Dog.bg Форуми : Изкуствено осеменяване. Интервю със специалист.

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Изкуствено осеменяване. Интервю със специалист. Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   tzar Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 November 2008 - 12:36 AM

Някъде бях чел, че вероятноста за успешно заплождане е 1/4 - 25%.
Моля, kichevamar, да коментира процента/съотношението.
И има ли той някаква изменяемост според породата?

#22 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 December 2008 - 08:39 AM

Любезно ще отбележа, че - принципно независимо от метода, човека и животните - успеваемостта на изкуственото осеменяване с прясна сперма (т.е. взима се материал от мъжкото куче и веднага се използва) е в рамките на 70-80%, колкото е и при "естественото" заплождане, а разлика в размера, бройките, здравословното състояние и т.н. на родилите се кученца няма.
Естествено, следва да се има предвид, че процентите важат за здрави женско и мъжко кучета (женска с нормална овулация, мъжки с жива, нормална и жизнена сперма), при които причината да не се осъществи "естествено" заплождане не е от здравословно естество. Е, разбира се - и ако процедурата е извършена правилно, т.е. спермата стигне до местоназначението си благополучно.
Друг е въпросът, че до "изкуствено" у нас поне най-често се прибягва, ако има някаква физическа пречка за осъществяване на акта, в който случай вероятностите стават по-различни. Най-често проблемът е в женското куче и, ако е така, то вероятността то да забременее намалява чувствително (ненапразно естественото заплождане "не може" да се осъществи).
По различен начин стоят цифрите при използване на охладена и замразена сперма, но там вече и ситуацията е друга. С интерес и нетърпение очаквам "включване" за възможностите замразена сперма да се използва и у нас - нещо, което засега и поне по мои данни не се прави (а мнозина от кинолозите биха желали да се възползват от тази технология за своето развъждане)

#23 Потребителят е офлайн   ambull Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 December 2008 - 04:33 PM

Знаете ли дали в България се замразява и съхранява семена течност и каде?

#24 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 December 2008 - 09:28 PM

Осеменяване с прясна сперма се практикува доста успешно вече в БГ,интересува ни замразената  :blink:
Знам човек,който на 99% ще се справи,но ми се иска да разбера дали има практика вече в БГ и дали са се правили опити от друг?
User's Signature

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Качена снимка MASTERPIECE OF BALKAN-NEWFOUNDLAND KENNELКачена снимка

#25 Потребителят е офлайн   ev4o Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 December 2008 - 01:41 PM

Да и на мен ми се ще да разбера за осеменяването със замразена сперма....дали някой ще се наеме да отговори.

#26 Потребителят е офлайн   kichevamar Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 09 January 2009 - 04:58 PM

Здравейте на всички, които се интересуванте от темата за изкуственото осеменяване, простете за късния отговор.
Ще отговарям на всеки въпрос:
-Относно използването на замразена сперма и успеваемостта.
Първите ми стъпки в криоконсервацията на замразена сперма от кучета са от 1992 г, когато за първи път замразих сперма от немски овчарки, с оглед съхранение и създаване на ген банка. Замразяването се извърши в алуминиеви туби от 5мл обем на пари на течен азот, а съхраняването се извърши в течен азот на -1960С.
Оказа се, че спермата от кучета се замразява и запазва параметрите си до 25-30% , в сравнение с един свеж еякулат. Това съответно се отразява и на резултатите от изкуствено осеменяване с такъв материал. Бих казала, че са незадоволителни, не само за България, но дори и за света.
Спермата може да се съхранява и повече от 15 г., стига да има течен азот и правилен режим на съхранение, без да настъпват каквито и да било изменения, тъй като на тази температура б виологичната материя почти не протичат никакви процеси.

Сперма може да се замразява от всякакви породи, това е биотехнология, която считам, че сме разработили достатъчно успешно.

Не съм се представила работа в Институт по биология и имунология на репродукцията, БАН. Потомствен научен работник съм, но имам и дългогодишна практика с тези животни. Института е единствения в България с 70 г. Традиция в областта на репродукцията при животните и човека.

Тъй като въпросите са насочени преди всичко към замразяването на сперма ще споделя моето мнение.
Бих казала, че това е много интересно направление, от гледна точка за възможността да се създаде генбанка за ценни и редки видове.
Поддържането на такава банка е възможно, но има икономическо изражение необходимо е да се поддържа непрекъснато количество течен азот, както и разбира се разходите за консумативи за получаване, преценка и обработка на спермата.

На въпроса за заплодаемостта:
Със свежа сперма, при спазване на основни изисквания за получаване, преценка и използване на спермата в оптимален момент резултатите са много добри. Могат да достигнат над 85%. Когато работим със замразена сперма там резултатността е ниска до 15 20%.
В работата си до сега не съм констатирала породни различия относно заплодяемостта, но има много специфични особености в поведението на различните породи кучета от най дребните до 80-90 килограмовите. Бих казала, че с дребните породи се работи по трудно те са по чувствителни и там трябва специален подход.
Приятели, ще ми е приятно да помогна на всеки, който проявява интерес.

#27 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 January 2009 - 05:46 PM

Благодаря за отговора.
Факт,е че в много други държави това се прави успешно вече доста години.
Последния  пресен случай,който знам е заплодена женска със замразена сперма от преди 16-17г -родени бебета 4 броя.
Имаме ли условия и банки,в които можем да изпращаме материал примерно в по далечни краища на Европа и света?
User's Signature

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Качена снимка MASTERPIECE OF BALKAN-NEWFOUNDLAND KENNELКачена снимка

#28 Потребителят е офлайн   kichevamar Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 12 January 2009 - 11:07 AM

Получаването, обработката и криоконсервацията на сперма от кучета, независимо от вида и породата - не е проблем. Има възможност и апаратура - това да се прави успешно. Както казах и в предишно писмо - имаме разработена биотехнология за криоконсервация на сперма не само от кучета, но и от други животински видове. Дори мога да кажа, че за първи път сме разработили метод и специфични среди за криоконсервация на сперма от кучета в по-голям обем - 5 мл, в алуминиеви туби. Това е дозата, необходима за изкуствено осеменяване при по-едри породи кучета. За дребните породи - замразяването може да стане в гранули или пайети, в обем от 0.25 или 0.5 мл.
Относно износът - замразената сперма може да се изнася, като се спазат всички изисвания зя внас и износ на биологични материали. Има наредба в държавен вестник за тези изисквания. Спермата се съхранява с специални дюарови съдове в течен азот при температура минус 196. 
За сега това е...

#29 Потребителят е офлайн   ambull Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2009 - 12:41 PM

Здравей kichevamar може ли да се транспортира само спермата (имали някаква специялна процедура за транспорт на прясната сперма) до софия  или трябва и кучето да се докара?  колко ще струва  съхранението за една година?

#30 Потребителят е офлайн   NICKO Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 January 2009 - 09:19 PM

Здравейте и от мен. За втори път чета тази тема и много съм любопитен поради причината, че и аз мисля да правя изкуствено осеменяване. При мен проблема е че кучето е възрастно и много трудно покрива женската, а желанието ми да заплодя на него е огромно. Сигурно ще се наложи някакъв специален режим за мъжкото, проверка на спермата, преди самата процедура и т.н. Така, че се обръщам към kichevamar пък и другите, да ме насочите към кой да се обърна. Благодаря Ви предварително!

#31 Потребителят е офлайн   kichevamar Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 20 January 2009 - 02:21 PM

Въпросът за изкуствено осеменяване със сперма от по-възрастни кучета.
Опитът ми показва, че е възможно да се получи сперма от такива индивиди, при условие, че те са със запазена физиологична и физическа кондиция. Получавала съм сперма от възрастни донори - 10 г., кавказки овчарки. Вярно е, че подходът е по-специален и получаването не е така лесно, както при по-млади индивиди, но това евъзможно. Възможно е да се приложи предварително медикаментозно третиране със стимулиращи репродуктивната система вещества. Когато след получаване спермата, получена от такива животни показва качествени показатели, в границата на нормата, то няма проблем с такава сперма да се работи и да се използва за изкуствено осеменяване.
Относно въпросът за траспортирането на спермата- когато се работи със свежа сперма, мисля, че процедурата е улеснена и може да се реагира според условията. Когато ще има криоконсервация - изискванията са по специални. Необходима е предварителна подготовка за обработка на спермата. Това включва специфични криопротективни среди и процедури по замразяването на спермата. След това нейното съхраняване изисква специални съдове - дюарови и наличие на течен азот, както и умения да се работи с тази технология.
Бих могла да отговоря на тези търсения, при условие, че се обезпечат разходите по технологията.

#32 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2009 - 11:56 AM

За охладена сперма може ли нещо да ни кажете? До колко дни трябва да се използва?Или това не се практикува ?
User's Signature

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   kichevamar Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 27 January 2009 - 10:02 AM

На въпросите - За охладена сперма може ли нещо да ни кажете? До колко дни трябва да се използва?Или това не се практикува ?
Охладената сперма може да бъде подготвяна в няколко варианта - за съхранение на 4 градуса, на 20 градуса и такава, която е свежа и разредена - на 38 градуса. При всеки вариант се използват специфични среди, но при съхранението на 4 градуса се добавят и криопротектори. Съответно при всеки вариант има вариабилност на възможностите за ползване. Най-дълго сперматозоидите живеят при първия вариант - до 12 дни, при втория - до 2-4 дни, при третият вариант - спермата се използва няколко часа след получаването.
Използването на съхранена сперма е нормална практика за много страни, но в България - все още не се е налагало, или има единични случаи на приложение.
Ще споделя мой опит с изкуствено осеменяване на кучета със съхранена на 17 градуса сперма за 28 часа. Използвала съм го успешно, с доказан резултат от изкуственото осеменяване при мини пудели. В случая работих с 1 еякулат, който, след разреждане със специфичната среда се раздели на 2 дози. Едната доза се приложи в деня на получаване на спермата, а другата след 24 часа.
Подходът в този случа беше наложен поради необходимостта от двукрано осеменяване на женското куче. Обикновено прилагам такъв подход в случаите, когато няма данни за настъпваща овулация при женските кучета, макар да показват признаци на полова охота.

#34 Потребителят е офлайн   ambull Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 January 2009 - 09:31 PM

:yahoo:Искам да се похваля, че след почти 24 часово раждане ми се родиха 11 кучнца, след изкуствено заплождане с прясна сперма.Искам да искажа най-искрини благодарности на д-р. Гергана Чернева за всичките и усилия по заплождането и консултацията по време на раждането :->)

#35 Потребителят е офлайн   NICKO Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 February 2009 - 12:40 PM

Честито ambull , да са ти живи и здрави и много да те радват  :blink:

#36 Потребителят е офлайн   xael Икона

• Perfect Stranger
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2010 - 10:03 AM

В настоящия момент 2010 година има ли банка, където да се съхранява замръзена сперма?
И при какви условия и как се пренася между държави?
User's Signature

Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind.
Sindarin Siberian husky kennel

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни