Здравословни проблеми типични за породата
Публикувано: 21 May 2009 - 11:56 PM

Публикувано: 20 June 2009 - 05:17 PM
Здравейте на всички !
С РОКО се позагубихме малко, но сме си тук и чат-пат влизаме. Скоро ще качим снимки и видео да ни видите колко сме пораснали. Имахме доста сериозен проблем с възпаление на лявото око, което беше довело до много сериозно сълзене и почти затваряне на клепача. Направо се бях шашардисал.
Веднага започнах да му слагам от капките за очи ТОБРАКУЛИН, но той се противеше много, а и вече е доста силен и тежък и не даде да правим процедурите с постоянство.
Майка ми, която е доктор, ми спомена за билката СЛЕЗ - Malva Silvestris L., която се прилага противовъзпалително за очи и клепачи ( Приложениe на билката СЛЕЗ - Malva Silvestris L. )
В продължение на 4 дни съм му правил компреси на очите, с които се справи и прие много по-лесно от вида на шишето с капките, като още на втория ден очите му се оправиха на пълно, а аз продължих още два дни (по два пъти на третия ден и един път на четвъртия) като превантивна мярка. Все пак избягвах през тези дни да го разхождам навън като той принципно живее на двора, за да няма контакт с други животни и места, освен тези, които са в ежедневния му периметър и са добре почистени.
Сега сме отново диви и щастливи и правим редовните си пакости.
Качвам, също така, пълната информация за билката (по-долу), защото определено в нашия случай помогна моментално.

билка: СЛЕЗ - Malva Silvestris L.
Описание:
Едногодишно до многогодишно тревисто растение, с 25-150 см, дълги, изправени или лежащи, разклонени стъбла. Листата са последователни, с 10-15 см дълги дръжки и кръгло назъбени дялове. Цветовете са едри, 3-4 см в диаметър, с 1-4 см дълги дръжки. Венчелистчетата са розовочервени. Цъфти от май до септември.
Разпространение:
Расте по тревисти места в равнините и предпланините, по-рядко в планините до 1400 м надморска височина из цялата страна.
Употребяема част:
Използват се листата и цветовете, събрани по време на цъфтеж. Листата се откъсват с къси дръжки, а цветовете без дръжки.
Лечебно действие:
Противовъзпалително, омекчаващо и слабително=
Приложения:
при възпалителни заболявания на дихателните пътища
при пресипнал глас, ангина, трахеобронхит, кашлица
при кашлица, задух, емфизем,
при възпалителни заболявания на стомаха, червата, черния дроб
за стимулиране отделянето на мляко у кърмачки
външно: гаргари и плакнене на уста при пресипнал глас, възпаление на устната лигавица
външно: при кожни заболявания - циреи, фурункули, при изгаряния, хемороиди
В българската народна медицина се използва при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, обриви, трудно уриниране, рак на гърдата.
Външно приложение: Използва се за компреси и лапи при заушка, рани и циреи (сварена с мляко), за налагане при рак на гърдата, за компреси при възпаление на очите и клепачите, за гаргара при гърлобол и жабурене при зъбобол, за клизми при възпаление на червата.
Вътрешно приложение: 2 с.л. от билката се заливат с 500 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 100 мл 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно, подсладено с мед.

Публикувано: 01 July 2009 - 08:48 AM

има ги във вариант-прах и таблети.аз взех таблети-125бр.само за Айра(заради раничките и)стигат за 50дни.прах веднага усещат в храната.нз какво да правя.
а ПЕТНИЛ-а вече ми омръзна да им го давам,но на тях май не им е омръзнал

