Dog.bg Форуми : Хранене на бременни/кърмещи и работещи кучета

Към съдържанието

 
 
 

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хранене на бременни/кърмещи и работещи кучета Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   insult Икона

  • свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Мнения: 3974
  • Регистрация: 04-November 05
  • Gender:Female

Публикувано: 12 June 2008 - 07:25 AM

Едно работещо,бременно или кърмещо куче има нужда понякога до 4 пъти повече калории дневно от диванените си събратя. Не всяко куче с високи енергийни нужди обаче може да изяжда обемисти храни в необходимите количества. Вариантите са много - всеки ще напише. Единственото, написано предварително по темата във форума, което успях да намеря е този цитат от МартенБГ:

Цитат

Хранене при бременност.
бебетата в корема си вземат всичко необходимо от депата в организма на майката.Независимо дали е подобрена храната и или не.Това става за сметка на майката.Разбира се,след това тя си го набавя.
До 30-я ден на бременността не е небходимо да променяме двигателен режим и хранене.След 30-я ден по качествена храна,но не и по количество, е необходима.Движенията трябва да са свободни и винаги възможни.Основна грешка е прехранването на бременната кучка.Протеиновия"удар" в храната след 30-я ден може да доведе до много усложнения при раждане и след родовия период(основно се наблюдава при молосоидите).За мен са важни следните Правила:
(1)Преди забременяване- кучката трябва да е в работна кондиция(минимум мазнини под кожата),обезпаразитена,ваксинирана и прочие.
(2)Важно е да се родят не много едри, а здрави кученца.Едрината е генетично кодирана в тях,важното е да са енергични при самото раждане.След израстване те си заемат генетично заложената форма.
Следователно- храня както винаги и се държа с тях както обичайно,независимо дали е бременна кучката или не.
(3)Усилване на храната- прави се 24 часа след раждане.Там вече майката може да яде до насита всичко и по много.
По горната формула се раждат здрави,енергични,без усложнения и същевременно им се осигурява отличен прираст чрез млякото на майката.
Не съм съгласна с това, т.к. смятам, че кучката трябва да получава повече храна през втората половина на бременността. Едно нормално развито 25-30 килограмово куче успява да произведе средно толкова плодове, колкото би било едно бебе, родено от мен и то само за 2 месеца. За мен е съвсем очевидно, че има нужда от значително по-добро хранене.

Моето меню - месо. Кило на ден за 25кг. куче. За жалост готвено, защото не мога да го пробутам сурово на населението. Ако се навият, заливам със зехтин,иначе периодично захранвам с рибено масло /много скъпо с тоя Актавис! :( - то се падат по 5 хапчета на ден за 1 куче). Като наградки давам по 1-2 филийки бонус, няколко бисквити. Освен това давам VMP витамини с почивки...

Дайте някакви идеи за висококалорично, апетитно и неголямо по обем меню?
User's Signature

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   iglika Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 798
  • Регистрация: 24-June 05
  • Location:София

Публикувано: 13 June 2008 - 12:50 PM

Давам ти не точно идеи за меню, а по скоро статия за принципите на хранене на бременната женска. Статията е на Рита Пухова, развъдник за лабрадори Енс Луменс - Русия.
http://bglabrador.bo...0000043-000-0-0
Във втория пост е на Български

#3 Потребителят е офлайн   iglika Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 798
  • Регистрация: 24-June 05
  • Location:София

Публикувано: 13 June 2008 - 01:02 PM

Това е от хилари Хармър по въпроса
"Силни, здрави кученца могат да се получат от дадена женска, само в случай, че по време на бременността тя добре се храни, съвършено здрава е и се отглежда в отлични условия.
В течение на първия месец не е необходимо да се сменя хранителния режим на женската. Ако тя обикновено се храни със суха кучешка храна, то по време на бременността в нейната храна трябва да се добави месо ( говеждо, овнешко и т.н.) и сурови яйчени жълтъци. При по-дребните женски са достатъчни два жълтъка на седмица, на по-едрата женска може да се добавят два жълтъка на едно хранене.
Не винаги по време на бременността при женската се увеличава апетита. Ако женската не е твърде дебела, трябва да и се дава толкова храна, колкото тя иска, разбира се в разумни граници. В действителност важно значение има не количеството храна, а нейното качество. Бременната женска се нуждае от храна с високо съдържание на белтъци, тъй като именно те са основния строителен материал. В нейната храна значителен дял трябва да има месото, рибата, млечните продукти и яйцата. Количеството на храната, съдържаща нишесте, например тестените изделия, хляба и бисквитите не трябва да се увеличават в сравнение с нейната обичайна диета.
Към четвъртата седмица на бременността количеството на храната трябва доста да се увеличи, но само за сметка на продукти, съдържащи животински белтъчини. Освен това на женската са необходими рибна мазнина, а също и витамини, особено А, В1, Д и Е, които трябва да се дават по време на бременността. Много важно е женската да получава допълнително препарати с калций, например, глицерофосфат и лактат, особено, когато се очаква голямо кучило. Иначе може да се получи твърде голяма загуба на калций от организма на женската, което да и навреди много повече отколкото на кученцата, тъй като те получават от женската всичко от което се нуждаят. Според това колко по-тежка става женската, ще е по-добре дневния и порцион да се раздели на няколко хранения. От начало трябва да се храни два пъти, след това три, а после може би и четири пъти на ден, ако се очертава кучилото да е голямо. Не всичката храна на женската трябва да е мека, трябва обезателно да и се дава нещо за гризане, например ябълка, морков или да и се даде парче месо с голям кокал ( но не и гол кокал) иначе по зъбите и ще започне да се натрупва зъбен камък.От първия ден на бременността на женската трябва да се дава вода да пие без ограничение нейния организъм изработва околоплодна течност, която се съдържа във водните мехури, които защитават кученцата.
Прекалено дебелите женски обикновено имат трудно раждане, затова ако женската е склонна към затлъстяване трябва да намалите количеството на калоричните продукти в нейния порцион. Като добавки към храната, които не предизвикват напълняване са добри зеленчуците, това е много важно за прехранени кучета.
Кучетата обикновено не се нуждаят от прием на витамин С с храната, защото сами си го синтезират в организма, черния дроб натрупва резервни количества от него. Но понякога съдържанието на витамин С в организма на кучето се понижава и това може да предизвика анемия или различни кожни прояви. В този случай разбира се, трябва да се дава витамин С под някаква форма.
Млечните продукти са богати на витамини, заедно с калций и фосфор, за това на женската трябва да се дават по толкова колкото иска, ако това не разстройва нейното храносмилане. Половин литър кисело мляко или кефир съдържа толкова белтъци, колкото и 85 гр сурово месо. Вареното яйце съдържа белтъци, колкото 56 гр месо с добро качество.Суров на кучето може да се дава само жълтъка, ако давате яйцето цяло, то трябва да го сварите или да е на омлет. Суровия белтък съдържа авидин, който свързва един от витамините В, преработван от бактериите в червата в биотин. По този начин, ако на кучето се дават по-голямо количество сурови яйца или белтъци, то при него в края на краищата се стига до недостатъчност на биотина, което от своя страна видимо се отразява на състоянието на козината.
Икономични белтъчни храни са рибата например прясна или замразена морска риба сельодка ( херинга) или аншоа . Аншоата може да се дава сурова. Трябва да се махнат главата и опашката, рибата се пуска през месомелачка и се смесва с основната или със зеленчукова храна. Всяка друга риба трябва да се вари на пара до момента в който се разварят всички кости.
От калоричните храни за кучета е добре да се приема пшеница, защото тя съдържа витамин В, без който калоричните храни са почти безполезни. Комплекса от витамини В най- често не достига в храната на кучетата. Тези витамини са много в бирената мая аптечния препарат бирена мая е добре да се добавя в храната на бременната женска."

Това е от  д-р Маргарит Рачев в книжката му  " За вредата от хамбургера"

"Изследванията, провеждани при заплодени кучки, показват че по-голямата част от теглото си майките натрупват през втората половина на бременността след 33-36-ия ден. До този момент няма никакви специялни изисквания към храната. По-важното е в началото кучката да не се допуска да натрупва излишни килограми, които биха създали проблеми по време на раждането.
Нормално е да се увеличи приема на енергия и количеството храна след 36-тия ден, като се спазва правилото 15 на 7. Това ще рече увеличаване приема на енергия с 15% на всеки 7 дни. Около момента на раждането, кучето трябва да приема около 60% повече енергия от преди акта на заплождане. Това може да стане по два начина:
1. Бавно и постепенно увеличаване на количеството на храната до момента на раждане. Това е доста трудно и нефизиологично, защото бременната матка притиска всички коремни органи включително стомаха и червата. Дори и необходимото количество храна да се раздели на малки порции, това не решава проблема.
2. По-удачно е използването на специялни храни, предназначени за бременни и кърмещи кучки. Тяхното предимство е, че са високоенергийни и животните консумират минимални количества (100-400гр. в зависимост от породата)
Нормално е в края на бременността (последните 3-8 дни) кучето да намали консумацията на храна или дори да я откаже. Това се дължи от една страна на увеличаване на теглото, притискане на коремните органи и ниската физическа активност на самата майка. Желателно е в този случай необходимото количество храна за денонощие да се предлага често и на малки порции."

#4 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Мнения: 1326
  • Регистрация: 11-May 07
  • Gender:Female
  • Location:Русе

Публикувано: 10 May 2012 - 07:27 AM

Изчетох горните неща, но те са само за бременно куче. С какво да храним кърмеща кучка- с нейната нормална, висококачествена храна, или с храна за подрастващи/работни кучета?
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#5 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

  • Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Мнения: 2664
  • Регистрация: 28-April 07
  • Gender:Female
  • Location:Бургас
  • Interests:American Staffordshire Terrier
  • Skype:

Публикувано: 10 May 2012 - 07:43 AM

Бременното куче трябва да се храни с по-калорична и пълноценна храна през втората половина от бременността и след това по време на кърменето се продължава с тази храна. Аз лично по време на кърмене храня с Puppy формула, и след това със същата формула отбивам бебетата. Като навършат 3 месеца се прехвърлям на Puppy Large формула, а майката от втория месец минава отново на Adult за да спре произвеждането на мляко. След кърменето има един период в който козината на майката пада много, тогава формула с риба и много омега-3 би свършила чудесна работа.

#6 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Мнения: 1326
  • Регистрация: 11-May 07
  • Gender:Female
  • Location:Русе

Публикувано: 10 May 2012 - 12:28 PM

Показване на мнениетоVesela_5, в 10 May 2012 - 07:43 AM, написа:

Бременното куче трябва да се храни с по-калорична и пълноценна храна през втората половина от бременността и след това по време на кърменето се продължава с тази храна. Аз лично по време на кърмене храня с Puppy формула, и след това със същата формула отбивам бебетата. Като навършат 3 месеца се прехвърлям на Puppy Large формула, а майката от втория месец минава отново на Adult за да спре произвеждането на мляко. След кърменето има един период в който козината на майката пада много, тогава формула с риба и много омега-3 би свършила чудесна работа.


:rc_036:

Аз давам винаги калорична и пълноценна храна- кучето няма проблеми с теглото, защото е много движено. Четох из моите книги и в тях развъдчици препоръчват да не се сменя вида храна, а само да се увеличат количествата през втората половина на бременността. За периода на кърмене няма подробна информация- наблягат на съвети за самите кученца. Моят вет също ме посъветва, ако ще сменям с форумула за кученца да не е за едри породи, заради занижените нива на калций. Аз все още се чудя и май по-скоро ще я оставя на нейната си храна в по-големи количества.
А допълнително нещо към храната?
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#7 Потребителят е офлайн   Milla Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 1843
  • Регистрация: 26-June 05

Публикувано: 10 May 2012 - 01:19 PM

Аз добавям извара, кисело мляко, овче или краве прясно мляко, прясно сирене, яйца. Понякога правя микс от варен ориз, кисело мляко, извара и яйца. Това като едно от храненията. Но по принцип при някои марки храни Адълт и Пъпи не се различават по начин, по който може да навреди на бременността. Просто едните са с по-високо съдържание на месо, но формулите са идентични. Говоря за Адълт и Пъпи на една и съща марка, а НЕ на различни, където дори съдържанието да е идентично, то произходът на продуктите надали е.
За малките аз лично предпочитам овче прясно мляко, ако се налага да се дохранват или направо да се хранят. Най-близко е до това на кучката.
И за протокола, сигурно се досещате, но всички тези неща е най-добре ако са домашно производство и то пресни. В противен случай аз не бих дала (ако изобщо намеря) купешко прясно мляко на малките, по-добре пъпи формула от сухите млека.

#8 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Мнения: 1326
  • Регистрация: 11-May 07
  • Gender:Female
  • Location:Русе

Публикувано: 10 May 2012 - 04:11 PM

И аз си мислех за млечни продукти, но и за замразено предварително сурово месо.

