Изчетох доста материали по въпроса и ми стана ясно, че това название на болестта е всъщност синоним на панлевкопенията, но имам един конкретен въпрос. Едни познати искат да си вземат котенце, но предишното им е починало преди 3,5 месеца от тази ужасно заразна болест (купено от зоомагазин ...). Безопасно ли е за новото коте или е желателно да изчакат още поне няколко месеца? В някои статии по въпроса пишеше, че вирусът издържал до 1 година в околната среда и че е силно заразен и опасен особено за котета и млади котки до 2 годишна възраст. Може даже и с дрехите си да предадат заразата на новото котенце. Моля ветеринарните лекари във форума да споделят мнението си, за да зная какво да посъветвам хората.
Котешка чума?
Публикувано: 09 May 2008 - 05:22 PM
Вируса може да остане в околната среда с години, ето защо трябва всичко , което може да се третира с белина и естествено животното да е ваксинирано преди да влезе в дома.

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 09 May 2008 - 11:17 PM
Много благодаря за бързия отговор. Предполагам, че котето не само трябва да е ваксинирано преди да отиде в дома им ами и да са минали 2-3 седмици от ваксинацията, за да е изградило някакъв имунитет.
Страница 1 от 1

Вход

Горе
Цитиране +