Каква е позицията на Клуба за Дого аржентино?
Публикувано: 19 June 2008 - 12:42 PM
Имам един въпрос към отглеждащите и развъждащи кучета от породата дого аржентино , кото е породен от проблем в аст форума след разлистване на няколко сайта за обяви за продан на кучета от зооборси и магазини и др.
http://dog.bg/forum/...,6337.4185.html
Каква е позицията на Клуба за Дого аржентино , относно предоставяне на кучета с родословие , за заплождане на кучета без родословие и купирането на уши ?
В БККАСТ този проблем бе решен доста отдавна , с едно изречение към правилника за развъждане в текстовете касаещи изключване от разплод и от 2003 год.забрана за купиране на уши съобразена със законодателството на Р България.
http://www.dalavera....php?1133,498842
Предлага за разплод мъжко дого аржентино.
Титлите: Ch.BG, Ch.MK!,JCH.BG(очаква сертификат),BIGII,BISpIV, 2xCACIB,3xBJ,5xBOB,5xBOS,7xCAC,13xCW,R.CAC,R.CACIB,BP,BB,Победител в клас "Млади" мъжки на Специализираната изложба на КДАБ'06,Победител в клас "Открит" на Специализираната изложба за Молоси в Румъния. Pървото дого, произведено в България, участвало на Европейско!!! Тестван за работни качества. Тестван за дисплазия (свободен)
Публикувано: 19 June 2008 - 02:48 PM
Цитат
Предлага за разплод мъжко дого аржентино.
Титлите: Ch.BG, Ch.MK!,JCH.BG(очаква сертификат),BIGII,BISpIV, 2xCACIB,3xBJ,5xBOB,5xBOS,7xCAC,13xCW,R.CAC,R.CACIB,BP,BB,Победител в клас "Млади" мъжки на Специализираната изложба на КДАБ'06,Победител в клас "Открит" на Специализираната изложба за Молоси в Румъния. Pървото дого, произведено в България, участвало на Европейско!!! Тестван за работни качества. Тестван за дисплазия (свободен)
каква точно е целта на "този пример " ?
:blink:
Ако имаш нещо в предвид давай в прав тектс, че така се обърквам .
поздрави .

"EL CABALLERO BLANCO"
Публикувано: 19 June 2008 - 04:10 PM
Цитат
Цитат
поздрави .
Гузен не гонен бяга!
Извинявайте че попитах защо се купират уши и защо сайтовете с безплатни обяви са пълни с рекламиране на мапки '' дого аржентино '' без родословия с бащи шампиони , също като ''сафордшерите '' в тези сайтове
http://www.bezplatno...%82%D0%B0%D1%84
Публикувано: 19 June 2008 - 04:20 PM
Ако става въпрос за разискване на въпроса аз мога да се включа с един въпрос. Как процедираме ако някои внесе кученце или голямо куче с вече купирани уши от Аржентина примерно? Там няма такава забрана. Да не казвам, че там значително по-голямата част от доготата са с купирани уши. Както и доста от реномираните развъдници по света.
Относно кучилата и връзките правени извън клубната дейност. Аз смятам, че докато има такова търсене ще има и такова предлагане. Пазарна икономика какво да я правиш. Изключително е трудно да се контролира тази дейност. Да не кажа НЕВЪЗМОЖНО. Сигурен съм, че ако има установен и доказан случаи, че член на клуба нарушава неговия устав по какъвто и да е начин и повод ще бъде санкциониран по установения ред. Според мен по-ползотворно е да се обяснява на хората какво трябва да очакват от кученце взето от подобно незнайно място. Затова и в тази насока си губя времето.
Публикувано: 19 June 2008 - 04:28 PM
Цитат
Цитат
Цитат
поздрави .
Гузен не гонен бяга!
Извинявайте че попитах защо се купират уши и защо сайтовете с безплатни обяви са пълни с рекламиране на мапки '' дого аржентино '' без родословия с бащи шампиони , също като ''сафордшерите '' в тези сайтове
Как пък от едно изречение си направи тези изводи?
Аз съм наясно с въпросното куче и стопанката му ( но откъде да знам каква е твоята информация)
Всяко стадо си има черна овца , нормално е ;)
А и много добре знаеш как в БГ се става шампион .
Относно "купирането" на ушите там е малко по сложно и не искам да взимам отношение по вапроса !
Поздрави .

"EL CABALLERO BLANCO"
Публикувано: 19 June 2008 - 08:29 PM
Цитат
Цитат
Цитат
Цитат
поздрави .
Гузен не гонен бяга!
Как пък от едно изречение си направи тези изводи?
Аз съм наясно с въпросното куче и стопанката му ( но откъде да знам каква е твоята информация)
Всяко стадо си има черна овца , нормално е ;)
А и много добре знаеш как в БГ се става шампион .
Относно "купирането" на ушите там е малко по сложно и не искам да взимам отношение по вапроса !
Поздрави .
Поста ми не е насочен срещу някой , не си правете грешни изводи !
Въпроса ми е какво прави клуба за тези проблеми
ПП - На мен стафа ми харесва повече със рязани уши , но има закони и Клубни правила и аз съм ЗАДЪлЖЕН да ги спазвам !!!
Публикувано: 19 June 2008 - 10:38 PM
Догото до не отдавна, а и на повечето места все още, е развъждано като куче с купирани уши. И факторът клепнали уши не е взиман под внимание при неговото развъждане. За да стане клепоухо куче ще е необходимо време. И все повече се върви в тази посока. Но аз лично не смятам, че на този етап трябва да се отстранява от развъдна дейност всяко куче с купирани уши. Дого не е порода на векове, че да си позволим лукса да се отстраняват много качествени екземпляри, защото единственият им "недостатък" е, че са с купирани уши. Малко са хората които ще си оставят догото с уши дори и да не му стоят добре и го "загрозяват". Естествено, че при избора на партньори със сходни качества трябва да се избира екземпляра с клепнали уши и така с течение на времето догото ще стане клепоухо куче и няма да се налага да обсъждаме този така "наболял" въпрос за много хора. Друг е въпросът как ще обясним на господата аржентинци (и не само) които са създали тази порода и то с такава визия не по случайност, че трябва да развъждат по съвсем други критерии.
А какво правим ако се получи казус между законодателството в някоя държава и това което гласи стандарта на дадена порода?
Цитирам стандарта на Дого Аржентино: "Уши: странично разположени с достатъчно голямо разстояние между тях, благодарение на големия и широк череп. За по голяма функционалност, трябва да са купирани, с триъгълна форма и с дължина, която не превишава 50% от външната част на ухото. Когато не са купирани са със средна дължина, широки, месести, равни и със закръглени върхове..." Дого е куче с работни качества, а не само прекрасно и внушително бяло куче, и трябва да се развива като такова. Друг е въпросът дали купираните уши му дават някакво предимство или не. Него няма да го разискваме, защото вече е изписано доста по въпроса.
Тази година на специалката ни съдията ще е от Аржентина и ще го питаме какво е неговото мнение по въпроса.
Това са лично мои мисли и разсъждения. И по никакъв начин не са обвързани с други хора и организации.
Публикувано: 19 June 2008 - 10:43 PM
Цитат
Аз ще изкажа лично мнение. Клубът като такъв не може да предоставя кучета с родословие за заплождане на кучета без родословие. Кучетата не са собственост на клуба и клуба в лицето на няколко човека ръководство не могат да казват на членовете си, кой какво да прави или не прави с кучето си. Въпрос на лична отговорност.
Например - клуба не може да предостави кучето МИ за разплод за която и да е женска ако аз не желая това. И обратно, не може да ме спре да заплодя, която и да е женска ако аз го желая. Във втория случай се вижда какъв развъдчик съм и съм ли изобщо такъв! Ако все пак заплодя с мое куче неродословна женска, то кучилото няма да има родословия и друго едва ли би следвало да има. Действието е лишено от смисъл.
Относно ушите, има закон и за това клубът не може да взима едни или дрги решения, защото е длъжен да го спазва, но отново нещата опират не до клуба, а до членовете му - в случая аз съм против акта на отрязване на каквито и да е части от тялото на едно животно, и то на базата на някакви измислени аргументи, за мен лично смешни и без покритие. Това е лично мнение, но когато има закон ... личното мнение само си го казваме, а правим това, което е според закона. За съжаление собствениците на дого аржентино изобщо не ги е еня. В техните глави са съвсем други неща и си ги кълцат като стой та гледай.
а това
Цитат
е простооо върхааааа :o ФУНКЦИОНАЛНОСТТА на ушите е съвсем друга, първо принадлежат към тялото, второ са предназначени за чуване и са важен сетивен орган.
:mazohist: И по-добре да не зачекваме отново тази тема. Въпроса е принципен. Има закон.
както и
Цитат
Ама жива да не бех!
:huh:
И последно - в случая мисля, че не става въпрос от разплод да се изключат кучетата спкупирани уши до момента - а за това, че ушите на родените тук кученца е забранено да се купират - Какво прави за това клуба? Поне аз така изтълкувах въпроса.

JulyVell Siberians
Публикувано: 20 June 2008 - 05:31 AM
Цитат
Цитат
Каква е позицията на Клуба за Дого аржентино , относно предоставяне на кучета с родословие , за заплождане на кучета без родословие и купирането на уши ?
Аз ще изкажа лично мнение. Клубът като такъв не може да предоставя кучета с родословие за заплождане на кучета без родословие. Кучетата не са собственост на клуба и клуба в лицето на няколко човека ръководство не могат да казват на членовете си, кой какво да прави или не прави с кучето си. Въпрос на лична отговорност.
Например - клуба не може да предостави кучето МИ за разплод за която и да е женска ако аз не желая това. И обратно, не може да ме спре да заплодя, която и да е женска ако аз го желая. Във втория случай се вижда какъв развъдчик съм и съм ли изобщо такъв! Ако все пак заплодя с мое куче неродословна женска, то кучилото няма да има родословия и друго едва ли би следвало да има. Действието е лишено от смисъл.
Има и друго. Ако член на клуба предоставя кучето си за разплод на неродословни кучки, редно е да бъде изключен от дадения клуб. Тъй като този собственик върви против правилата за чистопородно развъждане, за което се борят не малка група от хора, членуващи в клуба. Щом член на клуба демонстративно разваля породата, то какво остава за хората, които хич не ги интересува клубното развъждане. А най-тъжното в случая е, че бъдещото кучило ще се рекламира, като потомство на баща шампион, с ненам-си-колко титли. Хората лесно се подвеждат...
Публикувано: 20 June 2008 - 08:04 AM
П.С:Хубаво е и двете засегнати страни да дадът мнение по въпроса.
Публикувано: 20 June 2008 - 08:45 AM
Цитат
shadow , правилно е схванал въпроса ми
ВАЖНО - НИКОЙ НЕ НАбЕДЯВА ВЪПрОСНИЯ СОбСТВЕНИК НА ТОВА КУчЕ ПрОСТО ТОВА Е ПрИмЕр ЗАЩОТО САмО НЕГО ВИДЯХ ДА СЕ рЕКлАмИрА НА мЯСТО КОЕТО СЕ ИЗПОлЗВА ОТ ЗООбОрСИ И мАГАЗИНИ
Проблема е в многото обяви на не родословни дога с родител шампион Тази популация ми направи впечатление затова писах в клубния форум При стафовете както вече посочих сьъщо има подобен проблем ,само че при тях си е чиста измама
Какъв е смисъла на чистопородното развъждане , защо се пътува и участва на изложби , защо се следи непрекъснато здравето на разплодника , бебета , защо се дават пари за клубни прояви , родословия ,чипове и др - по този начин цените на родословните кученцата ще са не кункурентно способни на не родословните , няма значение че няма много да мяза на стандартното дого
Важното алъш вериша да върви
coolice - звъни на няколко обяви и ще разбереш кой са родителите , а и в клуба също може би ще знаят , защото излъганите отиват при тях
Публикувано: 20 June 2008 - 12:56 PM
Ако имате някакъв резултатен механизъм за противодействане на подобни действия от страна на ваши членове моля споделете. При породи с повече екземпляри в България предполагам, че и проблемът придобива по-големи размери.
Не виждам нищо прогресивно в тази тема. Само риторични въпроси зададени от хора с подобни "проблеми" предполагам.
Публикувано: 20 June 2008 - 01:41 PM
Цитат
Цитат
Цитат
Има и друго. Ако член на клуба предоставя кучето си за разплод на неродословни кучки, редно е да бъде изключен от дадения клуб. Тъй като този собственик върви против правилата за чистопородно развъждане, за което се борят не малка група от хора, членуващи в клуба. Щом член на клуба демонстративно разваля породата, то какво остава за хората, които хич не ги интересува клубното развъждане. А най-тъжното в случая е, че бъдещото кучило ще се рекламира, като потомство на баща шампион, с ненам-си-колко титли. Хората лесно се подвеждат...
Аз съм против всякакви крайни мерки.
За себе си мога да кажа, че няма дазаплодя с мое куче женска с неясен произход. Но си мисля, че при условие, че имам качествен мъжки, който е важен за породата и има принос в развъждането, вадя кучила от него с родословия според правилата на клуба и т.н., та ако заплодя с него и някоя женска на съседа, щото ми харесва кучката и сме приятели... не мисля, че следва някой да ме наказва за това. та камо ли това да има отражение в клуба - разбирай спиране от разплод на кучето и разни прочее чудеса и наказания, които пречат не само на моето развъждане, но и на развъждането на много други хора, ако видите ли някой реши да ме наказва мен. Аз мисля, че когато има правила и те се спазват - родените кученца минават по реда си, получават документи и всичко е ок. Ако не са спазени правилата, значи не получават документи и нямат нищо общо с клуба. Клубовете не са места, където хората трябва да се обичат, мислят еднакво, казват кой, какво да прави ... забраняват, наказват ... затъват в личностни отношения и вражди. Важна е породата и всичко, което може да бъде направено за нейното развитие не трябва да среща пречки. Иначе принципно съм съгласна, че хората които нарушават етиката и спомагат за развитието на една популация с неясен произход и отклонения от стандарта, не би трябвало да са в клубовете изобщо. Но при положение, че у нас в България няма друга алтернатива за развъждане, наказание или изключване от клуба мисля, че не е никак подходяща мярка. Всеки работи сам за себе си, това, което сам си направи, никой не може да му го направи. Всеки сам си гради имиджа, престижа, и ако щете славата на добър или лош развъдчик, на принципен или безпринципен човек.
Аз не бих се занимавала с неща, които не ми влизат в работата - да разследвам кой, с кого,къде си е пуснал кучето. Клубът е за това да върши административна работа, да съветва хората, да им помага, да организира специалки, да популяризира породата и т.н., а не да е в ролята на Цербер и да се занимава с неща, които не касаят пряката му дейност, камо ли да иска обяснения, касаещи личния живот на членовете си. Според мен, именно поради такива причини, в клубовете много хора влизат в лични конфронтации, вражди и разправии. А така не се работи с порода. Отношенията между хората нямат нищо общо с притежаваните от тях кучета.

JulyVell Siberians
Публикувано: 20 June 2008 - 04:50 PM
Аз мога да си правя кучила които да минават приз клуба и да имат родословия и същевременно да поема и другата пазарна ниша да си правя и кучила без да минават през клуба и да имат родословия. За по-голямо разнообразие дори може да направя връзка с дого и куче от друга порода. Може пък към тях да има по-голям интерес :huh: ПРОСТО ГЕНИАЛНО РЕШЕНИЕ ;D
Значи клуба има само задължения към мен защото съм му член. Длъжен е да пополизира породата с разни специалки и т.н., да я запазва чиста и с добро име в обществото, да ми предвижва всички документи които трябва да минат през тях свързани с моята дейност като "развъдчик" и каквото още там са "длъжни"
Та аз имам толкова кучила минали през клуба, еееееее сега някое друго което са извън клуба и с някое куче от друга породаааа. Голямата работа.
Аз нямам никакви задължения към тях, защото мога да правя каквото си искам (нали съм свободен човек) а те не трябва и не могат да ме санкционират (с крайни или други мерки) по никак начин и повод :o
В такъв повод по никаква причина не бих искал да участвам в делата и управлението на клуба. То по-добре да съм му само негов член. Много по-практично е.
На това аз му викам ПАРАЗИТИЗЪМ
П.П. Още много мисли имам в момента в главата си, но за мое съжаление ням повече време да ги напиша.
Публикувано: 20 June 2008 - 07:53 PM
При стафовете няколко хубавеца бях изхвърлени зад борда , имаше писъци , заплахи но повечето си взеха поука и нежеланата пуполация с шампионите остана само в рекламите,
Ето нещо любопитно - сайт на Светла Колева последната - пише че е регистриран през 1994 год. , а всъщност е след 2001 год.
http://www.amstaffterrier.net/
Произведени кучила па букви и подажбата им ,
В клуба тя има записано само едно кучило , а в сайта и виждаме кучила до буква Z и продажба в 15 държави ,включително и такива със забрана за породата АСТ
http://www.amstaffte...ex.php?id=world
В секцията с мъжките и женските кучета те са накичени с титли който те не са спечелили -multiple се свежда до 1 или 2 ,multiple CLUB WINNER а за това пълен смях. Голяма лъже реклама е това
http://www.amstaffte...ex.php?id=males
http://www.amstaffte....php?id=females
Освен това е председател и на Алтернативен клуб ,
без да е предложена от БККАСТ се е докопала до национален съдия .
С нея БККАСТ води преписки , жалби и всякакви други от 2002 год.
Прибрани пари от спонсори , неизплатени кучета , неплащане на поканени съдий ,неотчетени приходи от Регионални специалки ,на рег,спец, организирана от БККАСТ СЕ ИЗВЪрШВА НАГрАЖДАВАНЕ ОТ ИмЕТО НА алТЕрНАТИВНИЯ КлУб т.н
Режете и не му мислете много ,из корен , правилата за чистопородното развъждане са задължителни за всички членове.
А защо да си член на даден клуб ? Стани само когато имаш нужда за нещо !
При участия на изложби таксите са еднакви за членове на БРФК и не членове.Само за спец. може да има разлика , абе кой ти ходи на Специалки вече.
Айде успех !
Споко за изхвърлените , ако има такива то има алтернатива ?
Публикувано: 20 June 2008 - 08:44 PM
Ааа какво значи връзка с куче от друга порода? Да не би да има и такива планирани ?!? :huh: ^_^
Останалото казах, че е въпрос на виждане. Татовото време отдавна отмина. Всеки си има глава на раменете да мисли и да решава. Въпрос на избор. Честно казано често ме напушва смях от разни изказвания тип "комсомолски"
абе Angels_staff като пишеш да не би пръста ти да засяда нещо в капс лок-а? :rolleyes: :P

JulyVell Siberians
Публикувано: 21 June 2008 - 08:21 AM
Според мен един клуб ако не е място където са обединени хора с общи виждания. То това не е клуб а някаква административна организация без която не може.
Като чета някои от постовите ти тук доста се обърквам по някога. И в крайна сметка не разбирам какво ти е мнението по въпроса. В един и същи пост пишеш "Но си мисля, че при условие, че имам качествен мъжки, който е важен за породата и има принос в развъждането, вадя кучила от него с родословия според правилата на клуба и т.н., та ако заплодя с него и някоя женска на съседа, щото ми харесва кучката и сме приятели... не мисля, че следва някой да ме наказва за това." и в следващият момент мнението ти вече е друго "Иначе принципно съм съгласна, че хората които нарушават етиката и спомагат за развитието на една популация с неясен произход и отклонения от стандарта, не би трябвало да са в клубовете изобщо." В това си действие ти не нарушаваш ли етикета и не спомагаш ли за тази популация с "неясен" произход? Има и други подобни, но да не се впускам в подробности.
Аз изключително добре съм се ориентирал в това какво ще правя с моите кучета. Гледам си ги като домашни любимци и животни които ми носят удоволствие от това, че са около мен и от това което могат да правят и не ме интересуват никакви други грандиозни дейности. Но ти определено не си се ориентирала каво ти казах в предишният си пост.
Напълно съм убеден, че дори и да ти хареса "женската на съседа" (която няма родословие) не би я заплодила с твои мъжки ;) както и аз не бих направил връзка дого с куче от друга порода. В противен случаи ще остана много разочарован и от двама ни.
Публикувано: 21 June 2008 - 11:12 AM
да поставим един случай - примерен:
Ти си внасяш куче от много ценна кръв, то взема един ден, че става прекрасно куче. Много подходящо за моя женска. С нетърпение чакам момента да се случи, така че да имам много желаното кучило, планирано, обмислено, не намирам по-подходящо от твоето куче. Да обаче ... ти като човек си някъф нехранимайко, шемет и особено не вдяваш какво точно имаш та го пускаш чат пат на някакви знайни и незнайни. И за това "клуба" решава да те накаже :rolleyes: така аз се прощавам во веки с мечтаната от мен връзка и кучило няма да имам /много други развъдчици също/. Ще трябвада търся друг подходящ, да правя компромиси и в крайна сметка да заплодя на друг не толкова добър мъжки или дълго време изобщо и да не заплодя. Защо? Кой е наказания?
Айде стига с тези хора ... един такъв друг инакъв. Членувам в клуб, за да развивам хобито си и породата, с която съм решила да се занимавам. Не съм длъжна да си търся хора с общи интереси, ако имам свои планове и достатъчно кучета, с които да ги реализирам. С това искам да ти кажа, че поставям човешкия фактор на заден план. С теб днес сме приятели, утре ще се скараме, породата остава. Хората са различни и да смятам, че ръководството на един клуб не трябва да влага емоция, кой какъв е и защо, а да работи с документи и да си гледа работата - т.е. спазени ли са правилниците за връзките, които регистрира, кучилата, които оглежда и издава родосволия. Да поставя породата преди всичко. Аз не изключвам човешкия фактор, клуба е място където се запознаваш с много хора свястни и идиоти. Можеш да уиш от опита на другите, те могат да учат от твоя. Обмяната на информация е много важна, но не задължителна. А т.нар. "външни" връзки ще ги има винаги, със или без нас, аз съм направила избра си да не участвам в подобни филми, но не мога да налагам мнението си на всички останали.
Да има известно противоречие за това да работиш за и слещу породата. Но е факт че се случва. Решението за едно заплождане го взимам аз, не клуба. Отказвала съм не веднъж връзки с родословни женски, чиито собственици са членове на клуба, кучето им е оценено, отговаря на удловията за разплод, Но аз не смятам чевръзката е подходяща. И този клуб, като толкова власт имащ, да вземе да ме накаже и за това, че отказвам да подобря породата с моето куче примерно. Това не е ли също работа против породата?

JulyVell Siberians
Публикувано: 21 June 2008 - 10:10 PM
Аз от първият път разбрах какво казваш. Просто малко се разминаваме във вижданията си по някои въпроси в което няма нищо лошо.
Публикувано: 22 June 2008 - 03:13 PM
Към днешна дата, няма приложена крайна мярка към някой от членовете на клуба (с изключение на един изключен и в последствие реабилитиран).
Ако някой направи предложение по темата (писмено до КДАБ), то ще бъде разгледано и гласувано на Общо Събрание.