Говорилня за Туркмен Алабай
Публикувано: 19 March 2009 - 02:38 PM
Но изложбата където не е неговият дом и територия-където са лайнали стотици кучета и върват едно след друго опитват се да го захапят отвсякъде -нормално е да са агресивни в този момент.Да се спуска на собственника си-ами какво да прави-като отвякъде се спускат-тия кучета не са научени всеки да ги радва.
Има разлика г-н Димитров от порода до порода. Моето може да вземе парче месо от устата ми без дори да ме докосне със зъби-но мен-не и друг.
На собственна територия кучето е едно-но когато го заведеш между стотици различни породи-то е съвсем друго.Колкото и да е свикнало-никога не може да бъде идеално-освен ако е куче без сърце и характер.
Според мен трябва да има промяна в стандарта-агресия имат и най- малките от породата-но не всеки се плаши защото нямат големината и заплашителния вид на чобанските кучета.
Гледала съм бой в ринговете-трудно е да ги удържиш-40 кучета участваха в клас открит пуснаха ги на две групи -това си е цяло изпитание за собственниците и за съдиите.
Трудно е да съдиш в такъв ринг-но е най -интересния и с най-много публика-или пък греша.
Но ето това е нашата порода-кучета пазачи-сърцати и смели и с характер -другите които ги разхождат като огромни пудели-съжалявам но това не са кучета пазачи-това са декоративни мечоци.
Публикувано: 19 March 2009 - 02:41 PM
jolyp, в Mar 19 2009, 12:07 PM, написа:
Laikata, в Mar 18 2009, 09:50 PM, написа:
Предполагам че г-н Димитров ще ни отговори като опитен съдия-лично на мен ми е много любопитно да науча.!
Когато кучето е отглеждано с цел изложби и екстериор-то трябва да е обучено да бъде такова.
Но лично аз-мое мнение е че нашите кучета не трябва да се определят в ринга по този начин-за мен злобата която показват е нормално поведение.
Тези кучета не са плюшени играчки които се отглеждат за да забавляват някого.
Отличен пазач-може ли да позволи да му се бърка в устата от всеки -да се проверява за два тестиса.
Има много други неща които трябва да определят кучето като такова-и това трябва да се гледа.
Лекота при походката, визия, косъм, правилни и добре развити крайници,анатомията като цяло -а характерът е задължителен-то знае по добре за какво сме го взели и за какво го използваме-ПАЗАЧ.
Аз честно да ви кажа никога не съм харесвала тези големи и страшни на вид кучета да бъдат като големи плюшени играчки на изложбите-това не се вписва като кучето пазач- НЕ и според мен.
Съжалявам ако не съм права- но това е моето мнение.
И поради тези причини които изброих много от хората отглеждащи този тип кучета не ги водят на изложби-за съжаление.Истинските кучета не могат да бъдат пречупени в домашни любимци-това което се пише в оценителните листове-като агресивност в ринга-всъщност е истинския характер на тези кучета.
Не го казвам просто така а защото го знам със сигурност.
п.п Извинявам се че пиша в тази тема-но дискусията беше тук.
Знаеш го със сигурност,но май не си сигурна дали е така!

Че какъв стопанин си когато не можеш да си овладееш кучето? Да не би да говорим за най-кръвожадния звяр на планетата? Говорим все пак за първия приятел на човека,нали така беше.Или искаш да кажеш, че Чакал на Нело,например няма характер и не става за пазач защото поведението му в ринга е перфектно и позволява всички манипулации извършвани от съдията? Всичко зависи от човека,той определя какво ще е поведението на кучето му а не обратното.
Не мисля ,че характера на кучетата е причината поради която намаля интереса към изложбите,причината според мен не е една,а много повече,но това е разговор за друга тема.
Публикувано: 19 March 2009 - 02:49 PM
Не съм казала че неможе куче пазач да е изложбенно-напротив дори бях писала на Данди че в това е магията-работно и изложбенно.
Темата е много обширна и можем да спорим до безкрай-всеки си има своите наблюдения.
Но да дисквалифицираш куче защото е агресивно-за мен не е най-правилното решение-за тази порода-пък ти както искаш го приемай.
Освен дресьора-кой може да влезе и да си сложи главата в устата на лъва ?
Жив и здрав.
Публикувано: 19 March 2009 - 02:51 PM

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.
Публикувано: 19 March 2009 - 03:10 PM
Laikata, в Mar 19 2009, 12:51 PM, написа:

Разликата между човека и животното е тази, че човека има празнични дрехи.
Публикувано: 19 March 2009 - 03:26 PM
tigar6, в Mar 19 2009, 02:10 PM, написа:
Истината е че гледаме от ралични страни на нещата-всеки от своя ъгъл.
Съдиите искат кротки и послушни кучета в ринга едва ли не сами да си показват зъбите като ги видят-камо ли да хапят.
Имам един познат който ги лекува с лопатин-знаеш ли какво е това-не е моят метод.
Щом е агресивен да си стои на мястото по добре-но да го третирам по начини които не приемам-никога.
Написах собственното си мнение по въпроса-никого не задължавам да го приема-вярно или не-всеки решава за себе си как и по какъв начин да възпитава кучето си-зависи за какво го използва.
Публикувано: 19 March 2009 - 03:34 PM
tigar6, в Mar 19 2009, 01:10 PM, написа:
И на третия месец като се срещнат с някой ловец,ставаа......а! Едно на нула за ловеца

Овчаря или собственика на кучето не трябва само да експлоатира качествата им на пазачи а трябва да се стреми да ги усъвършенства в желаната посока.Стопанина трябва да вдъхва респект на кучето си за да бъде то водимо .
Публикувано: 19 March 2009 - 03:42 PM
Лошото при нас е ,че все лежим на рамото на оправданието,затова нищо не правиме и чакаме някой да ни признае,как, по думите на овчарите ,тоз такова куче има, онзи онакова и те това е овчарското куче на България.Само си чешем езиците,затова не ми се пише.

Публикувано: 19 March 2009 - 03:43 PM

МитакА от Костинброд
Публикувано: 19 March 2009 - 03:53 PM
Taro-68, в Mar 19 2009, 01:34 PM, написа:
И на третия месец като се срещнат с някой ловец,ставаа......а! Едно на нула за ловеца

Овчаря или собственика на кучето не трябва само да експлоатира качествата им на пазачи а трябва да се стреми да ги усъвършенства в желаната посока.Стопанина трябва да вдъхва респект на кучето си за да бъде то водимо .

По принцип си прав,но липсата на контакт на тия кучета с други хора ги кара така да се държат на изложби

Разликата между човека и животното е тази, че човека има празнични дрехи.
Публикувано: 19 March 2009 - 03:54 PM
fissher_man, в Mar 19 2009, 03:43 PM, написа:
Може ,но не е вярно.Погледни си кучето на аватара и ми кажи така ли реагира на човек?И последно,къде е написано ,че като бъде само,като срещне човек или куче та камоли на изложба да ходи.Кога сте чули куче само на изложба да ходи и в ринг да влезе?А и мойто куче когато е само и срещне мъжко куче,особено ако му изръмжът и се хвърля да се бие,те почти всички го правят,когато са сами.Тук става въпрос стопанина да го владее,когато е с него и какво по дяволите пази когато е на изложба!?Няма овце,няма кози или просто трябва постоянно да се хвърля по всяка мърдаща твар??Само че това не е пазач за мен

Публикувано: 19 March 2009 - 03:56 PM
fissher_man, в Mar 19 2009, 01:43 PM, написа:
.....и за това всеки трябва да направи своя личен избор-да гледа кучета за охрана/работаІ или за изложби. Двете неща нямат нищо общо според мен. По различен начин се прави подбора,селекцията и обучението на едните,а по съвсем различен начин на другите.
Публикувано: 19 March 2009 - 04:20 PM
tigar6, в Mar 19 2009, 02:53 PM, написа:
Taro-68, в Mar 19 2009, 01:34 PM, написа:

По принцип си прав,но липсата на контакт на тия кучета с други хора ги кара така да се държат на изложби
Това ве че е друго нещо! Според мен липсата на контакт с други хора и кучета не би трябвало да бъде параван зад който да се крият проблемите в характера на едно куче. Това ,че е попаднало в по различна среда не може да бъде оправдание за проявяване на неубоздана злоба , по скоро е проява на страх от неизвесното и нормална отбранителна реакция.
Публикувано: 19 March 2009 - 04:25 PM
megan67, в Mar 19 2009, 02:56 PM, написа:
.....и за това всеки трябва да направи своя личен избор-да гледа кучета за охрана/работаІ или за изложби. Двете неща нямат нищо общо според мен. По различен начин се прави подбора,селекцията и обучението на едните,а по съвсем различен начин на другите.
Публикувано: 19 March 2009 - 04:39 PM

Публикувано: 19 March 2009 - 04:57 PM
Laikata, в Mar 19 2009, 03:39 PM, написа:
Никой не е застрахован-просто вероятността да не се случи е по малка когато кучето признава само собственниците си-това имах предвид.
Публикувано: 19 March 2009 - 05:42 PM

jolyp, в Mar 19 2009, 03:57 PM, написа:
Laikata, в Mar 19 2009, 03:39 PM, написа:
Никой не е застрахован-просто вероятността да не се случи е по малка когато кучето признава само собственниците си-това имах предвид.

МитакА от Костинброд
Публикувано: 19 March 2009 - 05:46 PM
dog.bg, в Mar 19 2009, 01:20 PM, написа:
Mad Max, в Mar 18 2009, 01:53 PM, написа:
dog.bg, в Mar 17 2009, 09:50 PM, написа:
Настоящият стандарт на САО е създаден по описанието на туркменският вълкодав от 1931 г., има изменения до толкова, до колкото да позволява повече възможни интерпретации..
Политически ход. Базата е една. Границата на човешката амбиция расте, документите я следват и оправдават.
Лично познавам няколко човека които могат да разчетат стандарта на туркменската овчарка. Нито един от тях не членува в организация под шапката на ФЦИ.
Не съм много съгласен за базата, но това е мое лично мнение. В случая не се интересувам от ФСИ стандарта на средноазиатска овчарка, а от оригинален валиден стандарт на туркменски алабай към днешна дата, ако има такъв, независимо на коя организация е - има ли такъв или не ?
Примерно - на сайта на Американския департамент по повод Туркменистан е заявено, че в Туркменистан коренното куче, наречено Alabay, се смята за национално богатство и е забранено за износ, без предварително разрешение. Как се развъждат тези кучета в Туркмения - само по работни качества, има ли стандарт и ако има, къде може да се прочете ?
Предварително благодаря за отговорите.

Публикувано: 19 March 2009 - 05:50 PM
megan67, в Mar 19 2009, 02:56 PM, написа:
Много точно казано,лично съм взимал кучета от овчари да ги водя на изложби и не става и твае,или се свие като осрано или ще ни изпояде или като види повода и ни избега и ме деби от храстите кога ще си ида та да излезе пак