Porod :) - Отново за мерла
Публикувано: 16 October 2008 - 02:28 PM
Цитат
Да...мерл е.
Публикувано: 16 October 2008 - 02:29 PM
Цитат
Няма нищо...не е проблем ;)
Публикувано: 17 October 2008 - 05:24 PM
Цитат
Въобще не е тъп въпрос. irena_ig, такива кученца се раждат често от връзка на арлекин с арлекин. Само че французите са дисциплинирани хора и всеки, който развъжда догове, членува в техния клуб, където експерти по развъждането ОДОБРЯВАТ ВСИЧКИ ВРЪЗКИ и не допускат до разплод мерл договете. И въобще знаят как да развъждат цветовете, за да не получават белите догчета. Всичко при тях е под контрол, хората имат традиции и НУЖНОТО СЪЗНАНИЕ.
Българският Клуб се старае да не произвежда мерл догове, защото за никого не е тайна, че у нас никой не се съобразява с правилата и законите. Българинът е упорито същество и все още не може да свикне с мисълта, че правилата и Стандарта за дадена порода ТРЯБВА да се спазват. У нас достатъчно много хора развъждат както им падне - на "градински" / с дога от близката градинка / начала, без да имат и най-малка представа от генетика или развъждане...и после са нагли с демонстрирането на невежеството си. Имахме няколко такива случаи и на форума. И какво ще стане, ако те излъжат и ти продадат такова бяло кученце, без да те предупредят за последствията???
Мерлът не е одобрен от Стандарта, не се допуска до разплод, кученцата не получават родословия...защото наистина това не е полезно за породата иза самите кученца. И Клубът ни е твърд в спазването на Стандарта - отдали сме живота си на тази порода и не искаме да има болни или генетично увредени догове в България, както и излъгани хора!!!
Публикувано: 23 October 2008 - 12:03 PM
http://www.chihua.ru...3...10&lang=rus
Публикувано: 23 October 2008 - 12:21 PM
Цитат
http://www.chihua.ru...3...10&lang=rus
Стана ми ясно борабата да се разбере, че:
Цитат
И друга страна - екзотичния вид на тази окраска и търсенето й. Но защо тогава (и как седи въпроса със стандарта) при шотландско коли и бордър коли? Защо там този цвят присъства често, след като, разбирам, има ли мерл - има опасности.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 23 October 2008 - 01:11 PM
Само , че нещо не ми се връзва с договете , ако е така !
За да се получи мерл в кучило догове , поне единия родител трябва да е мерл, а по горе беше казано , че от два арлекина може да се получи мерл (тогава мерла трябва да е рецесивен ген :rolleyes:)
Така ли е или е друго унаследяването ?
Публикувано: 08 November 2008 - 12:21 AM

Цитат

Цитат
От тук

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 11 November 2008 - 05:34 PM
Цитат
Отдавна се каня да понапиша някои разяснения по темата мерл, но все се страхувах да не се окаже това "бомба със закъснител"... :rolleyes:
Е, "пускам бомбата" :blink:
Първо, И ОСНОВНО! - при породите като коли или бордер, например, цветът мерл е ПРИЗНАТ ОТ СТАНДАРТА, т.е. кучетата с такъв цвят не са НЕСТАНДАРТНО оцветени.
Съответно, развъждането на мерл кучета в тези породи е допустимо и е нормална практика. При следните условия:
1. Мерл кучетата се пускат САМО на ЧЕРНИ!!! партньори - тогава в поколението се раждат черни и мраморни (мерл) кученца, които са съвършенно нормални, ЗДРАВИ и със стандартен цвят.
2. КАТО ИЗКЛЮЧЕНИЕ се допускат връзки на две мраморни (мерл) кучета. Такива изключения се разрешават само на опитни развъдчици и за кучета, от чиято връзка се очаква изключително ценно като генотип и фенотип (външен вид) поколение. НО! При такава връзка се очаква (25% теоретическа вероятност от броя на кученцата) раждането на БЕЛИ - нежизнеспособни кученца. Останалите кученца ще са съответно черни и мраморни (мерл) - ЗДРАВИ и СТАНДАРТНИ като цвят. Условие!!!: белите кученца от такава връзка (ако въобще се родят живи) се .... приспиват още при раждането, за да се избегнат по-нататъшни мъки за животинка и собственик. Доста тежко условие, нали? Рискът понякога е оправдан, но (за мен) рядко, имайки предвид наличието на достатъчно генетичен материал, за да могат да се избегнат такива връзки. И обикновено се избягват. :blink:
Това за породите, при които мраморният (мерл) цвят е признат за стандартен!
Публикувано: 11 November 2008 - 06:25 PM
Мен ме интересува как при договете се появява мерла , като останах с впечатление ,че това е доминантен ген?
Ако е доминантен по примера който даде , ако колито -мерл е с гени (ММ) при врьзка с черен партньор (мм) тогава всички кучета в кучилото ще са мерл .(теоритично)
Ще има черни и мерл кученца когато партньора мерл е с гени Мм по цвят мерл.
ПС; Видях че сте допълнили поста , докато съм писала. :blink:не отчетох факта , че ММ ще бьдат нежизнеспособни и няма начин да попаднат в развьждане.
Публикувано: 11 November 2008 - 06:40 PM
Публикувано: 11 November 2008 - 07:07 PM
Цитат
Само , че нещо не ми се връзва с договете , ако е така !
За да се получи мерл в кучило догове , поне единия родител трябва да е мерл, а по горе беше казано , че от два арлекина може да се получи мерл (тогава мерла трябва да е рецесивен ген :rolleyes:)
Така ли е или е друго унаследяването ?
Сега - бомбата!
Първо и основно! Мраморният (мерл) цвят при немския дог НЕ Е ДОПУСТИМ ОТ СТАНДАРТА! С това, на практика би трябвало да се приключи въпросът могат ли не могат ли и защо да се развъждат мраморни немски догове. Отговор: НЕ МОГАТ!
НО! Едно важно и необходимо разяснение, касаещо цвета АРЛЕКИН при немския дог.
Арлекинът като цвят е ПРИЗНАТ ОТ СТАНДАРТА, но той като генетика е РАЗНОВИДНОСТ НА ЦВЕТА МЕРЛ. Всъщност, арлекините на практика са мерл кучета, при които сивият основен цвят (на мраморните) е "избледнял" и изглежда бял. Разликата генетично е в наличието на един допълнителен harl (H) - арлекин фактор в генотипа. Ако мерл (наричано сив мрамор при немския дог) куче има формула за цвета си Mmhh, арлекинът е MmHh. Допълнително ще опиша формулата за цвета на черните догове - mmhh - черен, който не е носител на арлекин цвят и mmHh - черен, носител на арлекин. При кръстосване на два арлекина се получава съответно разпад и ЗАТОВА от връзки на СТАНДАРТНИ като цвят арлекини се раждат мерл (сив мрамор ) кученца, които СА ЗДРАВИ, но С НЕСТАНДАРТЕН ЦВЯТ.
И сега по-подробно за цветовите комбинации при връзки и какво се очаква от тях:
ЧЕРЕН х ЧЕРЕН (независимо дали е носител на харл ген) = черни, здрави, стандартни като цвят кученца
ЧЕРЕН х АРЛЕКИН = черни, арлекини - здрави стандартни като цвят кученца и 16-25% от кученцата (в зависимост от това дали черният е носител на "арлекински" ген или не) МЕРЛ - ЗДРАВИ, но НЕСТАНДАРТНИ като цвят. Т.е в дадения случай има риск от раждане на нестандартни като цвят, но здрави кученца.
АРЛЕКИН х АРЛЕКИН = Черни, арлекини - здрави, стандартни и около 16% мерл зрави НЕСТАНДАРТНИ кученца. Тук идва и "рисковата" ММ комбинация - около 8 % БЕЛИ - НЕЖИЗНЕСПОСОБНИ и нестандартни кученца :'(
Ще разгледам и вероятностите при евентуално развъждане на мерл (сив мрамор) кучета:
МЕРЛ х ЧЕРЕН = Ако черният е носител на "арлекински" ген (което на практика няма как да се знае, докато не се провери опитно, което пък е риск...) математическата вероятност е : 50% черни, 25% арлекини, 25% - мерл - здрави, нестандартни като цвят. Ако черният няма арлекински ген - 50% черни, 50% мерл - здрави, нестандартни като цвят.... Без коментар - задължителни 25-50% нестандартни кученца?!?
МЕРЛ х АРЛЕКИН = 25% черни, 25% арлекини, 25% мерл здрави, но нестандартни и 25%!!! БЕЛИ - нежизнеспособни, нестандартни!!! Отново без коментар....
МЕРЛ х МЕРЛ = 25% черни, 50% мерл - здрави, нестандартни, 25% БЕЛИ - нежизнеспособни, нестандартни. Коментар - напълно излишен, мисля....
Разбира се, не бива да се пропуска и появяването на "брак" и при връзки на стандартни като цвят кучета - арлекини и черни. Но с цел запазването в породата на цвета арлекин, то е просто наложително.
Тук опираме до формулата, която се прилага при породите, в които цвета мерл е стандартен - арлекин да се пуска задължително на черен, и то черен, носител на арлекин, за да се сведе до минимум появяването на мерл - здрави, но нестандартни кученца.
При наложителна връзка арлекин х арлекин белите кученца... ясно какво трябва да стане с тях и защо :(
Мерл кученцата са си здрави, нормални кученца, но НЕСТАНДАРТНИ като цвят (т.е. не могат да участват в изложби). Те се дават на хора, които не желаят да развъждат (и нямат право!!! да ги развъждат)
Извинете ме за твърде дългото и може би не много ясно за хората, които не се занимават с генетика обяснение, но статистиката на цифрите говори сама за себе си.
Още повече, че това е само математическа вероятност. И ако при 75% математическа вероятност да произведа БРАК и то 25% нежизнеспособни кученца си представя от 10 кученца 1-2 черни, 3 бели и 5 сиви мраморчета .... НЕ, БЛАГОДАРЯ!!!
Може би трябваше просто да напиша: МЕРЛЪТ Е ЦВЯТ, НЕДОПУСТИМ ОТ СТАНДАРТА (поне засега). Точка! С това въпросът "дали, защо, ама защо не?" би бил изчерпан за всеки в която и да е страна с развита киноложка култура. Но не и у нас :blink:
Дано поредното ми "просторно писание" поне малко стресне хората "със собствено мнение" и мислене тип "ти пък ще ми кажеш".
И дано помогне на вас, които се интересувате от същината на проблема. :blink:
Публикувано: 11 November 2008 - 07:22 PM
Наричам го "бомба", защото сега 100% ще се появат мнения от сорта "ама защо тогава се развъждат арлекините, като и те...", "ама на мен сивите мрамори ми харесват и като са здрави, защо пък да не си ги множим" и т.н.
Цитат
:blink: Сега вача се ядосвам, че не направих тези подробни разяснения по-рано. След като има поне един, който е помислил и РАЗБРАЛ :yahoo:, значи има лъч надежда :blink:
Предполагам, вече е ясно, че относно фактора Мерл мраморнният (мерл) цвят е с формула Mm, ММ са белите нежизнеспособни кучета, съответно черните са mm. Да, М е доминантен ген и проявата му в хомозиготен вид ММ води до раждането на белите кученца. Mm мраморните кучета са хетерозиготни, здрави, но при неправилно развъждане и некоректен подход от страна на развъдчиците са потенциални родители на белички нещастници :'(
Всъщност, мраморният цвят не е нито екзотичен, нито супер рядък и търсен, това е чисто и просто измамен "рекламен трик" от страна на някои "размножители" на кучета. По света мраморните колита например се предлагат на абсолютно еднаква цена с черните и рижите. Това, че са по-рядко срещани е обусловено единствено от описаните по-горе изисквания и усложнения при развъждането им. ;)
Мраморните догове съответно като нестандартен цвят се подаряват или продават на много ниска цена като домашни любимци.
Публикувано: 11 November 2008 - 08:11 PM
Публикувано: 12 November 2008 - 01:02 AM
http://www.ginnie.com/DaDane366.shtml
http://www.elleon.com/angel.htm
http://www.petfinder.com/deafweek.html
http://www.fundable....2-21.6210058042
http://blog.petfinde...ith-a-deaf-dog/
Публикувано: 12 November 2008 - 06:16 AM
Вместо да задавате въпроси как правилно да се развъжда и запазва породата,вие губите времето на хората с развъждане извън стандарта???!!!!
Хайде стига вече!!!!
Купувайте си домашни любимци..догове ...догоподобни..каквито си поискате ...ама оставете развъждането на хората които разбират от това....
Защото сега, като сте прочели всичко това / визирам подробните постове на Michael/, бас хващам че вече се смятате за страшни спецове и се чуствате готови да произведете няколко порции догчета...ама "по-готини от клубните" и "не на такива пари" и "типични представители на породата - с международни оценки"...само че без родословия!
Хайде да си говориме истината - Мерловете не са догове-и така ще бъде докато не бъдат приети в стандарта...ако/когато това стане- тази тема ще има смисъл.
Дотогава се постарайте да запазите и подкрепите усилията на малкото посветили живота си на породата в България!А не да плюете на труда им!!!!
В този ред на мисли .... -поздрави на д-р Георгиев и семейството му и на Слави, и горещи благодарности за търпението и всички усилия!!!

Geenie Goldfire Liberte
Публикувано: 12 November 2008 - 11:38 AM
Цитат
Първо, аз не развъждам догове ! Даже нямам дог !
Второ, интересуваше ме мерла като цвят и какво е УНАСЛЕДЯВАНЕТО му не само при дога , а и при другите породи . Включих се в темата защото е интересна и никьде другаде във форума не видях подобна .
Трето не се интересувам от развьждането на догове с нестандартна окраска , а се поинтересувах как се появява при развьждането на стандартни догове , при условие че гена е доминантен .
Четвърто ,напълно сьм съгласна , че не трябва да се развьждат животни , които не отговарят на стандарта ( за всички породи се отнася това )
Така че и да търсите някакви задни мисли , просто ги няма . Ако се сьмнявате , мога да ви дам телефона си и името си на лични!
Цитат
Вместо да задавате въпроси как правилно да се развъжда и запазва породата,вие губите времето на хората с развъждане извън стандарта???!!!!
Това включване също ме изумява ! Кьде видяхте въпроси от рода на това как да получим цвят мерл ?И кой развъжда извьн стандарта ?
Приех че темата и последвалият разговор в нея е информативна и точно отговаря на това "Как правилно да се развъжда и запазва породата ?"
michael
Благодаря за подробното рязяснение. :palec:Чудесно сте обяснили унаследяването .
Разбрах за каква бомба говорите .
Цитат
Питанията ми бяха чисто теоретични и общи , а ми се иска да вярвам , че всички ,които имат догове(или поне тези които се занимават и с развьждане) са наясно с тези неща , защото са важни
Благодаря, отново . :blink: