Изкуствено осеменяване. Интервю със специалист.
Публикувано: 03 December 2008 - 08:39 AM
Естествено, следва да се има предвид, че процентите важат за здрави женско и мъжко кучета (женска с нормална овулация, мъжки с жива, нормална и жизнена сперма), при които причината да не се осъществи "естествено" заплождане не е от здравословно естество. Е, разбира се - и ако процедурата е извършена правилно, т.е. спермата стигне до местоназначението си благополучно.
Друг е въпросът, че до "изкуствено" у нас поне най-често се прибягва, ако има някаква физическа пречка за осъществяване на акта, в който случай вероятностите стават по-различни. Най-често проблемът е в женското куче и, ако е така, то вероятността то да забременее намалява чувствително (ненапразно естественото заплождане "не може" да се осъществи).
По различен начин стоят цифрите при използване на охладена и замразена сперма, но там вече и ситуацията е друга. С интерес и нетърпение очаквам "включване" за възможностите замразена сперма да се използва и у нас - нещо, което засега и поне по мои данни не се прави (а мнозина от кинолозите биха желали да се възползват от тази технология за своето развъждане)
Публикувано: 08 December 2008 - 09:28 PM
Знам човек,който на 99% ще се справи,но ми се иска да разбера дали има практика вече в БГ и дали са се правили опити от друг?

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 09 January 2009 - 04:58 PM
Ще отговарям на всеки въпрос:
-Относно използването на замразена сперма и успеваемостта.
Първите ми стъпки в криоконсервацията на замразена сперма от кучета са от 1992 г, когато за първи път замразих сперма от немски овчарки, с оглед съхранение и създаване на ген банка. Замразяването се извърши в алуминиеви туби от 5мл обем на пари на течен азот, а съхраняването се извърши в течен азот на -1960С.
Оказа се, че спермата от кучета се замразява и запазва параметрите си до 25-30% , в сравнение с един свеж еякулат. Това съответно се отразява и на резултатите от изкуствено осеменяване с такъв материал. Бих казала, че са незадоволителни, не само за България, но дори и за света.
Спермата може да се съхранява и повече от 15 г., стига да има течен азот и правилен режим на съхранение, без да настъпват каквито и да било изменения, тъй като на тази температура б виологичната материя почти не протичат никакви процеси.
Сперма може да се замразява от всякакви породи, това е биотехнология, която считам, че сме разработили достатъчно успешно.
Не съм се представила работа в Институт по биология и имунология на репродукцията, БАН. Потомствен научен работник съм, но имам и дългогодишна практика с тези животни. Института е единствения в България с 70 г. Традиция в областта на репродукцията при животните и човека.
Тъй като въпросите са насочени преди всичко към замразяването на сперма ще споделя моето мнение.
Бих казала, че това е много интересно направление, от гледна точка за възможността да се създаде генбанка за ценни и редки видове.
Поддържането на такава банка е възможно, но има икономическо изражение необходимо е да се поддържа непрекъснато количество течен азот, както и разбира се разходите за консумативи за получаване, преценка и обработка на спермата.
На въпроса за заплодаемостта:
Със свежа сперма, при спазване на основни изисквания за получаване, преценка и използване на спермата в оптимален момент резултатите са много добри. Могат да достигнат над 85%. Когато работим със замразена сперма там резултатността е ниска до 15 20%.
В работата си до сега не съм констатирала породни различия относно заплодяемостта, но има много специфични особености в поведението на различните породи кучета от най дребните до 80-90 килограмовите. Бих казала, че с дребните породи се работи по трудно те са по чувствителни и там трябва специален подход.
Приятели, ще ми е приятно да помогна на всеки, който проявява интерес.
Публикувано: 09 January 2009 - 05:46 PM
Факт,е че в много други държави това се прави успешно вече доста години.
Последния пресен случай,който знам е заплодена женска със замразена сперма от преди 16-17г -родени бебета 4 броя.
Имаме ли условия и банки,в които можем да изпращаме материал примерно в по далечни краища на Европа и света?

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 12 January 2009 - 11:07 AM
Относно износът - замразената сперма може да се изнася, като се спазат всички изисвания зя внас и износ на биологични материали. Има наредба в държавен вестник за тези изисквания. Спермата се съхранява с специални дюарови съдове в течен азот при температура минус 196.
За сега това е...
Публикувано: 16 January 2009 - 09:19 PM
Публикувано: 20 January 2009 - 02:21 PM
Опитът ми показва, че е възможно да се получи сперма от такива индивиди, при условие, че те са със запазена физиологична и физическа кондиция. Получавала съм сперма от възрастни донори - 10 г., кавказки овчарки. Вярно е, че подходът е по-специален и получаването не е така лесно, както при по-млади индивиди, но това евъзможно. Възможно е да се приложи предварително медикаментозно третиране със стимулиращи репродуктивната система вещества. Когато след получаване спермата, получена от такива животни показва качествени показатели, в границата на нормата, то няма проблем с такава сперма да се работи и да се използва за изкуствено осеменяване.
Относно въпросът за траспортирането на спермата- когато се работи със свежа сперма, мисля, че процедурата е улеснена и може да се реагира според условията. Когато ще има криоконсервация - изискванията са по специални. Необходима е предварителна подготовка за обработка на спермата. Това включва специфични криопротективни среди и процедури по замразяването на спермата. След това нейното съхраняване изисква специални съдове - дюарови и наличие на течен азот, както и умения да се работи с тази технология.
Бих могла да отговоря на тези търсения, при условие, че се обезпечат разходите по технологията.
Публикувано: 27 January 2009 - 10:02 AM
Охладената сперма може да бъде подготвяна в няколко варианта - за съхранение на 4 градуса, на 20 градуса и такава, която е свежа и разредена - на 38 градуса. При всеки вариант се използват специфични среди, но при съхранението на 4 градуса се добавят и криопротектори. Съответно при всеки вариант има вариабилност на възможностите за ползване. Най-дълго сперматозоидите живеят при първия вариант - до 12 дни, при втория - до 2-4 дни, при третият вариант - спермата се използва няколко часа след получаването.
Използването на съхранена сперма е нормална практика за много страни, но в България - все още не се е налагало, или има единични случаи на приложение.
Ще споделя мой опит с изкуствено осеменяване на кучета със съхранена на 17 градуса сперма за 28 часа. Използвала съм го успешно, с доказан резултат от изкуственото осеменяване при мини пудели. В случая работих с 1 еякулат, който, след разреждане със специфичната среда се раздели на 2 дози. Едната доза се приложи в деня на получаване на спермата, а другата след 24 часа.
Подходът в този случа беше наложен поради необходимостта от двукрано осеменяване на женското куче. Обикновено прилагам такъв подход в случаите, когато няма данни за настъпваща овулация при женските кучета, макар да показват признаци на полова охота.
Публикувано: 28 January 2009 - 09:31 PM
Публикувано: 17 March 2010 - 10:03 AM
И при какви условия и как се пренася между държави?