Публикувано: 01 July 2009 - 10:02 AM
Стимодог

Здравословна добавка към храната за кучета богата на витамини, протейни, макро и микро елементи, биотин за лъскав и здрав косъм.
Действа за:
* Профилактика и лечение на авитаминоза особено група В;
* Подобрява лъскавината и здравината на косъма;
* Подобрава здравния статус и укрепва имунната система на животното;
* Стимулира разстежа на чревните власинки, подобрява смилаемостта и оползотворяването на храната, повишава ефективността от храненето.
Допълващ фураж - Стимодог
Аналитичен състав:
* Суров протеин - 27.00 %
* Сурови мазнини - 4.11 %
* Влага - 3.62 %
* Сурови влакнини - 1.76 %
* Калций - 0.92 %
* Фосфор - 1.3 %
* Енергийна стойност K.kal./kg. - 4198.1
* БЕВ - 55.41 %
Стимодог съдържа разградени: бирена мая, естествен овкусител пиле, суроватъчно мляко.
Забележка:
В сухата бирена мая по литературни данни се съдържат още:
Вит. В1 мг/кг 20-70 Вит. Е мг/кг 17.9
Вит. В2 мг/кг 40-110 Вит. Д 1мил. - 5мил.Ме/кг.
Вит. В3 мг/кг 40-75 Вит. К мг/кг 1.0-1.8
Вит. РР мг/кг 500-750 Биотин мг/кг 1.0-1.2
Вит. В6 мг/кг 32-60 Желязо мг/кг 500.0
Вит. В12 мг/кг 6.0-6.6 Манган мг/кг 72.2
Фолиев киселина 10-21 Мед мг/кг 57.0
Холин мг/кг 3500-3600 Кобалт мг/кг 0.36
Цинк мг/кг 91.86
Ние лично давахме по 6 таблетки в продължение на 9 месеца. Цената му не е висока и кучо много му се радва, защото е с овкусител на пиле. Има различни разфасофки : от 60 бр, 300бр, 500бр и 1000бр. На нас ни го препоръча вета, но е много ефикасно. А и на картинката има нарисувано чау :) По принцип се произвежда тук при нас в Стара Загора.
ПС ние малко прекалихме с даването от притеснение и трудно ни опада пуха защото много интензивно започна да расте козината.
Публикувано: 24 July 2009 - 12:47 PM
иначе като цяло сме добре.пиеме витамините на КАНИНА,и ако съдя по козината на Симба-са много добри.

Публикувано: 24 July 2009 - 03:42 PM
Наистина ли имат ефект въпросните добавки? Имаше едни на Бош които мислих да взимам,но в крайна сметка взех добре познатия ни Петнил.
Сподели впечатления и след колко горе долу време има видим ефект.

Публикувано: 24 July 2009 - 04:02 PM
след почти 3 седмици редовно даване виждам много добър ефект в/у Симба-козината и е прекрасна-гъста,лъскава,без проблемни зони,освен една ,която и е старо петно,но се възстановява.Айра ги яде твърде нередовно,така че засега не мога да кажа дали ефект в/у нея.нейната козина,освен проблемните рани около жлезата си е хубава,но ми се струва малко суха,затова исках да я обогатя с тези витамини.за жалост един яли,един не яли........
а и КАНИНА излизат доста по-евтино от петнил-а.125бр.са за около месец и половина( за едно куче-2 на ден.).петнила стига едва за месец,ако се дават по 3,а за ефект май си иска 4-5 на ден........
Публикувано: 24 July 2009 - 07:24 PM

Публикувано: 24 July 2009 - 08:58 PM
Публикувано: 25 July 2009 - 06:57 PM

Знаем колко ентусиазъм има у всеки когато вземе малко куче! Пожелаваме си да е здраво и да се храни добре. Пожелаваме си да ни радва, и да бъде с нас дълги, дълги години. НО, какво са всъщност годините за кучето? Посивяващата муцунка, проблемите със зрението, слуха и костите не могат да бъдат предотвратени. Приблизителната продължителност на живота при Чау-Чау е 10-12 години. Има все по-нови факти за годините на кучето. Популярната формула, че годините на четириногия ни приятел се приравняват към човешките, като просто умножим възрастта му по седем, отдавна е отхвърлена от ветеринарните лекари. Вместо нея ориентир дава следната таблица:
Кучешка възраст Човешка възраст
5 месеца ------------10 години
8 месеца ------------13 години
10 месеца----------- 14 години
12 месеца -----------15 години
18 месеца----------- 20 години
2 години -------------24 години
3 години -------------28 години
4 години -------------32 години
5 години -------------36 години
6 години -------------40 години
7 години -------------44 години
8 години -------------48 години
9 години -------------52 години
10 години ------------56 години
11 години ------------60 години
12 години------------ 64 години
13 години ------------68 години
14 години ------------72 години
15 години ------------76 години
Дали това е приемлива и приятна статистика незнам! Но не трябва да подценяваме все по-голямата необходимост от нежност и внимание когато годините на любимеца ни напредне!!!

Цитат:сп.Журнал/бр.8/08-"Домашен любимец"
Публикувано: 26 July 2009 - 04:17 PM
Шишко още няма козина на дупето...примирих се, но все още ме гложди, че просто нещо му лупсва...Пък и козината му една такава стана суха. Двоумя се между това и таблетките, които Гери е взела. Но пък сега яде Акана и малко се страхувам с тази храна да давам и добавки.
Бижу, ти мина ли на Orijen? И дали даваш Петнил с нея?
Публикувано: 27 July 2009 - 12:01 PM
Шишко още няма козина на дупето...примирих се, но все още ме гложди, че просто нещо му лупсва...Пък и козината му една такава стана суха. Двоумя се между това и таблетките, които Гери е взела. Но пък сега яде Акана и малко се страхувам с тази храна да давам и добавки.
kkk,аз давах на мойте добавка на ВЕРСЕЛЕ ЛАГА с масло от сьомга и бетакаротин,мирише много много силно на риба,течно е и се прибавя към някаква манджичка.мойте редовно ми я отказваха,докато не спрях да им я давам.сега ще започна да я давам на Сандра(немската дивачка),и много ти благодаря за това че ме подсети за тази добавка,едно месец не съм се сещала за нея.според мен не е подходящо да се залеят гранулите с нея,но не пречи да опиташ.
п.п.мисля че говориме за един същ продукт.ще проверя и ще ти пиша на 100% за името на моя.

сега съм решила да давам на мойте малко ПРОПЛАН за чувствителна козина с рибка.мился че даже е на промоция и се продава с огромен метален контейнер

ккк,тази храна на АКАНА не ми е позната,какви са ти впечатленията от нея?за витамини ние сменихме с КАНИНА.
Публикувано: 27 July 2009 - 12:22 PM
Точно преди около 2 седмици ни свърши чувала с Орижена и сега купих малко по-лека храна ето тази на Юкануба също с риба,много съм доволна ЦЪК
От днес давам и Петнил,с Орижена изобщо не съм давала добавки.За около два месеца килата се удвоиха направо.От 23кг станахме 27кг.
п.п какво е това Opti Coat под каква форма се предлага,би ли пуснала линк?
Уффф,не В-каротин,това не е за нас.

Публикувано: 27 July 2009 - 02:42 PM

Бижу, за килата.... и при нас след първия месец качи около 2кг, от което аз много се зарадвах, но уви

Opti Coat е същата добавка за която Гери говори. А бетакаротин защо да не е за Вас? Заради цвета ли?
Гери, чудя се Канина ли да му взема или тази добавка. Искаше ми се нещо по различно от петнил. Щом казваш, че твоите не я ядат едва ли моя ще изгаря от желание по нея....Какъвто е злояд

Публикувано: 27 July 2009 - 02:52 PM
Според мен наистина си оказва голямо значение с каква храна се храни животното,също така и никога не сме се блъскали с разни добавки прекалено много ... ползвам Петнил два пъти в годината,обикновено когато сменя козина.
ккк,ние сме много доволни от Орижена с риба,въпреки високото съдържание на протеин .... Белла специално си умира за рибешките храни,Армани е лаком и яде каквото му дадеш общо взето не подбира

Винаги обаче от Орижена съм давала по-малко от обозначеното количество храна за деня,допълнително яйце,извара,ориз и пиле може.
Имайте предвид,че в жегите изобщо не е добре мечоците да се прехранват,даже ако можете намалете дневните дажби до минимум,без да товарите допълнително.

Публикувано: 27 July 2009 - 03:40 PM
За добавки също не мога да кажа, че съм давала много.
Бижу, помня че твоите умират за риба