Dog.bg Форуми : Откъде да намеря...

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Откъде да намеря...

#1 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 02 June 2005 - 05:33 PM

Това което намирам в нета и това което срещам като снимки е далеч от видяното у нас по зоомагазините. Въпрос - от къде мога да закупя златни рибки... От онези златни рибки, както аз ги виждам. Купих книгата "Всичко за аквариума", но освен теория ми трябват и малко практични съвети.
колко литра вода трябват на една рибка за да се чустват комфортно? Посъветваха ме момичета от нета, които гледат златните рибки аквариема да е 200 литра, защото за едно рибе водата не бива да е по-малко от 50 литра. (Ако правилно си спомням, не ритайте с кубинките в главата, нова съм в аквариумистиката). Става дума за това

Качена снимка
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#2 Потребителят е офлайн   KMeTa Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 02 June 2005 - 07:17 PM

Погледни този сайт --- http://www.kokosgoldfish.com/ .... ;)

#3 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 June 2005 - 08:39 PM

Ами да за литрите вода си спомняш правилно. Щом си чела, сигурно знаеш, че има и още доста неща, които трябва да съобразиш с тези златни рибки. те стават доста големички. Когато бях в Германия навсякъде във декоративните фонтани живееха такива. Много е забавно, защото те стават наистина огромни, не са плашлливи и са много лакоми и ако им подадеш пръст изскачат над водата и го налапват. не боли естествено, защото са риби, но е гъделичкаво и мн забавно. Определено ще ти е много весело ако си намериш такива рибки. Което обаче май е много трудно. Аз лично не съм виждала истински хубави златни рибки в Български зоомагазин.
Ако си спомням добре от един филм на ВВС, те не са просто "златни рибки" и рибока, който е на снимката е само една от разновидностите. Има още доста и всичките са много красиви. Спомням си още, че не бива да ги гледаш с други рибки, които са хищни, защото може да им изядат очите. Такава рибка видях в Германия и не беше хубава гледка.
Е, май не мога да дам отговор, откъде да си намериш рибките, но дано нещо от това ти помогне.
User's Signature

Прави каквото трябва, да става каквото ще!

#4 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 02 June 2005 - 08:51 PM

Благодаря ви, приятели.
KMeTa
на този сайт не видях дали мога да поръчам от тях да закупя златната рибка?

Става дума най-вече за Риукин.
Teddy

Да, не искам други рибки, някои дребчовци да им пусна вътре за разнообразие освен... Харесвам Барбусите, но не знам как се съвместяват със златната рибка. Не знам, както има дизайнерите на обзавеждането, няма ли специалисти по аквариумите, които да ми кажат дали тези рибки са съвместими с други, какви водорасли трябва да има и т.н.? осветлението? дъното? и всичкото това съобразено с размерите на аквариума.... ако има такъв консултант.... ще да е добре.
User's Signature

#5 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 02 June 2005 - 08:58 PM

Има доста разновидности на "златната рибка", някои от които са много красиви, а други - направо уродливи bl) За съжаление по зоомагазините не могат да се намерят други, освен няколко от най-често срещаните видове и то в малък размер - обикновена златна рибка, телескоп, оранда (лъвска глава), шишарка, шибункин (ако правилно го пиша на кирилица), както и различни хибриди... Повечето от рибките се внасят и много малко от развъдените в бг отиват на пазарите, от които зареждат магазините. Големите и красиви рибки обикновено се отглеждат за поръчкови аквариуми и рядко стигат до продажба в зоомагазин, а тогава са и доста скъпи... Ще попитам, ако наистина ти трябват - мисля, че в момента има "подрастващи" златни в един от домашните аквариуми на шефа ми, но не знам дали не са запазени вече... r)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#6 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 02 June 2005 - 09:07 PM

sundy Супер! Аз не бързам! Ако има "поръчкови" то е още по-добре, защото от сега само проучвам големината на аквариума, осветлението, растенията, и т.н.
новак съм, признавам, но искам такова чудо вкъщи. Не бързам. така че не ми трябва от днес за вчера. Искам да го направя "пипнато" и да е добре на рибетата, искам "риукин", а също за "оранда" - така го намерих по руските търсачки.... орандата изглежда така:
Качена снимка

дали мога да ги купя в Бг, или ако не е в Бг то къде?
User's Signature

#7 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 02 June 2005 - 09:10 PM

лъвската глава (ранчу, шишиташира) не ме изкефи

Качена снимка
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 June 2005 - 09:17 PM

Ами аз лично не познавам, за съжаление
Само за барбусите - аз също много ги харесвам, но те са много живи рибки и именно те бяха едни от тези, които визирах, като "хищни рибки изяждащи очи". Златните рибки са много спокойни и по бавни и не могат да се справят с бурните барбуси. Помисли по-скоро за някои рибки със същия спокоен начин на живот и по-растителноядна наклонност.
Колкото до дъното - трябва да е от едри камъчета. Златните рибки непрекъснато ровят дъното на аквариума и изваждат повечето от водораслите и ще ти трябва дъно от камъчета, които няма лесно да разравят. Ако искаш малко идеи виж Dog.bg ->Акваристика ->Подводен свят.( Съжалявам ама още не съм се научила как да слагам линк, на който да отидете)
За аерацията на аквариума - Тя Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Златните рибки са много чувствителни на тази тема. За съжаление преди да го разбера загубих няколко. Колкото по-голям е аквариума, толкова по-силен аератор трябва да си купиш. тях поне ги има в изобилие по магазините. Нагревател също ще ти трябва, за да поддържаш постоянна температура. Виждала съм много красиви аквариуми със задна стена от камъни като алпинеум и вградени в тях водоустойчиви лампички, но мисля, че са бая скъпи и се намират много трудно. На много места обаче правят аквариуми по поръчка и ако цената не ти е проблем (което трябва да е така ако искаш "истински" златни рибки) може да поговориш с някой по-голям магазин да ти направят такъв с алпинеумче. наистина са много красиви.
Друго засега не мога да се сетя. Ако измисля още нещо ще пиша!:)
П.П. Когато бях малка имах съученичка, която имаше много хубав аквариум с много хубави рибки и беше проектиран от специалист, така че със сигурност има в БГ такива, но за съжаление не мога да ти кажа къде да ги намериш.
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 02 June 2005 - 09:20 PM

Цитат

Искам да го направя "пипнато" и да е добре на рибетата, искам "риукин", а също за "оранда" - така го намерих по руските търсачки.... орандата изглежда така:
Качена снимка

дали мога да ги купя в Бг, или ако не е в Бг то къде?

Оранда със сигурност можеш да си купиш в бг, само трябва да улучиш момента, за риукин... не знам, не съм виждала наживо, но ще попитам. Честно да ти кажа, не съм много по рибите (особено днес - след отточването на 15 аквариума cl) ), така че може да дойдеш някой ден в магазина и да хванеш натясно човека, който се занимава с аквариуми, поръчки, поддръжки и т.н. рибешки глупости ...т.е. шефа ми r) b) r) Той страшно обича да обяснява и ще ти каже всичко за рибите, аквариума и всичко, което те интересува (даже да не те интересува r) ) Само не поддавай - ще се опита да те убеди за дискуси l)
П.с.: И аз не харесвам лъвската глава - има нещо като желе на тиквата си и изглежда като че ли й е в повече мозъка... bl)
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 02 June 2005 - 09:31 PM

момичета! Страхотни сте!

планирам аквариума след три-четири месеца, като искам да проуча фирми, доставчици, консултанти.и въобще, всички които могат да ми помогнат да имам вкъщи си такова чудо, без да го уморя от незнанието....

Сънди...какво значи "дискуси"?
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 June 2005 - 09:45 PM

Ами дискусите са едни големи рибки, които приличат маничко на скалариите, но са мноооооооого по-големи и с една такава странна окраса. Симпатични са, аз едно време имах голям мерак да си имам, но нямам достатъчно място в стаята за толкова голям аквариум. Лично според мен обаче златните рибки са много по-колоритни и по-грабващи окото и за аквариум, чиято цел е да впечатлява и да радва окото (а на повечето аквариуми това е целта) те са сред най-добрите рибоци. малко са труднички за гледане, но те всички екзотични рибки са такива. Сега се сетих, че в зоомагазина на Славейков (не му знам името) имаше едно време тропически рибки - те са много по-малки от златните и дискусите, но също са много ефектни (синьо, жълто, оранжево и всичко в една рибка). може и за тях да помислиш r) .
Ето тук можеш да видиш една разновидност на дискус: http://dog.bg/index....ed_view&catid=5.
Пще дискук http://www.dog.bg/in...ed_view&catid=5
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 02 June 2005 - 09:48 PM

Ще ти пратя на лична телефона на специалиста по аквариумите, а дискус... най-лесно е да ти покажа:
Качена снимка

Качена снимка

Качена снимка
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   danail.karadaliev Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 05 June 2005 - 11:00 AM

Мммм, и на мен дискусчетата винаги са ми харесвали, но за тях трябва да се полагат наистина много грижи и тъй като остават буквално огромни ти трябва много масивен аквариум, който аз лично няма къде да си сложа bl). Иначе по темата със златните рибки... при нас тук има поне 10-на вида такива по магазините, от съвсем малки до доста големички такива (почти с максималните размери). Има доста цветове и видове.
Според мен няма нужда да имаш други видове рибки със златните, можеш просто да вземеш 5-6 различни златни рибки, подбрани по цветове и шарки и по възможност на еднаква възраст (съотвено и размери). Така ще ти растат едновременно и ще са си балансирани. Имай предвид, че наистина златните рибки преравят всички камъчета по дъното като истински прасенца и е по-добре камъчетата ти да са по-дребни и по-обли речни камъчета. Същото важи и за растенията, по моя преценка е най-добре да сложиш от тея с широките листа подобни. Не мога да се сетя сега името им, но можеш да ги засадиш в хубави (и тежки) вазички, които няма да могат да се местят l).
За размера на аквариума... ми това зависи от мястото, което имаш, но като минимум ми се струва, че 80л е добре. Вътре можеш да сложиш 5-6 от по-малките златни рибки.

Уф, имах да пиша повече, но трябва да излизам. Като се прибера ще продължа ;) .

#14 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 05 June 2005 - 11:47 AM

danail.karadaliev
Страхотно! Много Ви благодаря. да, ако можеше да съчетая това което вие казвате

Цитат

Според мен няма нужда да имаш други видове рибки със златните, можеш просто да вземеш 5-6 различни златни рибки, подбрани по цветове и шарки и по възможност на еднаква възраст (съотвено и размери). Така ще ти растат едновременно и ще са си балансирани.

това ще е най-добре за мен. Аквариум планирам да е голям към 200 литра.
User's Signature

#15 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 05 June 2005 - 11:59 AM

Още един въпрос - съчетават ли се ято неонки със златните рибки?
User's Signature

#16 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 June 2005 - 11:59 AM

Може би това ще ти помогне:)
http://aquamakerbg.com/ - изглежда красиво
User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 05 June 2005 - 12:01 PM

Teddy
Потъвам да чета! мерси)))))))))
User's Signature

#18 Потребителят е офлайн   Teddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 June 2005 - 12:09 PM

Tова може да ти помогне - http://aquamakerbg.com/; красиви са;)
А за ненонките - специалистите да си кажат мнението, но според мен може някоя златна рибка даже по-погрешка да ги глътне b). Те са едни такива дребосъчета, иначе са много красиви. нензма де златните рибки попринцип не са агресивни, но аз имах бети, които унищожиха горките неонки за отрицателно време. Всъщност бетите също са хубави, виж ги:
http://www.aquariumb...xt&id=120&vid=1
User's Signature

#19 Потребителят е офлайн   Vasko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 June 2005 - 01:29 PM

Разбирам, че имаш достатъчно време докато си направиш аквариума. И не бързаш. Това е много хубаво! Можеш да опиташ следната схема - да сложиш грунта на дъното и да засадиш растенията. И чак след месец - два да пуснеш златните рибки. А около здраво вкоренените вече растения да сложиш по - едри камъчета, които "каракудките" да не могат да преместят. Препоръчвам ти да си вземеш растения то род Криптокорин. Много са здрави и издръжливи! А също така имат и сравнително твърди листа, които златните рибки не могад да опасат. Другия вариант са пластмасовите "растения", но лично аз не ги харесвам, много кичозно изглеждат...
Моя съвет е да не слагаш неони при златните рибки....На фона на огромните "кранти" мъничките неончета ще се изпогубят в аквариума.

Хубави златни рибки можеш да намериш в магазина на Ицо в квартал Мусагеница и в магазина на Пецата в Слатина.
Успех!

#20 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 05 June 2005 - 02:07 PM

Благодаря за отговора!
А как изглеждат растенията то род Криптокорин?
За неонките - съпругът ми ги обича, харесва му как се носят на ята, тях и барбусите ги обича точно защото се движат все задружно и може да ги наблюдава дълго време. Въпрос - има ли други противопоказания за съвместно отглеждане на златните рибки и неонки? Ако минусът е само естетическият вид на аквариума, то ще го преживея) Целта е всичките да са доволни. (нещо като и овцете цели, и вълците сити , и на пастиря - вечната памет) b)
User's Signature

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни