Парвовироза
Публикувано: 02 November 2008 - 10:33 PM

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 02 November 2008 - 11:05 PM
Публикувано: 03 November 2008 - 07:23 AM
Адекватната терапия и всеотдайността на лекуващия повишават МНОГО шансовете на болните бебета и обратното, неадекватният подход и "разсеяността" на доктор и собственици ги намаляват допълнително.
НО...
Дори най-добрият лекар на света понякога не може да се пребори. В крайна сметка всичко опира до организъм, имунитет, вирулентност на щама ако щете... до порода... та дори и до цвят.
Последното не е шега - ротвайлерите например са в пъти по-податливи към парвовироза, а засега недоказано за мен твърдение от "цивилизованите" страни е, че това се отнася като цяло за всички кучета с подпал - по-лесно се заразяват и по-тежко боледуват.
Тъй или иначе, без лечение или ако то закъснее, смъртността е над 90%; с адекватна и своевременна терапия шансовете са 50:50, да речем. Разликата не е малка и си струва да се замисли човек. Реалната резултатност при добре провеждана терапия да е да речем 30% смъртност... Ама статистиката си е статистика, а "вашето" куче си е 1 брой и все пак си е въпрос от областта на теорията на вероятностите дали ще го улучи руската рулетка или не.
--
Това за евтаназията на парвовирозни кученца в цивилизования свят ме хвърли в музиката, между другото. Ще ми се да видя къде е казано черно на бяло; в какъв материал и дали е съвременен. Щото някак си все си мисля, че терапията като цяло се измисля и разработва именно в по-напредналите държави, не е като да откриват топлата вода нашите доктори тук или сами да си измислят успешни методи за преборване на злия вирус...
Щото то в някои от "цивилизованите" държави до не чак толкова отдавна съвсем законово са кастрирали/стерилизирали хора с умствени увреждания, ама вече не го правят... И пак в този дух на размисъл, в също не чак толкова далечните дни, когато парвовирозата е била ново и страховито заболяване и още не е имало нито методи за терапия, нито ваксина, поголовната евтаназия вероятно да е била единственият разумен метод за ограничаване на заразата, особено в големите развъдници. Днес нещата стоят другояче...
Впрочем, интересно фактче: парвовирозата като заболяване е съвсем малко по-стара от човешкия HIV. За първи път вирусът е бил изолиран през 1976 г.
Публикувано: 03 November 2008 - 08:38 AM
Дано твоето кученцето се пребори с този ужасен вирус!Стискам палци!
Публикувано: 03 November 2008 - 10:27 AM
Цитат
И все пак, д-р Желязков, въпреки мизерните условия, в които бяха поставени тези кучета, оцеляха 8. Ако условията бяха по-добри, процента щеше да е още по-голям.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 03 November 2008 - 10:30 AM
Публикувано: 03 November 2008 - 10:47 AM
Мод

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 03 November 2008 - 12:35 PM
По темата - надявам се скоро собственичката да пише, какво е състоянието на кучето.

Публикувано: 03 November 2008 - 04:55 PM
Цитат
По темата - надявам се скоро собственичката да пише, какво е състоянието на кучето.
Никъде не казвам, че веднага се евтаназират парвовирозните (тук съм визиран аз понеже)! Само, че хората отдавна спазват принципите на The Еvidence-Вased Мedicine или т.н. Доказателствена медицина, което ще рече :
1. Доказват категорично на 110% диагнозата.
2. Категорично и точно се произнасят за развитието на лечението, прогнозата и възможните увреждания.
3. Стопанинът абсолютно категорично съответно се произнася за решението си, което е евтаназия в 90% от случаите....(става дума за EBM-parvovirus) ;)
...Та рязането на нокти и гласни струни са им най-малкия кусур на онези там....!
П.П. Надявам се кученцето да оживее все пак, най-малко защото сме още много далеч от Доказателствената ВетМедицина....! Е, един ден и ние....

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 03 November 2008 - 05:52 PM
Стига сме разводнявали темата с идиотизми, моля.
п.п: "над 50%" казах. Следете написаното. Горе долу такава ми е статистиката. Аз работя с цифри, а вие? Моите почитания. Нямам намерение да споря с вас. Нямам време за облози.

Публикувано: 03 November 2008 - 06:04 PM

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 03 November 2008 - 09:31 PM
Вчера писах за едно мопсче, което е болно от парвовироза...
Кученцето е в младост в лечебницата ... Втори ден е там, само на системи ... Втори антибиотик му вливат с тея системи ... и май е по зле .... иначе температура вече няма ...
Кажете ми нормално ли е да минава през някакъв по критичен период и после да се оправи защото душичката е само на 40 дена и е колкото шепичка?!
А какво ще кажете за тая клиника ... АНИМО ... струват ми се много ненадеждни?!
Публикувано: 03 November 2008 - 09:39 PM
Правени за изследвания и е парвовироза 100% за съжаление
А искам и още нещо да попитам куче на 4-5 години има ли вероятност да се разболее от тая проклета болест!? И трябва ли да му се бият някакви допълнителни ваксини за паровироза или годишната му ваксина си включва всичко нужно!?
Публикувано: 03 November 2008 - 10:36 PM
Цитат

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 04 November 2008 - 08:03 AM

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 04 November 2008 - 09:54 AM
Цитат
Правени за изследвания и е парвовироза 100% за съжаление
А искам и още нещо да попитам куче на 4-5 години има ли вероятност да се разболее от тая проклета болест!? И трябва ли да му се бият някакви допълнителни ваксини за паровироза или годишната му ваксина си включва всичко нужно!?
Болестта си е много проклета и точно за това става дума в темата. Надявам се сте нямали прекомерни надежди от типа 50/50, защото с парвовирозата шега не бива, що с отнася до фалшивите надежди...
За другото ви куче няма проблеми. Няма да се разболее от парвовироза.
Съжаявам за мопсчето.
Следващия път си вземете кученце с 2 ваксинации поне и вс. ще е ОК.

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 04 November 2008 - 10:15 AM
Какво значи прекомерни надежди? Как изобщо измервате надеждата? Това, което сме писали е, че средно статистически оцеляват над 50% от заболелите. За какви надежди говорите, еле па прекомерни! Не сме се събрали на кафе, че да ви кажа - ми може да оцелее, може и да не оцелее. Или смятате, че аз и д-р Коджабашев сме нещо не у ред? Това са фактите, смятам че е така и при повечето колеги - 100% доказана диагноза, 100% адекватно лечение, бърза реакция у стопаните, както и останалите зависимости и над 50% успеваемост. При нас (явно, с извинение, че споменавам колегата Коджабашев) статистиката е такава. Жалко, че при вас не е такава. Вие просто си евтаназирате. Have fun!
Остават някои изменения в сърцето, Марго. Имам пациенти, прекарали преди години парвовироза, много са си добре, просто редовно следим сърцето. Това е.

Публикувано: 04 November 2008 - 10:34 AM
Цитат
Аз присъствах на разболяването и лечението на такова куче, само че не беше бебе, а по-голямо, без ваксини. Диагнозата постави лекарят, който и го излекува.
Болестта е УЖАСНА! Не пожелавам на никого да гледа болно от парвовироза куче - бр-р-р, още настръхвам, като си спомня!
Кучето "прескочи трапа", живя още дълго и изглеждаше съвсем добре, имаше си и кученца няколко пъти.
Стопаните му бяха пълни идиоти, но това е друга тема...