Много крайни мерки си взела за Лео....може да си постигнала загуба на агресивността като по учебник, но си рискувала чауто да промени коренно и характера си. При теб разбирам, че се е получило в положителна насока крайния резултат, но не винаги е така. Кастрацията помага да се избегне при мъжкото агресивната хиперсексуалност и неприятните последици от постоянно преследване на женски кучета, Лео не е бил улично куче едва ли бихте го пуснали за разплод и ми е жал, за мен е противоестествено. Уличните кучета ги кастрират...и е ясно защо. Аз не оспорвам решението, това е много смело решение, ясно е че, всичко е било изчетено взето под внимание, сигурно сте правили и няколко консултации.Тази тема е малко костелив орех, тя за мен е като темата дали да се купират ушите на кучетата от породите на доберман, шнауцер, кавказка овчарка, дог и боксер. Защото в Германия и Австрия където стриктно се спазват приетите закони за защита на животните на КИНОЛОЖКИ ИЗЛОЖБИ НЕ СЕ допускат кучета с купирани уши. Само здраве за мечето Лео.

Здраве нямаме, уви. Имаме сприхав и доминиращ характер, който трябва да държа много изкъсо с много обучение и четене. Хората които са ни виждали ще ви кажат че са докоснали едно мило и адекватно куче, но само аз знам какви усилия и що четене ми костваше това. Не съм съгласна че кастрацията е някаква крайна мерка за един предразположен към агресия мъжкар, който е предназначен за компаньон и не представлява никаква породна ценност. Знам за случките, когато мъжките чау са ги ПРИСПИВАЛИ поради агресия. Съжалявам, но това въобще не ми звучи като правата на животните и тяхната защита.
И сега, дайте да го погледнем така: целта е с която се взима едно куче-компаньон е комфортният тандем, ТАНДЕМ със стопанина. Аз допуснах някои ключови грешки в ситуацията с появата на лабрадорката миналата година. Бях ухапана аз самата и тригодишната ми дъщеря. За разликата от другите стопани не си затраех и не го замълчах свенливо, а се поучих от грешките си и реших че кастрацията, корекция и моят труд ще ни помогнат това да не се повтаря повече никога. НИКОГА не пожелавам на никого да вижда как любимото му куче хапе малко дете. Писък, кръв из-под малките пръстета, ужаса в очите на бащата - не го пожелавам.
Аз не крия че допуснах грешки, не се гордея с тях, но и не потулвам нещата, защото точно това е по-вредното. Да сидиш и да лъжиш хората как чау е една абсолютно безпроблема порода? Глупости, твърде много обичам и кучето си и породата като цяло за да правя подобно нещо.
За това не бих сравнявала кастрацията с купирането на уши-опашки. Поради простата причина че точно на запад пък кастрацията е по-разпространена практика за животните, които не се допускат за разплод. Най-малкото за да не ги плодят както е при нас. Предпазна мярка срещу човешката глупост, алчност и лекомислие. Когато разказах за станалото на приятели-кучкари в чужбина, една дама от САЩ ми каза че ако това бе се случило при тях, властите щяха да приспат кучето. Настръхнах. Не я знам в кой щат точно живее и какви са законите там, но и не искам да знам.
Смисъла не е в това да дундуркаме кученцето и то да е нашето "детенце" - аз деца си имам. Смисълът не и в това да ги гледаме като в зоо-ферма.
Моят смисъл от живота с кучето е взаимният комфорт и тандем.
Да, разбира се че съм се консултирала, и то не само с един инструктор по корекция и дресура, и то не само в България. До един одобриха решението ми.
Пак искам да посоча - нека не се зацикляме върху кастрацията, поради простата причина че това не е вълшебна пръчка, с която променяме поведението на кучето: тостестерона спада драстично, но ако стопанина не възпитава с корекция кучето си, файда почти няма. За това не съм съгласна че "но си рискувала чауто да промени коренно и характера си. ". Характера си е характер, или го имаш или не, при кастрацията повишаването на агресия може да има само при преднамерено озлобяване, а аз целях точно обратното - да я намаля.
И нека да го кажим правата: за грешките на кучетата си сме виновни ние, хората. Аз пропуснах да го туря на мястото му, когато имах първи сигнали за доминиращо поведение, сега, връщайки се назад, виждам кога още трябваше да го сваля в иерархичната стълба надолу. Но тогава не обърнах внимание на някои предварителни сигнали, които опитен инструктор щеше да разчете правилно и да ги прецени тутакси.
Предпоставките за това е имал от самото начало, аз още тогава мислих да го кастрирам, но хората около мен с мнение, близо до вашето, ми говореха същите подобни неща и го отлагах... отлагах... И ето къде стигнах.
Нито за секунда не съжалявам за решението си. Сега аз и семейството ми живеем къде-къде по-спокойно щастливо с любимото ни куче. В крайна сметка точно това е целта да имаш куче - да сте в тандем и хармония.
А! И да не забравя да повторя (ако трябва и да потретя) - в основата на всичко е непрекъснато обучение и желанието/знания на стопанина да разбере поведението и реакциите на кучето си. Тоест кастрацията при корекция на агресивно поведение е само помощен инструмент, всичко останало зависи о т желанието на стопанина да коригира любимеца си. Или липса на такова. както стана с оная мадама дето е приспала 2-годишен мъжки от развъдник с родословие, щото е хапел всичко което се движи. А тя, вместо да отиде при инструктора и да го тури на мястото, просто го е приспала. Щото не й се занимаваше. И веднага си купи друго. Историята няма да я забравя...
Уффф, пак стана дълго:-))))
Просто се помъчих да съм възможно по-подробна. Ако има нещо неясно - питайте:-)
Поздрави.