Dog.bg Форуми : Парвовироза

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Парвовироза

#41 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 02 November 2008 - 10:33 PM

Е, те там, в развитите общества режат първа фаланга на пръстите на котките, режат гласни струни, режат уши...Голяма цивилизация са...Що да лекуваме, то така или иначе някой ден ще си умре...Пффф...
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#42 Потребителят е офлайн   Brani and Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 02 November 2008 - 11:05 PM

аз също знам, че има вероятност да оживее кутрето :) макар и не голяма, ама я има. зависи според мен колко всеотдаен е лекаря. братчето на моя дивак беше болно и едвам го оправиха. ама лекарят си го заведе у тях и на системи, системи, даже през нощта ставеше да го включва. и се оправи животинчето. най-малкото надежда трябва да има :) успех с мъничето :)
User's Signature

Качена снимка

#43 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 November 2008 - 07:23 AM

За съжаление, не зависи само и единствено от лекаря... :(
Адекватната терапия и всеотдайността на лекуващия повишават МНОГО шансовете на болните бебета и обратното, неадекватният подход и "разсеяността" на доктор и собственици ги намаляват допълнително.
НО...
Дори най-добрият лекар на света понякога не може да се пребори. В крайна сметка всичко опира до организъм, имунитет, вирулентност на щама ако щете... до порода... та дори и до цвят.
Последното не е шега - ротвайлерите например са в пъти по-податливи към парвовироза, а засега недоказано за мен твърдение от "цивилизованите" страни е, че това се отнася като цяло за всички кучета с подпал - по-лесно се заразяват и по-тежко боледуват.
Тъй или иначе, без лечение или ако то закъснее, смъртността е над 90%; с адекватна и своевременна терапия шансовете са 50:50, да речем. Разликата не е малка и си струва да се замисли човек. Реалната резултатност при добре провеждана терапия да е да речем 30% смъртност... Ама статистиката си е статистика, а "вашето" куче си е 1 брой и все пак си е въпрос от областта на теорията на вероятностите дали ще го улучи руската рулетка или не.
--
Това за евтаназията на парвовирозни кученца в цивилизования свят ме хвърли в музиката, между другото. Ще ми се да видя къде е казано черно на бяло; в какъв материал и дали е съвременен. Щото някак си все си мисля, че терапията   като цяло се измисля и разработва именно в по-напредналите държави, не е като да откриват топлата вода нашите доктори тук или сами да си измислят успешни методи за преборване на злия вирус...
Щото то в някои от "цивилизованите" държави до не чак толкова отдавна съвсем законово са кастрирали/стерилизирали хора с умствени увреждания, ама вече не го правят... И пак в този дух на размисъл, в също не чак толкова далечните дни, когато парвовирозата е била ново и страховито заболяване и още не е имало нито методи за терапия, нито ваксина, поголовната евтаназия вероятно да е била единственият разумен метод за ограничаване на заразата, особено в големите развъдници. Днес нещата стоят другояче...
Впрочем, интересно фактче: парвовирозата като заболяване е съвсем малко по-стара от човешкия HIV. За първи път вирусът е бил изолиран през 1976 г.

#44 Потребителят е офлайн   dobbito Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 03 November 2008 - 08:38 AM

Според мен зависи в най-голяма степен от самото кученце.Ние хванахме болеста в първите и часове ,но въпреки навременното лечение и грижите ,които положихме нашия Рики не успя да се справи с вируса :(
Дано твоето кученцето  се пребори с този ужасен вирус!Стискам палци!

#45 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 03 November 2008 - 10:27 AM

Цитат

В крайна сметка всичко опира до организъм, имунитет, вирулентност на щама ако щете... до порода... та дори и до цвят.
От тази тема може да се направят добри статистически изводи. 43 кучета - всички се разболяват от парво. Оцеляват 8, от които 7 безпородни и един пит. Ротчетата бяха най-неспасяеми, пинчери, болонки се опитваха да се преборят, макар и неуспешно.

И все пак, д-р Желязков, въпреки мизерните условия, в които бяха поставени тези кучета, оцеляха 8. Ако условията бяха по-добри, процента щеше да е още по-голям.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#46 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 November 2008 - 10:30 AM

Навсякъде из учебниците пише как се лекува парвовироза. Не съм срещал препоръки за евтаназия. Процента на оцелели след лечение е над 50 според мен. Така, че лечение си заслужава. Изхода обаче е непредвидим. Имал съм кученца, които са били в много много тежко състояние и пак са оцелявали. Други, които не са били толкова зле са умирали.........

#47 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Ветеринарен лекар
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 03 November 2008 - 10:47 AM

Минахте всякакви граници!

Мод

User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#48 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 November 2008 - 12:31 PM

Цитат

Е, те там, в развитите общества режат първа фаланга на пръстите на котките, режат гласни струни, режат уши...Голяма цивилизация са...

С риск това което ще напиша да не се хареса на много хора няма да се съглася с колежката.

#49 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 03 November 2008 - 12:35 PM

Казваш, че не го правят(нокти, уши, опашки, гласни струни) или че евтаназират веднага, като диагностицират парвовироза.
По темата - надявам се скоро собственичката да пише, какво е състоянието на кучето.
User's Signature

Качена снимка

#50 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 November 2008 - 01:19 PM

Правят го, и аз одобрявам това.

#51 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 03 November 2008 - 04:55 PM

Цитат

Казваш, че не го правят(нокти, уши, опашки, гласни струни) или че евтаназират веднага, като диагностицират парвовироза.
По темата - надявам се скоро собственичката да пише, какво е състоянието на кучето.

Никъде не казвам, че веднага се евтаназират парвовирозните (тук съм визиран аз понеже)! Само, че хората отдавна спазват принципите на    The Еvidence-Вased Мedicine или т.н.  Доказателствена медицина, което ще рече :
1. Доказват категорично на 110% диагнозата.
2. Категорично и точно се произнасят за развитието на лечението, прогнозата и възможните увреждания.
3. Стопанинът абсолютно категорично съответно се произнася за решението си, което е евтаназия в 90% от случаите....(става дума за EBM-parvovirus) ;)

...Та рязането на нокти и гласни струни са им най-малкия кусур на онези там....!
П.П. Надявам се кученцето да оживее все пак, най-малко защото сме още много далеч от Доказателствената ВетМедицина....! Е, един ден и ние....

User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#52 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 03 November 2008 - 05:52 PM

Не знам Вие колко сте далеч. При нас схемата е точно такава. И до момента никой с диагноза парвовироза не е поискал евтаназия.
Стига сме разводнявали темата с идиотизми, моля.
п.п: "над 50%" казах. Следете написаното. Горе долу такава ми е статистиката. Аз работя с цифри, а вие? Моите почитания. Нямам намерение да споря с вас. Нямам време за облози.
User's Signature

Качена снимка

#53 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 November 2008 - 06:04 PM

Моите почитания д-ре, но " 50 % шанс "  няма нищо общо с АВМ, а ми звучи точно по вашия анонс....! :blink:
User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#54 Потребителят е офлайн   Vessi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 November 2008 - 09:31 PM

Здравейте
Вчера писах за едно мопсче, което е болно от парвовироза...
Кученцето е в младост в лечебницата ... Втори ден е там, само на системи ... Втори антибиотик му вливат с тея системи ... и май е по зле .... иначе температура вече няма ...
Кажете ми нормално ли е да минава през някакъв по критичен период и после да се оправи защото душичката е само на 40 дена и е колкото шепичка?!
А какво ще кажете за тая клиника ... АНИМО ... струват ми се много ненадеждни?!

#55 Потребителят е офлайн   Vessi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 November 2008 - 09:39 PM

Вчера поне е мърдало днес въобще не може да се движи...  :'(
Правени за изследвания и е парвовироза 100% за съжаление
А искам и още нещо да попитам куче на 4-5 години има ли вероятност да се разболее от тая проклета болест!?  И трябва ли да му се бият някакви допълнителни ваксини за паровироза или годишната му ваксина си включва всичко нужно!?

#56 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 03 November 2008 - 10:36 PM

Цитат

А искам и още нещо да попитам куче на 4-5 години има ли вероятност да се разболее от тая проклета болест!?  И трябва ли да му се бият някакви допълнителни ваксини за паровироза или годишната му ваксина си включва всичко нужно!?
Мисля, че няма начин да се разболее. Нека кажат лекарите.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#57 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 November 2008 - 08:03 AM

A някой от Вас има ли куче, изкарало парво? Днес по АП казаха, че обикновено ги приспиват, защото дори и да оцелеят, остават много болнави и не могат да водят нормален живот. Не знам, дали е така. Не познавам никого с куче, преживяло парво.
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#58 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 November 2008 - 09:54 AM

Цитат

Вчера поне е мърдало днес въобще не може да се движи...  :'(
Правени за изследвания и е парвовироза 100% за съжаление

Болестта си е много проклета и точно за това става дума в темата. Надявам се сте нямали прекомерни надежди от типа 50/50, защото с парвовирозата шега не бива, що с отнася до фалшивите надежди...
За другото ви куче няма проблеми. Няма да се разболее от парвовироза.
Съжаявам за мопсчето.
Следващия път си вземете кученце с 2 ваксинации поне и вс. ще е ОК.
User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#59 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 November 2008 - 10:15 AM

Желязков, аз едно не мога да разбера. Вие четете ли постовете тук или просто си лалате? Искам откровен отговор!
Какво значи прекомерни надежди? Как изобщо измервате надеждата? Това, което сме писали е, че средно статистически оцеляват над 50% от заболелите. За какви надежди говорите, еле па прекомерни! Не сме се събрали на кафе, че да ви кажа - ми може да оцелее, може и да не оцелее. Или смятате, че аз и д-р Коджабашев сме нещо не у ред? Това са фактите, смятам че е така и при повечето колеги - 100% доказана диагноза, 100% адекватно лечение, бърза реакция у стопаните, както и останалите зависимости и над 50% успеваемост. При нас (явно, с извинение, че споменавам колегата Коджабашев) статистиката е такава. Жалко, че при вас не е такава. Вие просто си евтаназирате. Have fun!

Остават някои изменения в сърцето, Марго. Имам пациенти, прекарали преди години парвовироза, много са си добре, просто редовно следим сърцето. Това е.
User's Signature

Качена снимка

#60 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 November 2008 - 10:34 AM

Цитат

A някой от Вас има ли куче, изкарало парво? Днес по АП казаха, че обикновено ги приспиват, защото дори и да оцелеят, остават много болнави и не могат да водят нормален живот. Не знам, дали е така. Не познавам никого с куче, преживяло парво.

Аз присъствах на разболяването и лечението на такова куче, само че не беше бебе, а по-голямо, без ваксини. Диагнозата постави лекарят, който и го излекува.
Болестта е УЖАСНА! Не пожелавам на никого да гледа болно от парвовироза куче - бр-р-р, още настръхвам, като си спомня!
Кучето "прескочи трапа", живя още дълго и изглеждаше съвсем добре, имаше си и кученца няколко пъти.
Стопаните му бяха пълни идиоти, но това е друга тема...

• (8 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни