Dog.bg Форуми : Говорилня за Туркмен Алабай

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (47 Страници) +
  • « Първа
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Говорилня за Туркмен Алабай

#821 Потребителят е офлайн   jolyp Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 19 March 2009 - 02:38 PM

Кучето трябва да се подчинява на стопанина си-това е вярно.
Но изложбата където не е неговият дом и територия-където са лайнали стотици кучета и върват едно след друго опитват се да го захапят отвсякъде -нормално е да са агресивни в този момент.Да се спуска на собственника си-ами какво да прави-като отвякъде се спускат-тия кучета не са научени всеки да ги радва.
Има разлика г-н Димитров от порода до порода. Моето може да вземе парче месо от устата ми без дори да ме докосне със зъби-но мен-не и друг.
На собственна територия кучето е едно-но когато го заведеш между стотици различни породи-то е съвсем друго.Колкото и да е свикнало-никога не може да бъде идеално-освен ако е куче без сърце и характер.
Според мен трябва да има промяна в стандарта-агресия имат и най- малките от породата-но не всеки се плаши защото нямат големината и заплашителния вид на чобанските кучета.
Гледала съм бой в ринговете-трудно е да ги удържиш-40 кучета участваха в клас открит пуснаха ги на две групи -това си е цяло изпитание за собственниците и за съдиите.
Трудно е да съдиш в такъв ринг-но е най -интересния и с най-много публика-или пък греша.
Но ето това е нашата порода-кучета пазачи-сърцати и смели и с характер -другите които ги разхождат като огромни пудели-съжалявам но това не са кучета пазачи-това са декоративни мечоци.

#822 Потребителят е офлайн   Taro-68 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 02:41 PM

Показване на мнениетоjolyp, в Mar 19 2009, 12:07 PM, написа:

Показване на мнениетоLaikata, в Mar 18 2009, 09:50 PM, написа:

Показване на мнениетоMad Max, в Mar 18 2009, 11:41 PM, написа:

Показване на мнениетоLaikata, в Mar 18 2009, 08:27 PM, написа:

Не знам за кое куче става въпрос,ако е за азиат ,нещо бъркате.

Ще задам въпроса си по-ясно:
Как плътната обратна захапка се отразява на работоспособността на представителите на породи кучета, пазачи на стада?

пс. Koй е правилният смисъл на думата "дефект"?

Кое овчарско куче е с обратна захапка???
Дефекта(недостатък) при кучето може да бъде в анатомията и екстериора.Когато е в характера,това си е направо порок.
Кой е най-големия порок или дефект в характера на едно куче ?
Предполагам че г-н Димитров ще ни отговори като опитен съдия-лично на мен ми е много любопитно да науча.!

Когато кучето е отглеждано с цел изложби и екстериор-то трябва да е обучено да бъде такова.
Но лично аз-мое мнение е че нашите кучета не трябва да се определят в ринга по този начин-за мен злобата която показват е нормално поведение.
Тези кучета не са плюшени играчки които се отглеждат за да забавляват някого.
Отличен пазач-може ли да позволи да му се бърка в устата от всеки -да се проверява за два тестиса.
Има много други неща които трябва да определят кучето като такова-и това трябва да се гледа.
Лекота при походката, визия, косъм, правилни и добре развити крайници,анатомията като цяло -а характерът е задължителен-то знае по добре за какво сме го взели и за какво го използваме-ПАЗАЧ.
Аз честно да ви кажа никога не съм харесвала тези големи и страшни на вид кучета да бъдат като големи плюшени играчки на изложбите-това не се вписва като кучето пазач- НЕ и според мен.
Съжалявам ако не съм права- но това е моето мнение.
И поради тези причини които изброих много от хората отглеждащи този тип кучета не ги водят на изложби-за съжаление.Истинските кучета не могат да бъдат пречупени в домашни любимци-това което се пише в оценителните листове-като агресивност в ринга-всъщност е истинския характер на тези кучета.
Не го казвам просто така а защото го знам със сигурност.

п.п Извинявам се че пиша в тази тема-но дискусията беше тук.

Знаеш го със сигурност,но май не си сигурна дали е така! :bl_110:
Че какъв стопанин си когато не можеш да си овладееш кучето? Да не би да говорим за най-кръвожадния звяр на планетата? Говорим все пак за първия приятел на човека,нали така беше.Или искаш да кажеш, че Чакал на Нело,например няма характер и не става за пазач защото поведението му в ринга е перфектно и позволява всички манипулации извършвани от съдията? Всичко зависи от човека,той определя какво ще е поведението на кучето му а не обратното.
Не мисля ,че характера на кучетата е причината поради която намаля интереса към изложбите,причината според мен не е една,а много повече,но това е разговор за друга тема.

#823 Потребителят е офлайн   jolyp Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 02:49 PM

Знам със сигурност-беше казано за това че хората не водят кучетата си по тези причини които изброих-и да чувала съм го от много хора.ФАКТ.
Не съм казала че неможе куче пазач да е изложбенно-напротив дори бях писала на Данди че в това е магията-работно и изложбенно.
Темата е много обширна и можем да спорим до безкрай-всеки си има своите наблюдения.
Но да дисквалифицираш куче защото е агресивно-за мен не е най-правилното решение-за тази порода-пък ти както искаш го приемай.
Освен дресьора-кой може да влезе и да си сложи главата в устата на лъва ?
Жив и здрав.

#824 Потребителят е офлайн   Laikata Икона

• MOD
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 02:51 PM

Съжалявам,но това просто не е вярно,има много по агресивни кучета от нашата овчарка.Вие май не сте прочели точно, какво съм написъл.Кои са тези кучета дето се опитват да го ухапят от всякъде?Нали те са пак на някой собственик,който вятър го вее,но му е гот кучето да се зъби?Защо само с нашите кучета се получава?Съдията не трябва да му е трудно ,прави предупреждение и след това вън.А това дето от всякъде лаели и затова щял да скочи и на стопанина си е просто несериозно.И трябва да ви кажа че едно уравновесено куче е много по добър боец-пазач от тези дето постоянно се репчат и дигат врява.
User's Signature

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.

#825 Потребителят е офлайн   tigar6 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 03:10 PM

Показване на мнениетоLaikata, в Mar 19 2009, 12:51 PM, написа:

Защо само с нашите кучета се получава?
Защото много от тия кучета се използват по предназначение,а имено при овце,крави и др.Има кучета които по 2-3 месеца невиждат друг човек освен овчарина
User's Signature

Разликата между човека и животното е тази, че човека има празнични дрехи.

#826 Потребителят е офлайн   jolyp Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 03:26 PM

Показване на мнениетоtigar6, в Mar 19 2009, 02:10 PM, написа:

Защото много от тия кучета се използват по предназначение,а имено при овце,крави и др.Има кучета които по 2-3 месеца невиждат друг човек освен овчарина

Истината е че гледаме от ралични страни на нещата-всеки от своя ъгъл.
Съдиите искат кротки и послушни кучета в ринга едва ли не сами да си показват зъбите като ги видят-камо ли да хапят.
Имам един познат който ги лекува с лопатин-знаеш ли какво е това-не е моят метод.
Щом е агресивен да си стои на мястото по добре-но да го третирам по начини които не приемам-никога.
Написах собственното си мнение по въпроса-никого не задължавам да го приема-вярно или не-всеки решава за себе си как и по какъв начин да възпитава кучето си-зависи за какво го използва.

#827 Потребителят е офлайн   Taro-68 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 03:34 PM

Показване на мнениетоtigar6, в Mar 19 2009, 01:10 PM, написа:

И на третия месец като се срещнат с някой ловец,ставаа......а! Едно на нула за ловеца :ab_041: :ab_041:
Овчаря или собственика на кучето не трябва само да експлоатира качествата им на пазачи а трябва да се стреми да ги усъвършенства в желаната посока.Стопанина трябва да вдъхва респект на кучето си за да бъде то водимо .

#828 Потребителят е офлайн   Laikata Икона

• MOD
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 03:42 PM

Няма повече да пиша по въпроса,защото явно няма смисъл,все едно и също изтъквате.Просто не е вярно,на много места в чужбина съдя такива работни кучета и няма такова нещо ,само у нас им харесва да се дърлят кучетата,на, вижте ме колко съм страшен.И тази приказка за овцете и три месеца,всичко е ала бала,просто не си владеят кучетата.Това със показването на зъбите е смешно,собственика е длъжен да ги покаже,а не съдията да рови ,където не му е работа.
Лошото при нас е ,че все лежим на рамото на оправданието,затова нищо не правиме и чакаме някой да ни признае,как, по думите на овчарите ,тоз такова куче има, онзи онакова и те това е овчарското куче на България.Само си чешем езиците,затова не ми се пише.
User's Signature

#829 Потребителят е офлайн   fissher_man Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 03:43 PM

Не може да се изисква от куче което през целия му живот е пазило и охранявало своето стадо и стопанин в планината , било е пуснато да тича на свобода и е взимало само решения кога къде и какво да прави да бъде послушно на изложбения ринг . Това куче споре мен е доста по автономнно и независимо с посилно изразен характер и е нормално да проявявя агресия към други кучета и хора които са му непознати , а и също така се намира в коренно различна околна среда от обикновенната за него . Това са доста важни фактори които трябва да се взимат в предвид при оценката на РАБОТНИТЕ ОВЧАРСКИ КУЧЕТА .
User's Signature

МитакА от Костинброд

#830 Потребителят е офлайн   nenakerina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 03:50 PM

Показване на мнениетоAnna 3, в Mar 18 2009, 08:37 AM, написа:

Ох Ванко,спесте ми излияния от тоя род

Виждам например разликите между този хубавец и твоя..

Това куче от кьде е туркмения или украина :df_061:

#831 Потребителят е офлайн   tigar6 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 03:53 PM

Показване на мнениетоTaro-68, в Mar 19 2009, 01:34 PM, написа:

И на третия месец като се срещнат с някой ловец,ставаа......а! Едно на нула за ловеца :ab_041: :ab_041:
Овчаря или собственика на кучето не трябва само да експлоатира качествата им на пазачи а трябва да се стреми да ги усъвършенства в желаната посока.Стопанина трябва да вдъхва респект на кучето си за да бъде то водимо .
Явно си ловец,но нали знаеш че с пушка в ръка всички сме силни :aa_002:
По принцип си прав,но липсата на контакт на тия кучета с други хора ги кара така да се държат на изложби
User's Signature

Разликата между човека и животното е тази, че човека има празнични дрехи.

#832 Потребителят е офлайн   Laikata Икона

• MOD
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 03:54 PM

Показване на мнениетоfissher_man, в Mar 19 2009, 03:43 PM, написа:

Не може да се изисква от куче което през целия му живот е пазило и охранявало своето стадо и стопанин в планината , било е пуснато да тича на свобода и е взимало само решения кога къде и какво да прави да бъде послушно на изложбения ринг . Това куче споре мен е доста по автономнно и независимо с посилно изразен характер и е нормално да проявявя агресия към други кучета и хора които са му непознати , а и също така се намира в коренно различна околна среда от обикновенната за него . Това са доста важни фактори които трябва да се взимат в предвид при оценката на РАБОТНИТЕ ОВЧАРСКИ КУЧЕТА .

Може ,но не е вярно.Погледни си кучето на аватара и ми кажи така ли реагира на човек?И последно,къде е написано ,че като бъде само,като срещне човек или куче та камоли на изложба да ходи.Кога сте чули куче само на изложба да ходи и в ринг да влезе?А и мойто куче когато е само и срещне мъжко куче,особено ако му изръмжът и се хвърля да се бие,те почти всички го правят,когато са сами.Тук става въпрос стопанина да го владее,когато е с него и какво по дяволите пази когато е на изложба!?Няма овце,няма кози или просто трябва постоянно да се хвърля по всяка мърдаща твар??Само че това не е пазач за мен
User's Signature

#833 Потребителят е офлайн   megan67 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 03:56 PM

Показване на мнениетоfissher_man, в Mar 19 2009, 01:43 PM, написа:

.....и за това всеки трябва да направи своя личен избор-да гледа кучета за охрана/работаІ или за изложби. Двете неща нямат нищо общо според мен. По различен начин се прави подбора,селекцията и обучението на едните,а по съвсем различен начин на другите.

#834 Потребителят е офлайн   Taro-68 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 04:20 PM

Показване на мнениетоtigar6, в Mar 19 2009, 02:53 PM, написа:

Показване на мнениетоTaro-68, в Mar 19 2009, 01:34 PM, написа:

Явно си ловец,но нали знаеш че с пушка в ръка всички сме силни :aa_002:
По принцип си прав,но липсата на контакт на тия кучета с други хора ги кара така да се държат на изложби

Това ве че е друго нещо! Според мен липсата на контакт с други хора и кучета не би трябвало да бъде параван зад който да се крият проблемите в характера на едно куче. Това ,че е попаднало в по различна среда не може да бъде оправдание за проявяване на неубоздана злоба , по скоро е проява на страх от неизвесното и нормална отбранителна реакция.

#835 Потребителят е офлайн   jolyp Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 04:25 PM

Показване на мнениетоmegan67, в Mar 19 2009, 02:56 PM, написа:

.....и за това всеки трябва да направи своя личен избор-да гледа кучета за охрана/работаІ или за изложби. Двете неща нямат нищо общо според мен. По различен начин се прави подбора,селекцията и обучението на едните,а по съвсем различен начин на другите.
Аз направих едно такова добро изложбенно куче-всички го галиха и му се радваха-на 11 месеца го отровиха-повече никога няма да повторя грешката си.Имам 6 чобански кучета-всеки със собствен характер възпитавам ги по един и същ начин-но всеки е различен за себе си-въпрос на характер-също като при хората-едните са родени да лазят-другите да летят.

#836 Потребителят е офлайн   Laikata Икона

• MOD
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 04:39 PM

И какво,изложбеното го отровиха и тази грешка няма да правите,тоест чобанските не ги тровят???Напротив ,само когато човек реши може да научи кучето да не взима храна от тук и там ,но не и чобанското.
User's Signature

#837 Потребителят е офлайн   jolyp Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 04:57 PM

Показване на мнениетоLaikata, в Mar 19 2009, 03:39 PM, написа:

И какво,изложбеното го отровиха и тази грешка няма да правите,тоест чобанските не ги тровят???Напротив ,само когато човек реши може да научи кучето да не взима храна от тук и там ,но не и чобанското.
Няма спасение от човешката злоба завист и мръсотия когато е решил да направи нещо такова.
Никой не е застрахован-просто вероятността да не се случи е по малка когато кучето признава само собственниците си-това имах предвид.

#838 Потребителят е офлайн   fissher_man Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 05:42 PM

:ns22: :ns22: :ns22: :ns22: :ns22:

Показване на мнениетоjolyp, в Mar 19 2009, 03:57 PM, написа:

Показване на мнениетоLaikata, в Mar 19 2009, 03:39 PM, написа:

Няма спасение от човешката злоба завист и мръсотия когато е решил да направи нещо такова.
Никой не е застрахован-просто вероятността да не се случи е по малка когато кучето признава само собственниците си-това имах предвид.

User's Signature

МитакА от Костинброд

#839 Потребителят е офлайн   vanko2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 05:46 PM

Показване на мнениетоdog.bg, в Mar 19 2009, 01:20 PM, написа:

Показване на мнениетоMad Max, в Mar 18 2009, 01:53 PM, написа:

Показване на мнениетоdog.bg, в Mar 17 2009, 09:50 PM, написа:

Къде мога да намеря стандарт и той различен ли е от стандарта на средноазиатска овчарка ?

Настоящият стандарт на САО е създаден по описанието на туркменският вълкодав от 1931 г., има изменения до толкова, до колкото да позволява повече възможни интерпретации..
Политически ход. Базата е една. Границата на човешката амбиция расте, документите я следват и оправдават.

Лично познавам няколко човека които могат да разчетат стандарта на туркменската овчарка. Нито един от тях не членува в организация под шапката на ФЦИ.

Не съм много съгласен за базата, но това е мое лично мнение. В случая не се интересувам от ФСИ стандарта на средноазиатска овчарка, а от оригинален валиден стандарт на туркменски алабай към днешна дата, ако има такъв, независимо на коя организация е - има ли такъв или не ?

Примерно - на сайта на Американския департамент по повод Туркменистан е заявено, че в Туркменистан коренното куче, наречено Alabay, се смята за национално богатство и е забранено за износ, без предварително разрешение. Как се развъждат тези кучета в Туркмения - само по работни качества, има ли стандарт и ако има, къде може да се прочете ?

Предварително благодаря за отговорите.
Имам дискове на аборигенни алабаи такива каквито са при чобаните там,как пазят как живеят къде раждат и други такива работи,при овчарите едвали се развъждат с цел продажба или реклама че са страшни бойци,развъждат ги по необходимост-за да им вършат работа,да пазят стоката :ns22:

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#840 Потребителят е офлайн   vanko2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2009 - 05:50 PM

Показване на мнениетоmegan67, в Mar 19 2009, 02:56 PM, написа:

Много точно казано,лично съм взимал кучета от овчари да ги водя на изложби и не става и твае,или се свие като осрано или ще ни изпояде или като види повода и ни избега и ме деби от храстите кога ще си ида та да излезе пак :ac_007: :ac_007: :ac_007:

• (47 Страници) +
  • « Първа
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни