на пътя или пребито до смърт или разкъсано от кучето на някой небрежен стопанин (защото в моя квартал има няколко такива - гледат кучета, за да си решат проблема с уличните.....)....в един момент си казах, че не мога повече...сигурно ще ме разкритикувате за това, но аз поне не мога да се боря с жестокостта, която е обсебила хората...и взех егоистичното решение да спра да забелязвам ходещите около мен животинки... :'( Разбира се не се получава, но се опитвам....поне да не се привързвам към тях.Ако видя някое ранено животинче и мога да му помогна, ще го направя разбира се, но ще е еднократно и без обвърване...повече няма да ги храня, обгиржвам и обичам, защото съм скапан егоист!
Публикувано: 18 February 2008 - 04:45 PM

Публикувано: 18 February 2008 - 04:54 PM
Публикувано: 18 February 2008 - 05:12 PM
И за да не спамя така безобразно ще отговоря и на въпроса. Гледам да не гледам. Не мога да ги взема вкъщи, а сърцето ми се къса...
Задомявала съм само 3 кучета, като с последното не зная дали не направих гаф -дадох го, а после ни вест ни кост от осиновителката. Изобщо -старая се да съм безсърдечна и сляпа. Уви!
Публикувано: 18 February 2008 - 06:00 PM
Цитат
Не казваш какво Ви е посъветвал лекарят за лапата? И от какво е умряло кученцето?
Не съм съвсем съгласна с теб, защото по тази логика моят Лео е трябвало да го приспят когато е ослепял, защото шансът да го осиновят е минимален. Е да, но той си намери семейство много бързо и сега води абсолютно нормален живот, щастлив е с нас доколкото е щастливо всяко куче. Тук съм виждала и други животни "неосиновими", за които чудото става. Но такова чудо изисква абсолютна концентрация на енергия за конкретния случай. А ако си се захванал с няколко осиновявания просто няма да ти стигнат и енергията, и времето и средствата. А и вероятността да се отчаеш е по- голяма.
За мен решението е да имаш вярна преценка за това какво можеш и каво не можеш, и да имаш смелостта да си го признаеш пред себе си!
Публикувано: 18 February 2008 - 08:15 PM
Ми незнам дали мястото на това което ще разкажа е тук,но все пак....
Близо до моята работа има кученце много хубаво,безпородно и ранено.Едната му лапичка е счупена.Понеже продавам закуски винаги остава нещо и аз го оставям за него.Не давам на децата да го бият,защото е много добричко и плахливо.Давала съм му вода и съм му помагала с каквото мога.Сега свикна да идва и свикна с мен и мойте приятели който също му помагат и се гордея с това.(немога да го приютя в къщи защото ще ми се карат),но ако имах тази възможност бих го направила. :-
Да се върна на темата!
Какво да се прави държавата ни е такава,но и хората са истрадали много и можеби затова не всеки мисли като нас!Толкова много кучета има по улиците,че започва да ме боли глава.Да не говорим,че наскоро почина жена която спеше на улицата(на студа) и нямаше кой да и помогне а какво остава за животните..... :( :'(
Не одобрявам скитащите се кучета защото м/у тях има и много злобни и нападащи....Вече испатила от това.....
Публикувано: 18 February 2008 - 09:29 PM

Публикувано: 18 February 2008 - 09:43 PM
Цитат
Там е работата, че нищо не правя. Ако съм направила преди нещо то не е било много. А сега пък съвсем.
Седя надалеч от тези неща, именно защото не ми стигат възможностите. Натоварвам се прекалено, идва ми в повече просто.
И именно за това си задавам въпроси, търся отговори за себе си.
Защото, както каза bis сме свидетели как понякога се случват и чудеса. Не са малко осиновените животни и ако всички кажат като мен "идва ми в повече" - значи няма да се помогне на нито едно чудо да се случи.
От друга страна, ако има някаква крайна цел, знам, че ще имам повече стимул за действие.
Но при сегашната ситуация - капка в морето... просто емоция и добро дело. Едно, две, три. А още хиляди чакат и ходят по улиците. И? :-