Говорилня за Туркмен Алабай
Публикувано: 21 March 2009 - 07:29 PM
Публикувано: 21 March 2009 - 07:34 PM
Публикувано: 22 March 2009 - 12:16 AM
Mad Max, в Mar 21 2009, 01:11 PM, написа:
dog.bg, в Mar 20 2009, 10:24 AM, написа:
Бях намерил преди време решение на тяхното министерство на храните и земеделието за признаването на породата, но не открих нищо като стандарт или описание. За това търся да си попълня знанията, а и да намеря изходните точки на различието, ако го има, разбира се.
Мичко разказваше за техните развъдници, в които е ходила. Няма как тези хора да развъждат, без да имат стандарт или описание, без да водят някаква племенна книга - поне така мисля. Гледал съм снимки на киноложки изложби в Турменистан, без страната да е член на FCI. Поради тази причина си мисля, че може би има основи на местно заводско развъждане и ми е любопитно на каква основа се развива.
Ще търся и аз из чичко гугъл, за съжаление в тази страна интернет е все още малко познат, пише че има само няколко интернет кафета в столицата, но като цяло не се използва.
Предварително благодаря за помощта.
Имат племенна книга. Издават родословия - експортни. Знаеш ли какво представляват?
Лист хартия с написани имена.
Нищо повече.
Оттам насетне си ти. Докажи го!
пс. Туркмения се отваря бавно и сигурно към Света..
Щом има племенна книга, трябва някой да я води ...
Кое и какво трябва да доказвам, не разбрах ?
Публикувано: 22 March 2009 - 12:48 AM
megan67, в Mar 21 2009, 10:25 AM, написа:
Taro-68, в Mar 21 2009, 12:16 AM, написа:
megan67, в Mar 20 2009, 07:24 PM, написа:
vano, в Mar 20 2009, 10:03 AM, написа:
megan67, в Mar 19 2009, 05:49 PM, написа:

Какво означава нисък праг на дразнимост?
Каква е връзката между доминантността и ниския праг на дразнимост?
Това се използва като понятие. Срещала съм го в разни статие и за това го пиша в кавички,защото не е мое творение.
Отнася се за кучета с по-необуздан характер,които се дразнят много лесно,свръх агресивни.....
За връзката-мога да споделя само личния си опит. Според мен това е опасна комбинация и на практика при мен се наложи матриархат

Специално , в групата ,която дискотираме,атя е 2-ра,много ясно е обявено в стандартите на всяка порода,че не се толерира нито страх ,нито агресия от което следва ,че куче с такъв характер се изключва от разплод!
Агресията според мен е много разтегливо понятие и зависи кой какво разбира под това.В този случай е вярно,избират се кучета с определени качества и тук си проличава нивото на развъдчика. За това пак казвам,че много зависи кой какво куче иска,за какво му е и какво очаква от него. Понякога се получават парадокси от рода на това,че едно куче трябва да е много социализирано,за да го проверяват съдии по изложбите,а в същото време се пускат клипове как се "тества" това куче.
Овчарските породи са най старите породи в света. За разлика от по младите, формирани през последните 100 - 200 години, те съжителстват с човека от векове и поради тази причина при тях немотивираната агресия е почти изключена. Това не е куче боец, а куче войн, което ще защити и ще умре, не за храна, а заради стопанина и стадото. Отличава се с уравновесена психика, само преценява кога да влезе в битка. Излишната агресия не би се толерирала в работно състояние. Поради тази причина и на изложби не се толерира. Това, че много хора ги развъждат вързани на синджир, затворени в боксове, използват ги за пазачи пак вързани на късо, за да лаят и да скачат - това не е психика на овчарско куче. Неговата сила е в свободата на вземане на самостоятелни решения. А за уродливото явление бой с кучета е безсмислено да се говори ... каква психика да има куче, което го пускат да се бие с други кучета редовно ?
Не разбирам какво пречи на хората да подготвят кучетата си за изложби. Въпрос на желание е. Не може всички породи да ходят, само нашето не, щото имало "нисък праг на дразнимост" ... като скача и лае, като се бие без причина, като е с лабилна психика, като се впуска да хапе - ами не се запложда. Проблема е в хората, които пък се редят да заплодят точно на него ...
Публикувано: 22 March 2009 - 01:34 PM
Много добре разбираш,но за съжаление търсенето определя предлагането и търговията стои на първо място. За това всеки трябва да е наясно какво иска,а по темата за боевете.......не ми се приказва.
Публикувано: 22 March 2009 - 10:35 PM
Anna 3, в Mar 21 2009, 10:22 PM, написа:

Публикувано: 22 March 2009 - 11:08 PM
dog.bg, в Mar 21 2009, 11:48 PM, написа:
Не разбирам какво пречи на хората да подготвят кучетата си за изложби. Въпрос на желание е. Не може всички породи да ходят, само нашето не, щото имало "нисък праг на дразнимост" ... като скача и лае, като се бие без причина, като е с лабилна психика, като се впуска да хапе - ами не се запложда. Проблема е в хората, които пък се редят да заплодят точно на него ...
Моето Уважение!
Нанко,
как се отразява плътната обратна захапка на работноспособността на породите кучета пазачи на стадата?
Поздрав!
пс. Относно другият ти въпрос - не знам. Отдавна питам. Отговаря ми се уклончиво. Скоро ще имам възможността да задам лично въпросите си, може би, живот и здраве.

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 23 March 2009 - 12:46 PM
Mad Max, в Mar 22 2009, 11:08 PM, написа:
Ех, тая обратна захапка ... на мен ли се падна късата клечка ?

Стадо от какво - овце или волове ? Защото са различни нещата, по мое мнение.
Виж, мисля че го писах - аз не съм ментор, нито имам кой знае какви преки наблюдения, казвам собствени разсъждения, формирани повече от теория, отколкото от практичен опит. В тази връзка кучета с обратна захапка няма да срещнеш сред кучетата, пазачи на стада овце. Ако говорим за молоси, има при пастирските кучета или при породи, формирани на базата на пастирски кучета, използвани за паша на волове, бикове и крави - при тях работата е с задържане. Това по късно е използвано и при работа с тях като кучета за лов на мечки или вълци, но забележи - при наличието на ловци, като тяхната задача е била да скочат на дивото животно и да го задържат до идването на ловната група. В тази връзка при тях за по здрава захапка, се наблюдава и по къса челюст - при по късо рамо силата на натиск върху предната част е по голяма, въпреки че и липсва равномерната разкъсваща сила по цялата дължина на захапката и оттам на захвата.
Овчарското куче, пазач на овце е самостоятелна "бойна еденица", ако мога така да се изразя. При него няма помощ, той е сам. Последния войн. Не може да си позволи задържане, защото основния му враг - вълците, обикновенно са в глутница и всяко забавяне, висене на ушите или бутовете на един нападател, коства забавяне, което означава смърт. Атакува с широко отворена челюст, по инстинкт търси смъртоносната хватка за неутрализация за най малко време - гърлото на противника. Забелязал съм, че дори и за захапе бут или гръб, този захват не е за да виси или забави, а само за да му помогне веднага с следващо движение да скочи към врата или да повали и обърне противника, за да може той да си "оголи" врата. Търси пълния захват с зъби, с максимално натоварване по цялата челюст, за да може така характерната за него хватка към гърлото да бъде смъртоносна. Дори и да е захапало с предни зъби гърлото, няма да стиска, а за части от секундата ще отвори, само и само за да захапе повече площ с цел максимално поражение с максимален натиск на по - голяма площ за по бързо неутрализиране на хищника.
Ако се замисля и разгледам и другата част от овчарските кучета, типа подкарвачи на овце, ще открием и още една причина, по мое мнение. При тях също обратната захапка е недопустима, предвид че при тях често се налага да захапват овцете, за да ги вкарат в "правилния" път, естествено не на месо или по краката, а за вълната. Обратната захапка при тях, предвид силата и плътността и в предната част би късала вълна, овцете щяха да са "ощавени" и наранени, скубани, а както се сещаш, това няма как да се случи.
Мисля, че именно тези две особености са формирали захапката при овчарските кучета, пазачи на овце.
Лични разсъждения, не зная дали отговора е изчерпателен.
Публикувано: 23 March 2009 - 06:10 PM

Публикувано: 24 March 2009 - 10:25 AM
dog.bg, в Mar 23 2009, 10:46 AM, написа:
И аз си разсъждавам..
И в двата случая говорим за плътна ножица - в единият е затворена от горната челюст, в другия от долната.. Има и трети вариант - онзи, в който се срещат двете челюсти.
И трите типа захапки са се срещали и продължават да се срещат при представителите на породи кучета, пазачи на стада /независимо какви са стадата/ - използвани по предназначение..
Не ми е известно да има научен труд, който да доказва, че това се отразява на работоспособността им.
Когато говорим за плътна захапка - винаги става въпрос за бърза неутрализация, разрез. Има ли значение върху коя челюст пада разреза?
По скромните ми наблюдения презахапването на интервали не е характерно за тези породи. Точно обратното - ценят се онези, които умеят да неутрализират заплахата с един хват - бързо и лесно; и да се върнат пак при обекта на охрана.. /от там и естественият подбор на тези които освен своята анатомия, познават анатомията и на себеподобните си; знаят къде да захапят; знаят как да неутрализират - ако се наложи и да убият (характерното за овчарските кучета тресене, анатомически развитият им врат, особеният център на тежестта, който имат; физика и т.н.)/
Цитат
Грешиш. В природата няма място за самостоятелни бойни единици.
Нема такова нещо като вълк единак - има го само мита.. Обикновено това са млади животни, отделили се с цел формиране на собствена група. Ако това не се случи за определен период от време - изчезват безследно.

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 24 March 2009 - 11:15 AM
Mad Max, в Mar 24 2009, 08:25 AM, написа:
И аз си разсъждавам..
И в двата случая говорим за плътна ножица - в единият е затворена от горната челюст, в другия от долната.. Има и трети вариант - онзи, в който се срещат двете челюсти.
И трите типа захапки са се срещали и продължават да се срещат при представителите на породи кучета, пазачи на стада /независимо какви са стадата/ - използвани по предназначение..
Не ми е известно да има научен труд, който да доказва, че това се отразява на работоспособността им.
Когато говорим за плътна захапка - винаги става въпрос за бърза неутрализация, разрез. Има ли значение върху коя челюст пада разреза?
По скромните ми наблюдения презахапването на интервали не е характерно за тези породи. Точно обратното - ценят се онези, които умеят да неутрализират заплахата с един хват - бързо и лесно; и да се върнат пак при обекта на охрана.. /от там и естественият подбор на тези които освен своята анатомия, познават анатомията и на себеподобните си; знаят къде да захапят; знаят как да неутрализират - ако се наложи и да убият (характерното за овчарските кучета тресене, анатомически развитият им врат, особеният център на тежестта, който имат; физика и т.н.)/
Цитат
Нема такова нещо като вълк единак - има го само мита.. Обикновено това са млади животни, отделили се с цел формиране на собствена група. Ако това не се случи за определен период от време - изчезват безследно.
ти сама ли разбра за единаците или някои тиго каза
Публикувано: 24 March 2009 - 12:21 PM
Mad Max, в Mar 24 2009, 10:25 AM, написа:
И аз си разсъждавам..
Цитат
Разбира се, че има място за самостоятелни бойни еденици. И ще има. Не сравнявай кучето с вълк. Единака ще избяга от глутница кучета, но овчарско куче, ако ще и само да е - няма да отстъпи пред вълчата глутница.
Ще умре, но няма да отстъпи.
И овчарите ще разказват легенди за него. И неговите потомци ще са на почит и ще ги търсят.
А ако избяга и издавят овцете ... знаеш какво ще се случи.
Това са овчарските кучета. И за това те са на особена почит за всички нас.
Доколкото до научен труд - има, разбира се. Породни стандарти, произход, спецификация, история, предназначение на породите - това е огромен научен труд, който трябва да се познава и тълкува. Тези неща не са случайни и въпреки че е възможно да има отклонения, все пак показват насоката на естествения подбор, развивал се хилядолетия. Не че не са възможни отклонения, разбира се ... възможни са, но в случая имаме цялостен поглед, а не индивидуален.
Какъв е процента кучета с обратна захапка при овчарски кучетата, които си наблюдавала ?
Колко често се среща при алабай ?
Публикувано: 24 March 2009 - 01:42 PM
Публикувано: 24 March 2009 - 01:50 PM