Натурално хранене- рецепти
Публикувано: 13 March 2012 - 09:34 PM
Публикувано: 13 March 2012 - 09:34 PM

Публикувано: 14 March 2012 - 01:38 AM
Яйца варениx2 120 гр.
Свинска плешка 1000гр.
Кус кус 150гр.
Сметана заквасена 600гр.
Зехтин 30гр.
Моркови варени 100гр.
броколи 150гр.
Ориз варен 350гр.
Cърца и бъбреци 300гр.

Ястието е за 5-6 дни. На снимката се виждат агнешкото с кус кус, свинското в отделна купичка, зеленчуците, само че непасирани още, сметаната и яйцата. В едната тенджерка имаме варени сърца и бъбреци.
И вече готовите манджички

P.С. Извинявам се за двойния пост, но не е нарочно!
Публикувано: 14 March 2012 - 09:27 AM
Публикувано: 14 March 2012 - 02:48 PM

Публикувано: 14 March 2012 - 02:51 PM
starrkopf, в 13 March 2012 - 07:21 PM, написа:
Никак не съм съгласна. Нито със стойностите, нито с пропорционалното разпределение на енергийните източници.
Огромно количество протеин. Огромен превес на въглехидрати. ~2500 ккал за 20-килограмово куче. Просто абсурд.
Ако това куче се храни така, ще изкриви кости зловещо.
Публикувано: 14 March 2012 - 02:59 PM
Публикувано: 14 March 2012 - 03:04 PM
Протеините са константа и излишъкът от протеини е лошо нещо. Те трябва да бъдат за израснало здраво куче 2 г / кг според Merck Veterinary Manual. За подрастващи, бременни, кърмещи, активно работещи това количество може да се вдигне, но не повече от 4 г, дори това е много. Протеините не служат за енергиен източник, а за градеж, а излишъкът от тях се изхвърля през бъбреците или става на захар като образува доста токсични междинни метаболити.
Останалото количество калории - въглехидрати и мазнини - служи за набавяне на енергия, като за процентното съотношение на въглехидратите си права (като винаги говоря за проценти от калории, не от тегло на храна).
Тоест мазнините и въглехидратите са взаимозаменями в общ смисъл, като по доста остарели разбирания въглехидратите трябваше да имат превес, но съвременното развитие на науката за храненето доказа точно обратното, особено за кучетата. Те изобщо нямат доказана нужда от въглехидрати, както си споменала, защото при липса на въглехидрати те се набавят от протеините чрез глюконеогенеза или пък мозъкът може да ползва кетотела от мазнините. Но 10-20% въглехидрати е добре, тях ги има в зеленчуците.
Доброто (според мен) разпределение на дневните калории е 10-20% от въглехидрати, 20-30% от протеини, 60-70% от мазнини. Необходимите дневни калории ги има в началото на темата. Градското куче не харчи много енергия колкото и да го разхождаш, то не е работещо куче и трябва да се вземат предвид стойности за ниска физическа активност. Моите двама 45-килограмови ядат по 1800 ккал дневно и са екстра.
Публикувано: 14 March 2012 - 03:10 PM

Ако са константа как тогава някои хора хранят високопротеиново, а други високомазнинно и съответно протеините са различни като процент? Примерно аз храня високомазнинно, ама когато давам риба или пиле неминуемо протеина ми се вдига...
Аз също говоря като проценти от калории и съотношение въглехидрати мазнини и протеини, ама на практика малко зор се получава винаги да е перфектно, поне при мен!
Въглехидратите при Сайка идват от ориза, макароните или малкото овесени ядки, както и от плодове и зеленчуци, които давам принципно заради витамините.
Публикувано: 14 March 2012 - 03:23 PM
Saika, в 14 March 2012 - 03:10 PM, написа:
Ами хранят, защото им промиват мозъците. Имаше в близките години ужасно залитане по високите протеини, както в животинската, така и човешката диетология ала Дюкан. Сега вече се пише достатъчно за вредата от излишни протеини, след като доста животни го изпитаха на гърба си. Пък и хора. То човек може да го види и в "модата" при комерсиалните храни, високопротеиновите отшумяват, сега идва нов хит как ядрото на гранулата се обвивало с покритие от мазнини, та да видим какво ще излезе.
Но аз тези неща тук съм ги писала много, много пъти, пускала съм линкове и какво ли не, в тази тема не ми се пишеше пак наново, но виждам просто опасни неща.
Излишъкът от въглехидрати не е толкова опасен - кучо или ще изхвърли неусвоени бавните, или ще надебелее от бързите. Но излишъкът от протеини не е безобиден.
Публикувано: 14 March 2012 - 03:33 PM
Публикувано: 14 March 2012 - 03:37 PM
Рибата е ОК, особено ако избираш по-мазна риба - това са омега 3 в усвояем за кучо вид.
Сега видях на Shibumi за царевицата. Не е съвсем нищо да не се усвоява от нея и не излиза на изхода както е влязла. Това е привидно, защото излиза несмляна обвивката на царевичното зърно. Но все пак не е добра храна за кучовете.
Публикувано: 14 March 2012 - 03:50 PM
Позлвам 3еxтин 5-10 грама на ден си го има 100%.
Купувам , каквото мога да си позволя финансово - някаква цацоподобна(за пръв път купих тази седмица), сардини, скумрия и рибни консерви. Все си викам да и взема сьомга, ама 40 паунда е килограма ... Абе гледам задължително да има 2 рибни дни, макар че имаме проблеми. Тя не е фен на рибата и само сe мъчим, дори сардините вече напълно ги отказа, скумрията още я яде, а новата цаца не знам.С консервите нямаме НИКАКЪВ проблем, понеже са овкусени.
Млека не обичаме много много, извара не, йогурт не и само ближем по-малко от скука, моцарела не яде,ама и аз не я купувам вече. Яде с малко повече охота Greek Style Yogurt който е 11% и заквасена сметана от 15-30% каквато и купя, чедър яде, няма тука около нас бг склад, за да и купувам кашкавали, бри яде, ама то човек се съобразява и с това, което продават.Ама иначе сирена, млека яде по 100 грама сметана или 50-60 чедър + 60-70 йогурт, не остава уж без калций.
Все се чудя да взема да купя нещо мултивитамини, калций, ленено или рибено масло??
Публикувано: 14 March 2012 - 03:57 PM
И за другите неща ОК, но калцият също е нож с две остриета и не се наемам да давам препоръки за дозировка. А най-добре да направиш кръвно изследване калций/фосфор и ако всичко е точно, няма нужда да променяш нищо.
Като се абстрахираме от калция, млечните не са кой знае колко нужни на едно куче, тук даваме чат-пат кисело мляко като пробиотик, не за друго, заквасената сметана също го има.
Публикувано: 14 March 2012 - 04:04 PM
Mлечните- aз си ги ползвам и като източник на мазнини, заедно с мазното месце. То като погледнеш плодовете и зеленчуците не са им нужни, млечните също не чак толкова, зърнените още по-малко, ама то пък само с месо не става. Аз, не бих хранила само с месо, така или иначе.
Публикувано: 14 March 2012 - 07:23 PM
Ако може бихте ли изнесли точни данни за едно хранене: от кой продукт колко грама получава кучето.Според Mil съм завишил стойностите,но това
не е умишлено,макар че дори те да бяха други пак не се вписват.Сигурен съм че обичате кучето,но на шест месеца посочените килограми не са ли му
много?Именно затова Ви казах,че натрупаната енергия трябва да отиде 'някъде"...,но колкото и да се движи, това е бебе.

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 14 March 2012 - 10:48 PM
Закуската

Публикувано: 14 March 2012 - 11:35 PM
Saika, в 14 March 2012 - 12:48 PM, написа:

Ами това жълтото кус-кус ли е

Иначе да давала съм царевица 1-2 пъти и като видях резултатат спрях.А ние купувахме един друг кус-кус от ЛИДЛ един много ситен в една червена кутия този не съм го срещала и ми се видя жълт..
Публикувано: 14 March 2012 - 11:40 PM

Публикувано: 14 March 2012 - 11:55 PM