В момента яде такава храна:

Protein: 32% Minimum, Fat: 18% Minimum
Calcium: 2.1%, as-fed; Phosphorus: 1.4%, as-fed
Calories: 3,719 kcal/kg (370 kcal/cup) Calculated Metabolizable Energy
Available in 5lb, 15lb and 30lb bags.

Ingredients
Bison, lamb meal, chicken meal, egg product, sweet potatoes, peas, potatoes, canola oil, roasted bison, roasted venison, natural flavor, tomato pomace, ocean fish meal, salt, choline chloride, dried chicory root, tomatoes, blueberries, raspberries, yucca schidigera extract, dried Enterococcus faecium fermentation product, dried Lactobacillus acidophilus fermentation product, dried Lactobacillus casei fermentation product, dried Lactobacillus plantarum fermentation product,dried Trichoderma longibrachiatum fermentation extract, vitamin E supplement, iron proteinate, zinc proteinate, copper proteinate, ferrous sulfate, zinc sulfate, copper sulfate, potassium iodide, thiamine mononitrate (vitamin B1), manganese proteinate, manganous oxide, ascorbic acid, vitamin A supplement, biotin, niacin, calcium pantothenate, manganese sulfate, sodium selenite, pyridoxine hydrochloride (vitamin B6), vitamin B12 supplement, riboflavin (vitamin B2), vitamin D supplement, folic acid.

Мисля си дали да не продължа с нея, защото протеина и калция ми харесват като за бременна/кърмеща кучица.
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#9 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

  • Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Мнения: 2664
  • Регистрация: 28-April 07
  • Gender:Female
  • Location:Бургас
  • Interests:American Staffordshire Terrier
  • Skype:

Публикувано: 10 May 2012 - 06:43 PM

Това е формулата на Taste of the Wld High Prairie. - http://www.tasteofth...canine_formula/

За тази формула имам следната информация:

AAFCO Statement
Taste of the Wild® High Prairie Canine® Formula with Roasted Bison & Roasted Venison is formulated to meet the nutritional levels established by the AAFCO Dog Food Nutrient Profiles for maintenance.


Т.е. тази храна отговаря на Adult формула. Не мисля, че е подходяща за бременно и кърмещо куче. Трябва да е Puppy, Performance формула или All life Stages формула.

Бременното куче се нуждае от едно - същите 300-400-500г на ден, които му се дават като дневна дажба, да съдържат много повече метаболитна енергия, т.е. калории, така че кучето да задоволяла хранителните си нужди със същото количество храна. А не да се налага да се храни двойно и тройно като дажба. Така и общия прием на калций, протеин и други ще се увеличи.

Давам пример:
хипотетично адълт формула 500г съдържат 2000калории
същите 500г пъпи формула съдържат примерно 2700калории
Т.е. бременната кучка хапва пак 500г на ден, но получава повече енергия от калориите. В противен случай тя трябва яде вече по 600-700г от стандартната адълт формула, а тя няма да може защото кученцата ще притискат вече стомаха и вътрешните й органи и ще й е трудно да яде повече количество храна.


#10 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Мнения: 1326
  • Регистрация: 11-May 07
  • Gender:Female
  • Location:Русе

Публикувано: 10 May 2012 - 08:50 PM

Да, разбирам логиката.
През втората половина от бременността храних с Acana Ranchlands (460kcal/120gr) и Acana Wild Prairie (425kcal/115gr). На Taste of the Wild (370kcal/120gr) я минах миналата седмица, тъй като ме посъветваха 10-15 дни преди разждането да хапва по-малко. След раждането мисля да и давам Orijen 6 Fish (480kcal/120gr), която като енергия е същата като в Puppy формулата, но с малка разлика в % протеин и калций.
Дискусията ми е много полезна, благодаря ви!
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#11 Потребителят е офлайн   Danidi Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 629
  • Регистрация: 06-May 10
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Interests:лов риболов и ловни кучета

Публикувано: 10 May 2012 - 09:24 PM

Показване на мнениетоMilla, в 10 May 2012 - 01:19 PM, написа:

Аз добавям извара, кисело мляко, овче или краве прясно мляко, прясно сирене, яйца. Понякога правя микс от варен ориз, кисело мляко, извара и яйца. Това като едно от храненията. Но по принцип при някои марки храни Адълт и Пъпи не се различават по начин, по който може да навреди на бременността. Просто едните са с по-високо съдържание на месо, но формулите са идентични. Говоря за Адълт и Пъпи на една и съща марка, а НЕ на различни, където дори съдържанието да е идентично, то произходът на продуктите надали е.
За малките аз лично предпочитам овче прясно мляко, ако се налага да се дохранват или направо да се хранят. Най-близко е до това на кучката.
И за протокола, сигурно се досещате, но всички тези неща е най-добре ако са домашно производство и то пресни. В противен случай аз не бих дала (ако изобщо намеря) купешко прясно мляко на малките, по-добре пъпи формула от сухите млека.

за заместител на млякото ли става въпрос или за хранене на кърмеща кучка
домашната храна комбинирана с гранула актив или енерджи е добра формула
User's Signature

Качена снимка
Дани 0888-514135 .0878-514136
http://www.wix.com/buldog69/buldogfood

#12 Потребителят е офлайн   Iyoanna Икона

  • Група: Потребители
  • Мнения: 3
  • Регистрация: 28-June 12

Публикувано: 30 June 2012 - 02:27 PM

Здравейте !
Бременни сме вече във началото на втория месец , но сме на натурално хранене . Храним се с ориз /булгур , месо и зеленчук . Първия месец не давах никакви проценти от горе ,защото кучето е склонно към напълняване . Храних я два пъти на ден ,но милата беше много много гледна . След това реших да разделя порциите вместо 2 пъти на 4 -през 3-4 часа по малко . Вярно ,че като количество си беше същото ,но кучето сякаш се чувства по-заситено видимо . Препоръчаха ми да увелича през втората половина на бременността с 20 % . Отново мисля да го разделя на множество хранения през деня , но вари го - печи го все по 100 грама на хранене идват и се замислям дали да не мина на някоя линия гранули за бременни . Коя марки бихте ми препоръчали ? Трябва ли да се направи плавно минаването от натурално хранене към гранули ? Има ли проблем ако се смесват отначало ?

Искам да давам упоменатите витамини А, В1, Д и Е - колко да давам за 11 кг куче ?

#13 Потребителят е офлайн   Attila Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 190
  • Регистрация: 08-June 09
  • Gender:Male
  • Location:Пловдив

Публикувано: 14 October 2012 - 09:26 PM

Ето и една препоръка от MVP K9 Supplements: http://mvpk9.bg/shop...al-program-pup/ за хранене на бременни кучки.
User's Signature

MVP K9 Supplements- Храни за шампиони!
http://mvpk9.bg/
http://www.facebook.com/MVPK9BG
Добавете Здраве, Сила и Енергия за най-добрия си приятел!!!

#14 Потребителят е офлайн   Danidi Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 629
  • Регистрация: 06-May 10
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Interests:лов риболов и ловни кучета

Публикувано: 16 October 2012 - 10:25 PM

Показване на мнениетоAttila, в 14 October 2012 - 09:26 PM, написа:

Ето и една препоръка от MVP K9 Supplements: http://mvpk9.bg/shop...al-program-pup/ за хранене на бременни кучки.

продуктите са добри особенно за тези които готвят на кучетата си и от там не набавят всичко необходимо :md_064:
User's Signature

Качена снимка
Дани 0888-514135 .0878-514136
http://www.wix.com/buldog69/buldogfood

#15 Потребителят е офлайн   панайот Икона

  • Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Мнения: 84
  • Регистрация: 14-July 12

Публикувано: 17 October 2012 - 10:38 AM

едно мнение и от мен
бременни и кърмещи кучки се хранят с пъпи формула не само защото са по калорични а и защото имат различен минерален състав съобразен с оформянито на скелета на плодовете през втората половина на бременността и растежа на малките кученца след тяхното раждане
не давайте прясно мляко на малки кученца има много повече лактоза от кучешкото,получават разтройство,което е неприятно
хранене на кърмещи кучки със средно до голямо кучило:
-първа седмица 1,5 пъти повече храна
-втора 2 пъти повече
- трета 3 пъти повече
в зависимост от броя на новородените по време на пиковата лактация 3-6 седмица дажбата се увеличава с 25% за всяко едно кученце плюс потдържащата дажба
пример-потдържаща дажба 100 г,имаме 4 кученца по 25% за всяко-дневна дажба 200г

цитирам от клинично хранене за кч и кт на димо гиргинов и франсис калфелц

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни