Dog.bg Форуми : Тибетски мастиф

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Тибетски мастиф

#21 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 June 2005 - 10:29 PM

Цитат

С интерес прочетох статията по указания линк от г-н Атанасов.
Възникна въпрос: ако се абстрахираме от спора за името(което е особено важно за мен),то къде са различията в Стандарта на това куче - българско/каракачанско/планинско?
направих сравнение с този на БОК,МАКК и този публикуван в статията,да който не знам всъщност дали лично г-н Атанасов е автора или е на даден клуб.
Както вече ,мисля че се съгласихме,поради исторически трудна проследимост на генеалогични дървета,сравняваме фенотип,такъв какъвто е сега.Мога да си поиграя,да сравня и стандарта на Тибетския мастиф,който също е при мен.
Търсим различията основно в тип конституция(ако има такива) и глава.И след това анализираме възможен произход и смесвания.
Да започнем от постава на ушите?
Окраска?
Кължина на косъм?
Да открием разликите?

Здравейте г-н Събев,

Стандарта, който аз съм написал е лично мой, не е взаимстван от никого и е въпрос на мои проучвания, познания и разбирания. Това не попречи на някои да го нарекат "смехотворен", без да посочат кое му е смешното.

Първият стандарт на Каракачанското куче, на който бе дадена най-голяма гласност и с който най-много се парадира не е на този, който го е написал. Повече не коментирам!

Аз съм готов да говоря само за това, до което лично съм достигнал и лично сътворил. Заставам зад всяка една написана от мене дума и мога да се мотивирам защо съм я написал.

Лошото е, че някои четат публикациите ми така, както "дявола чете Евангелието". Вадят се избирателно пасажи, лишени от контекста на цялостната публикация и тогава започват недоразуменията, съмненията и обвиненията.

Поздрави,

Николай Атанасов
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#22 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2005 - 10:36 PM

Цитат

Г-н Атанасов
бих се радвал ако ми посочите точният сайт.
На въпросът защо Бок е новоформирана порода- ами да аз ви загатнах че при тази порода породообразувателният процес не е завършил но вие като чели не разбрахте. Методите на нечистопородното развъждане -облагородително кръстосване и впръскване на кръв, а след това развъждане на получените кръстоски в себе си,говорят ли ви нещо?
Ами това е най използваната схема на развъждане при Национален клуб БОК!
Не знам,сигурно сте присъствали на изложби на Българско овчарско куче,но идете и на някоя изложба на Каракачанско куче.Както се казва в една реклама - Ще усетите разликата!
Поздрави

Здравейте,

Това е сайта: http://www.molosserdogs.com/. Поразровете се и ще намерите това, за което Ви пиша.

За останалата част от написаното от Вас, можем да покоментираме, но ще се получи доста дълго.

Поздрави,

Н. Атанасов

П. П. Имам една молба. Може и като лично съобщение да го направите, но бих желал да зная с кого комуникирам.
User's Signature

Качена снимка

#23 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2005 - 10:55 PM

Г-н Атанасов,
Навярно разбирате че днешното Българско овчарско куче не е вече вчерашното Каракачанско куче!Аз съм сигурен че ако е възможно да извършите всичките тези екстериорни измервания ,които сте правили в миналото(ако не се лъжа през 80те)на каракачански кучета,ако ги направите отново днес сред популацията на БОК,сам ще се убедите в думите ми.Даже повече - ще се хванете за главата!Такъв селекционен прогрес за толкова кратко време!Това направо Вони!Знаете че устойчив селекционен прогрес постигнат чрез чистопородно развъждане се постига много бавно!Така че някогашните каракачански кучета които лично сте измерил биха изглеждали като недоразвити инфантили до днешните "чистокръвни"Български овчарски кучета!Това ако кажете че е нормално,ще обърнете представите за развъждане и селекция на много хора!
За коментар съм винаги готов!
поздрави

#24 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2005 - 11:18 PM

Цитат

Г-н Атанасов,
Навярно разбирате че днешното Българско овчарско куче не е вече вчерашното Каракачанско куче!Аз съм сигурен че ако е възможно да извършите всичките тези екстериорни измервания ,които сте правили в миналото(ако не се лъжа през 80те)на каракачански кучета,ако ги направите отново днес сред популацията на БОК,сам ще се убедите в думите ми.Даже повече - ще се хванете за главата!Такъв селекционен прогрес за толкова кратко време!Това направо Вони!Знаете че устойчив селекционен прогрес постигнат чрез чистопородно развъждане се постига много бавно!Така че някогашните каракачански кучета които лично сте измерил биха изглеждали като недоразвити инфантили до днешните "чистокръвни"Български овчарски кучета!Това ако кажете че е нормално,ще обърнете представите за развъждане и селекция на много хора!
За коментар съм винаги готов!
поздрави

Здравейте,

В края на последното си съобщение до Вас, ви помолих нещо?

Единственото, което в момента искам да Ви кажа е, че без да искам (за което моля да бъда извинен) съм Ви въвел в известно заблуждение относно сайта, който ви посочих.

При мене в момента интернет връзката е много лоша и не успях да отворя всичко, което е необходимо, но видях, че съм Ви написал една неточност. Тя е относно текста за двете споменати породи. Той се различава, написан е от друго лице (по всяка вероятност е обработван, защото стилът не е български - авторът се е снабдил със съответната информация, но я е написал със свой стил, който няма българско звучене).

За сметка на това обаче, положението със снимките е абсолютна "мешавица" и остава в сила написаното от мене в предишното ми съобщение.

Нещо повече - една от снимките, която аз съм правил и която някога съм помествал в своя публикация като "каракачанско куче" незнайно как е сложена под № 8 при породата Българско Овчарско Куче. В същата рубрика има снимка, чийто автор в друг сайт е поместил като каракачанско куче, а тук е "българско овчарско куче".

Явно, някой е правил страхотна компилация. Интересно е кой му е подал текстовата информация, а също така - как се е докопал и до снимките (специално тази, която аз съм правил преди повече от 20 години и която най-отговорно заявявам, че не съм давал да бъде помествана в този сайт.)

Надявам се да отговорите на въпроса ми. В противен случай дискусията губи смисъла си. От написаното от Вас личи, че ме познавате, но за мене Вие оставате анонимен, а аз не обичам такава форма на комуникация.

Поздрави!
User's Signature

Качена снимка

#25 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2005 - 11:42 PM

Г-н Атанасов,
не се познаваме нито вие мен , нито аз вас.Чел съм доста неща от вас относно Каракачанското куче, за това сте останал с впечатление че ви познавам, но това няма значение не мога да разбера само обратът в вашите схващания относно Каракачанското куче.Не знам дали имате поглед върху съвременните популации на Бок и на Каракачанските кучета, но повярвайте ми те се различават фенотипно , а дори и генотипно, ако ме разбирате!Относно снимката на Каракачанското куче в молосеруорлд може би имате предвид кучето до дървото - перфектно Каракачанско куче!Между другото покажете ми ако е възможно такова куче плод на слекция при БОК- трудно нали.Не знам кой е правил снимката но знаете ли че има живи потомци на това куче и те се наричат Каракачански!
Поздрави

#26 Потребителят е офлайн   castor Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 June 2005 - 12:36 AM

и риск да ме нападнат веднага, имам един малък въпрос: по какво точно се различава БОК от Каракачанското куче ? Само в окраската ли е разликата или има нещо друго ? Името не искам да коментирам - достатъчно съм слушал и за едното и за другото! b)

#27 Потребителят е офлайн   remetalk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 June 2005 - 01:39 AM

a) еи,доаените,показахте се,но темата е за тибетското куче,а не за каракачанското куче или българския велик мелез-има теми където се дискотира във форума по тези въпроси.да се върнем към същноста.вабанк,понеже си имала контакт с породата и всички останали виждали такова"животно"-какво е съотношението при съвремените екземпляри ръст/тегло?

#28 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 June 2005 - 07:15 AM

Реметалк. Ако се твърди,че в основата на популация кучета е друга порода-в случая тибетския дог -дали е в основата на някои породи овчарски кучета за охрана,то това може да се проследи и във фенотипа.А за да се състави Стандарт на дадена порода,то (ако е по правилата) следва да има достатъчно представителни измервания.
Сравняваме стандартите и виждаме разликите.
Струваше ми се че това е към темата за тибетския дог,защото сравнявайки,по добре се изучава екстериор. b)
По повод характера му,нямам наблюдения а и не бих писал твърдения на други,докато лично не го проверя.
За екстериора му.Трябва да си отговорим на следните въпроси:различава ли се описанието на главата му с това на другите подобни породи,окрас ,дължина на косъм,височина,темперамент?
Ако ми остане време,ще поднеса разликите в табличен вид и там ще се види ясна картинката.
А по повод питането на Хан - да,мисля че в основата на спора не е името.Стандартите описват различни глави и окрас.Следователно,става въпрос за различни породи b)
Ако се има предвид и времето им на създаване(на Стандартите),то може да видим коя от коя произлиза,поради многото други общи черти.
г-н Атанасов - в описания от вас Стандарт на БОК,ушите трябва да са високо поставени.Защо?
User's Signature

Marten BG

#29 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 14 June 2005 - 08:07 AM

Цитат

Реметалк. Ако се твърди,че в основата на популация кучета е друга порода-в случая тибетския дог -дали е в основата на някои породи овчарски кучета за охрана,то това може да се проследи и във фенотипа.А за да се състави Стандарт на дадена порода,то (ако е по правилата) следва да има достатъчно представителни измервания.
Струваше ми се че това е към темата за тибетския дог,защото сравнявайки,по добре се изучава екстериор. b)
По повод характера му,нямам наблюдения а и не бих писал твърдения на други,докато лично не го проверя.
За екстериора му.Трябва да си отговорим на следните въпроси:различава ли се описанието на главата му с това на другите подобни породи,окрас ,дължина на косъм,височина,темперамент?
Ако ми остане време,ще поднеса разликите в табличен вид и там ще се види ясна картинката.
А по повод питането на Хан - да,мисля че в основата на спора не е името.Стандартите описват различни глави и окрас.Следователно,става въпрос за различни породи b)
Ако се има предвид и времето им на създаване(на Стандартите),то може да видим коя от коя произлиза,поради многото други общи черти.
г-н Атанасов - в описания от вас Стандарт на БОК,ушите трябва да са високо поставени.Защо?

Отговарям само по отношение на поставянето на ушите. Те не само трябва да са високо поставени. Те са високо поставени, както при "българското овчарско куче", така и при "каракачанското куче".

Ако се познава систематиката, която определя трите основни форми на поставяне на ушите - високо поставени, нормално поставени и ниско поставени, ще се види, че почти всички породи кучета-пазачи са с високо поставяне на ушите (в момента се сещам за едно от изклученията - това е пиренейското планинско куче).

Друг е въпросът къде, как и доколко са пречупени ушните хрущяли, на къде са обърнати и каква е формата им.

Поставянето на ушите зависи от мястото, където е захванат корена на ухото към черепа (към главата).

Поздрави!
User's Signature

Качена снимка

#30 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 14 June 2005 - 08:13 AM

Цитат

Отговарям само по отношение на поставянето на ушите. Те не само трябва да са високо поставени. Те са високо поставени, както при "българското овчарско куче", така и при "каракачанското куче".

Ако се познава систематиката, която определя трите основни форми на поставяне на ушите - високо поставени, нормално поставени и ниско поставени, ще се види, че почти всички породи кучета-пазачи са с високо поставяне на ушите (в момента се сещам за едно от изклученията - това е пиренейското планинско куче).

Друг е въпросът къде, как и доколко са пречупени ушните хрущяли, на къде са обърнати и каква е формата им.

Поставянето на ушите зависи от мястото, където е захванат корена на ухото към черепа (към главата).

Поздрави!
User's Signature

Качена снимка

#31 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 14 June 2005 - 01:24 PM

Цитат

Г-н Атанасов,
не се познаваме нито вие мен , нито аз вас.Чел съм доста неща от вас относно Каракачанското куче, за това сте останал с впечатление че ви познавам, но това няма значение не мога да разбера само обратът в вашите схващания относно Каракачанското куче.Не знам дали имате поглед върху съвременните популации на Бок и на Каракачанските кучета, но повярвайте ми те се различават фенотипно , а дори и генотипно, ако ме разбирате!Относно снимката на Каракачанското куче в молосеруорлд може би имате предвид кучето до дървото - перфектно Каракачанско куче!Между другото покажете ми ако е възможно такова куче плод на слекция при БОК- трудно нали.Не знам кой е правил снимката но знаете ли че има живи потомци на това куче и те се наричат Каракачански!
Поздрави

Здравейте!

