Публикувано: 12 June 2005 - 05:33 PM
Жади е при мен от малко повече от 3 месеца, все още е недоверчива и не ми позволява да я пипам, освен по крачетата. От около месец започна да издава всевъзможни звуци, лае като куче, мяука като коте, пиука като канарче, подсвирква, пищи като аларма. Лошото е че проявява вокалните си способности сутрин при изгрев слънце и вечер при залез. Съседите започнаха вече да ми правят забележки и ми се наложи да покривам клетката и с одеало през нощтта до към 9-10 сутринта за да отложа сутрешния и концерт за по-нормално време l) От няколко дни Жади се опитва да проговори, издава едни смешни гърлени звуци, сякъш се опитва да намери къде в гърлото и е скрита човешката реч b) Храня я с разнообразна храна, най много обича фъстъци с обелките, орехи, череши, портокал, ябълка и обикновени бисквити. Опитвам се да я науча да яде всичко защото съм чела че това е много полезно за папагалите.
За разликата между половете четох че има някои белези по които може да се определи пола на кралското жако, въпреки че не се дава 100% сигурност. Единя от признаците е формата на главата, при момичетата тя е по заоблена а при мъжките е стои по ръбеста и квадратна. Формата на очите също има значение, при женските тя е кръла докато при мъжките е по-бадемовидна. По тези белези на мен Жади ми прилича повече на момиче r)