Вие ме принуждавате отново да Ви напомня, че би трябвало много внимателно да прочетете това, което Ви посочих в своя сайт. Ако го бяхте направил и осмислил, при малко повече разсъждение от Ваша страна, нямаше да се налага отново да се впускам в обяснения по редица от въпросите, които поставяте.

Първо, ще се постарая да обединя част от Вашите разсъждения с надеждата, че ще мога да се изразя с по-малко обяснения.

1. Вие казвате, че при тази порода породообразувателният процес не е завършил. Аз не твърдя никъде противното. Не напразно съм приложил схема по която, според моите разбирания, трябва да върви този процес.

2. Вие казвате: Ами това е най използваната схема на развъждане при Национален клуб БОК! Най-отговорно мога да заявя, че както в клуба на БОК, така и в клуба (или както там се нарича) на Каракачанското куче не се спазват никакви развъдни схеми. Може да ме обвините, в некомпетентност и липса на информация. Тогава веднага Ви опонирам със следното:
- Къде са племенните книги на тези клубове.
- Кои са водещите разплодници, до кое поколение е проследен техният произход, извършени ли са им Всички преценки, особенно преценка по потомство, за да бъдат обявени именно за водещи разплодници.
- Къде е т.н. «Случен план», кой контролира запложданията, къде са актовете за връзка и поредица други документи, изискуеми от селекцията. Само в тази област мога да Ви задам поне още 15-20 въпроса и съм сигурен, че не само Вие, но никой от споменатите организации не може да даде утвърдителен отговор.
- Колко кучета са радиографирани за дисплазия и други костно-ставни аномалии, за да могат да бъдат допуснати за разплод.
- На колко кучета е направен ДНК тест. Това го твърдеше някой от каракачанкаджиите, че го правят. Ами аз Ви отговарям на николко. И ако някой до момента (14. 06. 2005 г.) може да ме обори със съответния надлежно издаден и лигитимен документ, с който да докаже, че не съм прав, аз ще се извиня публично и официално на цялата кучкарска гилдия.

3. Вие казвате: сигурно сте присъствали на изложби на Българско овчарско куче, но идете и на някоя изложба на Каракачанско куче. Както се казва в една реклама - Ще усетите разликата!

На коя изложба ме съветвате да отида. Може би на тази, на която едно от призовите кучета бе с обратна захапка?! Няма разлика, уважаеми господине. И на едните и на другите изложби присъстват както сходни по фенотип кучета, така и абсолютно разнородни. Но може би знаете, че фенотипът не е абсолютен критерий за породността. Само, когато фенотипът се явява отражение на генотипа (а това се извършва чрез съответните изчисления, които гарантирам Ви никой не извършва) можем да говорим за разнопородност. Дано да съм ясен в обяснението си.

4. Вие казвате: днешното Българско овчарско куче не е вече вчерашното Каракачанско куче!

Нищо вече не е вчерашно и в науката няма вчерашни неща, защото тя се развива с такова бясно темпо, че много догми и аксиоми, вече отдавна са отхвърлени. По долу, ще видите, че и по този въпрос съм писал, но явно Вие и него не сте прочел.

Веднаж при великия Айнщайн влязъл един студент на изпит. Погледнал билетите и възкликнал: Г-н Айнщайн, това са същите въпроси от миналата година. Айнщайн казал: Да, но отговорите вече са различни.

Всяка една теория, уважаеми господине, има стойност само докато съществува като работна хипотеза. В момента, в който някой отсече: Край, това е истината! той се обрича да бъде обявен за най-големия глупак. Истинската наука е отворена система. Тя постоянно се развива, коригира и изгражда на базата на различни научни дисциплини.

Винаги съм бил противник на четенето на отделни пасажи, извадени от основния текст, но тъй като Вие до последно се мъчите да ми вмените неща, които аз не подкрепям или съм изложил мнението се според нивото на своите знания, по-долу прилагам абзаци от текста, който Ви съветвах да прочетете много внимателно. Ако го бяхте сторили много въпроси щяха да отпаднат, а така също и всичко което до момента написах.

И така, извадки от статията ми:

Породоформирането и специфичните особености на съвременните овчарски кучета е доста сложна и комплицирана тема. Тя не може да бъде разглеждана едностранно и схематично, уповавайки се единствено на досега наложилите се постулати, които се базират предимно на емоционални състояния или научно необосновани заключения.
Историята дава богата информация по темата, която е предмет на част от нашите проучвания. За жалост тя предлага твърденията си предимно в условно наклонение.
Палеонтологията и по-специално предоставените от нея единични костни остатъци от кучета, отдавна е подложена на все по-голямо игнориране в сферата на доказателствеността за еволюирането и породообособяването на вида Canis familiaris.

До момента за мене защитниците на Каракачанско или Българско е въпрос на емоционалност, не на научност. И на още нещо, за което пиша малко по-надолу.

Миграционните процеси от изток на индоевропейски, тюркски и други народи са следващата голяма вълнá, която довежда в земите на Европа едри охраняващи кучета. Вече обособените овчарски кучета на полупустинната Азия и планинския Кавказ навлизат в Североизточна Турция, Карпатите, приволжска и дунавска България.
В цялата тази амалгама звучи ненаучно, ако не и глупаво твърдението за обособена чиста порода на територията на една кръстопътна държава, която през хилядолетния исторически процес на миграции, завоевания, робства, величия и падения е поела целия негативизъм на миксираността и безпородността.

Така че, независимо как ще го наречем, кучето по нашите земи все още е на етап първичност и миксираност, защото, както вече казах, никой не може да ме убеди, че се води научно издържана селекция.

Ако говорим за овчарско куче, ние трябва да локализираме нашите твърдения в сферата на зоологията и животновъдството с неговите строго специализирани отрасли генетика и развъждане. За да бъдем още по-прецизни, трябва да се спрем върху последните разкрития в сферата на молекулярната биология, кръвно-груповия полиморфизъм, ДНК-анализите и разчитането на генома на домашното куче.

Вече го казах, ако накой може да ми докаже, че това е направено аз ще се извиня публично.

За да бъдем докрай верни на тази максима, ще споделим, че ние също сме писали за каракачанското куче. Първите ни статии за тази порода са още от 1984-1987 г. По-късно, около 1997-1998 г. също писахме за каракачанското куче. Но можеше ли по него време да се пише за българска порода кучета, когато данните на всички специалисти се свеждаха до едно единствено куче това на каракачаните. От позицията на времето започваме да мислим, че това е имало своята пропагандна или по-скоро компесаторна цел.

В литературата по животновъдство, независимо дали е за местни овце, коне или кучета винаги доминираше определението каракачанско. Но в науката, както и в живота, застоят е немислим. Историци, етнографи, зоолози, животновъди и кинолози започнаха да изнасят нови и нови данни, които едни след други оборваха стари теории и догми. Нещо повече каракачаните отдавна вече нямаха нищо общо с животните, които носеха тяхното име. Натрупали пари, благодарение на скромния начин на живот, които водеха, създали контакти със съплеменниците си от значително по-развитата в икономическо отношение Гърция, каракачаните се отдадоха на съвсем други дейности, диаметрално противоположни на овцевъдството. И ако имаха нещо запазено от животновъдния си дух, това беше строителството на мандри, преработка и търговия с млечни продукти, но не и отглеждане на овце.

На фона на всичко изложено дотук и на поредицата публикации по темата през последните еднадве години, трудно може да бъде обяснен неистовия стремеж на някои българи да наложат овчарско куче на България, а в същото време да носи името Каракачанско.

Ето защо мисля, че е нечестно да твърдим противното, ако претендираме да сме българи:

Недопустимо е на територията на една независима, исторически от хилядолетия утвърдена държава, да се наложи името на порода, носеща названието на номадско племе. До настоящия момент всички исторически източници са единодушни, че каракачаните се появяват по нашите земи около ХVІ в. един изключително късен етап от националното и стопанското развитие на България. Предмет на нашите проучвания не е какви са били тези чергари преди появата си в земите на днешна България, нито статусът им в предхождащото време. Фактите са абсолютно единни те се появяват на територията на България като номади, а историята е неумолима. Номадите са на по-ниско стъпало в своето социално развитие. Те могат да вземат наготово от културните и материалните ценности на народите, където се появяват, но не и да създават нещо свое, отличаващо се с автентична оригиналност. Скитниците-каракачани доказаха нежеланието и неспособността си да формират единна, етнически обособена и конкретно локализирана народностна група. Практикуването преди векове подвижно овцевъдство, ангажирало изцяло ежедневието и мисълта им, не може да им позволи да проявят селекционно творчество и способност да създадат единна и консолидирана порода кучета.

Във времето на една историческа епоха, когато светът се глобализира, границите размиват, а нациите обезличават, е престъпление да се наричаш българин и същевременно да прокарваш чужди на националната ни принадлежност теории.

Никой няма право да говори за различни породи овчарски кучета-пазачи на територията на държава, която по дължина не надхвърля 600 км. Може да се дискутира и работи над проблема за различни породни типове с една изходна форма. В името на българщината тази порода трябва да носи името на държавата, където се е породоформирала и практически доказала.

Моля да бъда извинен за прекалено голямата обстоятелственост, но това е само и еднствено с надеждата, че ще бъда разбран. Не е необходимо мнението ми да бъде споделено. Всеки разбира и приема нещата според собственото си ниво.

И тъй Като Вие не пожелахте да ми се представите, това е последният ми коментар по темата.

С уважение,
Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#32 Потребителят е офлайн   remetalk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 June 2005 - 03:02 PM

a) господине,атанасов!явно поради лошият интернет от които се оплаквате,неуспявате все още да асимилирате,че искам да науча нещо за тибетския мастиф,а не за разногласията в българските "кинолижки"среди.излесте ако обичате от академичния"амок",в които сте изпаднал и пишете по същество и по кратко и по разбираемо.повечето потребители са любители на кучета d) w) ,и искаме да по научи някои нещица.питам-е ли тибетският мастиф куче,чиято структора е по тежка от тази на сао,ко и българските подобни?разбрах,че по ръст е подбно на горепосочените.искам да споделите лични впечатления.vabank има кавказка овчарка-каква е разликата и приликата м/у двете породи?мартен,какви прилики и разлики намираш м/у сао и тм?благодаря предварително! ;)

#33 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 June 2005 - 07:16 PM

Екстериорно съществените разлики :
конституция - грубо-влажна,влажна при Тибетеца,груба при САО
глава - ясно изразен стоп и затилъчен бугор при тибетеца,леко изразен преход при САО допустим за по тежкия тип.
окрас - няма бял цвят при тибетеца.
Всичко друго съвпада,в това число и минималните прагове за ръст в холката мъжки/женски.
Ако приемем че е куче за охрана,то виждаме следните сравнения:
Тибетски мастиф,САО,БОК,Каракачанско куче(стандарт МАКК) - нисък постав и малки уши.
КО- високо поставени уши,Стандарт на г-н Атанасов за БОК - тоже.
Поставът на ушите е свързан с темперамент.

Но за да продължим анализа по разликите,в това число и поведение,съгласно Стандарта им,ме интересува отговора на г-н Атанасов - разшифровка на неговото твърдение:
"Но може би знаете, че фенотипът не е абсолютен критерий за породността. Само, когато фенотипът се явява отражение на генотипа (а това се извършва чрез съответните изчисления, които гарантирам Ви никой не извършва) можем да говорим за разнопородност. "

Питането ми е : какви изчисления се извършват по фенотипа,за доказване на генотип?
User's Signature

Marten BG

#34 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 14 June 2005 - 09:55 PM

Цитат

Екстериорно съществените разлики :
конституция - грубо-влажна,влажна при Тибетеца,груба при САО
глава - ясно изразен стоп и затилъчен бугор при тибетеца,леко изразен преход при САО допустим за по тежкия тип.
окрас - няма бял цвят при тибетеца.
Всичко друго съвпада,в това число и минималните прагове за ръст в холката мъжки/женски.
Ако приемем че е куче за охрана,то виждаме следните сравнения:
Тибетски мастиф,САО,БОК,Каракачанско куче(стандарт МАКК) - нисък постав и малки уши.
КО- високо поставени уши,Стандарт на г-н Атанасов за БОК - тоже.
Поставът на ушите е свързан с темперамент.

Но за да продължим анализа по разликите,в това число и поведение,съгласно Стандарта им,ме интересува отговора на г-н Атанасов - разшифровка на неговото твърдение:
"Но може би знаете, че фенотипът не е абсолютен критерий за породността. Само, когато фенотипът се явява отражение на генотипа (а това се извършва чрез съответните изчисления, които гарантирам Ви никой не извършва) можем да говорим за разнопородност. "

Питането ми е : какви изчисления се извършват по фенотипа,за доказване на генотип?

Здравейте г-н Събев,

Тъй като току виж отново се вмъкнал някой, който не знаейки смисъла на думите, ме обвинява в "академичен амок", ще се постарая да ви отговоря не във форума, а като лично съобщение.

Поздрави,

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#35 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 14 June 2005 - 10:26 PM

Цитат

Г-н Атанасов,
Не съм много сигурен в иложената от Вас теория.Какво разбирате под Пряка връзка, защото незнам някой да твърди че овчаските кучета от Азия, а също и Каракачанското куче, че са преки потомци на До-Кхи. Щом казвате че кучетата свалени от висока надморска височина при нормално атмосферно налягане ставали по работоспособни и издръжливи, защо всички Тибетски мастифи докарани в Лондонските и Немските зоопаркове в началото на по-миналия век ,не са се аклиматизирали добре и са измрели за кратко време.Имайки предвид че породообразувателният процес при редица овчарски кучета(в това число и Каракачанското куче) е протичал векове, не допускате ли че е напълно възможно проблемът с аклиматизацията да се избегне за няколко генерации?Относно "плавните движения", мисля че едно друго животно като тибетският як не се слави с бавни, плавни движения.Така че нека не прибързваме с отхвърляне на хипотезата че овчарските кучета нямат роднинство с Тибетският мастиф.

Очень прошу меня извинить! что я в этой ветке с вопросом об апсо r)
Обьясните мне пожалуста с "Щом казвате че кучетата свалени от висока надморска височина при нормално атмосферно налягане ставали по работоспособни и издръжливи, защо всички Тибетски мастифи докарани в Лондонските и Немските зоопаркове в началото на по-миналия век ,не са се аклиматизирали добре и са измрели за кратко време", я здесь не поняла. Как я знаю, те апсы(точнее тибеский или бутанский терьер) прекрасно приживались в низинах и оставили потомство! Правда есть сведения за живущие в Тибете экземпляры достигшие возраста более 25 лет, хотя и "городские европейские" тоже живут 18-20 лет. Такое породное явление как большое сердце и высокое содержание гемоглобина в крови до сих пор наблюдается! в том числе и у моей собаки.
О Тибетском мастифе, единственное что я знаю об оборегенных, так непальские мастифы это некрупные(50-60см в х.) выдержанные собаки, очень спокойные, с почти меднежьей шубой. Очень сильно выраженый подшерсток, грубая ось.На одной из старых фотографий ( уж не помню где) начала века ,было трио тибетец, апсо и мастиф, мастиф ростом до талии старика-тибетца.
Извинити что на русском cl)
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#36 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 June 2005 - 10:22 PM

апсо,
относно проблема с аклиматизацията, ставаше въпрос за първите тибетци, които за първи път са интродуцирани в Европа в началото на по миналият век. Не знам как е било при тибетските териери , но при тибетските мастифи тогава адаптацията наистина не е протекла добре.
Това което давате като породна особеност - уголемено сърце и повишен хемоглобин в кръвта, всъщност е приспособенческа реакция на организма към по бедния на кислород въздух при висока надморска височина. Нуждата от по обилното кръвоснабдяване на тъканите е довела до увеличаване на обема на сърцето а също и до увеличаване на еритроцитите в кръвта а от тук и до повишен хемоглобин.Това разбира се се е формирало в продължение на векове и е останало като породна особеност и до днес когато тези породи са разпространени далеч от родината си .
поздрави!

#37 Потребителят е офлайн   remetalk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 June 2005 - 04:31 PM

по голямото сърце и повишеното ниво на хемоглобина давали някакви предимства на тибетският мастиф пред породите с които се "конкурира "?имам в предвид умереният климат и надморска височина близка до 0.а породите са сао,ко и българският им еквивалент. d) d) d)

#38 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 18 June 2005 - 05:49 PM

Незнаю какие есть преимущества cl) у этих собак в сравнение. В Сравнение с чем?
Но по свединиям, те апсо которые были доставленны в Европу и Америку за последнии 15 лет из Непала, Сиккима, Бутана и Дхарамсаламы( Индия, Гималая Прадеш) прекрасно адоптировались.
"К географическому и этническому Тибету относятся также большая часть Бутана и отдельные территории Непала (Долпо, Мустанг, Солу Кхумбу) и Индии (Ладакх, Занскар, Спити, части Сиккима( 1640 метров над уровнем )и Аруначала). "
"Бутан преимущественно горная страна. Средняя высота Гималайского хребта на ее территории 46 тыс. м. Хвойная растительность выше 4500 м сменяется кустарниковой и альпийскими лугами. Наиболее благоприятные условия для жизни и хозяйственной деятельности человека представляют долины, расположенные на высоте 1200500 м над уровнем моря. Здесь выращивают рис, овощи, плодовые культуры. Выше, до 2700 м, растет пшеница, а до 42004500 м гречиха, ячмень, картофель, кукуруза. В высокогорных (над 4500 м) скотоводческих районах крестьяне разводят яков, коз, овец, лошадей. "

На примере своего апсо оссобеных преимуществ я не заметила,но все равно он значительно лутше переносит жару! холод! путувания, и меланхолик, все делает медленно! если нет реальной необходимости.
Но!!!! так как я просматриваю ссайты за апсо, Тибет, Бутан... и т.д. могу заметить следующее, если в Бутане апсо живет в храмах и домах с бутанцами,то тибетский мастиф живет высоко в горах!!! с горскими племенами которые пасут яков!
наверное есть разница в 1000 км которая оказалась чреватой для адоптации тех оссобей.
Хотя есть мастифы из Непала,которые я думаю прекрасно адаптируются к Болгарии.
НО! мастифы из Непала, Бутана не имеют родословных! более менее аборигенныХ мастифов с родословием ФСИ можно найти в Индии.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#39 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 June 2005 - 10:32 PM

Цитат

по голямото сърце и повишеното ниво на хемоглобина давали някакви предимства на тибетският мастиф пред породите с които се "конкурира "?имам в предвид умереният климат и надморска височина близка до 0.а породите са сао,ко и българският им еквивалент. d) d) d)

Средата в която расте формира фенотипа,а постоянното възпроизводство в такава среда се отразява и в генотипа посредством способностите на породата да се адаптира.
Казано е сложно,но кратко изразява всичко.
Такова устройство в организма на тибетския дог означава само едно - той се е адаптирал да е функционален в среда с разреден кислород.Всяка промяна в средата е свързана с нова адаптация на организма му.Тези,които успеята да се адаптират в новата среда,при възпроизводството си вече(предполага се) ще имат кучета по приспособени към новите условия.
В това отношение са несравними с КО и САО - те не биха работили така добре в региони с голяма надморска височина,както тибетския дог и обратно.
Обаче - изнасянето на популация САО в мрачния и влажен климат в средна и северна Русия е било свързано с бурна адаптация на организмите им.И това са пренесли леко.Следователно,САО по този пример са с по добре адаптиращ се организъм от Тибетския мастиф.
Тъй де,аз да си кажа за породата b)
User's Signature

Marten BG

#40 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 June 2005 - 01:18 AM

Лабунски пише че първите импортирани в Европейската част на СССР аборигенни азиати са имали сравнително ниска преживаемост. Умирали са не от студ или влага а от непознати за тяхната имунна система болести като гана.
Предполагам, че това е истинската причина за бързата смърт на първите докарани в Европа Тибетски мастифи.

Освен това на височина над 4000м и при ниски годишни температури средата е по стерилна(концентрацията на болестотворни микроорганизми е много по ниска)
d)
User's Signature

http://www.karakacha...forum/index.php

"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"

Arthur Schopenhauer /1788-1860/

• (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3